Ponedeljak, 14.01.2019.

17:30

Evo koliko će vas koštati profesionalne fotografije sa Golubačke tvrđave

Izvor: B92

Evo koliko æe vas koštati profesionalne fotografije sa Golubaèke tvrðave IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Dankoni

pre 5 godina

Koliko ce nas kostati? Znate li vi uopste sta pisete?
Rec je o profesionalnim snimcima i fotografijama, ne o turistickim.
Znaci da ako hocete da snimate "Game Of Thrones" ili mozda "Srecne Ljude 25", na tvvrdjavi, onda ce vas kostati.
Tako je i normalno i trebalo bi jos vise da kosta.

Ivan

pre 5 godina

U Botanickoj basti u Beogradu su zvali policiju jer sam telefonom snimao sebe dok sam setao bastom i pricao o njenim lepotama nameravajuci da video montiram i postavim na youtube da bih pozitivno afirmisao ovu lepotu. Naravno da su policajci bili zbunjeni kada su dosli jer nigde ne pise da je zabranjeno snimati telefonom. Vec je zabranjeno fotografisanje svecanosti tj svadbe itd i to se naplacuje 7000din po danu.

Dex

pre 5 godina

Profesionalno. Telefonima može do mile volje.
(miki, 14. januar 2019 17:45)

A ja sam profesionalac ako koristim full frame dslr? Pa ne zaradjujem niti zivim od toga, a ne zanima me telefonska fotografija. 4000 po slici odsad, gde god da se nadjem? Naravno da necu platiti, a slikacu. Ni tamo, ni bilo gde drugde. Dopustis ovo jednom, proci ce bilo gde. Ta tvrdjava je moja koliko i njihova, kao i svaki drugi pedalj bilo koje javne povrsine.

Перица

pre 5 godina

Био крајем новембра, сви су сликали. Зна се шта је професионално сликање, то је сликање које зарађује новац онако или онако. Наплата коришћења локације је уобичајена у целом свету.

Gille

pre 5 godina

Dok se ne regulise disanje na tvrdjavi, savetuje se posetiocima da udahnu na ulazu i zadrze dah do izlaska, kako bi izbegli nepotrebne neprijatnosti.

Joker

pre 5 godina

A inače naš narod se satro da obidje istorijske destinacije, evo svaki dan po 5000 na svakom lokalitetu u Srbiji a posle ove vesti će bude 3000 !
skupis para za :
Gorivo
Putarinu
ptoveriš dal ti auto ispravan
za neki ručak ili par sendviča
odeš s prijateljem ili decom ili .... sad pa ko zna kad i još kazne, zabrane, čudesa....

anbeast

pre 5 godina

Kako sam ja razumeo ovaj tekst placace se PROFESIONALNO fotografisanje i snimanje, dakle u komercijalne svrhe (za kalendare, spotove, i me znam ni ja sta). To je sasvim u redu. E sad, pitanje je ko ce odlucivati STA je profesionalno snimanje. Danas dslr aparata ima na svakom cosku. Nije svako snimanje takvim aparatom - profesionalno, odnosno, ne obavlja se u svrhu posla i sledstveno, zarade.

Petar

pre 5 godina

Ja nisam profi vec hobi, ali imam velik aparat kao profi. Da li cu i ja morati da placam i ako moje fotke zavrsavaju tamo gde i one sa mobilnih telefona, u principu nema razlike? Molim za pojasnjenje, hvala unapred.

Svet čudo neviđeno

pre 5 godina

Obogatiće se zahvaljujući ovoj odluci. Svugde u svetu zovu fotografe i plaćaju ih da promovišu destinaciju, ovi se bore protiv njih. Mudro.
(ings, 14. januar 2019 17:48) # Link komentara
-----

A gde to svugde u svetu ,moze li malo preciznije ...
I dosta mi je toga sveta koga prvo pojedini ovde dižu u nebesa a kad konačno pocnu da žive u tom svetu onda krene sve lose da se priča o tom istom tkz svetu....

Milivoj

pre 5 godina

Kako je samo ružna ova nova tvrđava, sagrađena od neorginalnog materijala - betona. Jadni smo i bedni, kao masa sebičnih individua, nikada kao svestan i moralan narod.

lala

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje podrazumeva komercijalna fotografija od koje je moguce ostvariti profit, a ne fotografije mob telefonima, obicnim digitalnim fotoaparatima i slicnim amaterskim foto-video uredjajima. PS moje skromno misljenje.

achitwn

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
E neces U Maisore palace sinko. Budi siguran.

mikin

pre 5 godina

Posto je definisano "profesionalno" snimanje i fotografisanje, to znaci da ja (bilo kakvim aparatom) mogu sebe, svoju porodicu, zenu, devojku da slikam do mile volje.

Dušan

pre 5 godina

Ka ćete početi da nam naplaćujete vazduh koji dišemo? Hoće biti po sektorima, gde je zagađeniji manja tarifa?! Srbija, dobro jutro-1000 din.

Insajd3r

pre 5 godina

@padosb i ostali. zna se šta je profesionalno fotografisanje - slikanje i snimanje za filmove, časopise, emisije, serije, dokumentarne filmove, pa i za svadbe, krstenja itd..

Veliki brat

pre 5 godina

@(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Pa niko ti neće ni dalje braniti, ali recimo na Kalemegdanu je zabranjeno fotografisanje korišćenjem stativa.
Dakle, može i profi aparat, ali bez stativa.

Problem je što je masa fotografa noću pravila duge ekspozicije, pa je verovatno neko pomislio da se te fotografije prodaju na Stock sajtovima, pa što da im ne naplate. Drugi problem je što noću može neko da se povredi tako snimajući po mračnim lokacijama, pa će posle uprava tvrđave da odgovara, ovako mu obezbede čuvara, ali mora da plati. A pošto je u priči stativ, mora onda da plati i danju...

Verovatno će na Golubačkoj tvrđavi odokativnom metodom određivati da li je snimanje profesionalno, ali mislim da se to odnosi na snimanje dronovima i DSLR aparatima više kategorije, korišćenjem stativa, itd.

Problem je što su novinari možda napisali neki tekst tek onako, a postoji pravilnik o snimanju u kome piše šta se podrazumeva pod profesionalnim snimanjem.


Tvrđave jesu naše, ali se mora donekle kontrolisati šta tu možemo da radimo.
Zašto bi neko snimao muzički spot a da ne plati ni dinara, ili možda neke scene za akcioni film?

Jeste tvrđava naša, ali njeno održavanje košta, pa zašto se ne bi deo tih troškova prelio na one koji su često tu i hoće da naprave komercijalne fotografije.

