Petak, 26.10.2018.

11:45

Skoplje: Grad statua i spomenika koji strancima nisu jasni

Izvor: B92

Skoplje: Grad statua i spomenika koji strancima nisu jasni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

dusan

pre 5 godina

600 милиона еур, Реално потрпали су џепове око 500 милиона. Све су НАПРАВИЛИ ДА ТРАЈЕ ЈЕДНО 7 ГОДИНА. СВАКЕ ГОДИНЕ НА СИЛИКОНЕ ТРОШЕ 1,5 МИЛИОНА ЕУРА. То нема везе ни са чим то је био пројект за дрпање пара, и још увек је. Што се тиче хране, Скопје је прескупо , квалитетно се једе још увек само у пар ресторана , остало је роштиљ и лоши итаљански ресторани. Текстови овог типа који требају да заинтересира ју туристе да посете град треба да промене Пр пристап. КАКО СМО УКРАЛИ 500МИЛКИ,...

Дарко

pre 5 godina

?Лоше: Крађа новца из буџета државе, малверзације, корупција, провоцирање, стварање неког сумњивог идентитета.
?Добро: Замењује се социјализам односно онај одвратни бруталистички стил архитектуре за барок и неокласицизам што је свакако боље али су у многим случајевима претерали. Када погледам ове све коментаре све сам их проживео кроз моја активна посећивања Скопља последњих 6 година, али кад се стварно упознате са стварима и детаљима добијете оно горе наведено мишљење.

troll level 100

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima. I caru Dušanu i Filipu Drugom i olimpijska baklja i lavovi i bikovi. Totalna sizofrenija je onaj trg. Bio jednom popio kafu i nadam se nikad vise.

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

Turisti ne treba da se cude makedoncima. To vam je isto kao kada zelite da dozivite Volt Dizni Park ali ne mozete da idete u Ameriku a vi napravite Miki Mausa i ostale figurine u vasoj avliji. I tako imate delimicno Volt Dizni Park kuci. Oni su hteli da dozive sve junake nekadasnjeg sveta kod kuce pa su napravili kipove. To ne treba da uplasi posetioce.

Posmatrac

pre 5 godina

Onaj spomenik ne moze biti Aleksandru. Konj je propet sto znaci da je jahac poginuo u borbi. A Aleksandar je umro od bolesti. Znaci konju sve noge moraju biti na zemlji.
Recimo Knez Mihajlo je umro od rane u atentatu, borbi, pa je konju jedna noga podignuta

Bugari ušli u Sofiju

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)
(samo kazem, 26. oktobar 2018 12:02)

Ovo je u najmanju ruku iznenađujuć komentar. Verujem da se radi o previše sofisticiranoj preferenciji, jer smo mi na putu za Grčku dva puta prespavali u Skoplju, i nasumično jeli, i ne zna se gde je bilo ukusnije. U regionu jedino Mađarska može da im parira, i to bez preterivanja. Nigde tako jeftino, a toliko ukusno nisam jeo, pa mogu bukvalno da kažem skoro za života. Ja sam bukvalno "živeo" za kraj letovanja, kako bih se konačno opet ko čovek najeo u Skoplju. Za spomenike namam ništa pametno da kažem, njihova stvar, i stvarno ne znam koja bi bila moja satisfakcija da nešto tako ismevam, ali.. pohovane "piperke" punjene ovčijim sirom, neverovatna teleća čorba, preukusna pljeskavica, "karađorđeva", salate, kolači, dva pića, i sve to puta 2 za RSD 1400!! (u BG bi me samo jedno "glavno" jelo toliko koštalo) .. čak su i sendviči pošteno bogati.. Mogu da razumem razne vrste nezadovoljstava, ali ako nešto baš valja u Skoplju, onda je to hrana. Veliki pozdrav za Staro Skupi iz BG, i sledeće godine kod vas..

Pozdrav iz Skopja

pre 5 godina

Zivim u Skopju dva meseca. Nemam familiju ovde, nisam pristrasna. Divan grad, divni ljudi, hrana je fenomenalna...
Jedina zamerka je bahata voznja, i uzasno spora birokratija.
Samo me zanima, ovi sto komentarisu lose, u kom gradu zive i da li su izasli iz istog?

Koja

pre 5 godina

Spomenik Aleksandru Makedonskom i treba valjda da bude u Makedoniji, tj Skoplju!
(Srdjan bg, 26. oktobar 2018 12:04)
A zašto u Skoplju kad je čovek rodjen u Peli u Grčkoj

Timocanin

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima, ali su ga Albanci rusili nekoliko puta.
Jedno vreme ga je cuvala policija.
Ne znam da li je jos tamo...

