Šta znače poslednje reči pilota boinga 737?

„Njujork tajms“ je objavio dramu koja se odvijala u kokpitu fatalnog leta ET 302 avio-kompanije Etiopijan erlajnsa koji se srušio šest minuta po poletanju i odneo živote 157 ljudi.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Pozdrav za ekipu sa Kipra! Imali smo sreće, ali još uvek je strašno kad se setim... Vama ostalima želim da nikad ne saznate kakav je osećaj vandredna situacija u avionu.
    (Hjjhbj, 17. mart 2019 08:47)

    # Link komentara

  2. E sad ce VW hmm mislim AIRBUS da ih odere. Naci ce sigurno osim tog Autopilota i neki softverski problem. I neka ce.. Ovaj Tramp mnogo digo glavu.
     (Kosalban, 16. mart 2019 10:02)

    # Link komentara

  3. Jesu li krivi srbi sta kazu koju je pesmu slusao pilot???
    (mich, 15. mart 2019 17:40)

    Haha kako si samo domisljat, jel si razmisljao da uradis stend ap?
     (Sanja Tavic, 16. mart 2019 07:43)

    # Link komentara

  4. a ko će sad da uvede sankcije americi što pobiše toliko ljudi? to je normalno.
     (dragan, 16. mart 2019 07:14)

    # Link komentara

  5. @mich
    Zbog takvih polupismenih glupih, primitivnih, jadnih, poremecenih, glupih, smrdljivih, odvratnih... kvazi-patriota ce Srbi uvek biti na losem glasu. Dakle, jedina nada za srpstvo je da krepas.
    (hmm, 16. mart 2019 05:07)

    # Link komentara

  6. Stize nam jos jedna epizoda Aircrash investigation na National Geographic channel.
     (vedran, 16. mart 2019 02:28)

    # Link komentara

  7. Break je znak za prioritetnu komunikaciju u slučaju situacije koja zahteva pomoć
    (lili, 15. mart 2019 23:14)

    # Link komentara

  8. Mogli bi da pitate nekog iz struke sta to znaci. Znaci da svi koji vode neku komunikaciju sa kontrolorima prestanu da govore da bi imali sansu da odmah upute svoju poruku i zahtev.
     (dr.kadzija, 15. mart 2019 23:06)

    # Link komentara

  9. Kako je nedavno objavljeno, ovo se dogadjalo i ranije 2-3 puta, a piloti su spasavali avion i ljude iskljucivanjem autopilota i preuzimanjem komandi.
    (MIro, 15. mart 2019 13:57)
    Jel zna neko kada piloti prebacuju na auto pilot obzirom da se ovo desavalo na samim pocetcima poletanja nakon samo par minuta.Pri poletanju auto pilot je iskljucen.
     (South Park, 15. mart 2019 22:34)

    # Link komentara

  10. Mich! Srbi su uvek krivi!
     (neko, 15. mart 2019 21:19)

    # Link komentara

  11. @Helios, 15. mart 2019 14:14)
    Hvala puno za objasnjenje, konacno da dobijemo kompletnu sliku celog problema.
    (Objektivni Zvezdas, 15. mart 2019 19:09)

    # Link komentara

  12. @miro Nije u pitanju autopilot nego MCAS. To je sistem koji 737Max pilotu čini da avion ima letne karakteristike kao 737NG, iako su fizički različiti. Pilotima nije ni objašnjeno kako on radi, to nije deo obuke, jer su Mac i NG isti po ponašanju pa ne treba nova obuka. A kad MCAS počne da radi loše, piloti ne znaju šta da rade. Čak ne postoji način da se isključi samo on, već se isključuje zajedno sa jednim drugim sistemom.
    (T, 15. mart 2019 18:32)

    # Link komentara

  13. Kazniti menadzment Boinga zatvorom i kompaniju ugasiti
    (Mirko, 15. mart 2019 18:16)

    # Link komentara

  14. Jesu li krivi srbi sta kazu koju je pesmu slusao pilot???
     (mich, 15. mart 2019 17:40)

    # Link komentara

  15. Avion je u suštini drugaciji u odnosu na ranije verzije. Problem nije u pilotima nego u činjenici da umesto prave obuke imaju sekundarnog autopilota koji očigledno ne funkcionise optimalno. Neverovatno je da piloti do skoro nisu bili ni svesni ovog softverskog rešenja i tek nakon pada je poslata PREPORUKA od strane Boeing. Nema ovo veze odakle je pilot neko da li je kombinacijom raznih faktora ugrožen let zbog sekundarnog autopilota i borbe pilota da ga savlada. Sada isplivavaju na površinu izveštaji u kojima su piloti imali isti problem, ali nadvladali softver.
    (samo kažem, 15. mart 2019 17:30)

    # Link komentara

  16. @stanoje. Idiote
    (Pera, 15. mart 2019 17:13)