Druga je strana medalje da li će se taj novac potrošiti kako treba, ali svugde u svetu morate da platite profesionalno snimanje na sličnim lokacijama.

Aleksandar

pre 5 godina

Svaki aparat kome moze da se menja objektiv se smatra profesionalnim. Naprave se izuzeci za grupe pa im se ova taksa uracuna i cenu. Svi koji pricate da to nema nigde ocigledno nemate DSLR i niste isli dalje od Novog Sada. Skoro svaka EU drzava ima ovaj zakon a Francuska cak brani bilo kakvu svojinu fotografija Ajfelovog tornja. Slikajte se telefonom, nece vas niko smarati.

Milan

pre 5 godina

Profesionalni fotograf živi od svog rada. Ima svoju firmu i prodaje svoje fotografije. U Srbiji se mogu izbrojati na prste leve ruke. Mogli su u odredbi i da ih navedu po imenu i prezimenu... :)

Jax

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Brate, čitaj tekst. Naplacuje se snimanje profesionalnih snimaka, spotova itd...

filipus

pre 5 godina

Svima koji se pitaju ko definiše šta je profesionalno, telefon to sigurno nije. Telefon je amaterski uredjaj u svakom pogledu, čak i za telefoniranje. Profi kamera može da košta kao trosoban stan.

seljadin

pre 5 godina

glupost, u Austriji blizu Slovenije smo snimali neki promo film za nase proizvode, i nikome nista nismo platili, cak su bili zahvalni jer smo ih besplatno reklamirali

Dundo Maroje

pre 5 godina

Koliko ja znam zabrana komercijalnog koriscenja fotografija (ne slikanja vec komercijalnog koriscenja) bez dozvole vazi samo za stvari koje podlezu autorskim pravima. Autorska prava isticu oko 30 godina nakon smrti autora.

"ako za 6 meseci ne osetite boljitak, odlazim"-AVe 2012-te

pre 5 godina

Šta drugo nazadnjaci znaju sem da naplaćuju gluposti i kradu, polako će i vazduh naplaćivati kada nemaju više šta...

jaretina

pre 5 godina

još bolje. mislio sam se da odem, da snimim dronom malo, sve se nešto nećkao, hoću neću, ipak hoću al na proleće... sad nemam dilemu. hvala im na pomoći.

Predrag

pre 5 godina

Ovi kao popovi u crkvi reketiraju fotografe zato sto enterijer tvrdjave lepo sluzi za "photo book" mladenaca ili foto-modela. Ali, da se zabrani ili oteza snimanje prirodnih i kulturnih znamenitosti od strane bilo koga, bilo turiste ili profesionalnog fotografa koji zeli da fotografise kulturno dobro, nezamislivo je. To je u potpunoj suprotnosti sa stavom da je kulturno dobro - javno dobro, bez obzira koju kategoriju zastite ima od strane Zavoda za zastitu spomenika kulture.

Bojan

pre 5 godina

Pa dobro, dok evropska unija nije platila renoviranje, verujem da pola Srba nije ni znalo za Golubac - ukljucujuci i mene, niti bi im palo na pamet da idu u neke rusevine da se slikaju. E sad kad je neko drugi platio da se mesto sredi, sad je to odjednom drzavno i nase, i ko to meni moze da naplati slikanje. Pa isti taj koji je platio sve to ima prava i da ti trazi da platis za fotkanje. To je posteno.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Pazite ljudi jer ce od slikanja zidine da se uruse, a ako slucajno ukljucite blic lele... Na sve nacine sami da se uzme lova, sramota.

tamonekoo

pre 5 godina

Normalna praksa u celom svetu mada vise nema smisla zato što su kamere na mobilnim telefonima veoma napredovale i sada svako može da pravi ,,profi" fotke.

Dex

pre 5 godina

Ovo je apsolutno nenormalno. A tek iznos. U pitanju je super-nepoznata destinacija u svetu, a nije previse popularizovana ni u zemlji. Nasmesnije od svega je to kako ce oni procenjivati sta je "profesionalno" fotografisanje. U pitanju je javna povrsina, samim tim dozvoljeno je fotografisanje. Misljenje nekog ministarstva mene uopste ne zanima, racun prosledite Vucicu.

Miloš

pre 5 godina

Reč je o profesionalnom fotografisanju, u komercijalne svrhe, koje obično traje nekoliko sati ili ceo dan. Turisti, amateri, mogu da slikaju čime god žele koliko god žele - pa makar to bio i profesionalni aparat.

johnzie

pre 5 godina

@ings
Masovni turizam će uništiti sve! Sumnjam da iza ovakve odluke stoji stvarna želja za zaštitom kulturnog dobra ali horde turista koje ne znaju ni za šta osim za selfi, urezivanje inicijala i kupovinu suvenira Mejd in Čajna nisu nešto na čemu bi trebalo drugima da zavidimo.

Ne ložite se

pre 5 godina

Koji vam je đavo, lepo piše da se odnosi na profesionalnu fotografiju, što nije čudno za razna turistička mesta. Niko neće loviti turiste koji slikaju, niti bi to bilo izvodljivo.

Joujou

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
Ne lupetaj. Luvr, Notrdam, Sevr, Ermitaz, Bakingemska, Nojsvajnstajn, Bazilika Sv. Petra, Sikstinska kapela, tvrdjava Managon...sve je ili zabranjeno slikanje ili samo za pare.

Ahtung

pre 5 godina

Lično sam bio prvi, koji je lokalnim vlastima ukazao na mogućnost povlačenja grantova za obnovu tvrđave iz predpristupnih fondova EU. Kad vidim, šta je sve urađeno, a najznačajnije je to što Dunavska magistrala ne prolazi više kroz tvrđavu, nego kroz tunel, nekako mi milo da sam nekoga dobro posavetovao. Mada, ne sviđa mi se dosta toga kako je izvedena sama obnova tvrđave i što je skoro svo drveće u okolini posečeno, što se parking toliko naplaćuje, što nema suncobrana u kafiću i što se pederišu sa tim fotografisanjem!

dovla

pre 5 godina

Debili jedni retardirani koji znate samo da pljujete i mracite...
Procitajte prvo dobro " zabranjeno profesionalno fotografisanje i pravljenje video zapisa.....
To znaci da nece moci tek tako da dodje DARA BUBAMARA ili neka druga cava, pa da promovise tvrdjavu kroz svoj spot....