Говоримо о правој истини

pre 5 godina

То што покушавају у Скопљу да на брзину створе државу отимањем историје, писма, културе итд. отимањем свега тога од суседа Грка. Срба и Бугара је унапред изгубљена битка у простору и времену. Они треба само да захвале Титу који је њеним стварањем ослабио Србију и припремио одвајанје и КиМ од Срније.

Cune

pre 5 godina

Makedonija se zove Republika Makedonija. Može i da se nazove bivša jugoslovenska republika Makedonija, ali ne može Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Posle se Srbi čude kako je i zašto "Bivša Jugoslovenska Pokrajina Kosovo" nezavisna država.

Dex

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!
(Superhik, 26. oktobar 2018 12:29)

Jednu poznatu Einsteinovu naucnu teoriju (nisam odlutao van teme) mnogi pogresno tumace tako da je "sve relativno". Ovaj komentar je svakako napisan u tom duhu. Istina je samo jedna, jedino se tumacenja razlikuju. Medjutim, ne moze Aleksandar biti i (anticki) Makedonac, i Grk, i juznoslovenski Makedonac, i Albanac i Turcin i Sijuks u isto vreme; samo da bi ludi Balkan bio zadovoljan. Ironicno, u to vreme njega svakako nije zanimala genetika. Uostalom, svi se lazima grabe oko njega, a da je ziveo u danasnje vreme svi bi tvrdili da nije njihov (jer bi po modernim standardima bio osudjen za masovni genocid, ratne zlocine i ko zna sta jos). Takodje, zasto mesate jadnog Djokovica u sve teme? Kakve veze jedan (premda vrhunski) teniser ima sa svim ovim?

Kurir

pre 5 godina

Cirkus.

Gde god se okrenes po jedan spomenik, nema ulice i trga bez spomenika. Onaj jedan most ima preko 20 kom.
Imaju 3 piratska broda a nemaju reku, ono je malo veci potok, cak i da ima vode ne bi mogli nigde od mostova, najjaca figura je ispod mosta, devojka koja skace u vodu, souu.
Jeste kič, al nekako zivo, vidi se beda i siromastvo ali ljudi su ok, hrana je sto se mene tice bila odlicna, osoblje ljubazno, meni u svakom slucaju drago sto sam imao prilike da posetim. Pozdrav za Makedonce

ankona

pre 5 godina

Grad je teška kasaba, sa sve starim gradom i prosjacima kojekakvim. Ništa, ali ništa ne volim u vezi sa tim gradom. Pretoplo je, nema zelenih površina, narod razmišlja dosta malopalanački (baš kao i kod nas), jednom rečju socijala od grada. Ohrid je druga priča.

Skroz

pre 5 godina

Odlican trenutak da se osvrnemo i da nekako zaustavimo kic zgrade sto zida jedna firma u Beogradu, vec su uspeli da uniste Crveni krst , ugao Kajmakcalanske i Branka Krsmanovica, Krunsku ,Cuburski park, Kalenic pijacu kod Siptarca.

To su zgrade koje fasadno lice na predratne secesionisticke, ali van svih proporcija , od betona i kreca, za neku novu elitu a la "kulturo eve me", tankim zidovima i falsifikovanim kamenom. Nije nikakav problem da takvi dolaze u grad, ali grad mora da se brani bar estetski od toga.

Ja zaista ne znam ko dozvoljava da se takve zgrade ziudaju, medju obrazovanim ljduima koji se zanimaju za arhitetkuru to su tzv. Cecesija zgrade, ili starlet-arhitektura, ali polaku ali sigurno ponistavaju celo kulturno nasledje Beograda i sprdaju se s istim.

Treba li napomenuti da su takve zgrade poceli da prave u poslednjih 6 godina? Jednu na Senjaku su cak napravili u tom stilu sa karijatidama i fasadnom plastikom koja podrazava pocetak 20. veka, ali su turili i neke nadstresnice pa izgleda bas kao botoksirana mlada.

To je skoro pa isto , i jos gore nego oni lavovi ispred kapija i kucice u fazonu nemackih dvoraca, pa onda na kraju ispadne diznilend.

Treba stati na put cobanizaciji Beograda, jer nas uskoro ceka Skoplje ako se ovako nastavi.

MilanBgd

pre 5 godina

@Nikola To za ime da ostaje možeš samo da se nadaš.Nas pa ni vas niko ništa ne pita.A međunarodno pravo? hahaha to bre ne postoji.Uzalud pravda, zakoni,UN i sve to...pravda je ona koju Amerikanci smisle danas.Nemoj da se uzdaš u međunarodno pravo jer ono je umrlo u Srbiji 1999-e a onda samo nastavljeno širom sveta.

