Utorak, 13.08.2019.

15:29

Cene u Grčkoj duplo niže nego u Hrvatskoj: Večiti rivali i ove godine iznenadili turiste

Izvor: B92

Cene u Grèkoj duplo niže nego u Hrvatskoj: Veèiti rivali i ove godine iznenadili turiste IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

167 Komentari

Sortiraj po:

littlesunshine

pre 4 godine

tacno je da u Grckoj nekoliko stepeni more toplije jer sam nekoliko sezona letovala najpre na Halkidikiju, a onda u Istri i moram reci dok je u Grckoj bilo stabilnih 30stepeni cao i u septembru, u Istri smo nosili jakne, period pocetak septembra. Opet moram reci da je Istra imala brojne druge sadrzaje poput prelepih staza za voznju bicikla, mini golf, ekskurzije koje su nadomestile loše vreme...

Ivan ZG

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi sa komentarima i "argumentima" kako je more u Grčkoj 3-4 stupnja toplije. Kako je more u HR u 7. i 8. mjesecu oko 25-26 stupnjeva onda je u Grčkoj 28-30. Još malo će ribe izlazit skuhane iz mora, a moga bi se i neki neoprezni kupač opeći.

Luka

pre 4 godine

"Bilo je neophodno ponavljati u Grčkoj sam, jer sam imao osećaj kao da sam kod kuće. Isto tako po prvi put u svom životu sam sretao ljude koji su bili onakvi kakvi bi ljudi trebalo da budu to jest otvoreni, iskreni, prirodni, spontani, sa toplinom u srcu. U svakom mogućem pogledu Grčka mi se prikazala kao pravo središte sveta, idealno mesto sastanka čoveka sa čovekom u prisustvu Boga. Grčka je učinila za mene nešto što Njujork čak ni sama Amerika ne bi nikada mogla da uništi. Grčka me je učinila slobodnim i potpunim. Volim ove ljude, svakog i sve, jer su mi otkrili istinske razmere bića. Volim tle sa kog su ponikli, drvo sa koga su izrasli, svetlost u kojoj su bujno stasali, dobrotu, poštenje i milosrdje kojim su zračili. Suočili su me sa samim sobom, očistili me od mržnje, ljubomore i zavisti. I najzad pokazali su mi sopstvenim primerom da se život može proživeti veličanstveno u bilo kom opsegu, u bilo kom kraju, pod bilo kojim uslovima. Onima koji misle da današnja Grča nema nikakav značaj, dopustite mi da kažem da se ne može napraviti krupnija greška. Današnja, kao i antička Grka, ima najviši značaj za svakog čoveka koji traga za samim sobom i nijednom narodu na svetu nije toliko neophodno ono što Grčka ima da pruži koliko američkom narodu. Grčka nije tek antiteza Amerike, već više, lek za boljke koje nas muče. Može izgledati beznačajna u ekonomskom pogledu, ali u duhovnom, Grčka i je dalje mati naroda, prapočetno vrelo mudrosti i nadahnuća."
H. Miler "Kolos iz Marusija"

Kreso

pre 4 godine

@komsa

Nezelim niti ja ulaziti u pojedine ralike ali ta koju si naveo zbilja ne stoji. Niti sve hrvatske niti sve grcke plaze prakticki nije moguce obici u jednom zivotu, ljetujem u hr preko 40 g, obisao svega 30-40 otoka i otocica i manji dio obale a dosta sam istrazivao. U grckoj sam bio samo dva put i mogu reci i da mi je i tamo bilo super.

Komša

pre 4 godine

Pokušaću za trenutak da se ne obazirem na zajedničku prošlost kao opterecujući faktor kada je letovanje u HR u pitanju.
Prednost Grčke je - duzina morske obale ,raznovrsnost plaza ali i kulturno istorijskih sadrzaja (na ne malom broju lokacija) .Prednost HR je - blizina (gledano iz BG i NS npr).
I tu se priča završava.
Nerealna su poredjenja Leptokarije sa Dubrovnikom,kao sto bi bilo nerealno porediti Peloponez sa Trpnjem,Tasos sa Jakljanom ili Krit sa Makarskom...
Primera radi,uzmimo relativno blisku Sitoniju .Izguglajte plaze ,recimo agencije su izdvojile "70 najlepsih plaza Sitonije" do kojih se dolazi 80 km dugackim magistralnim putem (krug - Nikiti- Marmaris... Sarti ...Nikiti) .A ima ih vise .Od mirnih na zapadu do "divljih" na istoku.Od pescanih preko šljunkovitih do stenja...Za tri godine i 50 celih dana uspeo sam delimicno da obidjem 2/3 (ostao deo od Sartija do Neosa) .Nema matematike da ih nekim normalnim tempom obidjes sve bez bar 2 meseca boravka.
A to je "Grčka za početnike "a onda spustanje ka Pelionu npr (Peloponez sanjam).
E,sada koliko plaza ima u HR ? Koliko vremena treba da "pretreseš" obalu ?
Nije realno porediti.

beautiful croatia

pre 4 godine

Evo nama (ovaj put u Zadru) i Billa Gatesa! Da mu nije već deseti put zaredom, zlobnici bi tvrdili da je dezorijentiran....ovako, patite od zavisti!

Sima

pre 4 godine

Ne bih znao reći šta pojedini koji ostavljaju komentare žele postići navodeći broj turista i prihod koji ostvaruju pojedine zemlje, od turističkih usluga kao da oni lično participiraju u istom. Možda komentare ostavljaju vlasnici hotela ili restorana, mada sumnjam, nisu toliko dokoni, sezona je. Pre bih rekao da žele nametnuti svoje mišljenje . Grčka je malo zapuštenija infrastrukturno od Hrvatske , ali vaš novac vredi više pošto su cene realnije, a broj ostrva,kilometraža obale, toplije more, broj ostrva je neuporediv u korist Grčke. Recimo Italija ima 70% kuturne baštine na svojoj teritoriji pa Hrvatska i Grčka nisu ni tema. U svakom slučaju svako ide prema svojim afinitetima i mogućnostima, finansijskim.Jedino što u Hrvatskoj nisi kao Srbin dobro došao i kada se nešto desi kažu , pusti to je neka budala, pa sad ti gledaj da li će ta budala naleteti na tebe ili tvoj auto.

ketiS

pre 4 godine

Neverovatno je koliko prosecni hrvatski gradjani imaju nerealnu predstavu o svojoj maloj zemlji i vise nego skromnoj povesti i kulturi. Naravno da je svakome svoja zemlja najlepsa. ali u isto vreme treba imati i jednu realnu i objektivnu predstavu o istoj. Porediti povesno i kulturno toliko neautenticnu danasnju Hrvatsku sa takvim povesnim i kulturnim velesilama kao sto su Francuska, Italija, Spanija, Grcka, Turska, Maroko, Egipat, Tunis.... je najblaze receno smesno, a za iole obrazovanu osobu koja drzi do sopstvenog intelektualnog nivoa doslovno skandalozno!

beba

pre 4 godine

Volim i Grcku i Hrvatsku i odlazim u obe, kako nam dodje. U obe zemlje se osecam prijatno, u prvoj zbog jezika i zajednicke proslosti, detinjstva, u drugoj, pa ne znam, jer je Grcka, gde se svako oseca kod kuce. Hrvatska je uredjenija, bliza geografski, obala je prelepa, kao i gradovi. Sto se cena tice, tesko je uporedjivati, jer ne mozete uporedjivati cene u Paraliji Katerini i Dubrovniku. To su sasvim razliciti nivoi turizma. Cinjenica da u Hrvatskoj nema takvog jeftinog masovnog turizma, ali je i cinjenica da takav turizam zaista ne pruza mnogo.
A da luksuzan apartman kosta u Grckoj kako ste naveli, to prosto nije tacno. Dobro smo procesljali cene pred ovogodisnju rezervaciju i dobili cenu od 85 evra za pristojan (ne luksuzan) apartman u mestu oko 200 km juzno od Soluna, i to polovinom septembra. U Hrvatskoj su cene bile veoma slicne (Istra, Kvarner i kvarnerska ostrva itd.)
Prema tome, nema dileme, uzivajte u svoj raznovrsnosti kultura, tradicija, jezika zemalja koje su nam tako blizu, a mozda i bliske.

tosa

pre 4 godine

Od kad su to Grcka i Hrvatska rivali u smislu turizma? Ja znam da su Grcka i Turska rivali i u smislu turizma i u drugim oblastima ali sa Hrvatima Grci nemaju bas nista zajednicko niti ikakav rivalitet...

fkcz

pre 4 godine

Najjače je kad Grkofili krenu da pričaju o svom istorijskom blagu sveta koje je smešteno u Grčkoj misleći na rodne kuće i prebivališta Zevsa, Artemide,Herakla i ostalih nepostojećih izmišljotina a nikada se nisu setili da posete Vinču ili Lepenski vir!

marko

pre 4 godine

Bez ljutnje ali smešno je porediti jedan Dubrovnik koji su stvorili i izgradili zajedno naši preci sa nekakvim kozjim kućicama okrečenim u belo po izvikanim Kikladima kao najboljeg predstavnika turizma Grčke!

Grcki paradaiz

pre 4 godine

Ove godine smo isli na Krit uz posetu Santorinija. Santorini porediti sa bilo kojim mestom u Hrvatskoj moze samo slep covek. Plaze su mnogo bolje u Grckoj plus cene su realnije u odnosu na uslugu. Ove godine smo ostavili oko 2000e (uz 1000e sto smo dali za smestaj i put). Hrvatska ne moze da se poredi sa Grckom u bilo kom smislu. Istorija, Plaze, usluga. Ekskluzivni hoteli se mogu naci i u Grckoj i u Hrvatskoj ali vrednost za novac je daleko veca u Grckoj. Da ne spominjem soviniste koji vam mogu izazvati probleme u Hrvatskoj.
Tako da u narednih 10 godina biram Grcku. Bolje se osecam tamo, plaze su im realno bolje od Francuskih, Spanskih i Italijanskih. A cena neuporedivo bolja.

miki ns

pre 4 godine

U Grckoj je more toplo da po ceo dan ne izlazimo iz vode. meni je to dovoljno jer zbog toga i idemo na more. tamo gde smo nepozeljni ni ne razmatramo odlazak pa sve i da je dzabe.o lepotama mozemo do sutra .Meni je moja Backa najlepsa na svetu i to CELE godine a ne samo leti pa posle kud koji.

Stojko

pre 4 godine

Pa kako nesto u Grckoj moze da bude preskupo? Eto pitajte 150 hiljada Srba koji nas ubedjuju da je Grcka najbolja destinacija za godisni odmor kako nista nije skupo. Aranzman se plati cekovima, hranu ponesu od kuce, placena na odlozeno, a benzin se kupi u Makedoniji. I st aje tu skupo?

Ivan ZG

pre 4 godine

Kome je do pješčanih plaža neka ide u Bugarsku, Rumunjsku ili Albaniju. Tamo drugih ni nema, a još je jeftinije od Grčke.
Ja ne volim pješčane plaže jer na njima nema hlada. Nema drveća. Onaj lažni hlad koji pravi suncobran ne vrijedi ni 20% onog koji pravi veliki bor. Ispod suncobrana je vrće za poludit. Pa gdje ću onda biti na plaži ako mi je prevruće?
Samo Hrvatska ima borove koji se nadvijaju nad morem i ima puno pitomije more sa manjim valovima od Grčke. Grčka je otvorena prema Africi i zato ima puno veće valove, a Jadran je jedan veliki zaljev u kojem dodatno velik broj otoka štiti obalu od valova.
Grčka je neusporedivo prljavija, sa lošijom infrastrukturom, oronulim kućama, a skloni su i štrajkovima usred sezone. Baš šarmantno. Uz sve to prije će vas opljačkati u Grčkoj nego u Hrvatskoj tako da je Hr daleko sigurnija destinacija.
Grčku je u 2018. posjetilo 33 milijuna turista i zaradili su 16 milijardi eura. 3 puta manju Hrvatsku posjetilo je skoro 20 milijuna turista i zaradili smo 12 milijardi eura. I tko je uspješniji?
A o tome koliko vas Grci "vole" najbolje govori koliko ih je posjetilo Srbiju kao turisti.

marta

pre 4 godine

Grke spasila Merkelova, pa sta, ko ste vi da to kazete, vi da se uporedjujete sa jednom Grckom, to je vec psihoza, pa da vam nije tih istih Nemaca nikad ne biste imali svoju drzavu, ni Hitlerovu NDH a ni" Danke Dojcland" ovu danas, po mnogo cemu, nazalost, slicnu prethodnici. Sto se tice mora, odrasla sam u Istri koju toplo preporucujem jer se po svemu razlikuje od ostatka Hrvatske. Multietnicka i multikulturalna sredina gde necete imati neprijatnosti zato sto ste iz Srbije, predivno more i plaze, kulturni i prijatni ljudi, jedino su cene te koje mogu da odbiju, ali ko moze neka obavezno ide.

bane

pre 4 godine

Da posetite Knosos, prvi evropski grad i prestonicu kralja Minosa, treba vam 15 evra, a za posetu Dubrovačkim zidinama i prestonicu kralja.....?????...treba vam duplo više novca.
Hrvatska je nabila cene a istoriju će kasnije izmisliti.

Sasa

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Grcka i Hrvatska ne pripadaju istoj klasi – Grcka je kulturoloski, istorijski, civilizacijski nedostizna za Hrvatsku. Nevazan je polozaj koji drzava zauzima u Evropi, vec njen uticaj na oblikovanje samih kultura, ukljucujuci i ocuvanost antickih I renesansnih spomenika. Vi uticaj niste imali i nemate. Niste svetska turisticka velesila, ne mozete se meriti sa Grckom, kamoli Francuskom, Italijom ili Spanijom. Grcku poseti preko 33., Fra. 90., Ita. 70., Spa. 80, dok Hr. poseti manje od 20. miliona turista. Neko je spomenuo da su Grci jeftiniji i da se cena zasniva na kvalitetu usluge. Neistina u slucaju Grcke, zbog toga sto su njihove cene nize, nikako radi loseg kvaliteta usluga odnosno ponude, vec finansijske krize za koju je u velikoj meri kriva i EU. Daleko vise su Grci zasluzni za “Akropolu”, nego vi za “Dioklecijanovu palacu”. 😊 Uzalud se tesis, ljudi u Srbiji nisu ljubomorni na Hrvate I Hr., jer imaju i te kako dugu istoriju, sigurno duzu u odnosu na vasu. Ti nisi kriv sto su Srbi danas stranci, ali tvoji preci svakako jesu. Nema prosipanja zuci po komentarima, vec iznosenje cinjenica koje vam ne odgovaraju. I vi ne mozete da se merite sa Azurnom obalom i Toskanom, molim te. 😊 Nikome od njih niste poceli da se priblizavate, niti cete ikada. Nemoguce takmiciti se sa tako velikim nacijama, kako kroz bogatstvo istorije i raznovrsnost kulture, tako i velicinu drzave, broj stanovnika i same turisticke ponude. Cao.

czbgd

pre 4 godine

Hrvatska bez konkurencije, evo dodjite na Rab, Lošinj ili Pag pa se uverite. Naravno da nije paradajz turizam, sve ima svoju cenu. Gradići su predivni, stari, u kamenu. Plaže čiste, uredne, putevi sjajni. More čisto, plavo sa bezbroj uvala. Nema roštilja i dima na svakom koraku, nema seljačije, stranci iz cele Evrope.
Ljudi su srdačni prema nama, ljubazni i sa osmehom predusetljivi. S njima se komunicira na našem jeziku, dok recimo Grci niti znaju naš, niti engleski. Toliko.

Nikola U.

pre 4 godine

Samo Grčka!!! Najbolji su mi ovi Hrvati što se trude da komentare pišu kao Srbi. Pazite i na sintaksu i na sintagmu (koren iz grčkih reči), deco!!!

serdar

pre 4 godine

99% vas dolazi na cg primorje, cim odete sa njega kritikujete. I opet se vracate...cudni ste jako! Ipak, za mene je crnogorsko primorje broj 1. Mala obala, ali svakako raj za oci.

Zappex

pre 4 godine

citam komentar kako bi grcka propala da nije EU. pitanje je. a vrlo moguce da bi i eu otisla u aut bez grcke, kao cuvara juga,vrata evrope, glavnu luku.. istina je izmedju

Fan a ne fen

pre 4 godine

Volim more ,vodu, ronjenje. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj itd. Napravio preko 20 hiljada slika podvodnih samo u Grčkoj. Crna gora nije za preporuku ni za najveceg neprijatelja osim jedne dve pozicije gde mozete pobeći od kanalizacija njihovih. Hrvatska je divna ali specifična i ne toliko raznovrsna sa vodenim svetom kao Grčka. Razlog? Toplija voda južnija pozicija i okružena sa tri mora. Mogu se sresti zivotinje koje migriraju po godisnjim rutama iz okeana i ne zalaze u Jadransko more. Samo jednu životinju vrstu puža golaća tzv Nudibranč možete videti u skoro duplo više podvrsta u Grčkoj. Naravno to je moje mišljenje.

Jatzans

pre 4 godine

Posebno su mi zanimljivi "komentatori" znalci, iskusni putnici i poliglote. Uglavnom su to ljudi koji su posetili par plaza u dve drzave i sve znaju o plazama i turistickim destinacijama u svetu. Nakon takvog neprocenjivog iskustva, u mogucnosti su (takoreci, moze im se) da proglase Grke bratskim narodom i Grcku kao jedinu opciju za letovanje. Niti znaju jezik, nit razumeju sta im Brat Grk sa osmehom govori. Najstrasnije od svega je sto su od Grcke videli podolimpsku regiju i, eventualno, prvi prst na Halkidikiju.
Ali zato, iako nikad nisu ni na slici videli neku od HR plaza (o ostalim drzavam da ne govorimo) o njima znaju bas sve.
Sto neko napisao, za sve je bolje da takvi i idu samo i iskljucivo u Grcku i to, najbolje i za Grke, samo u Paraliju.

Sveta

pre 4 godine

Nas dvoje bili sredinom juna u Rovinju, apartman, 10 dana sa putom. Ukupni troskovi 2210 evra. Sinoc stigli sa Kosa, bili 9 dana u hotelu sa 4 zvezdice, allinclusive. Ukupni troskovi sa letom i transferom 1810 evra. Razlika je drasticna u korist Grcke. Sve ostalo je stvar ukzsa i nasa balkanska politika...

KO JE LUD

pre 4 godine

Nije mi jasno kako može Hrvatska biti rival Grčkoj. 10 dana Hrvatska 6 kiša. 10 dana Grcka 10 sunce. O čistoći mora ne treba komentarisati.

pera

pre 4 godine

i jedni i drugi su neopravdano zacepili cene,da nije rizik otici u Egipat ili Tunic,njihove sezone bi propale. Ovako ljudi nemaju gde pa idu u tu sad vec izvikanu Grcku jer ne znaju za bolje

Karakondzula

pre 4 godine

Mi ove godine nazalost nismo dosli u Grcku vec u Spaniju i gorko smo se pokajali. Grcka nudi mnogo mnogo bolje plaze, more, usluge itd nego Spanija.

mali perica

pre 4 godine

Jeste li vi sigurni da se ljudi dvoume između GR i Hrvatske? a ne između GR i CG. Nemam zvanične podatke, ali mislim da više naših ljudi ide u CG nego u HR.

Mate

pre 4 godine

Skoro prošla sezona, a Srbi se još dvoume, Grčka ili Hrvatska.
Alo ljudi, samo krenite, nebitno gdje.
Ovdje da baciš štap, ne bi pao na zemlji koliko ima ljudi. Dok je tako, cijene sigurno neče padati. Dok je tako, reakcija Dalmatinaca na komentare Srba koji "nikad u Hrvatsku" bit će - slijeganje ramenima, "nismo ni računali na vas". Naravno, kad vidim ovoliko srpskih registracija, očito je da Srbi dolaze, i meni osobno je drago zbog toga. Zašto ne? Na stranu što ću da zaradim jednako u mojem apartmanu, bio unutra Srbin ili Švabo, nekako mi je draži Srbin. Barem možemo otiči na rakiju i žaliti se na žene, političare, sudbinu, Amere i Ruse, itd.

top gear

pre 4 godine

nakon 7 godina letovanja u Gr nisam uspeo da nadjem tu jeftinu Grcku. Cene smestaja, hrane i pica su skuplje nego u Sloveniji i Austriji.

Halo Bing...

pre 4 godine

Nisam bio u Hrvatskoj još od rata, tako da neću komentari sati, a Grčka jeste prelepa ali sigurno nije jeftina i ove cene u tekstu nisu realne. Luksuzan apartman za 65 evra, nema šansi, možda u maju.