    # Link komentara

  17. Znače: PADAMO. 
    Umesto da prave novi avion oni su doradili oprobani 737. Zašto? Više para. Jeftinija proizvodnja a i veća prodaja jer je to kao "stari" avion pa nema nove obuke itd. Ali "max" nema isti balans. Veći motori, drugačije težište. Uža tolerancija optimalnih uglova za neku brzinu. (Nedopustivo još u začetku projektovanja, ali menadžemnt radi zarade tako naređuje...) Da bi se vadio iz tog disbalansa u koji tako lako sada ovaj "max" upada, da bi brže izlazio iz opasnog "stall"-a oni turiše još jedan, sekundarni autopilot-mehanizam koji radi i kad pilot isključi autopilot. Koji obara nos da ti ne bi ušao u stall. Tog podilazećeg dodatnog autopilota još nisu svi piloti ni svesni. Koji ti "pomaže" da prebrodiš fundamentalnu grešku aviona - kad te ne ubije. 
    Ali ne samo da je to zbunjujuće nego je i inicijalno kontradiktorno: samo uzletanje je vrlo nalik "stal" situaciji. Na sve čitav taj autopilot br.2 zavisi od senzora koji ukoliko je crosswind ili su faulty sam preuzme sve i "popravlja" tako što - pošto poto ubrzava naniže! I ne da da čovek "pogreši" i to prekine. 
    Puno puta već prijavljen problem, ali nekako to preživljavaju iskusni beli piloti. Međutim spasa nema - već su uložili milione, prodali ih toliko - da menjaju neće pa neće. Jer bi morali menjati - sve. Ali zato manje vični piloti iz trećeg sveta vode ne svojom krivicom u smrt sve putnike. Glanc novim ispravnim avionom. Koji je bolji - osim što je lutrija smrti, u tuči 2 auto i jednog pilota. Zarad zarade.
    (Helios, 15. mart 2019 14:14)

    koliko toliko pratim situaciju sa avionima , gledao sam dosta emisija pogotovo na NG, ali je ovaj komentar dosta stvari pojasnio, ali mi opet nije jasno svi piloti prolaze simulatore i razne situacije vanredne, i piloti evropski i piloti zemalja iz treceg sveta, kako to da oni nisu upoznati ili istrenirani za taj takozvani drugi autopilot koji se aktivira prilokom ``stall-a``, to mi nije jasno, dakle oni moraju da budu upoznati, ali ocigledno nisu bili ni indonezanski ni etijopiski piloti!!! i samo upustvo Boeinga posle pada aviona Liona aira, gde oni pojasnjavaju govori da je ipak problem u avionu, jer stvari u avio industriji moraju biti JASNE!!!! nadam se da ce familije nastradalih tuziti prije svega BOEING!!!!
     (laki, 15. mart 2019 17:09)

    # Link komentara

  18. (Helios, 15. mart 2019 14:14)
    U životu nisam seo u avion, ali bih rekao da se razumeš u te stvari. Ovo što si napisao je čist horor...
    (Zema, 15. mart 2019 17:07)

    # Link komentara

  19. I hiljaditi put-nije kontrola leta,nego kontrola letenja.
    (Kontrolor, 15. mart 2019 16:52)

    # Link komentara

  20. “Break,break” ne znaci to sto je napisano.Ova fraza se koristi kada kontrolor letenja zeli da razdvoji izgovorene poruke,odnosno da naglasi kraj jedne i pocetak druge poruke,bez pauze,obicno upucene drugom vazduhoplovu.
    (Kontrolor, 15. mart 2019 16:51)

    # Link komentara

  21. U avionu su bili nsjjaci ljudi u svetu za ocuvanje planete i ekologiju, to nikome nista ne govori?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 15. mart 2019 13:58)

    Prava je šteta što nisu bili najveći teoretičari zavere-
    (Legend, 15. mart 2019 16:44)

    # Link komentara

  22. Znače: PADAMO.Umesto da prave novi avion oni su doradili oprobani 737. Zašto? Više para. Jeftinija proizvodnja a i veća prodaja jer je to kao "stari" avion pa nema nove obuke itd. Ali "max" nema isti balans. Veći motori, drugačije težište. Uža tolerancija optimalnih uglova za neku brzinu. (Nedopustivo još u začetku projektovanja, ali menadžemnt radi zarade tako naređuje...) Da bi se vadio iz tog disbalansa u koji tako lako sada ovaj "max" upada, da bi brže izlazio iz opasnog "stall"-a oni turiše još jedan, sekundarni autopilot-mehanizam koji radi i kad pilot isključi autopilot. Koji obara nos da ti ne bi ušao u stall. Tog podilazećeg dodatnog autopilota još nisu svi piloti ni svesni. Koji ti "pomaže" da prebrodiš fundamentalnu grešku aviona - kad te ne ubije.Ali ne samo da je to zbunjujuće nego je i inicijalno kontradiktorno: samo uzletanje je vrlo nalik "stal" situaciji. Na sve čitav taj autopilot br.2 zavisi od senzora koji ukoliko je crosswind ili su faulty sam preuzme sve i "popravlja" tako što - pošto poto ubrzava naniže! I ne da da čovek "pogreši" i to prekine.Puno puta već prijavljen problem, ali nekako to preživljavaju iskusni beli piloti. Međutim spasa nema - već su uložili milione, prodali ih toliko - da menjaju neće pa neće. Jer bi morali menjati - sve. Ali zato manje vični piloti iz trećeg sveta vode ne svojom krivicom u smrt sve putnike. Glanc novim ispravnim avionom. Koji je bolji - osim što je lutrija smrti, u tuči 2 auto i jednog pilota. Zarad zarade.
    (Helios, 15. mart 2019 14:14)Dobio si sto pluseva, a vecina ne razume o cemu pricas pa samim tim kapiraju da je nesto jako pametno i da si veliki znalac. Mozda i jesi. Takvi smo ti mi.
    (Pajko a ne Rajko, 15. mart 2019 16:32)