Nikola

pre 5 godina

Ne postoji ime FYROM ! Klasicna provokacija ! Makedonci nikad nisu prihvatili tu referencu, koja u UN nije ni zvanicno ime. Makedonija je priznata kao Makedonija od 140 zemalja sveta, a Medjunarodni krivicni sud u Hagu presudio Grcima da krse medjunarodno pravo. Tako da, Makedonija ostaje Makedonija, a Makedonci su samo Makedonci. Nek puknu dusmani !

miki

pre 5 godina

Mislim da je i to bolje od trenutne favelizacije Beograda i onih grdoba na Beogradu na vodi, kao i gradjenju zgradica na svakom cosku. U Skoplju je barem namera bila ispravna, a to je da grad ucine kulturno bogatijim u arhitektonskom smislu bez obzira da li su u tome i uspeli, dok je u Beogradu namera da se krupni kapital zajedno sa placenim politicarima jos vise obogate na racun arhitektonske slike grada. Sta je bolje?

Blackbeard

pre 5 godina

ne zaboravite i statuu Filipa II, koji sa vrha fontane kao da preti rukom Aleksandru Makedonskom koji bezbrižno jaše na Bukefalu prekoputa...

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Bre, Nišlija, niko se ne smeje Makedoncima, smejemo se onome šta su napravili od svog glavnog grada.
Mada, kad bolje razmisliš, mi bolje da se pokrijemo ušima.

Нишлија

pre 5 godina

Ми Срби објављујући овакве текстове сами себе унижавамо. Боримо се против "западне пропаганде" а сами исту користимо против свог народа! То исмевање југа и македоније је само западна пропаганда. Ја као Нишлија познајем тај народ то је храбар, домаћински, гостопримљив, широкогруд народ који је дао и Александра Великог и он нема никакве везе са Грцима који су трговци били и остали, Грци, су хеленизовали старо становништво балкана које је ако се Грчки ген одузме заправо истоветно са нашим народом Српским. То што је Скопље на брзину да тако кажем одрадило споменике може да се замери, али та врста трапавости је несразмерно небитна према значају који ти неосвешћени Срби имају у нашем Српском корпусу.. Свима су вам пуна уста Косова, а мало од вас зна да је управо Косово чвориште где се спајају два главна српска племена старосрпско, родопско и новосрпско динарско. Кад се чвор пресече, цело ткање почиње да се растура..сви знају то сем нас..докле ћемо овако?!

Superhik

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!

Srdjan bg

pre 5 godina

A ko to kaže da istorija Makedonije ima veze isključivo sa Grčkom? Mi Sloveni smo majstori da unizimo sebe a uzvisimo neke uzurpatore i okupatore!

sforca

pre 5 godina

Bio sam nekoliko puta u Skoplju ali poslednji put pre par meseci sam ostao duže od jednog dana.Na moje iznenadjenje ponuda i kvalitet hrane u restoranima je bio skroman i ako su se moji domaćini svojski trudili da Skoplje pokažu u što boljem svetlu.Ceo taj put mi je i ostao u lepom sećanju baš zbog ljudi koji su izuzetni a ne zbog neke klope mada su im vina dobra.Pre dvadesetak godina sam bio prvi put i realno tada sam zapamtio neko drugo Skoplje a ne ovo danas sa statuom bika na sred ulice valjda da liči na Čikago.Moram i da priznam da se restoranska scena promenila i u mom ljubljenom Nišu i da ono što se danas poslužuje čak i u restoranima koji postoje duže od 20 godina i koji su do pre desetak godina bili vrhunski sada nisu ni pola onoga što su bili tako da se nešto slično desilo i u Skoplju predpostavljam.Utisak o centru Skoplja je baš onakav kakav su pokušali ti koji su ga pravili da izbegnu opšti cirkus da ne upotrebim neku težu reč.

skafi

pre 5 godina

Весић ово чита у неверици. Какви аматери.Па много лакше је окитити град лемпионима,него се бахтати са квази уметницима.А резултат на крају исти.Сви задовољни и сити.сви сем државног буџета.

samo kazem

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)

I tako...