Kristijanit

pre 4 godine

Upravo se vratio s letovanja u HR, sve isto kao prije 30 godina osim cijena, koje su jedini parametar u kojem je Hrvatska stigla bogate EU zemlje.
Šokiran sam sa je posjeta restoranu skuplja nego u Kopenhagenu, gdje živim, pa čak je Lidl u rangu danskih cijena, malo skuplji nego u Njemačkoj.
A treba li da kažem da je dobra plata u Hrvatskoj (1300€) u visini socijalne pomoći u Danskoj.
Ovo je moja posljednja posjeta hrvatskom primorju za dugi niz godina, jednostavno ne vrijedi, tj. za taj novac dobiješ mnogo lepši sadržaj u Italiji, da ne govorim o Grčkoj, Turskoj i Španiji

turista

pre 4 godine

Javljam se iz Hrvatske gde imam kucu pa po prirodi stvari tamo letujem. Moram da kazem da nikada nisam imao ikakav problem (javljam se sa Braca) i zaista ne mogu nista lose da kazem. Narod ko narod ne voli mnogo da radi. Mislim da je Hrvatska postala skupa i da prosto za te pare mora vise da se pruzi. Hrvatska jeste sila u turizmu ali budimo realni udaljena je sto godina od Italije ili Francuske. Ima nepovoljnu strukturu jer je previse kreveta u privatnom smestaju a malo hotela. Usluga bar na Bracu je na nivou osamdesetih i to mora da se menja. Cene ce morati da idu ili dole ili da se poboljsa usluga. Lepa je obala i more, priroda je super ali to nije dovoljno. Zelim im srecu. Grcka, sta reci, da nemam kucu u Hrvastkoj isao bih ipak u Grcku zbog prirodnih lepota i cena. Da je Grcka jeftinije jeste ali ne duplo.

dobro upoznat sa situacijom

pre 4 godine

Evo me na Parosu, i obišao u poslednjih 30 godina svako mesto i svako ostrvo u Grčkoj. Obišao i čitavu Hrvatsku uzduž i popreko. da stavimo po strani osećaj bezbednosti, ipak glasam za Grčku. Imaju hrvati par mondenskih mesta, ali ostalo je na nivou crne gore. Mikonos, Santorini,Rodos I Krit su takođe svetski poznata mesta koja pružaju daleko više od hrvatskih ekskluziva. U komentarima se često mešaju babe i žabe pa se upoređuju Kasandra i olimpik regija sa Dubrovnikom. Imaju grci toliko ekskluzive da vas uši zabole kada čujete cene 5.000 - 10.000 evra na noć?!
A o istoriji je malo neukusno govoriti upoređujuci Hrvatsku (i bilo koju drugu zemlju) sa kolevkom civilizacije.
Toliko sa prelepih Kiklada.

ex yu

pre 4 godine

Krivo mi što nismo ranije otkrili Mediteran! Kome prija hladno more, kamene plaže i kompleksi od svega srpskog neka ide i dalje. Priče tipa borova šuma i mirisi Jadrana mogu da prođu kod jugonostalgičara...
Mada najbolje da pitate Italijane jer njih ima i u Hrvatskoj i u Grčkoj pa neka vam oni daju mišljenje?

s tron

pre 4 godine

Debiloze i gluposti, upravo došao iz Grčke i možda skočim i do CRO, suština je nije bitno gde ideš, vole te onoliko koliko trošiš, ako meriš svaki krvavi euro onda nisi ni na godišnjem a ako ostaviš koji konobaru koji na plaži itd ujutro te svi znaju svi ti se smeškaju i svima si dobar gost, promašili ste suštinu, moš i u dvorištu letovati napuni bazen i uživaj ?

Laki Topalovic

pre 4 godine

U Grckoj su jedino plaze mnogo bolje od Hrvatskih, pesak uglavnom svuda u grckoj u odnosu na kamenjar u hrvatakoj,ali sve ostalo, od cena do usluge, do komfora ide u prilog Hrvatima.

legenda

pre 4 godine

Evo ja trenutno u Grčkoj- odem juče 15 km od Stavrosa u Olimpijadu, plaža peščana pet ljudi Grka vikendaša na istoj, niti plaćam parking u dubokoj hladovini,ležaljka mi peškir, poneo grickalice, vodu i dobru volju da se iskupam ceo dan a da mi niko ne visi nad glavom sa kuvanim kukuruzom, torbama i sunčanim cvidžama a iz obližnjeg kafića da drma tehno....

Danko

pre 4 godine

Nemaju hrvati nikakvu istoriji kao oni, ali gradjevine koje imaju, koje su sagradili grci i rimljani uglavnom,kao i skoro sva mesta na primorju su fenomenalna....ali plaze su im uzasne.

toma bgd

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
plate i penzije su vece u grckoj nego u hrvatskoj . prihod godisnji od turizma veci 10 puta .obale 100 puta više .svaki grk je vlasnik stana , kuće i zemlje bez kredita .nemaju problem sa iseljavanjem naroda jer prosto nece da idu iz svoje prelepe zemlje .nikad nisu bili fašisti niti drzali logore.nikad nisu proterali pola miliona svojih gradjana od toga pola baba i deda sa svojih ognjista....
toliko o tome koliko su propali i kakav su narod ....

Aleksa

pre 4 godine

Najjaci su ovi sto se ko iz rupa javljaju iz Hrvatske i slavodobitno javljaju da su i zivi i manje-vise zdravi ! :)Cestitam na velikom uspehu zemljaci,sad u novi dan i pazljivo birajte sta pricate i trazite i uz malo srece preguracete jos jedan dan neosteceni. :) Mazohizam je bas smesan nekada,ali ovaj turisticki nasih zemljaka je i bas tesko objasnjiv,ali jak je to poriv,nema sta.

Likusa

pre 4 godine

U Grckoj su cene preskupe, bilo nekad jeftino, a sad se prepricava. U Hrvatskoj su cene u Splitu na primer na sred rive oko 3 eura prosek....pricam o Splitu, a ne o nekoj selendri tipa evija,pefkohori i slicno gde su cene skoro duplo skuplje. Najveca mana kod Hrvatske su ocajne plaze i mrznja prema Srbiji koja se mora iskoreniti totalno ako zele da imaju goste iz Srbije, jer rat je bio pre 30 godina, aman vise.

sasasa

pre 4 godine

Lepo je u Hrvatskoj, more miriše na more, ostrva su prelepa ... ali ja se tamo ne osećam prijatno. Ko je za to zaslužan, da li moji ili njihovi, nije ni bitno. Teret prošlih vremena je veliki. Sa druge strane, Grčka mi pruža taj osećaj spokojnijeg života, mogu da se opustim. Odem negde daleko ( ove godine Peloponez ) i dve nedelje živim san ,,,

Roćevac

pre 4 godine

Za ne ide baš tako

Hrvatska je daleko,daleko od Španjolske.
Letovao sam u Portugalu,Španiji,Italiji,Hrvatskoj, Grčkoj.
Moj lični izbor je, Grčka,Portugal,Španija, Hrvatska,Italija.
I nadam se da ću u skorijoj budućnosti provesti bar jedno 6 meseci godišnje na jedrenjaku obilazeći grčka ostrva. To mi je plan za penziju, a šta će biti od svaga toga ???

Goran

pre 4 godine

Ovaj tekst postavlja dilemu koja vec nekoliko decenija ne postoji u Srbiji, ta dilema je do nedavno postojala ali kada je u pitanju Crna Gora ali ni nje vise nema, tamo letuju samo oni koji nisu svoje kuce prodali Rusima. Što reče neko, letovanje u Hrvatskoj je stvar inteligencije, pametan čovek tamo nece otici pa makar bilo dzabe, a onima što se desavaju loše stvari, i treba, šta će tamo. U Grčkoj se čovek oseca lepo kao što i treba biti na odmoru, nije sve ni u parama.

Branislav Radulovic

pre 4 godine

Ja kod ustaša nisam bio 23 godine. Ne bih kod njih otišao ni da mi plate. Pogan narod. Dvoličan. Ne veruj hrvatu ni kad ti darove nosi.

Brutus

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Najbolji komentar! Neka svako ide tamo gde mu lepo. Za, mene je hr nikad vise ali ne zbog mržnje (moje), nego neću da, rizikujem da mi dete dodaje iz prodavnice zato što mu teta rekla da, nema hleba nego samo kruha, a, ono jadno ne zna da li mi to jedemo. E pa ne jedem kruh, a njeno je pravo da, prodaje u svojoj državi i radnji šta želi i mirna bačka Banat stem a i ogromna većina Srbije i hr.

Bojan

pre 4 godine

Grčka ima daleko dužu obalu, pa je samim tim atraktivnija. Sam taj Krit ima veću obalu nego cela Hrvatska, bez ostrva. Posetio sam do sada Krk, Brač, Hvar, Dalmaciju oko Makarske, Istru, pa ako ih poredim sa Kritom, Zakintosom, Milosom, Krfom, Ikarijom, Androsom, Atikom, Peloponezom, Parosom, izvinite, ali ... Ceo fazon je na strani Grčke. Na stranu što više volim peščane plaže. Ako mi baš nedostaje miris borova kao u Dalmaciji, ići ću opet na Sitoniju, Skijatos, Skopelos ili istočnu Atiku (Schinias-Rafina). Žao mi je što smo se pogubili i ne idemo opet na “naše more” ali tako je valjda moralo da bude. Danas mi više prija ta primorska grčka provincija nego hrvatska. O bezbednosti ne govorim uopšte... Ljudi su tamo zadovoljni i srećni.

NS oldtajmer

pre 4 godine

#Zrinka
Cinican komentar, Zrinka, vrlo cinican.
A trebalo bi da se zamislite nad komentarom nemackog bajkera na preskupom motociklu, koji je gledajuci racun (Shisha bar Opatija, juli 2019.) klimao glavom: "Teuer, sehr teuer". Ne zbog nas, nego zbog sebe. A i slobodnih parking mesta je bilo jaaako puno.

bvb

pre 4 godine

Cuj Hrvata u komentarima, Grcka periferija Evrope, oni se takmice sa Grckom u necemu... Grcku posecuju turisti iz celog sveta, dok kod ovih cistacice iz Nemacke predstavljaju vecinu. Da ne pricamo da ima jugonostalgicars i njihovih koji su se rasuli po svetu pa leti dolaze na more. Na sve to, Grcka je prosle godine imala pre 33 miliona turista, a Hr 18 tsko da nisu ni ista liga. O istoriji Hrvtaske koja postoji manje od 30 godina i kolevke svetske kulture ni u sali ne treba govoriti.

milence

pre 4 godine

Vidite svi ste isli u HR a onda ste se okrenuli GR jer ste morali a mojapprodica generacijama.ide u GR. Nije mi jasno kako uopste poredite ove dve zemlje. Potpuno su neuporedive. Sem sto u proseku ima 4 stepena toplije more i najlepse olaze Evrope Grcka je lepsa, prijatnija i daleko bezbednija od HR. Isao sam U HR nekoliko puta pre i posle rata tek da vidim kako je bilo i kako je sad. Odmah posle.HR moram na detoksikaciju u GR i doneo sam konacnu odluku da nema vise HR. Oni neka zive za sebe ja cu za sebe i to je to. Gledacu i da ne prelazim preko njihove teritorije ako bas ne moram.

Mirya

pre 4 godine

Cene duplo niže? To znači da u Grčkoj turisti borave besplatno? Cene u minusu ako su "duplo niže"? Hajde, naučite već jednom da se to izražava kao "50% niže". Uzgred, hrvatsko primorje nije za one sa plitkim džepom kao što su naši turisti.

Hrvoje

pre 4 godine

Ma kod nas u Hrvatskoj je stvarno sve skuplje i ružnije. Moj savjet, molim Vas nikako ne dolazite ni ako baš morate. Barem će ostati čisto.

GuGa

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Zadovoljni su i makedonci koji prodaju paprike i paradajz za ajvar i voce za pekmeze

Eldorado

pre 4 godine

Ne ulazim ko ima lepše more ili plaže (više me privlače šume i planine) ali što se tiče istorije i nasleđa: Tu Grčkoj apsolutno niko ne može da parira. Eventualno Kina i Egipat. Ako se već poredi s nekom od zemalja Evrope, možda Italija i to je to.

Kažu neki periferija Evrope... Pa Grčka je kolevka zapadne civilizacije i kolevka Evrope.

Biba

pre 4 godine

Grcka u svemu ispred HR. Jedino sto se Hrvatima moze priznati je da imaju uredjenije puteve.
Grcka ima lepsu obalu, lepse plaze i cistije more. Sto je meni i najvaznije kad je letovanje u pitanju. Jeftinija, povoljnija i bliza. Bogatija istorija i kultura (zemlja Olimpijskih igara, filozofije, mitova, pozorista, arhitekture itd. I na kraju takodje ne bas zanemarljivo - odnos prema gostims iz Srbije.

si

pre 4 godine

U Grcku je oduvek isla sirotinja iz Srbije, dok za Hrvatsku se to nemoze reci. Cene u hotelima u Hrvatskoj su od 80 pa do 280 eura po osobi.

momir

pre 4 godine

a najjace mi je sto Hrvati komwntarisu po srpskim novinama. Ne sekirajte se, necemo vam doci - ipak je Grcka jedna jedina, a od "turisticke velesile" smo se oprostili. Licno bih pre otisao u Spaniju nego u Hrvstsku. Pozdrav iz Srbije!

direktor nove godine

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve
(doktor, 13. avgust 2019 21:51)
E moj DOKTORE... TI si video Grčku samo na mapi u osnovnoj školi!

Samo kazem

pre 4 godine

Grci sirotinja, Hrvatska se uspoređuje sa Španjolskom, kakva Grčka.
(ne ide baš tako, 13. avgust 2019 23:04)

Našli su s kim da se porede.

Swedenonline

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Izem ti velesila kad od turizma uzima duplo manje od Švedske kojoj je turizam nebitna stavka.
Pošto ste velesila verovatno zato ste se rasuli po EU. Da znaš šta je sve uzcurilo ovamo stideo bi se!

objektivan

pre 4 godine

U svakom slučaju Grčka, i mislim da prva rečenica iz teksta da se mnogi dvoume Grčka ili Hrvatska, uopšte nije tačna. Broj Srpskih turista u Grčkoj je višestruko veći nego u Hrvatskoj. Grčka ima mnogo više da ponudi turistima nego Hrvatska, mislim na onu pravu Grčku, a ne na Halkidiki gde ide gro Srpskih turista i cene su koncipirane za nas, Severne Makedonce, Mađare, Slovake...Mnogo godina sam letovao u Hrvatskoj (za vreme SFRJ), i to su bila zaista divna letovanja (Dubrovnik, Cavtat, Opatija...), ali mislim da još uvek nije vreme da se Srbi tamo sigurno osećaju, nikad ne znaš na koju budalu možeš naići, plus Hrvatski turizam je koncipiran prema Nemačkom, Švedskom, Britanskom turusti, pa su takve i cene. Ja sam ovo leto izabrao Tursku, i krećem za koji dan. Hotel sa 3*, polupansion, avion, transfer i sve takse 530 € , po meni sasvim povoljno.

direktor nove godine

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.
(mini maus, 13. avgust 2019 23:37)
Nebih ništa dodao. Čovek objasnio.

direktor nove godine

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)

Čoveče, boli li te nekad to lupetanje?!?!

Ciki

pre 4 godine

Juce sam dosao sa ostrva Ciovo/Trogir
- malo toceno pivo 22kn/3€ - veliko 28kn/4€ ( U Trogiru Sam placao i 35kn/5€)
- parking 12kn/h (1,5€)
- biftek 150gr sa pimfritom i sosom 160kn (22€)(9€)
- 10 kjevapa u lepinji 65€

A najskiplje od svega lezaljka i suncobran 50+20kn (10€)

Prijateljica mi je bila y Grckoj U okolini Soluna u Grckoj mi je pitvrdila da jeg sve prilicno jeftinije. A suncobran i dvije lezaljke su dzabe kad narucis dvs piva koja kostaju po 3€

Pozdrav iz Grčke!

pre 4 godine

....Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka....
(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Hrvatska je po turizmu kao Francuska? Italija? Pa da li si ti susjed pao sa Marsa?
Hrvatska ima prihod ravan Rimu i mnogo manji od samog grada Pariza!
A gde je ostatak tih zemlja. Sto se Italije tiče vi ste po zaradi i po brojkama od prosle godine tacno na nivou
U HR sam inace bio tri puta: Prvi put, zadnji put i .... nikad vise.
Precenjeno i izvikano kao Crna Gora... samo dosta veca, mada je mentalitet skoro isti... citaj: srednje zalostan!

Tamo daleko

pre 4 godine

Stvarno ne razunem ko još može da letuje u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ja tamo ne idem ni kada bi oni meni plaćali... Ah da, Hrvatska ima bogatu istoriju. Logor Jasenovac, verovatno ste čuli za njega.... Grčka, Grčka i samo Grčka.

Jeja

pre 4 godine

@doktor
Nisi ti nista od Grcke video ako mozes cak i u nekom bunilu da napises da vise vredi Peljesac nego sva grcka ostrva. Drzi se ti svog kamenjara kad vec za bolje i ne znas

ludi splico

pre 4 godine

rivali ha ha ha ha
(seljadin, 13. avgust 2019 23:15)

A šta je tu smiješno?
Hrvatska skoro 20 milijuna turista 2018. godine, Grčka 30 milijuna. Prihodi od turizma u Hrvatskoj 12 milijardi eura, u Grčkoj 16 milijardi.
Usporedi veličinu zemalja pa se opet pokušaj nasmijat.

Hajzenberg

pre 4 godine

ko kaze da je propala sezona u grckoj? pa ja upravo pobegao iz grcke na ohrid.
cena smestaja poslednjih 15-20 dana je skocila nekoliko puta. Grci za cetvorokrevetni apartman ovih dana traze 120-150 eura za noc!
cena tog istog apartmana u normalnim uslovima jeste 30-40 eura za noc. i sto je jos gore cak i da hoces da platis imas katastrofa izbor jer sve sto valja je vec rezervisano.
cene po restoranima su sasvim prihvatljive, klopa je 20-30% skuplja nego u klasicnim restoranima u srbiji.
parking u grckoj nigde nisam placao jer uvek mozes da se snadjes, osim po ostrvima.

Turista

pre 4 godine

@turista
od reči do reči - tačno
(toma bgd, 13. avgust 2019 22:27)

Nisam još pomenuo, a trebalo bi:
Grčko gostoprimstvo koje je posledica činjenice da su ugostiteljski objekti uglavnom familijarni posao, dok u HR vas služe slavonci ili sl. koji "otaljavaju" posao..
Takođe, treba pomenuti da nas, bar u Istri više cene kao turiste nego "purgere", oni obično plaćaju u kunu, a mi smo oduvek bili "široke ruke".. a animozitet prema nama eventualno u Dalmaciji, mada ni tamo "purgere" ne vole..
Pomenuta je i istorija.. ajme.. nemerljivo, minojska, antička.. ko želi da obilazi, u GR nema kraja..
Pa da dodam i za plaže.. lično preferiram krupni pesak kakvih u GR mogu da biram, dok ko voli kamenjar, da skače u more kao u bazen, svakako treba da ide u HR..
A opet cene, kako gde, u obe zemlje ima gde je skupo, ali opet usluga je nemerljiva.. pa gde ste u HR dobili uz pivo orašaste gricke? Svake godine idem i u HR, ali samo zbog prijatelja koje imam tamo.. Ma GR je gromada.. Pa samo ostrva, od Krfa, preko Kefalonije, Ios, Skiatos, Rodos, Mikonos, Siros, Santorini, Tasos.. a Krit je skoro 400km istok - zapad, a na jugu Libijsko more i Krisis ostrvo, nešto najbliže Karibima, beo pesak i tirkizno more.. Kao i kopnena obala.. nemerljivo!!!

kele®

pre 4 godine

Da se ne lažemo i u Grčkoj je dranje. Frape 3,8 evra.
(Miki, 13. avgust 2019 22:27)
Ne znam gdje, ali u Sartiju 2.8-3 evra. I dobiješ ležaljku i suncobran pride plus obavezno flašica vode. Pivo je dosta skupo. Točeni Heineken 0.5l na plaži 5 evra. Alfa ili Mythos 3.5-4 evra.

Zoki

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!? 
(to tamo je samo rupa na karti 

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.
(Лукреција Хаџи Јаковљевић, 

Tu uvijek i nastane problem svih s vama kad u tudjoj kuci podjete da se ponasate kao da je vasa vlastita.

мр

pre 4 godine

Ова тема о ривалитету Грчке и Хрватске постоји једино зато што увек гарантује одличан број препоручујем или не, а за све остало дилема уопште не постоји. И кад сам био дете које није знало за нацију три дана сам био срећан због сазнања да идемо на плажу а не на камење. И сад кад вртим у глави Грчку из тог времена са оним хотелима по Ровињу и Хвару, дође ми да питам родитеље шта смо ми уопште тражили на Јадрану.