EU Citizen

pre 5 godina

Bezubi, slažem se da nije njihova, i da se radi o preispoljnim reketaškim lopurdama, ali svakako nije ni vaša, može to da bude samo kad je pošteno platite, te priče, ja sam se eto rodio, pa imam neka prava a da ih ne zaradim, pa još imam i neku fiktivnu imovinu, za koju nikada nisam dao ni dinar, ali mi, eto, pripada jer sam Srbin ili Etiopljanin, to nije ni dvadeseti, već devetnaesti :) I uzgred, prijateljski savet: intelektualci više odavno nisu u modi, i hvala bogu što je tako, ja sam digao ruke još pre dvadeset godina, bolje bi vam bilo da nađete neki pravi posao, sa socijalnim protezama je život zlopaćenje a dobri zubari i implantati su skupi :)))

impeRator

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45

Pa je l si ti profesionalni fotograf? Da jesi, ne bi fotografisao mobilnim telefonim i Sonijem koji košta 11.000rsd. I šta se onda ovo tebe tiče?! Ali bitno da pljuješ...

knez

pre 5 godina

Ako neko hoce da snima film, reklamu, slike sa mladencima i slicno - to je profi fotografisanje i za to treba dozvola kao i svuda u svetu. Ako se skupi familija i slika, to je dzabe.

Yugosloven

pre 5 godina

Kao da neko želi sa uništi Srbiju načisto,kojoj budali je palo na pamet da tako nešto predloži sram vas bili dali mislite da ćete tako privući turiste primitivni umovi,pa stranca kada jednom kazniš za slikanje nikad više neće da ti dođje i odbi će još njih hiljadu da ne dolaze zbog primitivizma golubačkog!!!!

Zoki

pre 5 godina

OK, zna se šta je profesionalno snimanje i šta je profesionalna oprema. Ako ste "napredni amater" pa nosite sa sobom ranac sa fotografskom opremom, onda tražite izuzeće.

Stefan

pre 5 godina

Ljudi, *profesionalno* fotografisanje.
Znači, profi-fotigrafi sa namerom da tamo rade sešne sa komercijalnim namenama ove ili one vrste. Dosta uobičajena stvar, svuda u svetu se plaća naknada kada želite da komercijalno iskoristite javne resurse. Građani, turisti, ljudi koji fotkaju za svoju dušu i uspomenu generalno - nisu obuhvaćeni ovom ovavezom.
Ne penite bez potrebe.

мире

pre 5 godina

Аман људи пише лепо професионално фоткање. То није кад туриста дође и опичи пар фотки и селфија. То је кад неко хоће да снима и слика рекламе, промитивне ствари, свадбене фотке и сл. Шта је ту чудно? Свугде у свету у сличним локацијама се плаћају такве ствари. Држава, општина и локалци живе од тога.

BogdanB

pre 5 godina

Ovo pravilo vec postoji na Kalemegdanu. Ne sme da se postavlja stalak za aparat bez prethodne dozvole, koja se naravno placa...

Dok

pre 5 godina

Što da ne,treba da se nekako finansiraju čuvari,osnovno održavanje...kad propadne onda opet opleti po državi ,a sami sve uništimo!

Nina

pre 5 godina

@Bezubi intelektualac

A jel citas ti tekst uopste ili samo vadis zakljucke iz naslova? Profesionalno fotografisanje i snimanje ce biti zabranjeno, kao sto je i u tom istom Luvru koji pominjes zabranjeno, tj vadis dozvolu, koju ces ovde da dobijes tako sto platis. Naravno da ti niko ne brani da vadis svoj Soni 10 mpx ili sta vec hoces i slikas do mile volje, al da, najlakse je procitati naslov i odmah napasti ljude da su lopine i ostalo, jer sta bi drugo prosecni komentator radio na portalima nego pljuvao sve redom.

Milan

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Posto je "i tvoja", koliko si prilozio za njeno odrzavanje? Znam, placas porez, pa... Zato mozes da i tu, kao i u Luvru skljocas Sonijem, ali idi pa snimi muzicki spot ili novu modnu kolekciju u Luvru, pa nam javi koliko to kosta.

To su te komercijalne aktivnosti, i one se svuda naplacuju.

bata gaja

pre 5 godina

A poruka iz poslednje rečenice je upućena profesionalnim fotografima, novinarima, snimateljima, filmadzijama...svima samo ne nama građanima.

Bezubi intelektualac

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.

irelandcalling

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje i (profesionalno) videozapisivanje, jeli...
A selfi stapEvi, morbidni telefoni??? Oli su oni pod "profi" ili ne?
Kao i obicno, kod nas je sve nedoreceno i ne definisamo u detalje...po sistemo moz' da bude i ne mora da bidne...

Bezubi intelektualac

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.

bata gaja

pre 5 godina

A poruka iz poslednje rečenice je upućena profesionalnim fotografima, novinarima, snimateljima, filmadzijama...svima samo ne nama građanima.

irelandcalling

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje i (profesionalno) videozapisivanje, jeli...
A selfi stapEvi, morbidni telefoni??? Oli su oni pod "profi" ili ne?
Kao i obicno, kod nas je sve nedoreceno i ne definisamo u detalje...po sistemo moz' da bude i ne mora da bidne...

Ivan

pre 5 godina

U Botanickoj basti u Beogradu su zvali policiju jer sam telefonom snimao sebe dok sam setao bastom i pricao o njenim lepotama nameravajuci da video montiram i postavim na youtube da bih pozitivno afirmisao ovu lepotu. Naravno da su policajci bili zbunjeni kada su dosli jer nigde ne pise da je zabranjeno snimati telefonom. Vec je zabranjeno fotografisanje svecanosti tj svadbe itd i to se naplacuje 7000din po danu.

Gille

pre 5 godina

Dok se ne regulise disanje na tvrdjavi, savetuje se posetiocima da udahnu na ulazu i zadrze dah do izlaska, kako bi izbegli nepotrebne neprijatnosti.

Dex

pre 5 godina

Profesionalno. Telefonima može do mile volje.
(miki, 14. januar 2019 17:45)

A ja sam profesionalac ako koristim full frame dslr? Pa ne zaradjujem niti zivim od toga, a ne zanima me telefonska fotografija. 4000 po slici odsad, gde god da se nadjem? Naravno da necu platiti, a slikacu. Ni tamo, ni bilo gde drugde. Dopustis ovo jednom, proci ce bilo gde. Ta tvrdjava je moja koliko i njihova, kao i svaki drugi pedalj bilo koje javne povrsine.

Перица

pre 5 godina

Био крајем новембра, сви су сликали. Зна се шта је професионално сликање, то је сликање које зарађује новац онако или онако. Наплата коришћења локације је уобичајена у целом свету.

anbeast

pre 5 godina

Kako sam ja razumeo ovaj tekst placace se PROFESIONALNO fotografisanje i snimanje, dakle u komercijalne svrhe (za kalendare, spotove, i me znam ni ja sta). To je sasvim u redu. E sad, pitanje je ko ce odlucivati STA je profesionalno snimanje. Danas dslr aparata ima na svakom cosku. Nije svako snimanje takvim aparatom - profesionalno, odnosno, ne obavlja se u svrhu posla i sledstveno, zarade.