pre 5 godina

I Dušan, I Marko kraljević (bez šarca), ma, cela postava srpske epske poezije. Plus Ćirilo I Metodije, neki Bugari, verovatno I Turci… O Grcima da ne govorimo, pored Aleksandra ima I filozofa (garant Aristotel, ali ko bi sve to popamtio), uglavnom, ko god je ikad malim prstom pipnuo Makedoniju, on sam ili možda njegov stric, teča, pašenog - nevažno, zaslužio je da mu dignu spomenik. Tušta I tma istorijskih ličnosti..
Gde god da pogledaš, neki spomenik te gleda. Nasrću iz svih pravaca, čini ti se da je na ulici više ljudi nego ih zaista ima.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Bre, Nišlija, niko se ne smeje Makedoncima, smejemo se onome šta su napravili od svog glavnog grada.
Mada, kad bolje razmisliš, mi bolje da se pokrijemo ušima.

skafi

pre 5 godina

Весић ово чита у неверици. Какви аматери.Па много лакше је окитити град лемпионима,него се бахтати са квази уметницима.А резултат на крају исти.Сви задовољни и сити.сви сем државног буџета.

Blackbeard

pre 5 godina

ne zaboravite i statuu Filipa II, koji sa vrha fontane kao da preti rukom Aleksandru Makedonskom koji bezbrižno jaše na Bukefalu prekoputa...

Bugari ušli u Sofiju

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)
(samo kazem, 26. oktobar 2018 12:02)

Ovo je u najmanju ruku iznenađujuć komentar. Verujem da se radi o previše sofisticiranoj preferenciji, jer smo mi na putu za Grčku dva puta prespavali u Skoplju, i nasumično jeli, i ne zna se gde je bilo ukusnije. U regionu jedino Mađarska može da im parira, i to bez preterivanja. Nigde tako jeftino, a toliko ukusno nisam jeo, pa mogu bukvalno da kažem skoro za života. Ja sam bukvalno "živeo" za kraj letovanja, kako bih se konačno opet ko čovek najeo u Skoplju. Za spomenike namam ništa pametno da kažem, njihova stvar, i stvarno ne znam koja bi bila moja satisfakcija da nešto tako ismevam, ali.. pohovane "piperke" punjene ovčijim sirom, neverovatna teleća čorba, preukusna pljeskavica, "karađorđeva", salate, kolači, dva pića, i sve to puta 2 za RSD 1400!! (u BG bi me samo jedno "glavno" jelo toliko koštalo) .. čak su i sendviči pošteno bogati.. Mogu da razumem razne vrste nezadovoljstava, ali ako nešto baš valja u Skoplju, onda je to hrana. Veliki pozdrav za Staro Skupi iz BG, i sledeće godine kod vas..

miki

pre 5 godina

Mislim da je i to bolje od trenutne favelizacije Beograda i onih grdoba na Beogradu na vodi, kao i gradjenju zgradica na svakom cosku. U Skoplju je barem namera bila ispravna, a to je da grad ucine kulturno bogatijim u arhitektonskom smislu bez obzira da li su u tome i uspeli, dok je u Beogradu namera da se krupni kapital zajedno sa placenim politicarima jos vise obogate na racun arhitektonske slike grada. Sta je bolje?

troll level 100

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima. I caru Dušanu i Filipu Drugom i olimpijska baklja i lavovi i bikovi. Totalna sizofrenija je onaj trg. Bio jednom popio kafu i nadam se nikad vise.

Koja

pre 5 godina

Spomenik Aleksandru Makedonskom i treba valjda da bude u Makedoniji, tj Skoplju!
(Srdjan bg, 26. oktobar 2018 12:04)
A zašto u Skoplju kad je čovek rodjen u Peli u Grčkoj

I tako...

pre 5 godina

I Dušan, I Marko kraljević (bez šarca), ma, cela postava srpske epske poezije. Plus Ćirilo I Metodije, neki Bugari, verovatno I Turci… O Grcima da ne govorimo, pored Aleksandra ima I filozofa (garant Aristotel, ali ko bi sve to popamtio), uglavnom, ko god je ikad malim prstom pipnuo Makedoniju, on sam ili možda njegov stric, teča, pašenog - nevažno, zaslužio je da mu dignu spomenik. Tušta I tma istorijskih ličnosti..
Gde god da pogledaš, neki spomenik te gleda. Nasrću iz svih pravaca, čini ti se da je na ulici više ljudi nego ih zaista ima.

samo kazem

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)

Pozdrav iz Skopja

pre 5 godina

Zivim u Skopju dva meseca. Nemam familiju ovde, nisam pristrasna. Divan grad, divni ljudi, hrana je fenomenalna...
Jedina zamerka je bahata voznja, i uzasno spora birokratija.
Samo me zanima, ovi sto komentarisu lose, u kom gradu zive i da li su izasli iz istog?