M

pre 4 godine

Ove godine sam posetio i jednu i drugu destinaciju, Istra je posebna prica,prelepa je,nema nacionalizma, srbi su uvek dobrodosli i prijateljski docekani, priroda ocuvana,bivsa italijanska provincija ima i rimske istorije koliko hoces, cene smestaja su prevelike,pa im je sezona pukla ali kao hoce da drze neki nivo (sta god im to znacilo) opet sa druge strane hrana je jeftina, moze se pojesti i popiti i iz marketa i restorana, Grcka sa druge strane prelepa,ugostitelji pravi, postoju srpske turiste,smestaj je jeftin,ali je hrana skupa, po restoranima barovima i marketima deru, i nije istina da im je losa sezona ,mislim da je nikad bolja,to je neko pogresno protumacio... I jedno i drugo za mene ispade bolje nego da idem kod Milogoraca

pedja

pre 4 godine

Obe zemlje imaju bogatu istoriju?Hrvati nemaju svoju istoriju ,sve je tudja prisvojena istorija.Jedina njihova istorija je zlocinacka NDH i zlocinacke akcije Oluja i Bljesak!

zasto citate nase portale

pre 4 godine

Stvarno ne mogu da razumem zasto Hrvati citaju nase portale i dnevne novine? Zasto su toliko optereceni nama Srbima? Pa ja u zivotu nisam procitao niti jedan hrv portal ni dnevne novine a kamoli komentarisao...

afna

pre 4 godine

Dilema???Večiti rivali??? Pa molim vas lepo, šta vam je?
Nikada ali nikada u svojoj istoriji Hrvatska nije bila ozbiljan rival Grčkoj, koja predstavlja vrhunsku turističku destinaciju već više od 80 god. Podatki za prošlu godinu (2018): Grčka 32 mil. turista, zarada 21 mrd. evra. Hrvatska 16 mil. turista, zarada 10 mrd. evra. Grčka je za nivo ali čak za dva iznad Hrvatske, koja se svakako može uporediti s CG ali Albanijom ali nikako sa Grčkom, koja se nalazi na nivoju Španije i Francuske. Ne nalazim niti jednog elementa (more, plaže, hotelska infrastruktura, raznolikost ponude -jevtinije na severu, vrlo skupo i ekskluzivno proti jugu i na ostrvima-, broj edukovanih turističkih radnika, arheološka nalažišta, lokalna hrana, gostoljubivost, sigurnost, pozitivno raspoloženje običnih ljudi do stranaca), gde bih mogao tvditi, da je HR bolja. Jednostavno Grčku je nemoguće uporediti sa Hrvatskom. To bi bilo isto, kada bi po lepoti uporedili Moniko Beluči sa nekom starletom.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 4 godine

Cak samo Kopneni deo Grcke je bolji od cele Hrvatske.. A kad damo u racunicu i ostrva smešno je i da uporedimo Grčku sa Hrvatskom..
što se tiče plaze/more/obalu/ostrva Grčka nema konkurenciju u Evropi možda i u svetu!
*A kde su planine,Manastire,Istorija...

Totem

pre 4 godine

Dakle , i da je troduplo skuplje u Grčkoj uvek bi tamo otišao. Pre svega jer je more čisto a i imaš šta da vidiš za razliku od hrvatske i crne gore.

kalimero

pre 4 godine

Ja neznam zašto ste se toliko raspisali o Hrvatskoj sezoni??! Vi ne želite ,mi vas ne želimo i tu je kraj priče. Svaki dan ista priča. Propast svjetskog kapitalizma.

матори

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
Грчка пропала - хахахаха. А вас у 1 години напустило 25% становништва и најсиромашнија сте држава у ЕУ! Медитеран је Медитеран!

Milos

pre 4 godine

Kako god i gde god cifre koje traze za smestaj su sulude (za noc da platim 70evra, pitam se da li me hlade crnkinje za te pare), a jos ludji smo mi koji to jedva platimo. Cene su previsoke i nerealne ali sta ces, to je zakon ponude i potraznje.

Pragmatic

pre 4 godine

Secam se izjave tadasnjeg ministra trurizma HR pre desetak godina u jeku ekonomske krize. Rekao je citiram "Srbi su IPAK dobrodosli". Pametnom dosta. Verovatno mi se nista ne bi desilo u Hrvatskoj ali zasto uopste razmisljati. Sem toga sanse da ti vreme pokvari letovanje su daleko vece u Hrvatskoj nego u Grckoj. Crnu Goru sam takodje, davno iskljucio iz razmatranja. Ostaju samo Grci i Turci. Sta cu kad volim da dam pare svojima.

Salaso

pre 4 godine

U Grckoj se moze kuhati ajvar , po noci u Hr nemoze zato je bolja Grcka
(dani, 13. avgust 2019 23:01)
Može se kuHati ajvar ali ga Grci ne jedu ali zato rvati ne kuHaju isti ali izgibose da nabave leskovački ajvar a Srbi ih samo klepaju po ušima, heheh

jojo

pre 4 godine

Pobogu ljudi, pa ko je putovao u obe zemlje zna da jedna Kefalonija, Lefkada ili Rodos imaju svaka ponaosob više vrhunskih plaža i to za svačiji ukus, nego cela Hrvatska. Krit neću ni porediti. Šta vi poredite, da li ste realni? U Hrvatskoj imate vrlo malo lepih i pristupačnih plaža, more je tirkizno samo na nekoliko ostrva, i dole oko Makarske i malo oko Dubrovnika. Van toga ih ima ali sve sporadično samo. Hrvatska ima istoriju ali tuđu isključivo. To je realnost, i nije ništa strašno ali jeste tako. A ako ćete o cenama, pa i CG obala je skupa kao Hr, pa to ne govori ništa osim da ti narodi ne vole puno raditi. U Grčkoj su restorani uvek puni, idu na promet a ne ekskluzivnost i prave ozbiljne pare. Vredni su, i to su često Albanci radnici. A tek koliko se varate oko skupih destinacija po Grčkoj... samo te ponude nemate na banerima po netu.

trece oko

pre 4 godine

30 leta u Hrvatskoj, 10 leta u Grckoj.
Grcka, kraj price. Hrvati kad se upristoje i kad budu zausta imali malo pristojne istorije, mozda neka buduca generacija, tamo neke 3019.

mini maus

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.

комша

pre 4 godine

Не идем тамо где ми је безбедност угрожена. У Грчкој се осећам као код куће.

Mladen

pre 4 godine

Da nismo zaslužilo, nebi se plašili za gume iznuđene. Da Srbija stane iza svojih greha, pomiri se sa prošlošću i prizna istinu, sve bi bilo bolje. Ovako se pravimo ludi i teramo svoje! Samo dokle, dok ne propadnemo kao divna Grčka!

Welcome to Croatia, dear Serbs!

pre 4 godine

Hrvatska i Grcka ipak nisu ista klasa. Mi smo u centru Europe dok je Grcka periferija iste. Anticki i renesansni spomenici kulture su neusporedivo ocuvaniji kod nas negoli je to slucaj sa Grckom. Za sve zloceste i ljubomorne gradjane Srbije koji pisu komentare zlobe spram HR, nista vise danasnji Grci nisu zasluzni za Akropolu negoli smo mi Hrvati za Dioklecijanovu palacu. Ja nisam kriv sta ste vi danas stranci u Hrvatskoj, i nema potrebe da prosipate zuc po komentarima. Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka. Jos uvijek smo jeftini od Azurne obale ili Toskane. Iako smo im se opasno poceli priblizavati. Lp.

Nikola

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!

Delina

pre 4 godine

A bezbednost u Hrvatskoj? Dzaba im sva lepota mora ako sam na odmoru u grcu hoce li mi neko izbusiti gume ili opsovati majku cetnicku. Ja stvarno ne razumem kako ljudi iz Srbije mogu da se opuste na odmoru u Hrvatskoj. Vecina je normalnih ljudi, ali cinjenica je da ima nacionalistickih ispada.

samo se pitam

pre 4 godine

trenutno u hrvatskoj, malo mjesto Promajna, jedva studio za 50eur! kafa 10-16kn, pivo toceno 20kn, palacinak 12kn, parking cijeli dan 50kn (6,5eur)

Лукреција Хаџи Јаковљевић

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!?
(to tamo je samo rupa na karti

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.

oui,oui

pre 4 godine

moze reci ko sta hoce ali mislim da sve manje svesnih ljudi ima zelju da se jos brcka po koje kakvim stresnim barustinama, kad za malo vise para danas mogu videti mnogo vise toga, upoznati sasvim druge kulturure daleko preko horizonta

posmatrač

pre 4 godine

Grčka je po cenama jeftinija, i to više nego što izgleda jeftinije (kao destinacija), tako da se naravno više isplati. Ali ovde se ipak malo preteruje sa navedenim HR cenama, pošto se za primer uvek uzimaju Dubrovnik, Split i slične destinacije, a tamo postoji jako mnogo nekih, manje poznatih, a veoma lepih mesta, gde su cene otprilike kao u Beogradu. Na primer, na nekim lepim, a manje poznatim ostrvima, odlično jelo je od 6-8 EUR, a veliko pivo manje od 3 EUR. Svako neka bira ono što mu odgovara.

J.

pre 4 godine

ležaljke i suncobrani takođe..(gratis)
Turista
Ne znam, ja još nisam naišla na te ležaljke gratis. Jesu jeftine na Kritu (8-15 €), ali na Kikladima su skuplje.

general Woo 43

pre 4 godine

Zašto lažete ljude, uhrvatskoj je jeftinije nego na adi ciganliji, ako ne računate hvar, split i dubrovnik, ali tamo niko normalan ne letuje, samo obiđe, turistički

Branko

pre 4 godine

Sedim na terasi u Murteru. Ispred 3 automobila parkirana (2BG i 1 ČA tablice) vec 3 dana niko nista ne dira. 5 dana kupujem hleb u prodavnici i kiselu vodu u kaficu. Nikoga ne interesuje ni ko smo ni sta smo. Lezaljke besplatne, kafa 2€, riba 15€, Pizza 5€, cevapi 6€, pivo 2.5€. Vlasnik apartmana policajac, branioc, casti pice, rostilja, voza nas gliserom besplatno. Kaze dosta mu je Hrvata, Poljaka, Svaba... More prelepo, precisto. Kornati...

djidjigovedina

pre 4 godine

porediti grcku i hevatsku je neumesno i smesno..hrvatska ima 8 plaza na celoj obali..pricam o pescanim plazama..jedna od 50 m u dubrovniku..jedna u makarskoj..zatim znjan u splitu..primosten.. srima..imperijal vodice moscenicka draga kod opatije..zatim plaza bol na bracu..i to je sve..sve ostalo je betonske rive i kamenjari..otoci i naiticki turizam su egal sa grckom ali sve drugo je neuporedivo bolje u grckoj..oni su prva liga turizma za sve sto moze hrvatska ponuditi ..hrvatska je precenjena od pocetka do kraja

nevski

pre 4 godine

Sad, ono, letovanje u hrvatskoj ima onaj dodatak, a to je da ti je prilicno sigurno da ces dobiti po njusci, ili ce ti bar auto doziveti kozmeticke izmene, znaci, avanturisticki odmor.
Kod Grka je dosadno, samo su ljubazni prema tebi, a, ukoliko obilazis halkidiki i olimpsku regiju, najdrazi si gost, smaracina teska...
I na kraju, ne najmanje bitno, hrvati i istorija????? Xaxaxaxaxa

Ivan

pre 4 godine

Sta je cudno? Grcka ima nize cene jer postaje destinacija za sirotinju, pa i pored toga ima losu sezonu. Hrvatska moze da priusti visoke cene jer gosti svejedno dolaze.

Skretnicar

pre 4 godine

Otkuda uopste dilema: Hrvatska ili Grcka ??? Hrvati nas mrze i u trenu po toj osnovi da ti sve presedne, a ti si ipak na godisnjem. Isto vazi i za Crnu Goru NE VOLE NAS . Za moje pare idem tamo gde me ne mrze, Grcka, Turska, Egipat itd..

neobavesteni

pre 4 godine

ovo sto stoji u tekstu apsolutno nije istina. prosle godine sam bio u zadru a nakon toga u hanji na kritu o kome pisete u tekstu(heraklion, knosos), i naravno da je zadar prilicno jeftiniji... cene smestaja za dve osobe noc a da je ok, znaci ne hotel, je 70e(sto je cena pristojnog smestaja na halkidikiju za noc za dve osobe), giros je 3e, pivo 5-7e, vecera za dvoje u hanji u restoranu 40e minimum. sto se tice zadra, pivo je 25 kn ( 3e), parce pice 15 kn (2e) itd a to su cene piva u kaficu, prodavnica naravno jeftinija... i ove godine sam bio u gr i mislim da nema dileme da je skuplja od hr a naravno i lepsa itd i sve to opravdava na neki nacin taj novac, jer svako odabere ono sto moze da priusti

Turista

pre 4 godine

Elem.. u GR se parking uglavnom ne naplaćuje, ležaljke i suncobrani takođe.. Pivo je zato uglavnom skuplje, ali vam ga serviraju u zaleđenim kriglama, dok je vino jeftinije, riba nemerljivo kvalitetnija i povoljnija, a prevare tipa pa to je "jadranska" riba, a dobijete odmrznutu argentinsku, ne postoje..
Plaže i more u GR nemerljivo lepše, a i ima ih opet mnogo više.. kopna svakako, a tek ostrva..
Svakako treba i pomenuti plačku od putarina u HR, samo za 300 km od Batrovaca do Zagreba platićete skoro 20€
Takođe, u svim tavernama u GR desert je uvek na račun kuće, a na dva, tri skuplja pića dobijate naredno na račun kuće, što vam se nikada, ali nikada u HR neće desiti.. na račun od preko 100 - 200€, eventualno dobijete "smokvicu", koju bar ja uvek insistiram da platim.. hvala lepo!

tek onako da spomenem

pre 4 godine

Zaboravili ste da spomenete dodatni bonus hrvatske obale, avanturizam. Ono kad se fekalije izliju u more pored plaze pa imas utisak kao da si na obali Konga ili Zambezija.

grad koji teče ali u propast

pre 4 godine

Ne cjelodnevni nego mjesečni parking na omiljenoj plaži Riječana je besplatan!! Tik uz more sa pogledom na Opatiju kao na dlanu.

Almir

pre 4 godine

Nisu toliko bitne cene, već bezbednost.
Najjači je utisak kad se ljudi vrate iz Hrvatske i kažu da su odlično prošli jer nisu imali nikakvih neprijatnosti.

C i n i k

pre 4 godine

Nzn o kakvoj dilemi pisete?
GR je fenomenalno mesto za odmor,cene su kao kod nas uglavnom,a o bezbednosti i generalnom dozivljaju ambijentom u GR ne treba trositi reci.
Sto se mene tice hr nikad.

doktor

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve

C i n i k

pre 4 godine

Nzn o kakvoj dilemi pisete?
GR je fenomenalno mesto za odmor,cene su kao kod nas uglavnom,a o bezbednosti i generalnom dozivljaju ambijentom u GR ne treba trositi reci.
Sto se mene tice hr nikad.

комша

pre 4 godine

Не идем тамо где ми је безбедност угрожена. У Грчкој се осећам као код куће.

Turista

pre 4 godine

Elem.. u GR se parking uglavnom ne naplaćuje, ležaljke i suncobrani takođe.. Pivo je zato uglavnom skuplje, ali vam ga serviraju u zaleđenim kriglama, dok je vino jeftinije, riba nemerljivo kvalitetnija i povoljnija, a prevare tipa pa to je "jadranska" riba, a dobijete odmrznutu argentinsku, ne postoje..
Plaže i more u GR nemerljivo lepše, a i ima ih opet mnogo više.. kopna svakako, a tek ostrva..
Svakako treba i pomenuti plačku od putarina u HR, samo za 300 km od Batrovaca do Zagreba platićete skoro 20€
Takođe, u svim tavernama u GR desert je uvek na račun kuće, a na dva, tri skuplja pića dobijate naredno na račun kuće, što vam se nikada, ali nikada u HR neće desiti.. na račun od preko 100 - 200€, eventualno dobijete "smokvicu", koju bar ja uvek insistiram da platim.. hvala lepo!

mini maus

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.

trece oko

pre 4 godine

30 leta u Hrvatskoj, 10 leta u Grckoj.
Grcka, kraj price. Hrvati kad se upristoje i kad budu zausta imali malo pristojne istorije, mozda neka buduca generacija, tamo neke 3019.

jojo

pre 4 godine

Pobogu ljudi, pa ko je putovao u obe zemlje zna da jedna Kefalonija, Lefkada ili Rodos imaju svaka ponaosob više vrhunskih plaža i to za svačiji ukus, nego cela Hrvatska. Krit neću ni porediti. Šta vi poredite, da li ste realni? U Hrvatskoj imate vrlo malo lepih i pristupačnih plaža, more je tirkizno samo na nekoliko ostrva, i dole oko Makarske i malo oko Dubrovnika. Van toga ih ima ali sve sporadično samo. Hrvatska ima istoriju ali tuđu isključivo. To je realnost, i nije ništa strašno ali jeste tako. A ako ćete o cenama, pa i CG obala je skupa kao Hr, pa to ne govori ništa osim da ti narodi ne vole puno raditi. U Grčkoj su restorani uvek puni, idu na promet a ne ekskluzivnost i prave ozbiljne pare. Vredni su, i to su često Albanci radnici. A tek koliko se varate oko skupih destinacija po Grčkoj... samo te ponude nemate na banerima po netu.

nevski

pre 4 godine

Sad, ono, letovanje u hrvatskoj ima onaj dodatak, a to je da ti je prilicno sigurno da ces dobiti po njusci, ili ce ti bar auto doziveti kozmeticke izmene, znaci, avanturisticki odmor.
Kod Grka je dosadno, samo su ljubazni prema tebi, a, ukoliko obilazis halkidiki i olimpsku regiju, najdrazi si gost, smaracina teska...
I na kraju, ne najmanje bitno, hrvati i istorija????? Xaxaxaxaxa

Almir

pre 4 godine

Nisu toliko bitne cene, već bezbednost.
Najjači je utisak kad se ljudi vrate iz Hrvatske i kažu da su odlično prošli jer nisu imali nikakvih neprijatnosti.

Delina

pre 4 godine

A bezbednost u Hrvatskoj? Dzaba im sva lepota mora ako sam na odmoru u grcu hoce li mi neko izbusiti gume ili opsovati majku cetnicku. Ja stvarno ne razumem kako ljudi iz Srbije mogu da se opuste na odmoru u Hrvatskoj. Vecina je normalnih ljudi, ali cinjenica je da ima nacionalistickih ispada.

djidjigovedina

pre 4 godine

porediti grcku i hevatsku je neumesno i smesno..hrvatska ima 8 plaza na celoj obali..pricam o pescanim plazama..jedna od 50 m u dubrovniku..jedna u makarskoj..zatim znjan u splitu..primosten.. srima..imperijal vodice moscenicka draga kod opatije..zatim plaza bol na bracu..i to je sve..sve ostalo je betonske rive i kamenjari..otoci i naiticki turizam su egal sa grckom ali sve drugo je neuporedivo bolje u grckoj..oni su prva liga turizma za sve sto moze hrvatska ponuditi ..hrvatska je precenjena od pocetka do kraja

tek onako da spomenem

pre 4 godine

Zaboravili ste da spomenete dodatni bonus hrvatske obale, avanturizam. Ono kad se fekalije izliju u more pored plaze pa imas utisak kao da si na obali Konga ili Zambezija.

Branko

pre 4 godine

Sedim na terasi u Murteru. Ispred 3 automobila parkirana (2BG i 1 ČA tablice) vec 3 dana niko nista ne dira. 5 dana kupujem hleb u prodavnici i kiselu vodu u kaficu. Nikoga ne interesuje ni ko smo ni sta smo. Lezaljke besplatne, kafa 2€, riba 15€, Pizza 5€, cevapi 6€, pivo 2.5€. Vlasnik apartmana policajac, branioc, casti pice, rostilja, voza nas gliserom besplatno. Kaze dosta mu je Hrvata, Poljaka, Svaba... More prelepo, precisto. Kornati...

Skretnicar

pre 4 godine

Otkuda uopste dilema: Hrvatska ili Grcka ??? Hrvati nas mrze i u trenu po toj osnovi da ti sve presedne, a ti si ipak na godisnjem. Isto vazi i za Crnu Goru NE VOLE NAS . Za moje pare idem tamo gde me ne mrze, Grcka, Turska, Egipat itd..

doktor

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve

posmatrač

pre 4 godine

Grčka je po cenama jeftinija, i to više nego što izgleda jeftinije (kao destinacija), tako da se naravno više isplati. Ali ovde se ipak malo preteruje sa navedenim HR cenama, pošto se za primer uvek uzimaju Dubrovnik, Split i slične destinacije, a tamo postoji jako mnogo nekih, manje poznatih, a veoma lepih mesta, gde su cene otprilike kao u Beogradu. Na primer, na nekim lepim, a manje poznatim ostrvima, odlično jelo je od 6-8 EUR, a veliko pivo manje od 3 EUR. Svako neka bira ono što mu odgovara.

Welcome to Croatia, dear Serbs!

pre 4 godine

Hrvatska i Grcka ipak nisu ista klasa. Mi smo u centru Europe dok je Grcka periferija iste. Anticki i renesansni spomenici kulture su neusporedivo ocuvaniji kod nas negoli je to slucaj sa Grckom. Za sve zloceste i ljubomorne gradjane Srbije koji pisu komentare zlobe spram HR, nista vise danasnji Grci nisu zasluzni za Akropolu negoli smo mi Hrvati za Dioklecijanovu palacu. Ja nisam kriv sta ste vi danas stranci u Hrvatskoj, i nema potrebe da prosipate zuc po komentarima. Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka. Jos uvijek smo jeftini od Azurne obale ili Toskane. Iako smo im se opasno poceli priblizavati. Lp.

samo se pitam

pre 4 godine

trenutno u hrvatskoj, malo mjesto Promajna, jedva studio za 50eur! kafa 10-16kn, pivo toceno 20kn, palacinak 12kn, parking cijeli dan 50kn (6,5eur)

Лукреција Хаџи Јаковљевић

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!?
(to tamo je samo rupa na karti

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.