Petar

pre 5 godina

Ja nisam profi vec hobi, ali imam velik aparat kao profi. Da li cu i ja morati da placam i ako moje fotke zavrsavaju tamo gde i one sa mobilnih telefona, u principu nema razlike? Molim za pojasnjenje, hvala unapred.

Svet čudo neviđeno

pre 5 godina

Obogatiće se zahvaljujući ovoj odluci. Svugde u svetu zovu fotografe i plaćaju ih da promovišu destinaciju, ovi se bore protiv njih. Mudro.
(ings, 14. januar 2019 17:48) # Link komentara
-----

A gde to svugde u svetu ,moze li malo preciznije ...
I dosta mi je toga sveta koga prvo pojedini ovde dižu u nebesa a kad konačno pocnu da žive u tom svetu onda krene sve lose da se priča o tom istom tkz svetu....

Milan

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Posto je "i tvoja", koliko si prilozio za njeno odrzavanje? Znam, placas porez, pa... Zato mozes da i tu, kao i u Luvru skljocas Sonijem, ali idi pa snimi muzicki spot ili novu modnu kolekciju u Luvru, pa nam javi koliko to kosta.

To su te komercijalne aktivnosti, i one se svuda naplacuju.

dovla

pre 5 godina

Debili jedni retardirani koji znate samo da pljujete i mracite...
Procitajte prvo dobro " zabranjeno profesionalno fotografisanje i pravljenje video zapisa.....
To znaci da nece moci tek tako da dodje DARA BUBAMARA ili neka druga cava, pa da promovise tvrdjavu kroz svoj spot....

Stefan

pre 5 godina

Ljudi, *profesionalno* fotografisanje.
Znači, profi-fotigrafi sa namerom da tamo rade sešne sa komercijalnim namenama ove ili one vrste. Dosta uobičajena stvar, svuda u svetu se plaća naknada kada želite da komercijalno iskoristite javne resurse. Građani, turisti, ljudi koji fotkaju za svoju dušu i uspomenu generalno - nisu obuhvaćeni ovom ovavezom.
Ne penite bez potrebe.

Jax

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Brate, čitaj tekst. Naplacuje se snimanje profesionalnih snimaka, spotova itd...

Veliki brat

pre 5 godina

@(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Pa niko ti neće ni dalje braniti, ali recimo na Kalemegdanu je zabranjeno fotografisanje korišćenjem stativa.
Dakle, može i profi aparat, ali bez stativa.

Problem je što je masa fotografa noću pravila duge ekspozicije, pa je verovatno neko pomislio da se te fotografije prodaju na Stock sajtovima, pa što da im ne naplate. Drugi problem je što noću može neko da se povredi tako snimajući po mračnim lokacijama, pa će posle uprava tvrđave da odgovara, ovako mu obezbede čuvara, ali mora da plati. A pošto je u priči stativ, mora onda da plati i danju...

Verovatno će na Golubačkoj tvrđavi odokativnom metodom određivati da li je snimanje profesionalno, ali mislim da se to odnosi na snimanje dronovima i DSLR aparatima više kategorije, korišćenjem stativa, itd.

Problem je što su novinari možda napisali neki tekst tek onako, a postoji pravilnik o snimanju u kome piše šta se podrazumeva pod profesionalnim snimanjem.


Tvrđave jesu naše, ali se mora donekle kontrolisati šta tu možemo da radimo.
Zašto bi neko snimao muzički spot a da ne plati ni dinara, ili možda neke scene za akcioni film?

Jeste tvrđava naša, ali njeno održavanje košta, pa zašto se ne bi deo tih troškova prelio na one koji su često tu i hoće da naprave komercijalne fotografije.

Druga je strana medalje da li će se taj novac potrošiti kako treba, ali svugde u svetu morate da platite profesionalno snimanje na sličnim lokacijama.

Nina

pre 5 godina

@Bezubi intelektualac

A jel citas ti tekst uopste ili samo vadis zakljucke iz naslova? Profesionalno fotografisanje i snimanje ce biti zabranjeno, kao sto je i u tom istom Luvru koji pominjes zabranjeno, tj vadis dozvolu, koju ces ovde da dobijes tako sto platis. Naravno da ti niko ne brani da vadis svoj Soni 10 mpx ili sta vec hoces i slikas do mile volje, al da, najlakse je procitati naslov i odmah napasti ljude da su lopine i ostalo, jer sta bi drugo prosecni komentator radio na portalima nego pljuvao sve redom.

мире

pre 5 godina

Аман људи пише лепо професионално фоткање. То није кад туриста дође и опичи пар фотки и селфија. То је кад неко хоће да снима и слика рекламе, промитивне ствари, свадбене фотке и сл. Шта је ту чудно? Свугде у свету у сличним локацијама се плаћају такве ствари. Држава, општина и локалци живе од тога.

achitwn

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
E neces U Maisore palace sinko. Budi siguran.

Ahtung

pre 5 godina

Lično sam bio prvi, koji je lokalnim vlastima ukazao na mogućnost povlačenja grantova za obnovu tvrđave iz predpristupnih fondova EU. Kad vidim, šta je sve urađeno, a najznačajnije je to što Dunavska magistrala ne prolazi više kroz tvrđavu, nego kroz tunel, nekako mi milo da sam nekoga dobro posavetovao. Mada, ne sviđa mi se dosta toga kako je izvedena sama obnova tvrđave i što je skoro svo drveće u okolini posečeno, što se parking toliko naplaćuje, što nema suncobrana u kafiću i što se pederišu sa tim fotografisanjem!

Joker

pre 5 godina

A inače naš narod se satro da obidje istorijske destinacije, evo svaki dan po 5000 na svakom lokalitetu u Srbiji a posle ove vesti će bude 3000 !
skupis para za :
Gorivo
Putarinu
ptoveriš dal ti auto ispravan
za neki ručak ili par sendviča
odeš s prijateljem ili decom ili .... sad pa ko zna kad i još kazne, zabrane, čudesa....

knez

pre 5 godina

Ako neko hoce da snima film, reklamu, slike sa mladencima i slicno - to je profi fotografisanje i za to treba dozvola kao i svuda u svetu. Ako se skupi familija i slika, to je dzabe.