    # Link komentara

  23. Pripremite se za udar se culo u Air Serbia Goran Bregovic avionu...sreca pa su piloti bilo profesionalci i uspeli da nas prinudno spuste na Kipar umesto u Sredozemno more. I naravno da je na kraju sve to negirano i baceno ispod stola,a kamoli ovo sada sto se desava.
    (kdjloam, 15. mart 2019 16:07)

    # Link komentara

  24. ..ali ako je rekao "brejk" to moze biti "break" ili "brake" i ima jako puno znacenja..."koci!".. izmedju ostalog, "prekidaj", "pukotina!"...ko bi znao....
    (nisam pilot, 15. mart 2019 15:49)

    # Link komentara

  25. Komjuter ne greši,dešava se da stigne pogrešna informacija do kompjutera automacki komjuter po pogrešno informaciju odredjuje odredjene radnje pogrešno,vrlo kompleksna situacija,već vidjena
    Automatski pilot može da spase avion kao da ga sruši zbog pogrešnih i formacija koje dobija
    (Yugosloven, 15. mart 2019 15:49)

    # Link komentara

  26. Nije vam tacno objasnjenje.
    Break, break nije nikakva fraza koja se koristi samo u opasnosti. Fraza se koristi da se napravi presek u komunikaciji sa jednog npr na drugi avion.
    Najprostije: Uglavnom kada je velika guzva kontrolor prica sa jednim avionom, kaze "break break" i nastavi da prica drugom...pa isto tako trecem...itd.
     (mile, 15. mart 2019 15:39)

    # Link komentara

  27. da dodam, Ima li pilota u avionu bi bila četvrta strašna stvar da se čuje od stjuardesa
     (Stanoje, 15. mart 2019 14:29)

    # Link komentara

  28. mayday - voimja oca
    (voimja oca, 15. mart 2019 14:27)

    # Link komentara

  29. Znače: PADAMO.
    Umesto da prave novi avion oni su doradili oprobani 737. Zašto? Više para. Jeftinija proizvodnja a i veća prodaja jer je to kao "stari" avion pa nema nove obuke itd. Ali "max" nema isti balans. Veći motori, drugačije težište. Uža tolerancija optimalnih uglova za neku brzinu. (Nedopustivo još u začetku projektovanja, ali menadžemnt radi zarade tako naređuje...) Da bi se vadio iz tog disbalansa u koji tako lako sada ovaj "max" upada, da bi brže izlazio iz opasnog "stall"-a oni turiše još jedan, sekundarni autopilot-mehanizam koji radi i kad pilot isključi autopilot. Koji obara nos da ti ne bi ušao u stall. Tog podilazećeg dodatnog autopilota još nisu svi piloti ni svesni. Koji ti "pomaže" da prebrodiš fundamentalnu grešku aviona - kad te ne ubije.
    Ali ne samo da je to zbunjujuće nego je i inicijalno kontradiktorno: samo uzletanje je vrlo nalik "stal" situaciji. Na sve čitav taj autopilot br.2 zavisi od senzora koji ukoliko je crosswind ili su faulty sam preuzme sve i "popravlja" tako što - pošto poto ubrzava naniže! I ne da da čovek "pogreši" i to prekine.
    Puno puta već prijavljen problem, ali nekako to preživljavaju iskusni beli piloti. Međutim spasa nema - već su uložili milione, prodali ih toliko - da menjaju neće pa neće. Jer bi morali menjati - sve. Ali zato manje vični piloti iz trećeg sveta vode ne svojom krivicom u smrt sve putnike. Glanc novim ispravnim avionom. Koji je bolji - osim što je lutrija smrti, u tuči 2 auto i jednog pilota. Zarad zarade.
    (Helios, 15. mart 2019 14:14)

    # Link komentara

  30. U avionu su bili nsjjaci ljudi u svetu za ocuvanje planete i ekologiju, to nikome nista ne govori?
     (Mile, 15. mart 2019 13:58)

    # Link komentara

  31. Kako je nedavno objavljeno, ovo se dogadjalo i ranije 2-3 puta, a piloti su spasavali avion i ljude iskljucivanjem autopilota i preuzimanjem komandi.
    (MIro, 15. mart 2019 13:57)

    # Link komentara

  32. ko putuje, izbegavajte ovaj avion
    (seljadin, 15. mart 2019 13:07)

    # Link komentara

  33. Break, Mayday i brace for impact su najejizivije reci u vazduhoplovstvu
    (Du Puur, 15. mart 2019 12:59)

    # Link komentara