Mladen

pre 4 godine

Da nismo zaslužilo, nebi se plašili za gume iznuđene. Da Srbija stane iza svojih greha, pomiri se sa prošlošću i prizna istinu, sve bi bilo bolje. Ovako se pravimo ludi i teramo svoje! Samo dokle, dok ne propadnemo kao divna Grčka!

Nikola

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!

oui,oui

pre 4 godine

moze reci ko sta hoce ali mislim da sve manje svesnih ljudi ima zelju da se jos brcka po koje kakvim stresnim barustinama, kad za malo vise para danas mogu videti mnogo vise toga, upoznati sasvim druge kulturure daleko preko horizonta

Ivan

pre 4 godine

Sta je cudno? Grcka ima nize cene jer postaje destinacija za sirotinju, pa i pored toga ima losu sezonu. Hrvatska moze da priusti visoke cene jer gosti svejedno dolaze.

general Woo 43

pre 4 godine

Zašto lažete ljude, uhrvatskoj je jeftinije nego na adi ciganliji, ako ne računate hvar, split i dubrovnik, ali tamo niko normalan ne letuje, samo obiđe, turistički

neobavesteni

pre 4 godine

ovo sto stoji u tekstu apsolutno nije istina. prosle godine sam bio u zadru a nakon toga u hanji na kritu o kome pisete u tekstu(heraklion, knosos), i naravno da je zadar prilicno jeftiniji... cene smestaja za dve osobe noc a da je ok, znaci ne hotel, je 70e(sto je cena pristojnog smestaja na halkidikiju za noc za dve osobe), giros je 3e, pivo 5-7e, vecera za dvoje u hanji u restoranu 40e minimum. sto se tice zadra, pivo je 25 kn ( 3e), parce pice 15 kn (2e) itd a to su cene piva u kaficu, prodavnica naravno jeftinija... i ove godine sam bio u gr i mislim da nema dileme da je skuplja od hr a naravno i lepsa itd i sve to opravdava na neki nacin taj novac, jer svako odabere ono sto moze da priusti

J.

pre 4 godine

ležaljke i suncobrani takođe..(gratis)
Turista
Ne znam, ja još nisam naišla na te ležaljke gratis. Jesu jeftine na Kritu (8-15 €), ali na Kikladima su skuplje.

grad koji teče ali u propast

pre 4 godine

Ne cjelodnevni nego mjesečni parking na omiljenoj plaži Riječana je besplatan!! Tik uz more sa pogledom na Opatiju kao na dlanu.

toma bgd

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
plate i penzije su vece u grckoj nego u hrvatskoj . prihod godisnji od turizma veci 10 puta .obale 100 puta više .svaki grk je vlasnik stana , kuće i zemlje bez kredita .nemaju problem sa iseljavanjem naroda jer prosto nece da idu iz svoje prelepe zemlje .nikad nisu bili fašisti niti drzali logore.nikad nisu proterali pola miliona svojih gradjana od toga pola baba i deda sa svojih ognjista....
toliko o tome koliko su propali i kakav su narod ....

Ivan ZG

pre 4 godine

Kome je do pješčanih plaža neka ide u Bugarsku, Rumunjsku ili Albaniju. Tamo drugih ni nema, a još je jeftinije od Grčke.
Ja ne volim pješčane plaže jer na njima nema hlada. Nema drveća. Onaj lažni hlad koji pravi suncobran ne vrijedi ni 20% onog koji pravi veliki bor. Ispod suncobrana je vrće za poludit. Pa gdje ću onda biti na plaži ako mi je prevruće?
Samo Hrvatska ima borove koji se nadvijaju nad morem i ima puno pitomije more sa manjim valovima od Grčke. Grčka je otvorena prema Africi i zato ima puno veće valove, a Jadran je jedan veliki zaljev u kojem dodatno velik broj otoka štiti obalu od valova.
Grčka je neusporedivo prljavija, sa lošijom infrastrukturom, oronulim kućama, a skloni su i štrajkovima usred sezone. Baš šarmantno. Uz sve to prije će vas opljačkati u Grčkoj nego u Hrvatskoj tako da je Hr daleko sigurnija destinacija.
Grčku je u 2018. posjetilo 33 milijuna turista i zaradili su 16 milijardi eura. 3 puta manju Hrvatsku posjetilo je skoro 20 milijuna turista i zaradili smo 12 milijardi eura. I tko je uspješniji?
A o tome koliko vas Grci "vole" najbolje govori koliko ih je posjetilo Srbiju kao turisti.

fkcz

pre 4 godine

Najjače je kad Grkofili krenu da pričaju o svom istorijskom blagu sveta koje je smešteno u Grčkoj misleći na rodne kuće i prebivališta Zevsa, Artemide,Herakla i ostalih nepostojećih izmišljotina a nikada se nisu setili da posete Vinču ili Lepenski vir!

bvb

pre 4 godine

Cuj Hrvata u komentarima, Grcka periferija Evrope, oni se takmice sa Grckom u necemu... Grcku posecuju turisti iz celog sveta, dok kod ovih cistacice iz Nemacke predstavljaju vecinu. Da ne pricamo da ima jugonostalgicars i njihovih koji su se rasuli po svetu pa leti dolaze na more. Na sve to, Grcka je prosle godine imala pre 33 miliona turista, a Hr 18 tsko da nisu ni ista liga. O istoriji Hrvtaske koja postoji manje od 30 godina i kolevke svetske kulture ni u sali ne treba govoriti.

Bojan

pre 4 godine

Grčka ima daleko dužu obalu, pa je samim tim atraktivnija. Sam taj Krit ima veću obalu nego cela Hrvatska, bez ostrva. Posetio sam do sada Krk, Brač, Hvar, Dalmaciju oko Makarske, Istru, pa ako ih poredim sa Kritom, Zakintosom, Milosom, Krfom, Ikarijom, Androsom, Atikom, Peloponezom, Parosom, izvinite, ali ... Ceo fazon je na strani Grčke. Na stranu što više volim peščane plaže. Ako mi baš nedostaje miris borova kao u Dalmaciji, ići ću opet na Sitoniju, Skijatos, Skopelos ili istočnu Atiku (Schinias-Rafina). Žao mi je što smo se pogubili i ne idemo opet na “naše more” ali tako je valjda moralo da bude. Danas mi više prija ta primorska grčka provincija nego hrvatska. O bezbednosti ne govorim uopšte... Ljudi su tamo zadovoljni i srećni.

Eldorado

pre 4 godine

Ne ulazim ko ima lepše more ili plaže (više me privlače šume i planine) ali što se tiče istorije i nasleđa: Tu Grčkoj apsolutno niko ne može da parira. Eventualno Kina i Egipat. Ako se već poredi s nekom od zemalja Evrope, možda Italija i to je to.

Kažu neki periferija Evrope... Pa Grčka je kolevka zapadne civilizacije i kolevka Evrope.

ketiS

pre 4 godine

Neverovatno je koliko prosecni hrvatski gradjani imaju nerealnu predstavu o svojoj maloj zemlji i vise nego skromnoj povesti i kulturi. Naravno da je svakome svoja zemlja najlepsa. ali u isto vreme treba imati i jednu realnu i objektivnu predstavu o istoj. Porediti povesno i kulturno toliko neautenticnu danasnju Hrvatsku sa takvim povesnim i kulturnim velesilama kao sto su Francuska, Italija, Spanija, Grcka, Turska, Maroko, Egipat, Tunis.... je najblaze receno smesno, a za iole obrazovanu osobu koja drzi do sopstvenog intelektualnog nivoa doslovno skandalozno!

marko

pre 4 godine

Bez ljutnje ali smešno je porediti jedan Dubrovnik koji su stvorili i izgradili zajedno naši preci sa nekakvim kozjim kućicama okrečenim u belo po izvikanim Kikladima kao najboljeg predstavnika turizma Grčke!

afna

pre 4 godine

Dilema???Večiti rivali??? Pa molim vas lepo, šta vam je?
Nikada ali nikada u svojoj istoriji Hrvatska nije bila ozbiljan rival Grčkoj, koja predstavlja vrhunsku turističku destinaciju već više od 80 god. Podatki za prošlu godinu (2018): Grčka 32 mil. turista, zarada 21 mrd. evra. Hrvatska 16 mil. turista, zarada 10 mrd. evra. Grčka je za nivo ali čak za dva iznad Hrvatske, koja se svakako može uporediti s CG ali Albanijom ali nikako sa Grčkom, koja se nalazi na nivoju Španije i Francuske. Ne nalazim niti jednog elementa (more, plaže, hotelska infrastruktura, raznolikost ponude -jevtinije na severu, vrlo skupo i ekskluzivno proti jugu i na ostrvima-, broj edukovanih turističkih radnika, arheološka nalažišta, lokalna hrana, gostoljubivost, sigurnost, pozitivno raspoloženje običnih ljudi do stranaca), gde bih mogao tvditi, da je HR bolja. Jednostavno Grčku je nemoguće uporediti sa Hrvatskom. To bi bilo isto, kada bi po lepoti uporedili Moniko Beluči sa nekom starletom.

Branislav Radulovic

pre 4 godine

Ja kod ustaša nisam bio 23 godine. Ne bih kod njih otišao ni da mi plate. Pogan narod. Dvoličan. Ne veruj hrvatu ni kad ti darove nosi.

Aleksa

pre 4 godine

Najjaci su ovi sto se ko iz rupa javljaju iz Hrvatske i slavodobitno javljaju da su i zivi i manje-vise zdravi ! :)Cestitam na velikom uspehu zemljaci,sad u novi dan i pazljivo birajte sta pricate i trazite i uz malo srece preguracete jos jedan dan neosteceni. :) Mazohizam je bas smesan nekada,ali ovaj turisticki nasih zemljaka je i bas tesko objasnjiv,ali jak je to poriv,nema sta.

Grcki paradaiz

pre 4 godine

Ove godine smo isli na Krit uz posetu Santorinija. Santorini porediti sa bilo kojim mestom u Hrvatskoj moze samo slep covek. Plaze su mnogo bolje u Grckoj plus cene su realnije u odnosu na uslugu. Ove godine smo ostavili oko 2000e (uz 1000e sto smo dali za smestaj i put). Hrvatska ne moze da se poredi sa Grckom u bilo kom smislu. Istorija, Plaze, usluga. Ekskluzivni hoteli se mogu naci i u Grckoj i u Hrvatskoj ali vrednost za novac je daleko veca u Grckoj. Da ne spominjem soviniste koji vam mogu izazvati probleme u Hrvatskoj.
Tako da u narednih 10 godina biram Grcku. Bolje se osecam tamo, plaze su im realno bolje od Francuskih, Spanskih i Italijanskih. A cena neuporedivo bolja.

Jeja

pre 4 godine

@doktor
Nisi ti nista od Grcke video ako mozes cak i u nekom bunilu da napises da vise vredi Peljesac nego sva grcka ostrva. Drzi se ti svog kamenjara kad vec za bolje i ne znas

Sasa

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Grcka i Hrvatska ne pripadaju istoj klasi – Grcka je kulturoloski, istorijski, civilizacijski nedostizna za Hrvatsku. Nevazan je polozaj koji drzava zauzima u Evropi, vec njen uticaj na oblikovanje samih kultura, ukljucujuci i ocuvanost antickih I renesansnih spomenika. Vi uticaj niste imali i nemate. Niste svetska turisticka velesila, ne mozete se meriti sa Grckom, kamoli Francuskom, Italijom ili Spanijom. Grcku poseti preko 33., Fra. 90., Ita. 70., Spa. 80, dok Hr. poseti manje od 20. miliona turista. Neko je spomenuo da su Grci jeftiniji i da se cena zasniva na kvalitetu usluge. Neistina u slucaju Grcke, zbog toga sto su njihove cene nize, nikako radi loseg kvaliteta usluga odnosno ponude, vec finansijske krize za koju je u velikoj meri kriva i EU. Daleko vise su Grci zasluzni za “Akropolu”, nego vi za “Dioklecijanovu palacu”. 😊 Uzalud se tesis, ljudi u Srbiji nisu ljubomorni na Hrvate I Hr., jer imaju i te kako dugu istoriju, sigurno duzu u odnosu na vasu. Ti nisi kriv sto su Srbi danas stranci, ali tvoji preci svakako jesu. Nema prosipanja zuci po komentarima, vec iznosenje cinjenica koje vam ne odgovaraju. I vi ne mozete da se merite sa Azurnom obalom i Toskanom, molim te. 😊 Nikome od njih niste poceli da se priblizavate, niti cete ikada. Nemoguce takmiciti se sa tako velikim nacijama, kako kroz bogatstvo istorije i raznovrsnost kulture, tako i velicinu drzave, broj stanovnika i same turisticke ponude. Cao.

momir

pre 4 godine

a najjace mi je sto Hrvati komwntarisu po srpskim novinama. Ne sekirajte se, necemo vam doci - ipak je Grcka jedna jedina, a od "turisticke velesile" smo se oprostili. Licno bih pre otisao u Spaniju nego u Hrvstsku. Pozdrav iz Srbije!

beba

pre 4 godine

Volim i Grcku i Hrvatsku i odlazim u obe, kako nam dodje. U obe zemlje se osecam prijatno, u prvoj zbog jezika i zajednicke proslosti, detinjstva, u drugoj, pa ne znam, jer je Grcka, gde se svako oseca kod kuce. Hrvatska je uredjenija, bliza geografski, obala je prelepa, kao i gradovi. Sto se cena tice, tesko je uporedjivati, jer ne mozete uporedjivati cene u Paraliji Katerini i Dubrovniku. To su sasvim razliciti nivoi turizma. Cinjenica da u Hrvatskoj nema takvog jeftinog masovnog turizma, ali je i cinjenica da takav turizam zaista ne pruza mnogo.
A da luksuzan apartman kosta u Grckoj kako ste naveli, to prosto nije tacno. Dobro smo procesljali cene pred ovogodisnju rezervaciju i dobili cenu od 85 evra za pristojan (ne luksuzan) apartman u mestu oko 200 km juzno od Soluna, i to polovinom septembra. U Hrvatskoj su cene bile veoma slicne (Istra, Kvarner i kvarnerska ostrva itd.)
Prema tome, nema dileme, uzivajte u svoj raznovrsnosti kultura, tradicija, jezika zemalja koje su nam tako blizu, a mozda i bliske.

sasasa

pre 4 godine

Lepo je u Hrvatskoj, more miriše na more, ostrva su prelepa ... ali ja se tamo ne osećam prijatno. Ko je za to zaslužan, da li moji ili njihovi, nije ni bitno. Teret prošlih vremena je veliki. Sa druge strane, Grčka mi pruža taj osećaj spokojnijeg života, mogu da se opustim. Odem negde daleko ( ove godine Peloponez ) i dve nedelje živim san ,,,

dobro upoznat sa situacijom

pre 4 godine

Evo me na Parosu, i obišao u poslednjih 30 godina svako mesto i svako ostrvo u Grčkoj. Obišao i čitavu Hrvatsku uzduž i popreko. da stavimo po strani osećaj bezbednosti, ipak glasam za Grčku. Imaju hrvati par mondenskih mesta, ali ostalo je na nivou crne gore. Mikonos, Santorini,Rodos I Krit su takođe svetski poznata mesta koja pružaju daleko više od hrvatskih ekskluziva. U komentarima se često mešaju babe i žabe pa se upoređuju Kasandra i olimpik regija sa Dubrovnikom. Imaju grci toliko ekskluzive da vas uši zabole kada čujete cene 5.000 - 10.000 evra na noć?!
A o istoriji je malo neukusno govoriti upoređujuci Hrvatsku (i bilo koju drugu zemlju) sa kolevkom civilizacije.
Toliko sa prelepih Kiklada.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 4 godine

Cak samo Kopneni deo Grcke je bolji od cele Hrvatske.. A kad damo u racunicu i ostrva smešno je i da uporedimo Grčku sa Hrvatskom..
što se tiče plaze/more/obalu/ostrva Grčka nema konkurenciju u Evropi možda i u svetu!
*A kde su planine,Manastire,Istorija...

Tamo daleko

pre 4 godine

Stvarno ne razunem ko još može da letuje u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ja tamo ne idem ni kada bi oni meni plaćali... Ah da, Hrvatska ima bogatu istoriju. Logor Jasenovac, verovatno ste čuli za njega.... Grčka, Grčka i samo Grčka.

tosa

pre 4 godine

Od kad su to Grcka i Hrvatska rivali u smislu turizma? Ja znam da su Grcka i Turska rivali i u smislu turizma i u drugim oblastima ali sa Hrvatima Grci nemaju bas nista zajednicko niti ikakav rivalitet...

pedja

pre 4 godine

Obe zemlje imaju bogatu istoriju?Hrvati nemaju svoju istoriju ,sve je tudja prisvojena istorija.Jedina njihova istorija je zlocinacka NDH i zlocinacke akcije Oluja i Bljesak!

Turista

pre 4 godine

@turista
od reči do reči - tačno
(toma bgd, 13. avgust 2019 22:27)

Nisam još pomenuo, a trebalo bi:
Grčko gostoprimstvo koje je posledica činjenice da su ugostiteljski objekti uglavnom familijarni posao, dok u HR vas služe slavonci ili sl. koji "otaljavaju" posao..
Takođe, treba pomenuti da nas, bar u Istri više cene kao turiste nego "purgere", oni obično plaćaju u kunu, a mi smo oduvek bili "široke ruke".. a animozitet prema nama eventualno u Dalmaciji, mada ni tamo "purgere" ne vole..
Pomenuta je i istorija.. ajme.. nemerljivo, minojska, antička.. ko želi da obilazi, u GR nema kraja..
Pa da dodam i za plaže.. lično preferiram krupni pesak kakvih u GR mogu da biram, dok ko voli kamenjar, da skače u more kao u bazen, svakako treba da ide u HR..
A opet cene, kako gde, u obe zemlje ima gde je skupo, ali opet usluga je nemerljiva.. pa gde ste u HR dobili uz pivo orašaste gricke? Svake godine idem i u HR, ali samo zbog prijatelja koje imam tamo.. Ma GR je gromada.. Pa samo ostrva, od Krfa, preko Kefalonije, Ios, Skiatos, Rodos, Mikonos, Siros, Santorini, Tasos.. a Krit je skoro 400km istok - zapad, a na jugu Libijsko more i Krisis ostrvo, nešto najbliže Karibima, beo pesak i tirkizno more.. Kao i kopnena obala.. nemerljivo!!!

direktor nove godine

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve
(doktor, 13. avgust 2019 21:51)
E moj DOKTORE... TI si video Grčku samo na mapi u osnovnoj školi!

milence

pre 4 godine

Vidite svi ste isli u HR a onda ste se okrenuli GR jer ste morali a mojapprodica generacijama.ide u GR. Nije mi jasno kako uopste poredite ove dve zemlje. Potpuno su neuporedive. Sem sto u proseku ima 4 stepena toplije more i najlepse olaze Evrope Grcka je lepsa, prijatnija i daleko bezbednija od HR. Isao sam U HR nekoliko puta pre i posle rata tek da vidim kako je bilo i kako je sad. Odmah posle.HR moram na detoksikaciju u GR i doneo sam konacnu odluku da nema vise HR. Oni neka zive za sebe ja cu za sebe i to je to. Gledacu i da ne prelazim preko njihove teritorije ako bas ne moram.

матори

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
Грчка пропала - хахахаха. А вас у 1 години напустило 25% становништва и најсиромашнија сте држава у ЕУ! Медитеран је Медитеран!

Pozdrav iz Grčke!

pre 4 godine

....Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka....
(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Hrvatska je po turizmu kao Francuska? Italija? Pa da li si ti susjed pao sa Marsa?
Hrvatska ima prihod ravan Rimu i mnogo manji od samog grada Pariza!
A gde je ostatak tih zemlja. Sto se Italije tiče vi ste po zaradi i po brojkama od prosle godine tacno na nivou
U HR sam inace bio tri puta: Prvi put, zadnji put i .... nikad vise.
Precenjeno i izvikano kao Crna Gora... samo dosta veca, mada je mentalitet skoro isti... citaj: srednje zalostan!

Biba

pre 4 godine

Grcka u svemu ispred HR. Jedino sto se Hrvatima moze priznati je da imaju uredjenije puteve.
Grcka ima lepsu obalu, lepse plaze i cistije more. Sto je meni i najvaznije kad je letovanje u pitanju. Jeftinija, povoljnija i bliza. Bogatija istorija i kultura (zemlja Olimpijskih igara, filozofije, mitova, pozorista, arhitekture itd. I na kraju takodje ne bas zanemarljivo - odnos prema gostims iz Srbije.

zasto citate nase portale

pre 4 godine

Stvarno ne mogu da razumem zasto Hrvati citaju nase portale i dnevne novine? Zasto su toliko optereceni nama Srbima? Pa ja u zivotu nisam procitao niti jedan hrv portal ni dnevne novine a kamoli komentarisao...

GuGa

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Zadovoljni su i makedonci koji prodaju paprike i paradajz za ajvar i voce za pekmeze

direktor nove godine

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)

Čoveče, boli li te nekad to lupetanje?!?!