Insajd3r

pre 5 godina

@padosb i ostali. zna se šta je profesionalno fotografisanje - slikanje i snimanje za filmove, časopise, emisije, serije, dokumentarne filmove, pa i za svadbe, krstenja itd..

Dušan

pre 5 godina

Ka ćete početi da nam naplaćujete vazduh koji dišemo? Hoće biti po sektorima, gde je zagađeniji manja tarifa?! Srbija, dobro jutro-1000 din.

Dankoni

pre 5 godina

Koliko ce nas kostati? Znate li vi uopste sta pisete?
Rec je o profesionalnim snimcima i fotografijama, ne o turistickim.
Znaci da ako hocete da snimate "Game Of Thrones" ili mozda "Srecne Ljude 25", na tvvrdjavi, onda ce vas kostati.
Tako je i normalno i trebalo bi jos vise da kosta.

Dok

pre 5 godina

Što da ne,treba da se nekako finansiraju čuvari,osnovno održavanje...kad propadne onda opet opleti po državi ,a sami sve uništimo!

Zoki

pre 5 godina

OK, zna se šta je profesionalno snimanje i šta je profesionalna oprema. Ako ste "napredni amater" pa nosite sa sobom ranac sa fotografskom opremom, onda tražite izuzeće.

impeRator

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45

Pa je l si ti profesionalni fotograf? Da jesi, ne bi fotografisao mobilnim telefonim i Sonijem koji košta 11.000rsd. I šta se onda ovo tebe tiče?! Ali bitno da pljuješ...

Joujou

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
Ne lupetaj. Luvr, Notrdam, Sevr, Ermitaz, Bakingemska, Nojsvajnstajn, Bazilika Sv. Petra, Sikstinska kapela, tvrdjava Managon...sve je ili zabranjeno slikanje ili samo za pare.

Miloš

pre 5 godina

Reč je o profesionalnom fotografisanju, u komercijalne svrhe, koje obično traje nekoliko sati ili ceo dan. Turisti, amateri, mogu da slikaju čime god žele koliko god žele - pa makar to bio i profesionalni aparat.

seljadin

pre 5 godina

glupost, u Austriji blizu Slovenije smo snimali neki promo film za nase proizvode, i nikome nista nismo platili, cak su bili zahvalni jer smo ih besplatno reklamirali

mikin

pre 5 godina

Posto je definisano "profesionalno" snimanje i fotografisanje, to znaci da ja (bilo kakvim aparatom) mogu sebe, svoju porodicu, zenu, devojku da slikam do mile volje.

lala

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje podrazumeva komercijalna fotografija od koje je moguce ostvariti profit, a ne fotografije mob telefonima, obicnim digitalnim fotoaparatima i slicnim amaterskim foto-video uredjajima. PS moje skromno misljenje.

BogdanB

pre 5 godina

Ovo pravilo vec postoji na Kalemegdanu. Ne sme da se postavlja stalak za aparat bez prethodne dozvole, koja se naravno placa...

Yugosloven

pre 5 godina

Kao da neko želi sa uništi Srbiju načisto,kojoj budali je palo na pamet da tako nešto predloži sram vas bili dali mislite da ćete tako privući turiste primitivni umovi,pa stranca kada jednom kazniš za slikanje nikad više neće da ti dođje i odbi će još njih hiljadu da ne dolaze zbog primitivizma golubačkog!!!!

EU Citizen

pre 5 godina

Bezubi, slažem se da nije njihova, i da se radi o preispoljnim reketaškim lopurdama, ali svakako nije ni vaša, može to da bude samo kad je pošteno platite, te priče, ja sam se eto rodio, pa imam neka prava a da ih ne zaradim, pa još imam i neku fiktivnu imovinu, za koju nikada nisam dao ni dinar, ali mi, eto, pripada jer sam Srbin ili Etiopljanin, to nije ni dvadeseti, već devetnaesti :) I uzgred, prijateljski savet: intelektualci više odavno nisu u modi, i hvala bogu što je tako, ja sam digao ruke još pre dvadeset godina, bolje bi vam bilo da nađete neki pravi posao, sa socijalnim protezama je život zlopaćenje a dobri zubari i implantati su skupi :)))

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Pazite ljudi jer ce od slikanja zidine da se uruse, a ako slucajno ukljucite blic lele... Na sve nacine sami da se uzme lova, sramota.

Ne ložite se

pre 5 godina

Koji vam je đavo, lepo piše da se odnosi na profesionalnu fotografiju, što nije čudno za razna turistička mesta. Niko neće loviti turiste koji slikaju, niti bi to bilo izvodljivo.

Bojan

pre 5 godina

Pa dobro, dok evropska unija nije platila renoviranje, verujem da pola Srba nije ni znalo za Golubac - ukljucujuci i mene, niti bi im palo na pamet da idu u neke rusevine da se slikaju. E sad kad je neko drugi platio da se mesto sredi, sad je to odjednom drzavno i nase, i ko to meni moze da naplati slikanje. Pa isti taj koji je platio sve to ima prava i da ti trazi da platis za fotkanje. To je posteno.

jaretina

pre 5 godina

još bolje. mislio sam se da odem, da snimim dronom malo, sve se nešto nećkao, hoću neću, ipak hoću al na proleće... sad nemam dilemu. hvala im na pomoći.

filipus

pre 5 godina

Svima koji se pitaju ko definiše šta je profesionalno, telefon to sigurno nije. Telefon je amaterski uredjaj u svakom pogledu, čak i za telefoniranje. Profi kamera može da košta kao trosoban stan.

Milivoj

pre 5 godina

Kako je samo ružna ova nova tvrđava, sagrađena od neorginalnog materijala - betona. Jadni smo i bedni, kao masa sebičnih individua, nikada kao svestan i moralan narod.

johnzie

pre 5 godina

@ings
Masovni turizam će uništiti sve! Sumnjam da iza ovakve odluke stoji stvarna želja za zaštitom kulturnog dobra ali horde turista koje ne znaju ni za šta osim za selfi, urezivanje inicijala i kupovinu suvenira Mejd in Čajna nisu nešto na čemu bi trebalo drugima da zavidimo.

tamonekoo

pre 5 godina

Normalna praksa u celom svetu mada vise nema smisla zato što su kamere na mobilnim telefonima veoma napredovale i sada svako može da pravi ,,profi" fotke.

Aleksandar

pre 5 godina

Svaki aparat kome moze da se menja objektiv se smatra profesionalnim. Naprave se izuzeci za grupe pa im se ova taksa uracuna i cenu. Svi koji pricate da to nema nigde ocigledno nemate DSLR i niste isli dalje od Novog Sada. Skoro svaka EU drzava ima ovaj zakon a Francuska cak brani bilo kakvu svojinu fotografija Ajfelovog tornja. Slikajte se telefonom, nece vas niko smarati.