Stojko

pre 4 godine

Pa kako nesto u Grckoj moze da bude preskupo? Eto pitajte 150 hiljada Srba koji nas ubedjuju da je Grcka najbolja destinacija za godisni odmor kako nista nije skupo. Aranzman se plati cekovima, hranu ponesu od kuce, placena na odlozeno, a benzin se kupi u Makedoniji. I st aje tu skupo?

miki ns

pre 4 godine

U Grckoj je more toplo da po ceo dan ne izlazimo iz vode. meni je to dovoljno jer zbog toga i idemo na more. tamo gde smo nepozeljni ni ne razmatramo odlazak pa sve i da je dzabe.o lepotama mozemo do sutra .Meni je moja Backa najlepsa na svetu i to CELE godine a ne samo leti pa posle kud koji.

direktor nove godine

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.
(mini maus, 13. avgust 2019 23:37)
Nebih ništa dodao. Čovek objasnio.

Goran

pre 4 godine

Ovaj tekst postavlja dilemu koja vec nekoliko decenija ne postoji u Srbiji, ta dilema je do nedavno postojala ali kada je u pitanju Crna Gora ali ni nje vise nema, tamo letuju samo oni koji nisu svoje kuce prodali Rusima. Što reče neko, letovanje u Hrvatskoj je stvar inteligencije, pametan čovek tamo nece otici pa makar bilo dzabe, a onima što se desavaju loše stvari, i treba, šta će tamo. U Grčkoj se čovek oseca lepo kao što i treba biti na odmoru, nije sve ni u parama.

legenda

pre 4 godine

Evo ja trenutno u Grčkoj- odem juče 15 km od Stavrosa u Olimpijadu, plaža peščana pet ljudi Grka vikendaša na istoj, niti plaćam parking u dubokoj hladovini,ležaljka mi peškir, poneo grickalice, vodu i dobru volju da se iskupam ceo dan a da mi niko ne visi nad glavom sa kuvanim kukuruzom, torbama i sunčanim cvidžama a iz obližnjeg kafića da drma tehno....

Danko

pre 4 godine

Nemaju hrvati nikakvu istoriji kao oni, ali gradjevine koje imaju, koje su sagradili grci i rimljani uglavnom,kao i skoro sva mesta na primorju su fenomenalna....ali plaze su im uzasne.

czbgd

pre 4 godine

Hrvatska bez konkurencije, evo dodjite na Rab, Lošinj ili Pag pa se uverite. Naravno da nije paradajz turizam, sve ima svoju cenu. Gradići su predivni, stari, u kamenu. Plaže čiste, uredne, putevi sjajni. More čisto, plavo sa bezbroj uvala. Nema roštilja i dima na svakom koraku, nema seljačije, stranci iz cele Evrope.
Ljudi su srdačni prema nama, ljubazni i sa osmehom predusetljivi. S njima se komunicira na našem jeziku, dok recimo Grci niti znaju naš, niti engleski. Toliko.

Mate

pre 4 godine

Skoro prošla sezona, a Srbi se još dvoume, Grčka ili Hrvatska.
Alo ljudi, samo krenite, nebitno gdje.
Ovdje da baciš štap, ne bi pao na zemlji koliko ima ljudi. Dok je tako, cijene sigurno neče padati. Dok je tako, reakcija Dalmatinaca na komentare Srba koji "nikad u Hrvatsku" bit će - slijeganje ramenima, "nismo ni računali na vas". Naravno, kad vidim ovoliko srpskih registracija, očito je da Srbi dolaze, i meni osobno je drago zbog toga. Zašto ne? Na stranu što ću da zaradim jednako u mojem apartmanu, bio unutra Srbin ili Švabo, nekako mi je draži Srbin. Barem možemo otiči na rakiju i žaliti se na žene, političare, sudbinu, Amere i Ruse, itd.

kalimero

pre 4 godine

Ja neznam zašto ste se toliko raspisali o Hrvatskoj sezoni??! Vi ne želite ,mi vas ne želimo i tu je kraj priče. Svaki dan ista priča. Propast svjetskog kapitalizma.

Komša

pre 4 godine

Pokušaću za trenutak da se ne obazirem na zajedničku prošlost kao opterecujući faktor kada je letovanje u HR u pitanju.
Prednost Grčke je - duzina morske obale ,raznovrsnost plaza ali i kulturno istorijskih sadrzaja (na ne malom broju lokacija) .Prednost HR je - blizina (gledano iz BG i NS npr).
I tu se priča završava.
Nerealna su poredjenja Leptokarije sa Dubrovnikom,kao sto bi bilo nerealno porediti Peloponez sa Trpnjem,Tasos sa Jakljanom ili Krit sa Makarskom...
Primera radi,uzmimo relativno blisku Sitoniju .Izguglajte plaze ,recimo agencije su izdvojile "70 najlepsih plaza Sitonije" do kojih se dolazi 80 km dugackim magistralnim putem (krug - Nikiti- Marmaris... Sarti ...Nikiti) .A ima ih vise .Od mirnih na zapadu do "divljih" na istoku.Od pescanih preko šljunkovitih do stenja...Za tri godine i 50 celih dana uspeo sam delimicno da obidjem 2/3 (ostao deo od Sartija do Neosa) .Nema matematike da ih nekim normalnim tempom obidjes sve bez bar 2 meseca boravka.
A to je "Grčka za početnike "a onda spustanje ka Pelionu npr (Peloponez sanjam).
E,sada koliko plaza ima u HR ? Koliko vremena treba da "pretreseš" obalu ?
Nije realno porediti.

Brutus

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Najbolji komentar! Neka svako ide tamo gde mu lepo. Za, mene je hr nikad vise ali ne zbog mržnje (moje), nego neću da, rizikujem da mi dete dodaje iz prodavnice zato što mu teta rekla da, nema hleba nego samo kruha, a, ono jadno ne zna da li mi to jedemo. E pa ne jedem kruh, a njeno je pravo da, prodaje u svojoj državi i radnji šta želi i mirna bačka Banat stem a i ogromna većina Srbije i hr.

Kristijanit

pre 4 godine

Upravo se vratio s letovanja u HR, sve isto kao prije 30 godina osim cijena, koje su jedini parametar u kojem je Hrvatska stigla bogate EU zemlje.
Šokiran sam sa je posjeta restoranu skuplja nego u Kopenhagenu, gdje živim, pa čak je Lidl u rangu danskih cijena, malo skuplji nego u Njemačkoj.
A treba li da kažem da je dobra plata u Hrvatskoj (1300€) u visini socijalne pomoći u Danskoj.
Ovo je moja posljednja posjeta hrvatskom primorju za dugi niz godina, jednostavno ne vrijedi, tj. za taj novac dobiješ mnogo lepši sadržaj u Italiji, da ne govorim o Grčkoj, Turskoj i Španiji

turista

pre 4 godine

Javljam se iz Hrvatske gde imam kucu pa po prirodi stvari tamo letujem. Moram da kazem da nikada nisam imao ikakav problem (javljam se sa Braca) i zaista ne mogu nista lose da kazem. Narod ko narod ne voli mnogo da radi. Mislim da je Hrvatska postala skupa i da prosto za te pare mora vise da se pruzi. Hrvatska jeste sila u turizmu ali budimo realni udaljena je sto godina od Italije ili Francuske. Ima nepovoljnu strukturu jer je previse kreveta u privatnom smestaju a malo hotela. Usluga bar na Bracu je na nivou osamdesetih i to mora da se menja. Cene ce morati da idu ili dole ili da se poboljsa usluga. Lepa je obala i more, priroda je super ali to nije dovoljno. Zelim im srecu. Grcka, sta reci, da nemam kucu u Hrvastkoj isao bih ipak u Grcku zbog prirodnih lepota i cena. Da je Grcka jeftinije jeste ali ne duplo.

beautiful croatia

pre 4 godine

Evo nama (ovaj put u Zadru) i Billa Gatesa! Da mu nije već deseti put zaredom, zlobnici bi tvrdili da je dezorijentiran....ovako, patite od zavisti!

Salaso

pre 4 godine

U Grckoj se moze kuhati ajvar , po noci u Hr nemoze zato je bolja Grcka
(dani, 13. avgust 2019 23:01)
Može se kuHati ajvar ali ga Grci ne jedu ali zato rvati ne kuHaju isti ali izgibose da nabave leskovački ajvar a Srbi ih samo klepaju po ušima, heheh

mali perica

pre 4 godine

Jeste li vi sigurni da se ljudi dvoume između GR i Hrvatske? a ne između GR i CG. Nemam zvanične podatke, ali mislim da više naših ljudi ide u CG nego u HR.

Totem

pre 4 godine

Dakle , i da je troduplo skuplje u Grčkoj uvek bi tamo otišao. Pre svega jer je more čisto a i imaš šta da vidiš za razliku od hrvatske i crne gore.

Samo kazem

pre 4 godine

Grci sirotinja, Hrvatska se uspoređuje sa Španjolskom, kakva Grčka.
(ne ide baš tako, 13. avgust 2019 23:04)

Našli su s kim da se porede.

Hrvoje

pre 4 godine

Ma kod nas u Hrvatskoj je stvarno sve skuplje i ružnije. Moj savjet, molim Vas nikako ne dolazite ni ako baš morate. Barem će ostati čisto.

bane

pre 4 godine

Da posetite Knosos, prvi evropski grad i prestonicu kralja Minosa, treba vam 15 evra, a za posetu Dubrovačkim zidinama i prestonicu kralja.....?????...treba vam duplo više novca.
Hrvatska je nabila cene a istoriju će kasnije izmisliti.

Nikola U.

pre 4 godine

Samo Grčka!!! Najbolji su mi ovi Hrvati što se trude da komentare pišu kao Srbi. Pazite i na sintaksu i na sintagmu (koren iz grčkih reči), deco!!!

ludi splico

pre 4 godine

rivali ha ha ha ha
(seljadin, 13. avgust 2019 23:15)

A šta je tu smiješno?
Hrvatska skoro 20 milijuna turista 2018. godine, Grčka 30 milijuna. Prihodi od turizma u Hrvatskoj 12 milijardi eura, u Grčkoj 16 milijardi.
Usporedi veličinu zemalja pa se opet pokušaj nasmijat.

Karakondzula

pre 4 godine

Mi ove godine nazalost nismo dosli u Grcku vec u Spaniju i gorko smo se pokajali. Grcka nudi mnogo mnogo bolje plaze, more, usluge itd nego Spanija.

мр

pre 4 godine

Ова тема о ривалитету Грчке и Хрватске постоји једино зато што увек гарантује одличан број препоручујем или не, а за све остало дилема уопште не постоји. И кад сам био дете које није знало за нацију три дана сам био срећан због сазнања да идемо на плажу а не на камење. И сад кад вртим у глави Грчку из тог времена са оним хотелима по Ровињу и Хвару, дође ми да питам родитеље шта смо ми уопште тражили на Јадрану.

Mirya

pre 4 godine

Cene duplo niže? To znači da u Grčkoj turisti borave besplatno? Cene u minusu ako su "duplo niže"? Hajde, naučite već jednom da se to izražava kao "50% niže". Uzgred, hrvatsko primorje nije za one sa plitkim džepom kao što su naši turisti.

Swedenonline

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Izem ti velesila kad od turizma uzima duplo manje od Švedske kojoj je turizam nebitna stavka.
Pošto ste velesila verovatno zato ste se rasuli po EU. Da znaš šta je sve uzcurilo ovamo stideo bi se!

Sveta

pre 4 godine

Nas dvoje bili sredinom juna u Rovinju, apartman, 10 dana sa putom. Ukupni troskovi 2210 evra. Sinoc stigli sa Kosa, bili 9 dana u hotelu sa 4 zvezdice, allinclusive. Ukupni troskovi sa letom i transferom 1810 evra. Razlika je drasticna u korist Grcke. Sve ostalo je stvar ukzsa i nasa balkanska politika...

marta

pre 4 godine

Grke spasila Merkelova, pa sta, ko ste vi da to kazete, vi da se uporedjujete sa jednom Grckom, to je vec psihoza, pa da vam nije tih istih Nemaca nikad ne biste imali svoju drzavu, ni Hitlerovu NDH a ni" Danke Dojcland" ovu danas, po mnogo cemu, nazalost, slicnu prethodnici. Sto se tice mora, odrasla sam u Istri koju toplo preporucujem jer se po svemu razlikuje od ostatka Hrvatske. Multietnicka i multikulturalna sredina gde necete imati neprijatnosti zato sto ste iz Srbije, predivno more i plaze, kulturni i prijatni ljudi, jedino su cene te koje mogu da odbiju, ali ko moze neka obavezno ide.

Sima

pre 4 godine

Ne bih znao reći šta pojedini koji ostavljaju komentare žele postići navodeći broj turista i prihod koji ostvaruju pojedine zemlje, od turističkih usluga kao da oni lično participiraju u istom. Možda komentare ostavljaju vlasnici hotela ili restorana, mada sumnjam, nisu toliko dokoni, sezona je. Pre bih rekao da žele nametnuti svoje mišljenje . Grčka je malo zapuštenija infrastrukturno od Hrvatske , ali vaš novac vredi više pošto su cene realnije, a broj ostrva,kilometraža obale, toplije more, broj ostrva je neuporediv u korist Grčke. Recimo Italija ima 70% kuturne baštine na svojoj teritoriji pa Hrvatska i Grčka nisu ni tema. U svakom slučaju svako ide prema svojim afinitetima i mogućnostima, finansijskim.Jedino što u Hrvatskoj nisi kao Srbin dobro došao i kada se nešto desi kažu , pusti to je neka budala, pa sad ti gledaj da li će ta budala naleteti na tebe ili tvoj auto.

Pragmatic

pre 4 godine

Secam se izjave tadasnjeg ministra trurizma HR pre desetak godina u jeku ekonomske krize. Rekao je citiram "Srbi su IPAK dobrodosli". Pametnom dosta. Verovatno mi se nista ne bi desilo u Hrvatskoj ali zasto uopste razmisljati. Sem toga sanse da ti vreme pokvari letovanje su daleko vece u Hrvatskoj nego u Grckoj. Crnu Goru sam takodje, davno iskljucio iz razmatranja. Ostaju samo Grci i Turci. Sta cu kad volim da dam pare svojima.

Halo Bing...

pre 4 godine

Nisam bio u Hrvatskoj još od rata, tako da neću komentari sati, a Grčka jeste prelepa ali sigurno nije jeftina i ove cene u tekstu nisu realne. Luksuzan apartman za 65 evra, nema šansi, možda u maju.

si

pre 4 godine

U Grcku je oduvek isla sirotinja iz Srbije, dok za Hrvatsku se to nemoze reci. Cene u hotelima u Hrvatskoj su od 80 pa do 280 eura po osobi.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Volim more ,vodu, ronjenje. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj itd. Napravio preko 20 hiljada slika podvodnih samo u Grčkoj. Crna gora nije za preporuku ni za najveceg neprijatelja osim jedne dve pozicije gde mozete pobeći od kanalizacija njihovih. Hrvatska je divna ali specifična i ne toliko raznovrsna sa vodenim svetom kao Grčka. Razlog? Toplija voda južnija pozicija i okružena sa tri mora. Mogu se sresti zivotinje koje migriraju po godisnjim rutama iz okeana i ne zalaze u Jadransko more. Samo jednu životinju vrstu puža golaća tzv Nudibranč možete videti u skoro duplo više podvrsta u Grčkoj. Naravno to je moje mišljenje.

top gear

pre 4 godine

nakon 7 godina letovanja u Gr nisam uspeo da nadjem tu jeftinu Grcku. Cene smestaja, hrane i pica su skuplje nego u Sloveniji i Austriji.

Zoki

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!? 
(to tamo je samo rupa na karti 

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.
(Лукреција Хаџи Јаковљевић, 

Tu uvijek i nastane problem svih s vama kad u tudjoj kuci podjete da se ponasate kao da je vasa vlastita.

KO JE LUD

pre 4 godine

Nije mi jasno kako može Hrvatska biti rival Grčkoj. 10 dana Hrvatska 6 kiša. 10 dana Grcka 10 sunce. O čistoći mora ne treba komentarisati.

Ivan ZG

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi sa komentarima i "argumentima" kako je more u Grčkoj 3-4 stupnja toplije. Kako je more u HR u 7. i 8. mjesecu oko 25-26 stupnjeva onda je u Grčkoj 28-30. Još malo će ribe izlazit skuhane iz mora, a moga bi se i neki neoprezni kupač opeći.

kele®

pre 4 godine

Da se ne lažemo i u Grčkoj je dranje. Frape 3,8 evra.
(Miki, 13. avgust 2019 22:27)
Ne znam gdje, ali u Sartiju 2.8-3 evra. I dobiješ ležaljku i suncobran pride plus obavezno flašica vode. Pivo je dosta skupo. Točeni Heineken 0.5l na plaži 5 evra. Alfa ili Mythos 3.5-4 evra.

Hajzenberg

pre 4 godine

ko kaze da je propala sezona u grckoj? pa ja upravo pobegao iz grcke na ohrid.
cena smestaja poslednjih 15-20 dana je skocila nekoliko puta. Grci za cetvorokrevetni apartman ovih dana traze 120-150 eura za noc!
cena tog istog apartmana u normalnim uslovima jeste 30-40 eura za noc. i sto je jos gore cak i da hoces da platis imas katastrofa izbor jer sve sto valja je vec rezervisano.
cene po restoranima su sasvim prihvatljive, klopa je 20-30% skuplja nego u klasicnim restoranima u srbiji.
parking u grckoj nigde nisam placao jer uvek mozes da se snadjes, osim po ostrvima.

objektivan

pre 4 godine

U svakom slučaju Grčka, i mislim da prva rečenica iz teksta da se mnogi dvoume Grčka ili Hrvatska, uopšte nije tačna. Broj Srpskih turista u Grčkoj je višestruko veći nego u Hrvatskoj. Grčka ima mnogo više da ponudi turistima nego Hrvatska, mislim na onu pravu Grčku, a ne na Halkidiki gde ide gro Srpskih turista i cene su koncipirane za nas, Severne Makedonce, Mađare, Slovake...Mnogo godina sam letovao u Hrvatskoj (za vreme SFRJ), i to su bila zaista divna letovanja (Dubrovnik, Cavtat, Opatija...), ali mislim da još uvek nije vreme da se Srbi tamo sigurno osećaju, nikad ne znaš na koju budalu možeš naići, plus Hrvatski turizam je koncipiran prema Nemačkom, Švedskom, Britanskom turusti, pa su takve i cene. Ja sam ovo leto izabrao Tursku, i krećem za koji dan. Hotel sa 3*, polupansion, avion, transfer i sve takse 530 € , po meni sasvim povoljno.

Jatzans

pre 4 godine

Posebno su mi zanimljivi "komentatori" znalci, iskusni putnici i poliglote. Uglavnom su to ljudi koji su posetili par plaza u dve drzave i sve znaju o plazama i turistickim destinacijama u svetu. Nakon takvog neprocenjivog iskustva, u mogucnosti su (takoreci, moze im se) da proglase Grke bratskim narodom i Grcku kao jedinu opciju za letovanje. Niti znaju jezik, nit razumeju sta im Brat Grk sa osmehom govori. Najstrasnije od svega je sto su od Grcke videli podolimpsku regiju i, eventualno, prvi prst na Halkidikiju.
Ali zato, iako nikad nisu ni na slici videli neku od HR plaza (o ostalim drzavam da ne govorimo) o njima znaju bas sve.
Sto neko napisao, za sve je bolje da takvi i idu samo i iskljucivo u Grcku i to, najbolje i za Grke, samo u Paraliju.

Roćevac

pre 4 godine

Za ne ide baš tako

Hrvatska je daleko,daleko od Španjolske.
Letovao sam u Portugalu,Španiji,Italiji,Hrvatskoj, Grčkoj.
Moj lični izbor je, Grčka,Portugal,Španija, Hrvatska,Italija.
I nadam se da ću u skorijoj budućnosti provesti bar jedno 6 meseci godišnje na jedrenjaku obilazeći grčka ostrva. To mi je plan za penziju, a šta će biti od svaga toga ???

ex yu

pre 4 godine

Krivo mi što nismo ranije otkrili Mediteran! Kome prija hladno more, kamene plaže i kompleksi od svega srpskog neka ide i dalje. Priče tipa borova šuma i mirisi Jadrana mogu da prođu kod jugonostalgičara...
Mada najbolje da pitate Italijane jer njih ima i u Hrvatskoj i u Grčkoj pa neka vam oni daju mišljenje?

Kreso

pre 4 godine

@komsa

Nezelim niti ja ulaziti u pojedine ralike ali ta koju si naveo zbilja ne stoji. Niti sve hrvatske niti sve grcke plaze prakticki nije moguce obici u jednom zivotu, ljetujem u hr preko 40 g, obisao svega 30-40 otoka i otocica i manji dio obale a dosta sam istrazivao. U grckoj sam bio samo dva put i mogu reci i da mi je i tamo bilo super.

Zappex

pre 4 godine

citam komentar kako bi grcka propala da nije EU. pitanje je. a vrlo moguce da bi i eu otisla u aut bez grcke, kao cuvara juga,vrata evrope, glavnu luku.. istina je izmedju

Luka

pre 4 godine

"Bilo je neophodno ponavljati u Grčkoj sam, jer sam imao osećaj kao da sam kod kuće. Isto tako po prvi put u svom životu sam sretao ljude koji su bili onakvi kakvi bi ljudi trebalo da budu to jest otvoreni, iskreni, prirodni, spontani, sa toplinom u srcu. U svakom mogućem pogledu Grčka mi se prikazala kao pravo središte sveta, idealno mesto sastanka čoveka sa čovekom u prisustvu Boga. Grčka je učinila za mene nešto što Njujork čak ni sama Amerika ne bi nikada mogla da uništi. Grčka me je učinila slobodnim i potpunim. Volim ove ljude, svakog i sve, jer su mi otkrili istinske razmere bića. Volim tle sa kog su ponikli, drvo sa koga su izrasli, svetlost u kojoj su bujno stasali, dobrotu, poštenje i milosrdje kojim su zračili. Suočili su me sa samim sobom, očistili me od mržnje, ljubomore i zavisti. I najzad pokazali su mi sopstvenim primerom da se život može proživeti veličanstveno u bilo kom opsegu, u bilo kom kraju, pod bilo kojim uslovima. Onima koji misle da današnja Grča nema nikakav značaj, dopustite mi da kažem da se ne može napraviti krupnija greška. Današnja, kao i antička Grka, ima najviši značaj za svakog čoveka koji traga za samim sobom i nijednom narodu na svetu nije toliko neophodno ono što Grčka ima da pruži koliko američkom narodu. Grčka nije tek antiteza Amerike, već više, lek za boljke koje nas muče. Može izgledati beznačajna u ekonomskom pogledu, ali u duhovnom, Grčka i je dalje mati naroda, prapočetno vrelo mudrosti i nadahnuća."
H. Miler "Kolos iz Marusija"

Laki Topalovic

pre 4 godine

U Grckoj su jedino plaze mnogo bolje od Hrvatskih, pesak uglavnom svuda u grckoj u odnosu na kamenjar u hrvatakoj,ali sve ostalo, od cena do usluge, do komfora ide u prilog Hrvatima.

Likusa

pre 4 godine

U Grckoj su cene preskupe, bilo nekad jeftino, a sad se prepricava. U Hrvatskoj su cene u Splitu na primer na sred rive oko 3 eura prosek....pricam o Splitu, a ne o nekoj selendri tipa evija,pefkohori i slicno gde su cene skoro duplo skuplje. Najveca mana kod Hrvatske su ocajne plaze i mrznja prema Srbiji koja se mora iskoreniti totalno ako zele da imaju goste iz Srbije, jer rat je bio pre 30 godina, aman vise.

Ciki

pre 4 godine

Juce sam dosao sa ostrva Ciovo/Trogir
- malo toceno pivo 22kn/3€ - veliko 28kn/4€ ( U Trogiru Sam placao i 35kn/5€)
- parking 12kn/h (1,5€)
- biftek 150gr sa pimfritom i sosom 160kn (22€)(9€)
- 10 kjevapa u lepinji 65€

A najskiplje od svega lezaljka i suncobran 50+20kn (10€)

Prijateljica mi je bila y Grckoj U okolini Soluna u Grckoj mi je pitvrdila da jeg sve prilicno jeftinije. A suncobran i dvije lezaljke su dzabe kad narucis dvs piva koja kostaju po 3€

M

pre 4 godine

Ove godine sam posetio i jednu i drugu destinaciju, Istra je posebna prica,prelepa je,nema nacionalizma, srbi su uvek dobrodosli i prijateljski docekani, priroda ocuvana,bivsa italijanska provincija ima i rimske istorije koliko hoces, cene smestaja su prevelike,pa im je sezona pukla ali kao hoce da drze neki nivo (sta god im to znacilo) opet sa druge strane hrana je jeftina, moze se pojesti i popiti i iz marketa i restorana, Grcka sa druge strane prelepa,ugostitelji pravi, postoju srpske turiste,smestaj je jeftin,ali je hrana skupa, po restoranima barovima i marketima deru, i nije istina da im je losa sezona ,mislim da je nikad bolja,to je neko pogresno protumacio... I jedno i drugo za mene ispade bolje nego da idem kod Milogoraca

s tron

pre 4 godine

Debiloze i gluposti, upravo došao iz Grčke i možda skočim i do CRO, suština je nije bitno gde ideš, vole te onoliko koliko trošiš, ako meriš svaki krvavi euro onda nisi ni na godišnjem a ako ostaviš koji konobaru koji na plaži itd ujutro te svi znaju svi ti se smeškaju i svima si dobar gost, promašili ste suštinu, moš i u dvorištu letovati napuni bazen i uživaj ?

pera

pre 4 godine

i jedni i drugi su neopravdano zacepili cene,da nije rizik otici u Egipat ili Tunic,njihove sezone bi propale. Ovako ljudi nemaju gde pa idu u tu sad vec izvikanu Grcku jer ne znaju za bolje

serdar

pre 4 godine

99% vas dolazi na cg primorje, cim odete sa njega kritikujete. I opet se vracate...cudni ste jako! Ipak, za mene je crnogorsko primorje broj 1. Mala obala, ali svakako raj za oci.

NS oldtajmer

pre 4 godine

#Zrinka
Cinican komentar, Zrinka, vrlo cinican.
A trebalo bi da se zamislite nad komentarom nemackog bajkera na preskupom motociklu, koji je gledajuci racun (Shisha bar Opatija, juli 2019.) klimao glavom: "Teuer, sehr teuer". Ne zbog nas, nego zbog sebe. A i slobodnih parking mesta je bilo jaaako puno.

Milos

pre 4 godine

Kako god i gde god cifre koje traze za smestaj su sulude (za noc da platim 70evra, pitam se da li me hlade crnkinje za te pare), a jos ludji smo mi koji to jedva platimo. Cene su previsoke i nerealne ali sta ces, to je zakon ponude i potraznje.

littlesunshine

pre 4 godine

tacno je da u Grckoj nekoliko stepeni more toplije jer sam nekoliko sezona letovala najpre na Halkidikiju, a onda u Istri i moram reci dok je u Grckoj bilo stabilnih 30stepeni cao i u septembru, u Istri smo nosili jakne, period pocetak septembra. Opet moram reci da je Istra imala brojne druge sadrzaje poput prelepih staza za voznju bicikla, mini golf, ekskurzije koje su nadomestile loše vreme...

Welcome to Croatia, dear Serbs!

pre 4 godine

Hrvatska i Grcka ipak nisu ista klasa. Mi smo u centru Europe dok je Grcka periferija iste. Anticki i renesansni spomenici kulture su neusporedivo ocuvaniji kod nas negoli je to slucaj sa Grckom. Za sve zloceste i ljubomorne gradjane Srbije koji pisu komentare zlobe spram HR, nista vise danasnji Grci nisu zasluzni za Akropolu negoli smo mi Hrvati za Dioklecijanovu palacu. Ja nisam kriv sta ste vi danas stranci u Hrvatskoj, i nema potrebe da prosipate zuc po komentarima. Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka. Jos uvijek smo jeftini od Azurne obale ili Toskane. Iako smo im se opasno poceli priblizavati. Lp.

doktor

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve

Nikola

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!

Mladen

pre 4 godine

Da nismo zaslužilo, nebi se plašili za gume iznuđene. Da Srbija stane iza svojih greha, pomiri se sa prošlošću i prizna istinu, sve bi bilo bolje. Ovako se pravimo ludi i teramo svoje! Samo dokle, dok ne propadnemo kao divna Grčka!

Ivan

pre 4 godine

Sta je cudno? Grcka ima nize cene jer postaje destinacija za sirotinju, pa i pored toga ima losu sezonu. Hrvatska moze da priusti visoke cene jer gosti svejedno dolaze.

Branko

pre 4 godine

Sedim na terasi u Murteru. Ispred 3 automobila parkirana (2BG i 1 ČA tablice) vec 3 dana niko nista ne dira. 5 dana kupujem hleb u prodavnici i kiselu vodu u kaficu. Nikoga ne interesuje ni ko smo ni sta smo. Lezaljke besplatne, kafa 2€, riba 15€, Pizza 5€, cevapi 6€, pivo 2.5€. Vlasnik apartmana policajac, branioc, casti pice, rostilja, voza nas gliserom besplatno. Kaze dosta mu je Hrvata, Poljaka, Svaba... More prelepo, precisto. Kornati...

neobavesteni

pre 4 godine

ovo sto stoji u tekstu apsolutno nije istina. prosle godine sam bio u zadru a nakon toga u hanji na kritu o kome pisete u tekstu(heraklion, knosos), i naravno da je zadar prilicno jeftiniji... cene smestaja za dve osobe noc a da je ok, znaci ne hotel, je 70e(sto je cena pristojnog smestaja na halkidikiju za noc za dve osobe), giros je 3e, pivo 5-7e, vecera za dvoje u hanji u restoranu 40e minimum. sto se tice zadra, pivo je 25 kn ( 3e), parce pice 15 kn (2e) itd a to su cene piva u kaficu, prodavnica naravno jeftinija... i ove godine sam bio u gr i mislim da nema dileme da je skuplja od hr a naravno i lepsa itd i sve to opravdava na neki nacin taj novac, jer svako odabere ono sto moze da priusti

nevski

pre 4 godine

Sad, ono, letovanje u hrvatskoj ima onaj dodatak, a to je da ti je prilicno sigurno da ces dobiti po njusci, ili ce ti bar auto doziveti kozmeticke izmene, znaci, avanturisticki odmor.
Kod Grka je dosadno, samo su ljubazni prema tebi, a, ukoliko obilazis halkidiki i olimpsku regiju, najdrazi si gost, smaracina teska...
I na kraju, ne najmanje bitno, hrvati i istorija????? Xaxaxaxaxa

C i n i k

pre 4 godine

Nzn o kakvoj dilemi pisete?
GR je fenomenalno mesto za odmor,cene su kao kod nas uglavnom,a o bezbednosti i generalnom dozivljaju ambijentom u GR ne treba trositi reci.
Sto se mene tice hr nikad.

djidjigovedina

pre 4 godine

porediti grcku i hevatsku je neumesno i smesno..hrvatska ima 8 plaza na celoj obali..pricam o pescanim plazama..jedna od 50 m u dubrovniku..jedna u makarskoj..zatim znjan u splitu..primosten.. srima..imperijal vodice moscenicka draga kod opatije..zatim plaza bol na bracu..i to je sve..sve ostalo je betonske rive i kamenjari..otoci i naiticki turizam su egal sa grckom ali sve drugo je neuporedivo bolje u grckoj..oni su prva liga turizma za sve sto moze hrvatska ponuditi ..hrvatska je precenjena od pocetka do kraja

trece oko

pre 4 godine

30 leta u Hrvatskoj, 10 leta u Grckoj.
Grcka, kraj price. Hrvati kad se upristoje i kad budu zausta imali malo pristojne istorije, mozda neka buduca generacija, tamo neke 3019.

grad koji teče ali u propast

pre 4 godine

Ne cjelodnevni nego mjesečni parking na omiljenoj plaži Riječana je besplatan!! Tik uz more sa pogledom na Opatiju kao na dlanu.

jojo

pre 4 godine

Pobogu ljudi, pa ko je putovao u obe zemlje zna da jedna Kefalonija, Lefkada ili Rodos imaju svaka ponaosob više vrhunskih plaža i to za svačiji ukus, nego cela Hrvatska. Krit neću ni porediti. Šta vi poredite, da li ste realni? U Hrvatskoj imate vrlo malo lepih i pristupačnih plaža, more je tirkizno samo na nekoliko ostrva, i dole oko Makarske i malo oko Dubrovnika. Van toga ih ima ali sve sporadično samo. Hrvatska ima istoriju ali tuđu isključivo. To je realnost, i nije ništa strašno ali jeste tako. A ako ćete o cenama, pa i CG obala je skupa kao Hr, pa to ne govori ništa osim da ti narodi ne vole puno raditi. U Grčkoj su restorani uvek puni, idu na promet a ne ekskluzivnost i prave ozbiljne pare. Vredni su, i to su često Albanci radnici. A tek koliko se varate oko skupih destinacija po Grčkoj... samo te ponude nemate na banerima po netu.

Turista

pre 4 godine

Elem.. u GR se parking uglavnom ne naplaćuje, ležaljke i suncobrani takođe.. Pivo je zato uglavnom skuplje, ali vam ga serviraju u zaleđenim kriglama, dok je vino jeftinije, riba nemerljivo kvalitetnija i povoljnija, a prevare tipa pa to je "jadranska" riba, a dobijete odmrznutu argentinsku, ne postoje..
Plaže i more u GR nemerljivo lepše, a i ima ih opet mnogo više.. kopna svakako, a tek ostrva..
Svakako treba i pomenuti plačku od putarina u HR, samo za 300 km od Batrovaca do Zagreba platićete skoro 20€
Takođe, u svim tavernama u GR desert je uvek na račun kuće, a na dva, tri skuplja pića dobijate naredno na račun kuće, što vam se nikada, ali nikada u HR neće desiti.. na račun od preko 100 - 200€, eventualno dobijete "smokvicu", koju bar ja uvek insistiram da platim.. hvala lepo!

tek onako da spomenem

pre 4 godine

Zaboravili ste da spomenete dodatni bonus hrvatske obale, avanturizam. Ono kad se fekalije izliju u more pored plaze pa imas utisak kao da si na obali Konga ili Zambezija.

general Woo 43

pre 4 godine

Zašto lažete ljude, uhrvatskoj je jeftinije nego na adi ciganliji, ako ne računate hvar, split i dubrovnik, ali tamo niko normalan ne letuje, samo obiđe, turistički

mini maus

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.

Delina

pre 4 godine

A bezbednost u Hrvatskoj? Dzaba im sva lepota mora ako sam na odmoru u grcu hoce li mi neko izbusiti gume ili opsovati majku cetnicku. Ja stvarno ne razumem kako ljudi iz Srbije mogu da se opuste na odmoru u Hrvatskoj. Vecina je normalnih ljudi, ali cinjenica je da ima nacionalistickih ispada.

J.

pre 4 godine

ležaljke i suncobrani takođe..(gratis)
Turista
Ne znam, ja još nisam naišla na te ležaljke gratis. Jesu jeftine na Kritu (8-15 €), ali na Kikladima su skuplje.

oui,oui

pre 4 godine

moze reci ko sta hoce ali mislim da sve manje svesnih ljudi ima zelju da se jos brcka po koje kakvim stresnim barustinama, kad za malo vise para danas mogu videti mnogo vise toga, upoznati sasvim druge kulturure daleko preko horizonta

комша

pre 4 godine

Не идем тамо где ми је безбедност угрожена. У Грчкој се осећам као код куће.

Ivan ZG

pre 4 godine

Kome je do pješčanih plaža neka ide u Bugarsku, Rumunjsku ili Albaniju. Tamo drugih ni nema, a još je jeftinije od Grčke.
Ja ne volim pješčane plaže jer na njima nema hlada. Nema drveća. Onaj lažni hlad koji pravi suncobran ne vrijedi ni 20% onog koji pravi veliki bor. Ispod suncobrana je vrće za poludit. Pa gdje ću onda biti na plaži ako mi je prevruće?
Samo Hrvatska ima borove koji se nadvijaju nad morem i ima puno pitomije more sa manjim valovima od Grčke. Grčka je otvorena prema Africi i zato ima puno veće valove, a Jadran je jedan veliki zaljev u kojem dodatno velik broj otoka štiti obalu od valova.
Grčka je neusporedivo prljavija, sa lošijom infrastrukturom, oronulim kućama, a skloni su i štrajkovima usred sezone. Baš šarmantno. Uz sve to prije će vas opljačkati u Grčkoj nego u Hrvatskoj tako da je Hr daleko sigurnija destinacija.
Grčku je u 2018. posjetilo 33 milijuna turista i zaradili su 16 milijardi eura. 3 puta manju Hrvatsku posjetilo je skoro 20 milijuna turista i zaradili smo 12 milijardi eura. I tko je uspješniji?
A o tome koliko vas Grci "vole" najbolje govori koliko ih je posjetilo Srbiju kao turisti.

marko

pre 4 godine

Bez ljutnje ali smešno je porediti jedan Dubrovnik koji su stvorili i izgradili zajedno naši preci sa nekakvim kozjim kućicama okrečenim u belo po izvikanim Kikladima kao najboljeg predstavnika turizma Grčke!

ketiS

pre 4 godine

Neverovatno je koliko prosecni hrvatski gradjani imaju nerealnu predstavu o svojoj maloj zemlji i vise nego skromnoj povesti i kulturi. Naravno da je svakome svoja zemlja najlepsa. ali u isto vreme treba imati i jednu realnu i objektivnu predstavu o istoj. Porediti povesno i kulturno toliko neautenticnu danasnju Hrvatsku sa takvim povesnim i kulturnim velesilama kao sto su Francuska, Italija, Spanija, Grcka, Turska, Maroko, Egipat, Tunis.... je najblaze receno smesno, a za iole obrazovanu osobu koja drzi do sopstvenog intelektualnog nivoa doslovno skandalozno!

posmatrač

pre 4 godine

Grčka je po cenama jeftinija, i to više nego što izgleda jeftinije (kao destinacija), tako da se naravno više isplati. Ali ovde se ipak malo preteruje sa navedenim HR cenama, pošto se za primer uvek uzimaju Dubrovnik, Split i slične destinacije, a tamo postoji jako mnogo nekih, manje poznatih, a veoma lepih mesta, gde su cene otprilike kao u Beogradu. Na primer, na nekim lepim, a manje poznatim ostrvima, odlično jelo je od 6-8 EUR, a veliko pivo manje od 3 EUR. Svako neka bira ono što mu odgovara.

Skretnicar

pre 4 godine

Otkuda uopste dilema: Hrvatska ili Grcka ??? Hrvati nas mrze i u trenu po toj osnovi da ti sve presedne, a ti si ipak na godisnjem. Isto vazi i za Crnu Goru NE VOLE NAS . Za moje pare idem tamo gde me ne mrze, Grcka, Turska, Egipat itd..

Almir

pre 4 godine

Nisu toliko bitne cene, već bezbednost.
Najjači je utisak kad se ljudi vrate iz Hrvatske i kažu da su odlično prošli jer nisu imali nikakvih neprijatnosti.

samo se pitam

pre 4 godine

trenutno u hrvatskoj, malo mjesto Promajna, jedva studio za 50eur! kafa 10-16kn, pivo toceno 20kn, palacinak 12kn, parking cijeli dan 50kn (6,5eur)

czbgd

pre 4 godine

Hrvatska bez konkurencije, evo dodjite na Rab, Lošinj ili Pag pa se uverite. Naravno da nije paradajz turizam, sve ima svoju cenu. Gradići su predivni, stari, u kamenu. Plaže čiste, uredne, putevi sjajni. More čisto, plavo sa bezbroj uvala. Nema roštilja i dima na svakom koraku, nema seljačije, stranci iz cele Evrope.
Ljudi su srdačni prema nama, ljubazni i sa osmehom predusetljivi. S njima se komunicira na našem jeziku, dok recimo Grci niti znaju naš, niti engleski. Toliko.

si

pre 4 godine

U Grcku je oduvek isla sirotinja iz Srbije, dok za Hrvatsku se to nemoze reci. Cene u hotelima u Hrvatskoj su od 80 pa do 280 eura po osobi.

Laki Topalovic

pre 4 godine

U Grckoj su jedino plaze mnogo bolje od Hrvatskih, pesak uglavnom svuda u grckoj u odnosu na kamenjar u hrvatakoj,ali sve ostalo, od cena do usluge, do komfora ide u prilog Hrvatima.

Лукреција Хаџи Јаковљевић

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!?
(to tamo je samo rupa na karti

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.

Branislav Radulovic

pre 4 godine

Ja kod ustaša nisam bio 23 godine. Ne bih kod njih otišao ni da mi plate. Pogan narod. Dvoličan. Ne veruj hrvatu ni kad ti darove nosi.

ludi splico

pre 4 godine

rivali ha ha ha ha
(seljadin, 13. avgust 2019 23:15)

A šta je tu smiješno?
Hrvatska skoro 20 milijuna turista 2018. godine, Grčka 30 milijuna. Prihodi od turizma u Hrvatskoj 12 milijardi eura, u Grčkoj 16 milijardi.
Usporedi veličinu zemalja pa se opet pokušaj nasmijat.

Sasa

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Grcka i Hrvatska ne pripadaju istoj klasi – Grcka je kulturoloski, istorijski, civilizacijski nedostizna za Hrvatsku. Nevazan je polozaj koji drzava zauzima u Evropi, vec njen uticaj na oblikovanje samih kultura, ukljucujuci i ocuvanost antickih I renesansnih spomenika. Vi uticaj niste imali i nemate. Niste svetska turisticka velesila, ne mozete se meriti sa Grckom, kamoli Francuskom, Italijom ili Spanijom. Grcku poseti preko 33., Fra. 90., Ita. 70., Spa. 80, dok Hr. poseti manje od 20. miliona turista. Neko je spomenuo da su Grci jeftiniji i da se cena zasniva na kvalitetu usluge. Neistina u slucaju Grcke, zbog toga sto su njihove cene nize, nikako radi loseg kvaliteta usluga odnosno ponude, vec finansijske krize za koju je u velikoj meri kriva i EU. Daleko vise su Grci zasluzni za “Akropolu”, nego vi za “Dioklecijanovu palacu”. 😊 Uzalud se tesis, ljudi u Srbiji nisu ljubomorni na Hrvate I Hr., jer imaju i te kako dugu istoriju, sigurno duzu u odnosu na vasu. Ti nisi kriv sto su Srbi danas stranci, ali tvoji preci svakako jesu. Nema prosipanja zuci po komentarima, vec iznosenje cinjenica koje vam ne odgovaraju. I vi ne mozete da se merite sa Azurnom obalom i Toskanom, molim te. 😊 Nikome od njih niste poceli da se priblizavate, niti cete ikada. Nemoguce takmiciti se sa tako velikim nacijama, kako kroz bogatstvo istorije i raznovrsnost kulture, tako i velicinu drzave, broj stanovnika i same turisticke ponude. Cao.