Milan

pre 5 godina

Profesionalni fotograf živi od svog rada. Ima svoju firmu i prodaje svoje fotografije. U Srbiji se mogu izbrojati na prste leve ruke. Mogli su u odredbi i da ih navedu po imenu i prezimenu... :)

Predrag

pre 5 godina

Ovi kao popovi u crkvi reketiraju fotografe zato sto enterijer tvrdjave lepo sluzi za "photo book" mladenaca ili foto-modela. Ali, da se zabrani ili oteza snimanje prirodnih i kulturnih znamenitosti od strane bilo koga, bilo turiste ili profesionalnog fotografa koji zeli da fotografise kulturno dobro, nezamislivo je. To je u potpunoj suprotnosti sa stavom da je kulturno dobro - javno dobro, bez obzira koju kategoriju zastite ima od strane Zavoda za zastitu spomenika kulture.

Dundo Maroje

pre 5 godina

Koliko ja znam zabrana komercijalnog koriscenja fotografija (ne slikanja vec komercijalnog koriscenja) bez dozvole vazi samo za stvari koje podlezu autorskim pravima. Autorska prava isticu oko 30 godina nakon smrti autora.

"ako za 6 meseci ne osetite boljitak, odlazim"-AVe 2012-te

pre 5 godina

Šta drugo nazadnjaci znaju sem da naplaćuju gluposti i kradu, polako će i vazduh naplaćivati kada nemaju više šta...

Dex

pre 5 godina

Ovo je apsolutno nenormalno. A tek iznos. U pitanju je super-nepoznata destinacija u svetu, a nije previse popularizovana ni u zemlji. Nasmesnije od svega je to kako ce oni procenjivati sta je "profesionalno" fotografisanje. U pitanju je javna povrsina, samim tim dozvoljeno je fotografisanje. Misljenje nekog ministarstva mene uopste ne zanima, racun prosledite Vucicu.

Bezubi intelektualac

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.

irelandcalling

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje i (profesionalno) videozapisivanje, jeli...
A selfi stapEvi, morbidni telefoni??? Oli su oni pod "profi" ili ne?
Kao i obicno, kod nas je sve nedoreceno i ne definisamo u detalje...po sistemo moz' da bude i ne mora da bidne...

bata gaja

pre 5 godina

A poruka iz poslednje rečenice je upućena profesionalnim fotografima, novinarima, snimateljima, filmadzijama...svima samo ne nama građanima.

Milivoj

pre 5 godina

Kako je samo ružna ova nova tvrđava, sagrađena od neorginalnog materijala - betona. Jadni smo i bedni, kao masa sebičnih individua, nikada kao svestan i moralan narod.

Svet čudo neviđeno

pre 5 godina

Obogatiće se zahvaljujući ovoj odluci. Svugde u svetu zovu fotografe i plaćaju ih da promovišu destinaciju, ovi se bore protiv njih. Mudro.
(ings, 14. januar 2019 17:48) # Link komentara
-----

A gde to svugde u svetu ,moze li malo preciznije ...
I dosta mi je toga sveta koga prvo pojedini ovde dižu u nebesa a kad konačno pocnu da žive u tom svetu onda krene sve lose da se priča o tom istom tkz svetu....

Dex

pre 5 godina

Profesionalno. Telefonima može do mile volje.
(miki, 14. januar 2019 17:45)

A ja sam profesionalac ako koristim full frame dslr? Pa ne zaradjujem niti zivim od toga, a ne zanima me telefonska fotografija. 4000 po slici odsad, gde god da se nadjem? Naravno da necu platiti, a slikacu. Ni tamo, ni bilo gde drugde. Dopustis ovo jednom, proci ce bilo gde. Ta tvrdjava je moja koliko i njihova, kao i svaki drugi pedalj bilo koje javne povrsine.

Bojan

pre 5 godina

Pa dobro, dok evropska unija nije platila renoviranje, verujem da pola Srba nije ni znalo za Golubac - ukljucujuci i mene, niti bi im palo na pamet da idu u neke rusevine da se slikaju. E sad kad je neko drugi platio da se mesto sredi, sad je to odjednom drzavno i nase, i ko to meni moze da naplati slikanje. Pa isti taj koji je platio sve to ima prava i da ti trazi da platis za fotkanje. To je posteno.

EU Citizen

pre 5 godina

Bezubi, slažem se da nije njihova, i da se radi o preispoljnim reketaškim lopurdama, ali svakako nije ni vaša, može to da bude samo kad je pošteno platite, te priče, ja sam se eto rodio, pa imam neka prava a da ih ne zaradim, pa još imam i neku fiktivnu imovinu, za koju nikada nisam dao ni dinar, ali mi, eto, pripada jer sam Srbin ili Etiopljanin, to nije ni dvadeseti, već devetnaesti :) I uzgred, prijateljski savet: intelektualci više odavno nisu u modi, i hvala bogu što je tako, ja sam digao ruke još pre dvadeset godina, bolje bi vam bilo da nađete neki pravi posao, sa socijalnim protezama je život zlopaćenje a dobri zubari i implantati su skupi :)))

Petar

pre 5 godina

Ja nisam profi vec hobi, ali imam velik aparat kao profi. Da li cu i ja morati da placam i ako moje fotke zavrsavaju tamo gde i one sa mobilnih telefona, u principu nema razlike? Molim za pojasnjenje, hvala unapred.

Gille

pre 5 godina

Dok se ne regulise disanje na tvrdjavi, savetuje se posetiocima da udahnu na ulazu i zadrze dah do izlaska, kako bi izbegli nepotrebne neprijatnosti.

Nina

pre 5 godina

@Bezubi intelektualac

A jel citas ti tekst uopste ili samo vadis zakljucke iz naslova? Profesionalno fotografisanje i snimanje ce biti zabranjeno, kao sto je i u tom istom Luvru koji pominjes zabranjeno, tj vadis dozvolu, koju ces ovde da dobijes tako sto platis. Naravno da ti niko ne brani da vadis svoj Soni 10 mpx ili sta vec hoces i slikas do mile volje, al da, najlakse je procitati naslov i odmah napasti ljude da su lopine i ostalo, jer sta bi drugo prosecni komentator radio na portalima nego pljuvao sve redom.

dovla

pre 5 godina

Debili jedni retardirani koji znate samo da pljujete i mracite...
Procitajte prvo dobro " zabranjeno profesionalno fotografisanje i pravljenje video zapisa.....
To znaci da nece moci tek tako da dodje DARA BUBAMARA ili neka druga cava, pa da promovise tvrdjavu kroz svoj spot....

impeRator

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45

Pa je l si ti profesionalni fotograf? Da jesi, ne bi fotografisao mobilnim telefonim i Sonijem koji košta 11.000rsd. I šta se onda ovo tebe tiče?! Ali bitno da pljuješ...