Likusa

pre 4 godine

U Grckoj su cene preskupe, bilo nekad jeftino, a sad se prepricava. U Hrvatskoj su cene u Splitu na primer na sred rive oko 3 eura prosek....pricam o Splitu, a ne o nekoj selendri tipa evija,pefkohori i slicno gde su cene skoro duplo skuplje. Najveca mana kod Hrvatske su ocajne plaze i mrznja prema Srbiji koja se mora iskoreniti totalno ako zele da imaju goste iz Srbije, jer rat je bio pre 30 godina, aman vise.

toma bgd

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
plate i penzije su vece u grckoj nego u hrvatskoj . prihod godisnji od turizma veci 10 puta .obale 100 puta više .svaki grk je vlasnik stana , kuće i zemlje bez kredita .nemaju problem sa iseljavanjem naroda jer prosto nece da idu iz svoje prelepe zemlje .nikad nisu bili fašisti niti drzali logore.nikad nisu proterali pola miliona svojih gradjana od toga pola baba i deda sa svojih ognjista....
toliko o tome koliko su propali i kakav su narod ....

Hrvoje

pre 4 godine

Ma kod nas u Hrvatskoj je stvarno sve skuplje i ružnije. Moj savjet, molim Vas nikako ne dolazite ni ako baš morate. Barem će ostati čisto.

Grcki paradaiz

pre 4 godine

Ove godine smo isli na Krit uz posetu Santorinija. Santorini porediti sa bilo kojim mestom u Hrvatskoj moze samo slep covek. Plaze su mnogo bolje u Grckoj plus cene su realnije u odnosu na uslugu. Ove godine smo ostavili oko 2000e (uz 1000e sto smo dali za smestaj i put). Hrvatska ne moze da se poredi sa Grckom u bilo kom smislu. Istorija, Plaze, usluga. Ekskluzivni hoteli se mogu naci i u Grckoj i u Hrvatskoj ali vrednost za novac je daleko veca u Grckoj. Da ne spominjem soviniste koji vam mogu izazvati probleme u Hrvatskoj.
Tako da u narednih 10 godina biram Grcku. Bolje se osecam tamo, plaze su im realno bolje od Francuskih, Spanskih i Italijanskih. A cena neuporedivo bolja.

Zoki

pre 4 godine

kako može da se meri, nešto, sa... GRČKOM!? 
(to tamo je samo rupa na karti 

Питање које увек остаје без одговора. Па, тамо се човек боље осећа него код сопствене куће.
(Лукреција Хаџи Јаковљевић, 

Tu uvijek i nastane problem svih s vama kad u tudjoj kuci podjete da se ponasate kao da je vasa vlastita.

serdar

pre 4 godine

99% vas dolazi na cg primorje, cim odete sa njega kritikujete. I opet se vracate...cudni ste jako! Ipak, za mene je crnogorsko primorje broj 1. Mala obala, ali svakako raj za oci.

bvb

pre 4 godine

Cuj Hrvata u komentarima, Grcka periferija Evrope, oni se takmice sa Grckom u necemu... Grcku posecuju turisti iz celog sveta, dok kod ovih cistacice iz Nemacke predstavljaju vecinu. Da ne pricamo da ima jugonostalgicars i njihovih koji su se rasuli po svetu pa leti dolaze na more. Na sve to, Grcka je prosle godine imala pre 33 miliona turista, a Hr 18 tsko da nisu ni ista liga. O istoriji Hrvtaske koja postoji manje od 30 godina i kolevke svetske kulture ni u sali ne treba govoriti.

marta

pre 4 godine

Grke spasila Merkelova, pa sta, ko ste vi da to kazete, vi da se uporedjujete sa jednom Grckom, to je vec psihoza, pa da vam nije tih istih Nemaca nikad ne biste imali svoju drzavu, ni Hitlerovu NDH a ni" Danke Dojcland" ovu danas, po mnogo cemu, nazalost, slicnu prethodnici. Sto se tice mora, odrasla sam u Istri koju toplo preporucujem jer se po svemu razlikuje od ostatka Hrvatske. Multietnicka i multikulturalna sredina gde necete imati neprijatnosti zato sto ste iz Srbije, predivno more i plaze, kulturni i prijatni ljudi, jedino su cene te koje mogu da odbiju, ali ko moze neka obavezno ide.

beautiful croatia

pre 4 godine

Evo nama (ovaj put u Zadru) i Billa Gatesa! Da mu nije već deseti put zaredom, zlobnici bi tvrdili da je dezorijentiran....ovako, patite od zavisti!

Danko

pre 4 godine

Nemaju hrvati nikakvu istoriji kao oni, ali gradjevine koje imaju, koje su sagradili grci i rimljani uglavnom,kao i skoro sva mesta na primorju su fenomenalna....ali plaze su im uzasne.

Mirya

pre 4 godine

Cene duplo niže? To znači da u Grčkoj turisti borave besplatno? Cene u minusu ako su "duplo niže"? Hajde, naučite već jednom da se to izražava kao "50% niže". Uzgred, hrvatsko primorje nije za one sa plitkim džepom kao što su naši turisti.

Aleksa

pre 4 godine

Najjaci su ovi sto se ko iz rupa javljaju iz Hrvatske i slavodobitno javljaju da su i zivi i manje-vise zdravi ! :)Cestitam na velikom uspehu zemljaci,sad u novi dan i pazljivo birajte sta pricate i trazite i uz malo srece preguracete jos jedan dan neosteceni. :) Mazohizam je bas smesan nekada,ali ovaj turisticki nasih zemljaka je i bas tesko objasnjiv,ali jak je to poriv,nema sta.

KO JE LUD

pre 4 godine

Nije mi jasno kako može Hrvatska biti rival Grčkoj. 10 dana Hrvatska 6 kiša. 10 dana Grcka 10 sunce. O čistoći mora ne treba komentarisati.

fkcz

pre 4 godine

Najjače je kad Grkofili krenu da pričaju o svom istorijskom blagu sveta koje je smešteno u Grčkoj misleći na rodne kuće i prebivališta Zevsa, Artemide,Herakla i ostalih nepostojećih izmišljotina a nikada se nisu setili da posete Vinču ili Lepenski vir!

Swedenonline

pre 4 godine

(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Izem ti velesila kad od turizma uzima duplo manje od Švedske kojoj je turizam nebitna stavka.
Pošto ste velesila verovatno zato ste se rasuli po EU. Da znaš šta je sve uzcurilo ovamo stideo bi se!

milence

pre 4 godine

Vidite svi ste isli u HR a onda ste se okrenuli GR jer ste morali a mojapprodica generacijama.ide u GR. Nije mi jasno kako uopste poredite ove dve zemlje. Potpuno su neuporedive. Sem sto u proseku ima 4 stepena toplije more i najlepse olaze Evrope Grcka je lepsa, prijatnija i daleko bezbednija od HR. Isao sam U HR nekoliko puta pre i posle rata tek da vidim kako je bilo i kako je sad. Odmah posle.HR moram na detoksikaciju u GR i doneo sam konacnu odluku da nema vise HR. Oni neka zive za sebe ja cu za sebe i to je to. Gledacu i da ne prelazim preko njihove teritorije ako bas ne moram.

Biba

pre 4 godine

Grcka u svemu ispred HR. Jedino sto se Hrvatima moze priznati je da imaju uredjenije puteve.
Grcka ima lepsu obalu, lepse plaze i cistije more. Sto je meni i najvaznije kad je letovanje u pitanju. Jeftinija, povoljnija i bliza. Bogatija istorija i kultura (zemlja Olimpijskih igara, filozofije, mitova, pozorista, arhitekture itd. I na kraju takodje ne bas zanemarljivo - odnos prema gostims iz Srbije.

bane

pre 4 godine

Da posetite Knosos, prvi evropski grad i prestonicu kralja Minosa, treba vam 15 evra, a za posetu Dubrovačkim zidinama i prestonicu kralja.....?????...treba vam duplo više novca.
Hrvatska je nabila cene a istoriju će kasnije izmisliti.

beba

pre 4 godine

Volim i Grcku i Hrvatsku i odlazim u obe, kako nam dodje. U obe zemlje se osecam prijatno, u prvoj zbog jezika i zajednicke proslosti, detinjstva, u drugoj, pa ne znam, jer je Grcka, gde se svako oseca kod kuce. Hrvatska je uredjenija, bliza geografski, obala je prelepa, kao i gradovi. Sto se cena tice, tesko je uporedjivati, jer ne mozete uporedjivati cene u Paraliji Katerini i Dubrovniku. To su sasvim razliciti nivoi turizma. Cinjenica da u Hrvatskoj nema takvog jeftinog masovnog turizma, ali je i cinjenica da takav turizam zaista ne pruza mnogo.
A da luksuzan apartman kosta u Grckoj kako ste naveli, to prosto nije tacno. Dobro smo procesljali cene pred ovogodisnju rezervaciju i dobili cenu od 85 evra za pristojan (ne luksuzan) apartman u mestu oko 200 km juzno od Soluna, i to polovinom septembra. U Hrvatskoj su cene bile veoma slicne (Istra, Kvarner i kvarnerska ostrva itd.)
Prema tome, nema dileme, uzivajte u svoj raznovrsnosti kultura, tradicija, jezika zemalja koje su nam tako blizu, a mozda i bliske.

Goran

pre 4 godine

Ovaj tekst postavlja dilemu koja vec nekoliko decenija ne postoji u Srbiji, ta dilema je do nedavno postojala ali kada je u pitanju Crna Gora ali ni nje vise nema, tamo letuju samo oni koji nisu svoje kuce prodali Rusima. Što reče neko, letovanje u Hrvatskoj je stvar inteligencije, pametan čovek tamo nece otici pa makar bilo dzabe, a onima što se desavaju loše stvari, i treba, šta će tamo. U Grčkoj se čovek oseca lepo kao što i treba biti na odmoru, nije sve ni u parama.

Komša

pre 4 godine

Pokušaću za trenutak da se ne obazirem na zajedničku prošlost kao opterecujući faktor kada je letovanje u HR u pitanju.
Prednost Grčke je - duzina morske obale ,raznovrsnost plaza ali i kulturno istorijskih sadrzaja (na ne malom broju lokacija) .Prednost HR je - blizina (gledano iz BG i NS npr).
I tu se priča završava.
Nerealna su poredjenja Leptokarije sa Dubrovnikom,kao sto bi bilo nerealno porediti Peloponez sa Trpnjem,Tasos sa Jakljanom ili Krit sa Makarskom...
Primera radi,uzmimo relativno blisku Sitoniju .Izguglajte plaze ,recimo agencije su izdvojile "70 najlepsih plaza Sitonije" do kojih se dolazi 80 km dugackim magistralnim putem (krug - Nikiti- Marmaris... Sarti ...Nikiti) .A ima ih vise .Od mirnih na zapadu do "divljih" na istoku.Od pescanih preko šljunkovitih do stenja...Za tri godine i 50 celih dana uspeo sam delimicno da obidjem 2/3 (ostao deo od Sartija do Neosa) .Nema matematike da ih nekim normalnim tempom obidjes sve bez bar 2 meseca boravka.
A to je "Grčka za početnike "a onda spustanje ka Pelionu npr (Peloponez sanjam).
E,sada koliko plaza ima u HR ? Koliko vremena treba da "pretreseš" obalu ?
Nije realno porediti.

Luka

pre 4 godine

"Bilo je neophodno ponavljati u Grčkoj sam, jer sam imao osećaj kao da sam kod kuće. Isto tako po prvi put u svom životu sam sretao ljude koji su bili onakvi kakvi bi ljudi trebalo da budu to jest otvoreni, iskreni, prirodni, spontani, sa toplinom u srcu. U svakom mogućem pogledu Grčka mi se prikazala kao pravo središte sveta, idealno mesto sastanka čoveka sa čovekom u prisustvu Boga. Grčka je učinila za mene nešto što Njujork čak ni sama Amerika ne bi nikada mogla da uništi. Grčka me je učinila slobodnim i potpunim. Volim ove ljude, svakog i sve, jer su mi otkrili istinske razmere bića. Volim tle sa kog su ponikli, drvo sa koga su izrasli, svetlost u kojoj su bujno stasali, dobrotu, poštenje i milosrdje kojim su zračili. Suočili su me sa samim sobom, očistili me od mržnje, ljubomore i zavisti. I najzad pokazali su mi sopstvenim primerom da se život može proživeti veličanstveno u bilo kom opsegu, u bilo kom kraju, pod bilo kojim uslovima. Onima koji misle da današnja Grča nema nikakav značaj, dopustite mi da kažem da se ne može napraviti krupnija greška. Današnja, kao i antička Grka, ima najviši značaj za svakog čoveka koji traga za samim sobom i nijednom narodu na svetu nije toliko neophodno ono što Grčka ima da pruži koliko američkom narodu. Grčka nije tek antiteza Amerike, već više, lek za boljke koje nas muče. Može izgledati beznačajna u ekonomskom pogledu, ali u duhovnom, Grčka i je dalje mati naroda, prapočetno vrelo mudrosti i nadahnuća."
H. Miler "Kolos iz Marusija"

Ivan ZG

pre 4 godine

Najbolji su mi ovi sa komentarima i "argumentima" kako je more u Grčkoj 3-4 stupnja toplije. Kako je more u HR u 7. i 8. mjesecu oko 25-26 stupnjeva onda je u Grčkoj 28-30. Još malo će ribe izlazit skuhane iz mora, a moga bi se i neki neoprezni kupač opeći.

Jeja

pre 4 godine

@doktor
Nisi ti nista od Grcke video ako mozes cak i u nekom bunilu da napises da vise vredi Peljesac nego sva grcka ostrva. Drzi se ti svog kamenjara kad vec za bolje i ne znas

Pozdrav iz Grčke!

pre 4 godine

....Hrvatska je svjetska turisticka velesila, kao Italija ili Francuska i sigurno nista manje negoli je to Grcka....
(Welcome to Croatia, dear Serbs!, 13. avgust 2019 23:36)

Hrvatska je po turizmu kao Francuska? Italija? Pa da li si ti susjed pao sa Marsa?
Hrvatska ima prihod ravan Rimu i mnogo manji od samog grada Pariza!
A gde je ostatak tih zemlja. Sto se Italije tiče vi ste po zaradi i po brojkama od prosle godine tacno na nivou
U HR sam inace bio tri puta: Prvi put, zadnji put i .... nikad vise.
Precenjeno i izvikano kao Crna Gora... samo dosta veca, mada je mentalitet skoro isti... citaj: srednje zalostan!

direktor nove godine

pre 4 godine

Cena diktira kvalitetu... O lenosti, prljavštini, putevima i lopovluku po grčkoj sve je već receno, tako da je meni ovo neumjesno uopste uporedivat. Više vredi Peljesac nego sva grčka ostrva. Eto od mene malog putnika koji je obišao sve
(doktor, 13. avgust 2019 21:51)
E moj DOKTORE... TI si video Grčku samo na mapi u osnovnoj školi!

momir

pre 4 godine

a najjace mi je sto Hrvati komwntarisu po srpskim novinama. Ne sekirajte se, necemo vam doci - ipak je Grcka jedna jedina, a od "turisticke velesile" smo se oprostili. Licno bih pre otisao u Spaniju nego u Hrvstsku. Pozdrav iz Srbije!

Bojan

pre 4 godine

Grčka ima daleko dužu obalu, pa je samim tim atraktivnija. Sam taj Krit ima veću obalu nego cela Hrvatska, bez ostrva. Posetio sam do sada Krk, Brač, Hvar, Dalmaciju oko Makarske, Istru, pa ako ih poredim sa Kritom, Zakintosom, Milosom, Krfom, Ikarijom, Androsom, Atikom, Peloponezom, Parosom, izvinite, ali ... Ceo fazon je na strani Grčke. Na stranu što više volim peščane plaže. Ako mi baš nedostaje miris borova kao u Dalmaciji, ići ću opet na Sitoniju, Skijatos, Skopelos ili istočnu Atiku (Schinias-Rafina). Žao mi je što smo se pogubili i ne idemo opet na “naše more” ali tako je valjda moralo da bude. Danas mi više prija ta primorska grčka provincija nego hrvatska. O bezbednosti ne govorim uopšte... Ljudi su tamo zadovoljni i srećni.

dobro upoznat sa situacijom

pre 4 godine

Evo me na Parosu, i obišao u poslednjih 30 godina svako mesto i svako ostrvo u Grčkoj. Obišao i čitavu Hrvatsku uzduž i popreko. da stavimo po strani osećaj bezbednosti, ipak glasam za Grčku. Imaju hrvati par mondenskih mesta, ali ostalo je na nivou crne gore. Mikonos, Santorini,Rodos I Krit su takođe svetski poznata mesta koja pružaju daleko više od hrvatskih ekskluziva. U komentarima se često mešaju babe i žabe pa se upoređuju Kasandra i olimpik regija sa Dubrovnikom. Imaju grci toliko ekskluzive da vas uši zabole kada čujete cene 5.000 - 10.000 evra na noć?!
A o istoriji je malo neukusno govoriti upoređujuci Hrvatsku (i bilo koju drugu zemlju) sa kolevkom civilizacije.
Toliko sa prelepih Kiklada.

Nikola U.

pre 4 godine

Samo Grčka!!! Najbolji su mi ovi Hrvati što se trude da komentare pišu kao Srbi. Pazite i na sintaksu i na sintagmu (koren iz grčkih reči), deco!!!

Tamo daleko

pre 4 godine

Stvarno ne razunem ko još može da letuje u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ja tamo ne idem ni kada bi oni meni plaćali... Ah da, Hrvatska ima bogatu istoriju. Logor Jasenovac, verovatno ste čuli za njega.... Grčka, Grčka i samo Grčka.

ex yu

pre 4 godine

Krivo mi što nismo ranije otkrili Mediteran! Kome prija hladno more, kamene plaže i kompleksi od svega srpskog neka ide i dalje. Priče tipa borova šuma i mirisi Jadrana mogu da prođu kod jugonostalgičara...
Mada najbolje da pitate Italijane jer njih ima i u Hrvatskoj i u Grčkoj pa neka vam oni daju mišljenje?

miki ns

pre 4 godine

U Grckoj je more toplo da po ceo dan ne izlazimo iz vode. meni je to dovoljno jer zbog toga i idemo na more. tamo gde smo nepozeljni ni ne razmatramo odlazak pa sve i da je dzabe.o lepotama mozemo do sutra .Meni je moja Backa najlepsa na svetu i to CELE godine a ne samo leti pa posle kud koji.

pera

pre 4 godine

i jedni i drugi su neopravdano zacepili cene,da nije rizik otici u Egipat ili Tunic,njihove sezone bi propale. Ovako ljudi nemaju gde pa idu u tu sad vec izvikanu Grcku jer ne znaju za bolje

top gear

pre 4 godine

nakon 7 godina letovanja u Gr nisam uspeo da nadjem tu jeftinu Grcku. Cene smestaja, hrane i pica su skuplje nego u Sloveniji i Austriji.

Kristijanit

pre 4 godine

Upravo se vratio s letovanja u HR, sve isto kao prije 30 godina osim cijena, koje su jedini parametar u kojem je Hrvatska stigla bogate EU zemlje.
Šokiran sam sa je posjeta restoranu skuplja nego u Kopenhagenu, gdje živim, pa čak je Lidl u rangu danskih cijena, malo skuplji nego u Njemačkoj.
A treba li da kažem da je dobra plata u Hrvatskoj (1300€) u visini socijalne pomoći u Danskoj.
Ovo je moja posljednja posjeta hrvatskom primorju za dugi niz godina, jednostavno ne vrijedi, tj. za taj novac dobiješ mnogo lepši sadržaj u Italiji, da ne govorim o Grčkoj, Turskoj i Španiji

tosa

pre 4 godine

Od kad su to Grcka i Hrvatska rivali u smislu turizma? Ja znam da su Grcka i Turska rivali i u smislu turizma i u drugim oblastima ali sa Hrvatima Grci nemaju bas nista zajednicko niti ikakav rivalitet...

pedja

pre 4 godine

Obe zemlje imaju bogatu istoriju?Hrvati nemaju svoju istoriju ,sve je tudja prisvojena istorija.Jedina njihova istorija je zlocinacka NDH i zlocinacke akcije Oluja i Bljesak!

afna

pre 4 godine

Dilema???Večiti rivali??? Pa molim vas lepo, šta vam je?
Nikada ali nikada u svojoj istoriji Hrvatska nije bila ozbiljan rival Grčkoj, koja predstavlja vrhunsku turističku destinaciju već više od 80 god. Podatki za prošlu godinu (2018): Grčka 32 mil. turista, zarada 21 mrd. evra. Hrvatska 16 mil. turista, zarada 10 mrd. evra. Grčka je za nivo ali čak za dva iznad Hrvatske, koja se svakako može uporediti s CG ali Albanijom ali nikako sa Grčkom, koja se nalazi na nivoju Španije i Francuske. Ne nalazim niti jednog elementa (more, plaže, hotelska infrastruktura, raznolikost ponude -jevtinije na severu, vrlo skupo i ekskluzivno proti jugu i na ostrvima-, broj edukovanih turističkih radnika, arheološka nalažišta, lokalna hrana, gostoljubivost, sigurnost, pozitivno raspoloženje običnih ljudi do stranaca), gde bih mogao tvditi, da je HR bolja. Jednostavno Grčku je nemoguće uporediti sa Hrvatskom. To bi bilo isto, kada bi po lepoti uporedili Moniko Beluči sa nekom starletom.

GuGa

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Zadovoljni su i makedonci koji prodaju paprike i paradajz za ajvar i voce za pekmeze

legenda

pre 4 godine

Evo ja trenutno u Grčkoj- odem juče 15 km od Stavrosa u Olimpijadu, plaža peščana pet ljudi Grka vikendaša na istoj, niti plaćam parking u dubokoj hladovini,ležaljka mi peškir, poneo grickalice, vodu i dobru volju da se iskupam ceo dan a da mi niko ne visi nad glavom sa kuvanim kukuruzom, torbama i sunčanim cvidžama a iz obližnjeg kafića da drma tehno....

Kreso

pre 4 godine

@komsa

Nezelim niti ja ulaziti u pojedine ralike ali ta koju si naveo zbilja ne stoji. Niti sve hrvatske niti sve grcke plaze prakticki nije moguce obici u jednom zivotu, ljetujem u hr preko 40 g, obisao svega 30-40 otoka i otocica i manji dio obale a dosta sam istrazivao. U grckoj sam bio samo dva put i mogu reci i da mi je i tamo bilo super.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 4 godine

Cak samo Kopneni deo Grcke je bolji od cele Hrvatske.. A kad damo u racunicu i ostrva smešno je i da uporedimo Grčku sa Hrvatskom..
što se tiče plaze/more/obalu/ostrva Grčka nema konkurenciju u Evropi možda i u svetu!
*A kde su planine,Manastire,Istorija...

матори

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)
Грчка пропала - хахахаха. А вас у 1 години напустило 25% становништва и најсиромашнија сте држава у ЕУ! Медитеран је Медитеран!

Eldorado

pre 4 godine

Ne ulazim ko ima lepše more ili plaže (više me privlače šume i planine) ali što se tiče istorije i nasleđa: Tu Grčkoj apsolutno niko ne može da parira. Eventualno Kina i Egipat. Ako se već poredi s nekom od zemalja Evrope, možda Italija i to je to.

Kažu neki periferija Evrope... Pa Grčka je kolevka zapadne civilizacije i kolevka Evrope.

Roćevac

pre 4 godine

Za ne ide baš tako

Hrvatska je daleko,daleko od Španjolske.
Letovao sam u Portugalu,Španiji,Italiji,Hrvatskoj, Grčkoj.
Moj lični izbor je, Grčka,Portugal,Španija, Hrvatska,Italija.
I nadam se da ću u skorijoj budućnosti provesti bar jedno 6 meseci godišnje na jedrenjaku obilazeći grčka ostrva. To mi je plan za penziju, a šta će biti od svaga toga ???

NS oldtajmer

pre 4 godine

#Zrinka
Cinican komentar, Zrinka, vrlo cinican.
A trebalo bi da se zamislite nad komentarom nemackog bajkera na preskupom motociklu, koji je gledajuci racun (Shisha bar Opatija, juli 2019.) klimao glavom: "Teuer, sehr teuer". Ne zbog nas, nego zbog sebe. A i slobodnih parking mesta je bilo jaaako puno.

Jatzans

pre 4 godine

Posebno su mi zanimljivi "komentatori" znalci, iskusni putnici i poliglote. Uglavnom su to ljudi koji su posetili par plaza u dve drzave i sve znaju o plazama i turistickim destinacijama u svetu. Nakon takvog neprocenjivog iskustva, u mogucnosti su (takoreci, moze im se) da proglase Grke bratskim narodom i Grcku kao jedinu opciju za letovanje. Niti znaju jezik, nit razumeju sta im Brat Grk sa osmehom govori. Najstrasnije od svega je sto su od Grcke videli podolimpsku regiju i, eventualno, prvi prst na Halkidikiju.
Ali zato, iako nikad nisu ni na slici videli neku od HR plaza (o ostalim drzavam da ne govorimo) o njima znaju bas sve.
Sto neko napisao, za sve je bolje da takvi i idu samo i iskljucivo u Grcku i to, najbolje i za Grke, samo u Paraliju.

Stojko

pre 4 godine

Pa kako nesto u Grckoj moze da bude preskupo? Eto pitajte 150 hiljada Srba koji nas ubedjuju da je Grcka najbolja destinacija za godisni odmor kako nista nije skupo. Aranzman se plati cekovima, hranu ponesu od kuce, placena na odlozeno, a benzin se kupi u Makedoniji. I st aje tu skupo?

Salaso

pre 4 godine

U Grckoj se moze kuhati ajvar , po noci u Hr nemoze zato je bolja Grcka
(dani, 13. avgust 2019 23:01)
Može se kuHati ajvar ali ga Grci ne jedu ali zato rvati ne kuHaju isti ali izgibose da nabave leskovački ajvar a Srbi ih samo klepaju po ušima, heheh

мр

pre 4 godine

Ова тема о ривалитету Грчке и Хрватске постоји једино зато што увек гарантује одличан број препоручујем или не, а за све остало дилема уопште не постоји. И кад сам био дете које није знало за нацију три дана сам био срећан због сазнања да идемо на плажу а не на камење. И сад кад вртим у глави Грчку из тог времена са оним хотелима по Ровињу и Хвару, дође ми да питам родитеље шта смо ми уопште тражили на Јадрану.

M

pre 4 godine

Ove godine sam posetio i jednu i drugu destinaciju, Istra je posebna prica,prelepa je,nema nacionalizma, srbi su uvek dobrodosli i prijateljski docekani, priroda ocuvana,bivsa italijanska provincija ima i rimske istorije koliko hoces, cene smestaja su prevelike,pa im je sezona pukla ali kao hoce da drze neki nivo (sta god im to znacilo) opet sa druge strane hrana je jeftina, moze se pojesti i popiti i iz marketa i restorana, Grcka sa druge strane prelepa,ugostitelji pravi, postoju srpske turiste,smestaj je jeftin,ali je hrana skupa, po restoranima barovima i marketima deru, i nije istina da im je losa sezona ,mislim da je nikad bolja,to je neko pogresno protumacio... I jedno i drugo za mene ispade bolje nego da idem kod Milogoraca

direktor nove godine

pre 4 godine

Uvek i samo Grcka, lepse plaze, bogata istorijom i arheologijom, jeftinija, prijatnija, ima za svaciji dzep, da li prelepa ostrva ili preduga, divna obala a tek kuhinja i specijaliteti.....Grcka za sva vremena.Plus tamo vas nece ni popreko pogledati a kamoli doziveti neku neprijatnost.Prijatni, opusteni, topli i srdacni Grci sto za Hrvate ne vazi.
(mini maus, 13. avgust 2019 23:37)
Nebih ništa dodao. Čovek objasnio.

Brutus

pre 4 godine

Dobitna kombinacija za sve je kad Srbi odu na more u Grcku,zadovoljni su i Grci i Srbi i Hrvati.
(Zrinka, 13. avgust 2019 23:58)

Najbolji komentar! Neka svako ide tamo gde mu lepo. Za, mene je hr nikad vise ali ne zbog mržnje (moje), nego neću da, rizikujem da mi dete dodaje iz prodavnice zato što mu teta rekla da, nema hleba nego samo kruha, a, ono jadno ne zna da li mi to jedemo. E pa ne jedem kruh, a njeno je pravo da, prodaje u svojoj državi i radnji šta želi i mirna bačka Banat stem a i ogromna većina Srbije i hr.

sasasa

pre 4 godine

Lepo je u Hrvatskoj, more miriše na more, ostrva su prelepa ... ali ja se tamo ne osećam prijatno. Ko je za to zaslužan, da li moji ili njihovi, nije ni bitno. Teret prošlih vremena je veliki. Sa druge strane, Grčka mi pruža taj osećaj spokojnijeg života, mogu da se opustim. Odem negde daleko ( ove godine Peloponez ) i dve nedelje živim san ,,,

Sveta

pre 4 godine

Nas dvoje bili sredinom juna u Rovinju, apartman, 10 dana sa putom. Ukupni troskovi 2210 evra. Sinoc stigli sa Kosa, bili 9 dana u hotelu sa 4 zvezdice, allinclusive. Ukupni troskovi sa letom i transferom 1810 evra. Razlika je drasticna u korist Grcke. Sve ostalo je stvar ukzsa i nasa balkanska politika...

Zappex

pre 4 godine

citam komentar kako bi grcka propala da nije EU. pitanje je. a vrlo moguce da bi i eu otisla u aut bez grcke, kao cuvara juga,vrata evrope, glavnu luku.. istina je izmedju

Totem

pre 4 godine

Dakle , i da je troduplo skuplje u Grčkoj uvek bi tamo otišao. Pre svega jer je more čisto a i imaš šta da vidiš za razliku od hrvatske i crne gore.

zasto citate nase portale

pre 4 godine

Stvarno ne mogu da razumem zasto Hrvati citaju nase portale i dnevne novine? Zasto su toliko optereceni nama Srbima? Pa ja u zivotu nisam procitao niti jedan hrv portal ni dnevne novine a kamoli komentarisao...

Pragmatic

pre 4 godine

Secam se izjave tadasnjeg ministra trurizma HR pre desetak godina u jeku ekonomske krize. Rekao je citiram "Srbi su IPAK dobrodosli". Pametnom dosta. Verovatno mi se nista ne bi desilo u Hrvatskoj ali zasto uopste razmisljati. Sem toga sanse da ti vreme pokvari letovanje su daleko vece u Hrvatskoj nego u Grckoj. Crnu Goru sam takodje, davno iskljucio iz razmatranja. Ostaju samo Grci i Turci. Sta cu kad volim da dam pare svojima.

direktor nove godine

pre 4 godine

Sjecate se: Grčka je propala i spasila je Merkel, Bedna je kao i sve pravoslavne zemlje. Periferija evrope, Lepa jeste, ali Jadran je Jadran. Grčka je Mediteran, mesamo kruške i jabuke! Grčka davno bankrotirala! Da nije bilo EU, otisa bi da ne kažem gde!
(Nikola, 13. avgust 2019 23:53)

Čoveče, boli li te nekad to lupetanje?!?!

Mate

pre 4 godine

Skoro prošla sezona, a Srbi se još dvoume, Grčka ili Hrvatska.
Alo ljudi, samo krenite, nebitno gdje.
Ovdje da baciš štap, ne bi pao na zemlji koliko ima ljudi. Dok je tako, cijene sigurno neče padati. Dok je tako, reakcija Dalmatinaca na komentare Srba koji "nikad u Hrvatsku" bit će - slijeganje ramenima, "nismo ni računali na vas". Naravno, kad vidim ovoliko srpskih registracija, očito je da Srbi dolaze, i meni osobno je drago zbog toga. Zašto ne? Na stranu što ću da zaradim jednako u mojem apartmanu, bio unutra Srbin ili Švabo, nekako mi je draži Srbin. Barem možemo otiči na rakiju i žaliti se na žene, političare, sudbinu, Amere i Ruse, itd.

turista

pre 4 godine

Javljam se iz Hrvatske gde imam kucu pa po prirodi stvari tamo letujem. Moram da kazem da nikada nisam imao ikakav problem (javljam se sa Braca) i zaista ne mogu nista lose da kazem. Narod ko narod ne voli mnogo da radi. Mislim da je Hrvatska postala skupa i da prosto za te pare mora vise da se pruzi. Hrvatska jeste sila u turizmu ali budimo realni udaljena je sto godina od Italije ili Francuske. Ima nepovoljnu strukturu jer je previse kreveta u privatnom smestaju a malo hotela. Usluga bar na Bracu je na nivou osamdesetih i to mora da se menja. Cene ce morati da idu ili dole ili da se poboljsa usluga. Lepa je obala i more, priroda je super ali to nije dovoljno. Zelim im srecu. Grcka, sta reci, da nemam kucu u Hrvastkoj isao bih ipak u Grcku zbog prirodnih lepota i cena. Da je Grcka jeftinije jeste ali ne duplo.

Sima

pre 4 godine

Ne bih znao reći šta pojedini koji ostavljaju komentare žele postići navodeći broj turista i prihod koji ostvaruju pojedine zemlje, od turističkih usluga kao da oni lično participiraju u istom. Možda komentare ostavljaju vlasnici hotela ili restorana, mada sumnjam, nisu toliko dokoni, sezona je. Pre bih rekao da žele nametnuti svoje mišljenje . Grčka je malo zapuštenija infrastrukturno od Hrvatske , ali vaš novac vredi više pošto su cene realnije, a broj ostrva,kilometraža obale, toplije more, broj ostrva je neuporediv u korist Grčke. Recimo Italija ima 70% kuturne baštine na svojoj teritoriji pa Hrvatska i Grčka nisu ni tema. U svakom slučaju svako ide prema svojim afinitetima i mogućnostima, finansijskim.Jedino što u Hrvatskoj nisi kao Srbin dobro došao i kada se nešto desi kažu , pusti to je neka budala, pa sad ti gledaj da li će ta budala naleteti na tebe ili tvoj auto.

Turista

pre 4 godine

@turista
od reči do reči - tačno
(toma bgd, 13. avgust 2019 22:27)

Nisam još pomenuo, a trebalo bi:
Grčko gostoprimstvo koje je posledica činjenice da su ugostiteljski objekti uglavnom familijarni posao, dok u HR vas služe slavonci ili sl. koji "otaljavaju" posao..
Takođe, treba pomenuti da nas, bar u Istri više cene kao turiste nego "purgere", oni obično plaćaju u kunu, a mi smo oduvek bili "široke ruke".. a animozitet prema nama eventualno u Dalmaciji, mada ni tamo "purgere" ne vole..
Pomenuta je i istorija.. ajme.. nemerljivo, minojska, antička.. ko želi da obilazi, u GR nema kraja..
Pa da dodam i za plaže.. lično preferiram krupni pesak kakvih u GR mogu da biram, dok ko voli kamenjar, da skače u more kao u bazen, svakako treba da ide u HR..
A opet cene, kako gde, u obe zemlje ima gde je skupo, ali opet usluga je nemerljiva.. pa gde ste u HR dobili uz pivo orašaste gricke? Svake godine idem i u HR, ali samo zbog prijatelja koje imam tamo.. Ma GR je gromada.. Pa samo ostrva, od Krfa, preko Kefalonije, Ios, Skiatos, Rodos, Mikonos, Siros, Santorini, Tasos.. a Krit je skoro 400km istok - zapad, a na jugu Libijsko more i Krisis ostrvo, nešto najbliže Karibima, beo pesak i tirkizno more.. Kao i kopnena obala.. nemerljivo!!!

Ciki

pre 4 godine

Juce sam dosao sa ostrva Ciovo/Trogir
- malo toceno pivo 22kn/3€ - veliko 28kn/4€ ( U Trogiru Sam placao i 35kn/5€)
- parking 12kn/h (1,5€)
- biftek 150gr sa pimfritom i sosom 160kn (22€)(9€)
- 10 kjevapa u lepinji 65€

A najskiplje od svega lezaljka i suncobran 50+20kn (10€)

Prijateljica mi je bila y Grckoj U okolini Soluna u Grckoj mi je pitvrdila da jeg sve prilicno jeftinije. A suncobran i dvije lezaljke su dzabe kad narucis dvs piva koja kostaju po 3€

Samo kazem

pre 4 godine

Grci sirotinja, Hrvatska se uspoređuje sa Španjolskom, kakva Grčka.
(ne ide baš tako, 13. avgust 2019 23:04)

Našli su s kim da se porede.

kele®

pre 4 godine

Da se ne lažemo i u Grčkoj je dranje. Frape 3,8 evra.
(Miki, 13. avgust 2019 22:27)
Ne znam gdje, ali u Sartiju 2.8-3 evra. I dobiješ ležaljku i suncobran pride plus obavezno flašica vode. Pivo je dosta skupo. Točeni Heineken 0.5l na plaži 5 evra. Alfa ili Mythos 3.5-4 evra.

objektivan

pre 4 godine

U svakom slučaju Grčka, i mislim da prva rečenica iz teksta da se mnogi dvoume Grčka ili Hrvatska, uopšte nije tačna. Broj Srpskih turista u Grčkoj je višestruko veći nego u Hrvatskoj. Grčka ima mnogo više da ponudi turistima nego Hrvatska, mislim na onu pravu Grčku, a ne na Halkidiki gde ide gro Srpskih turista i cene su koncipirane za nas, Severne Makedonce, Mađare, Slovake...Mnogo godina sam letovao u Hrvatskoj (za vreme SFRJ), i to su bila zaista divna letovanja (Dubrovnik, Cavtat, Opatija...), ali mislim da još uvek nije vreme da se Srbi tamo sigurno osećaju, nikad ne znaš na koju budalu možeš naići, plus Hrvatski turizam je koncipiran prema Nemačkom, Švedskom, Britanskom turusti, pa su takve i cene. Ja sam ovo leto izabrao Tursku, i krećem za koji dan. Hotel sa 3*, polupansion, avion, transfer i sve takse 530 € , po meni sasvim povoljno.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Volim more ,vodu, ronjenje. Bio sam u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj itd. Napravio preko 20 hiljada slika podvodnih samo u Grčkoj. Crna gora nije za preporuku ni za najveceg neprijatelja osim jedne dve pozicije gde mozete pobeći od kanalizacija njihovih. Hrvatska je divna ali specifična i ne toliko raznovrsna sa vodenim svetom kao Grčka. Razlog? Toplija voda južnija pozicija i okružena sa tri mora. Mogu se sresti zivotinje koje migriraju po godisnjim rutama iz okeana i ne zalaze u Jadransko more. Samo jednu životinju vrstu puža golaća tzv Nudibranč možete videti u skoro duplo više podvrsta u Grčkoj. Naravno to je moje mišljenje.

Karakondzula

pre 4 godine

Mi ove godine nazalost nismo dosli u Grcku vec u Spaniju i gorko smo se pokajali. Grcka nudi mnogo mnogo bolje plaze, more, usluge itd nego Spanija.

kalimero

pre 4 godine

Ja neznam zašto ste se toliko raspisali o Hrvatskoj sezoni??! Vi ne želite ,mi vas ne želimo i tu je kraj priče. Svaki dan ista priča. Propast svjetskog kapitalizma.

Milos

pre 4 godine

Kako god i gde god cifre koje traze za smestaj su sulude (za noc da platim 70evra, pitam se da li me hlade crnkinje za te pare), a jos ludji smo mi koji to jedva platimo. Cene su previsoke i nerealne ali sta ces, to je zakon ponude i potraznje.

Hajzenberg

pre 4 godine

ko kaze da je propala sezona u grckoj? pa ja upravo pobegao iz grcke na ohrid.
cena smestaja poslednjih 15-20 dana je skocila nekoliko puta. Grci za cetvorokrevetni apartman ovih dana traze 120-150 eura za noc!
cena tog istog apartmana u normalnim uslovima jeste 30-40 eura za noc. i sto je jos gore cak i da hoces da platis imas katastrofa izbor jer sve sto valja je vec rezervisano.
cene po restoranima su sasvim prihvatljive, klopa je 20-30% skuplja nego u klasicnim restoranima u srbiji.
parking u grckoj nigde nisam placao jer uvek mozes da se snadjes, osim po ostrvima.

s tron

pre 4 godine

Debiloze i gluposti, upravo došao iz Grčke i možda skočim i do CRO, suština je nije bitno gde ideš, vole te onoliko koliko trošiš, ako meriš svaki krvavi euro onda nisi ni na godišnjem a ako ostaviš koji konobaru koji na plaži itd ujutro te svi znaju svi ti se smeškaju i svima si dobar gost, promašili ste suštinu, moš i u dvorištu letovati napuni bazen i uživaj ?

mali perica

pre 4 godine

Jeste li vi sigurni da se ljudi dvoume između GR i Hrvatske? a ne između GR i CG. Nemam zvanične podatke, ali mislim da više naših ljudi ide u CG nego u HR.

Halo Bing...

pre 4 godine

Nisam bio u Hrvatskoj još od rata, tako da neću komentari sati, a Grčka jeste prelepa ali sigurno nije jeftina i ove cene u tekstu nisu realne. Luksuzan apartman za 65 evra, nema šansi, možda u maju.

littlesunshine

pre 4 godine

tacno je da u Grckoj nekoliko stepeni more toplije jer sam nekoliko sezona letovala najpre na Halkidikiju, a onda u Istri i moram reci dok je u Grckoj bilo stabilnih 30stepeni cao i u septembru, u Istri smo nosili jakne, period pocetak septembra. Opet moram reci da je Istra imala brojne druge sadrzaje poput prelepih staza za voznju bicikla, mini golf, ekskurzije koje su nadomestile loše vreme...