Dex

pre 5 godina

Ovo je apsolutno nenormalno. A tek iznos. U pitanju je super-nepoznata destinacija u svetu, a nije previse popularizovana ni u zemlji. Nasmesnije od svega je to kako ce oni procenjivati sta je "profesionalno" fotografisanje. U pitanju je javna povrsina, samim tim dozvoljeno je fotografisanje. Misljenje nekog ministarstva mene uopste ne zanima, racun prosledite Vucicu.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Pazite ljudi jer ce od slikanja zidine da se uruse, a ako slucajno ukljucite blic lele... Na sve nacine sami da se uzme lova, sramota.

seljadin

pre 5 godina

glupost, u Austriji blizu Slovenije smo snimali neki promo film za nase proizvode, i nikome nista nismo platili, cak su bili zahvalni jer smo ih besplatno reklamirali

Aleksandar

pre 5 godina

Svaki aparat kome moze da se menja objektiv se smatra profesionalnim. Naprave se izuzeci za grupe pa im se ova taksa uracuna i cenu. Svi koji pricate da to nema nigde ocigledno nemate DSLR i niste isli dalje od Novog Sada. Skoro svaka EU drzava ima ovaj zakon a Francuska cak brani bilo kakvu svojinu fotografija Ajfelovog tornja. Slikajte se telefonom, nece vas niko smarati.

Milan

pre 5 godina

Profesionalni fotograf živi od svog rada. Ima svoju firmu i prodaje svoje fotografije. U Srbiji se mogu izbrojati na prste leve ruke. Mogli su u odredbi i da ih navedu po imenu i prezimenu... :)

Dušan

pre 5 godina

Ka ćete početi da nam naplaćujete vazduh koji dišemo? Hoće biti po sektorima, gde je zagađeniji manja tarifa?! Srbija, dobro jutro-1000 din.

lala

pre 5 godina

Profesionalno fotografisanje podrazumeva komercijalna fotografija od koje je moguce ostvariti profit, a ne fotografije mob telefonima, obicnim digitalnim fotoaparatima i slicnim amaterskim foto-video uredjajima. PS moje skromno misljenje.

Ivan

pre 5 godina

U Botanickoj basti u Beogradu su zvali policiju jer sam telefonom snimao sebe dok sam setao bastom i pricao o njenim lepotama nameravajuci da video montiram i postavim na youtube da bih pozitivno afirmisao ovu lepotu. Naravno da su policajci bili zbunjeni kada su dosli jer nigde ne pise da je zabranjeno snimati telefonom. Vec je zabranjeno fotografisanje svecanosti tj svadbe itd i to se naplacuje 7000din po danu.

Dok

pre 5 godina

Što da ne,treba da se nekako finansiraju čuvari,osnovno održavanje...kad propadne onda opet opleti po državi ,a sami sve uništimo!

Milan

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Posto je "i tvoja", koliko si prilozio za njeno odrzavanje? Znam, placas porez, pa... Zato mozes da i tu, kao i u Luvru skljocas Sonijem, ali idi pa snimi muzicki spot ili novu modnu kolekciju u Luvru, pa nam javi koliko to kosta.

To su te komercijalne aktivnosti, i one se svuda naplacuju.

johnzie

pre 5 godina

@ings
Masovni turizam će uništiti sve! Sumnjam da iza ovakve odluke stoji stvarna želja za zaštitom kulturnog dobra ali horde turista koje ne znaju ni za šta osim za selfi, urezivanje inicijala i kupovinu suvenira Mejd in Čajna nisu nešto na čemu bi trebalo drugima da zavidimo.

tamonekoo

pre 5 godina

Normalna praksa u celom svetu mada vise nema smisla zato što su kamere na mobilnim telefonima veoma napredovale i sada svako može da pravi ,,profi" fotke.

Predrag

pre 5 godina

Ovi kao popovi u crkvi reketiraju fotografe zato sto enterijer tvrdjave lepo sluzi za "photo book" mladenaca ili foto-modela. Ali, da se zabrani ili oteza snimanje prirodnih i kulturnih znamenitosti od strane bilo koga, bilo turiste ili profesionalnog fotografa koji zeli da fotografise kulturno dobro, nezamislivo je. To je u potpunoj suprotnosti sa stavom da je kulturno dobro - javno dobro, bez obzira koju kategoriju zastite ima od strane Zavoda za zastitu spomenika kulture.

Dundo Maroje

pre 5 godina

Koliko ja znam zabrana komercijalnog koriscenja fotografija (ne slikanja vec komercijalnog koriscenja) bez dozvole vazi samo za stvari koje podlezu autorskim pravima. Autorska prava isticu oko 30 godina nakon smrti autora.

"ako za 6 meseci ne osetite boljitak, odlazim"-AVe 2012-te

pre 5 godina

Šta drugo nazadnjaci znaju sem da naplaćuju gluposti i kradu, polako će i vazduh naplaćivati kada nemaju više šta...

jaretina

pre 5 godina

još bolje. mislio sam se da odem, da snimim dronom malo, sve se nešto nećkao, hoću neću, ipak hoću al na proleće... sad nemam dilemu. hvala im na pomoći.

filipus

pre 5 godina

Svima koji se pitaju ko definiše šta je profesionalno, telefon to sigurno nije. Telefon je amaterski uredjaj u svakom pogledu, čak i za telefoniranje. Profi kamera može da košta kao trosoban stan.

Veliki brat

pre 5 godina

@(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Pa niko ti neće ni dalje braniti, ali recimo na Kalemegdanu je zabranjeno fotografisanje korišćenjem stativa.
Dakle, može i profi aparat, ali bez stativa.

Problem je što je masa fotografa noću pravila duge ekspozicije, pa je verovatno neko pomislio da se te fotografije prodaju na Stock sajtovima, pa što da im ne naplate. Drugi problem je što noću može neko da se povredi tako snimajući po mračnim lokacijama, pa će posle uprava tvrđave da odgovara, ovako mu obezbede čuvara, ali mora da plati. A pošto je u priči stativ, mora onda da plati i danju...

Verovatno će na Golubačkoj tvrđavi odokativnom metodom određivati da li je snimanje profesionalno, ali mislim da se to odnosi na snimanje dronovima i DSLR aparatima više kategorije, korišćenjem stativa, itd.

Problem je što su novinari možda napisali neki tekst tek onako, a postoji pravilnik o snimanju u kome piše šta se podrazumeva pod profesionalnim snimanjem.


Tvrđave jesu naše, ali se mora donekle kontrolisati šta tu možemo da radimo.
Zašto bi neko snimao muzički spot a da ne plati ni dinara, ili možda neke scene za akcioni film?

Jeste tvrđava naša, ali njeno održavanje košta, pa zašto se ne bi deo tih troškova prelio na one koji su često tu i hoće da naprave komercijalne fotografije.

Druga je strana medalje da li će se taj novac potrošiti kako treba, ali svugde u svetu morate da platite profesionalno snimanje na sličnim lokacijama.

mikin

pre 5 godina

Posto je definisano "profesionalno" snimanje i fotografisanje, to znaci da ja (bilo kakvim aparatom) mogu sebe, svoju porodicu, zenu, devojku da slikam do mile volje.

achitwn

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
E neces U Maisore palace sinko. Budi siguran.

Перица

pre 5 godina

Био крајем новембра, сви су сликали. Зна се шта је професионално сликање, то је сликање које зарађује новац онако или онако. Наплата коришћења локације је уобичајена у целом свету.

Joker

pre 5 godina

A inače naš narod se satro da obidje istorijske destinacije, evo svaki dan po 5000 na svakom lokalitetu u Srbiji a posle ove vesti će bude 3000 !
skupis para za :
Gorivo
Putarinu
ptoveriš dal ti auto ispravan
za neki ručak ili par sendviča
odeš s prijateljem ili decom ili .... sad pa ko zna kad i još kazne, zabrane, čudesa....

Stefan

pre 5 godina

Ljudi, *profesionalno* fotografisanje.
Znači, profi-fotigrafi sa namerom da tamo rade sešne sa komercijalnim namenama ove ili one vrste. Dosta uobičajena stvar, svuda u svetu se plaća naknada kada želite da komercijalno iskoristite javne resurse. Građani, turisti, ljudi koji fotkaju za svoju dušu i uspomenu generalno - nisu obuhvaćeni ovom ovavezom.
Ne penite bez potrebe.

Yugosloven

pre 5 godina

Kao da neko želi sa uništi Srbiju načisto,kojoj budali je palo na pamet da tako nešto predloži sram vas bili dali mislite da ćete tako privući turiste primitivni umovi,pa stranca kada jednom kazniš za slikanje nikad više neće da ti dođje i odbi će još njih hiljadu da ne dolaze zbog primitivizma golubačkog!!!!

Joujou

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA!Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)
Ne lupetaj. Luvr, Notrdam, Sevr, Ermitaz, Bakingemska, Nojsvajnstajn, Bazilika Sv. Petra, Sikstinska kapela, tvrdjava Managon...sve je ili zabranjeno slikanje ili samo za pare.

Ne ložite se

pre 5 godina

Koji vam je đavo, lepo piše da se odnosi na profesionalnu fotografiju, što nije čudno za razna turistička mesta. Niko neće loviti turiste koji slikaju, niti bi to bilo izvodljivo.

Miloš

pre 5 godina

Reč je o profesionalnom fotografisanju, u komercijalne svrhe, koje obično traje nekoliko sati ili ceo dan. Turisti, amateri, mogu da slikaju čime god žele koliko god žele - pa makar to bio i profesionalni aparat.

Insajd3r

pre 5 godina

@padosb i ostali. zna se šta je profesionalno fotografisanje - slikanje i snimanje za filmove, časopise, emisije, serije, dokumentarne filmove, pa i za svadbe, krstenja itd..

anbeast

pre 5 godina

Kako sam ja razumeo ovaj tekst placace se PROFESIONALNO fotografisanje i snimanje, dakle u komercijalne svrhe (za kalendare, spotove, i me znam ni ja sta). To je sasvim u redu. E sad, pitanje je ko ce odlucivati STA je profesionalno snimanje. Danas dslr aparata ima na svakom cosku. Nije svako snimanje takvim aparatom - profesionalno, odnosno, ne obavlja se u svrhu posla i sledstveno, zarade.

BogdanB

pre 5 godina

Ovo pravilo vec postoji na Kalemegdanu. Ne sme da se postavlja stalak za aparat bez prethodne dozvole, koja se naravno placa...

Zoki

pre 5 godina

OK, zna se šta je profesionalno snimanje i šta je profesionalna oprema. Ako ste "napredni amater" pa nosite sa sobom ranac sa fotografskom opremom, onda tražite izuzeće.

мире

pre 5 godina

Аман људи пише лепо професионално фоткање. То није кад туриста дође и опичи пар фотки и селфија. То је кад неко хоће да снима и слика рекламе, промитивне ствари, свадбене фотке и сл. Шта је ту чудно? Свугде у свету у сличним локацијама се плаћају такве ствари. Држава, општина и локалци живе од тога.

knez

pre 5 godina

Ako neko hoce da snima film, reklamu, slike sa mladencima i slicno - to je profi fotografisanje i za to treba dozvola kao i svuda u svetu. Ako se skupi familija i slika, to je dzabe.

Ahtung

pre 5 godina

Lično sam bio prvi, koji je lokalnim vlastima ukazao na mogućnost povlačenja grantova za obnovu tvrđave iz predpristupnih fondova EU. Kad vidim, šta je sve urađeno, a najznačajnije je to što Dunavska magistrala ne prolazi više kroz tvrđavu, nego kroz tunel, nekako mi milo da sam nekoga dobro posavetovao. Mada, ne sviđa mi se dosta toga kako je izvedena sama obnova tvrđave i što je skoro svo drveće u okolini posečeno, što se parking toliko naplaćuje, što nema suncobrana u kafiću i što se pederišu sa tim fotografisanjem!

Jax

pre 5 godina

Lopine belosvetske. Pa niste ga vi zidali niti je vaps svojina. Tvrđava je državna, odnosno I MOJA! 
Bezubi stvorovi, niko mi nikad nije branio da sa mobilnim telefonom ili džepnim fotoaparatm (Sony 10 mpx) slikam unutrašnjost ili spollašnost bilo čega, uključujući i Luvr, itd, itd.
(Bezubi intelektualac, 14. januar 2019 17:45)

Brate, čitaj tekst. Naplacuje se snimanje profesionalnih snimaka, spotova itd...

Dankoni

pre 5 godina

Koliko ce nas kostati? Znate li vi uopste sta pisete?
Rec je o profesionalnim snimcima i fotografijama, ne o turistickim.
Znaci da ako hocete da snimate "Game Of Thrones" ili mozda "Srecne Ljude 25", na tvvrdjavi, onda ce vas kostati.
Tako je i normalno i trebalo bi jos vise da kosta.