Skroz

pre 5 godina

Odlican trenutak da se osvrnemo i da nekako zaustavimo kic zgrade sto zida jedna firma u Beogradu, vec su uspeli da uniste Crveni krst , ugao Kajmakcalanske i Branka Krsmanovica, Krunsku ,Cuburski park, Kalenic pijacu kod Siptarca.

To su zgrade koje fasadno lice na predratne secesionisticke, ali van svih proporcija , od betona i kreca, za neku novu elitu a la "kulturo eve me", tankim zidovima i falsifikovanim kamenom. Nije nikakav problem da takvi dolaze u grad, ali grad mora da se brani bar estetski od toga.

Ja zaista ne znam ko dozvoljava da se takve zgrade ziudaju, medju obrazovanim ljduima koji se zanimaju za arhitetkuru to su tzv. Cecesija zgrade, ili starlet-arhitektura, ali polaku ali sigurno ponistavaju celo kulturno nasledje Beograda i sprdaju se s istim.

Treba li napomenuti da su takve zgrade poceli da prave u poslednjih 6 godina? Jednu na Senjaku su cak napravili u tom stilu sa karijatidama i fasadnom plastikom koja podrazava pocetak 20. veka, ali su turili i neke nadstresnice pa izgleda bas kao botoksirana mlada.

To je skoro pa isto , i jos gore nego oni lavovi ispred kapija i kucice u fazonu nemackih dvoraca, pa onda na kraju ispadne diznilend.

Treba stati na put cobanizaciji Beograda, jer nas uskoro ceka Skoplje ako se ovako nastavi.

Kurir

pre 5 godina

Cirkus.

Gde god se okrenes po jedan spomenik, nema ulice i trga bez spomenika. Onaj jedan most ima preko 20 kom.
Imaju 3 piratska broda a nemaju reku, ono je malo veci potok, cak i da ima vode ne bi mogli nigde od mostova, najjaca figura je ispod mosta, devojka koja skace u vodu, souu.
Jeste kič, al nekako zivo, vidi se beda i siromastvo ali ljudi su ok, hrana je sto se mene tice bila odlicna, osoblje ljubazno, meni u svakom slucaju drago sto sam imao prilike da posetim. Pozdrav za Makedonce

Srdjan bg

pre 5 godina

A ko to kaže da istorija Makedonije ima veze isključivo sa Grčkom? Mi Sloveni smo majstori da unizimo sebe a uzvisimo neke uzurpatore i okupatore!

Posmatrac

pre 5 godina

Onaj spomenik ne moze biti Aleksandru. Konj je propet sto znaci da je jahac poginuo u borbi. A Aleksandar je umro od bolesti. Znaci konju sve noge moraju biti na zemlji.
Recimo Knez Mihajlo je umro od rane u atentatu, borbi, pa je konju jedna noga podignuta

Нишлија

pre 5 godina

Ми Срби објављујући овакве текстове сами себе унижавамо. Боримо се против "западне пропаганде" а сами исту користимо против свог народа! То исмевање југа и македоније је само западна пропаганда. Ја као Нишлија познајем тај народ то је храбар, домаћински, гостопримљив, широкогруд народ који је дао и Александра Великог и он нема никакве везе са Грцима који су трговци били и остали, Грци, су хеленизовали старо становништво балкана које је ако се Грчки ген одузме заправо истоветно са нашим народом Српским. То што је Скопље на брзину да тако кажем одрадило споменике може да се замери, али та врста трапавости је несразмерно небитна према значају који ти неосвешћени Срби имају у нашем Српском корпусу.. Свима су вам пуна уста Косова, а мало од вас зна да је управо Косово чвориште где се спајају два главна српска племена старосрпско, родопско и новосрпско динарско. Кад се чвор пресече, цело ткање почиње да се растура..сви знају то сем нас..докле ћемо овако?!

Dex

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!
(Superhik, 26. oktobar 2018 12:29)

Jednu poznatu Einsteinovu naucnu teoriju (nisam odlutao van teme) mnogi pogresno tumace tako da je "sve relativno". Ovaj komentar je svakako napisan u tom duhu. Istina je samo jedna, jedino se tumacenja razlikuju. Medjutim, ne moze Aleksandar biti i (anticki) Makedonac, i Grk, i juznoslovenski Makedonac, i Albanac i Turcin i Sijuks u isto vreme; samo da bi ludi Balkan bio zadovoljan. Ironicno, u to vreme njega svakako nije zanimala genetika. Uostalom, svi se lazima grabe oko njega, a da je ziveo u danasnje vreme svi bi tvrdili da nije njihov (jer bi po modernim standardima bio osudjen za masovni genocid, ratne zlocine i ko zna sta jos). Takodje, zasto mesate jadnog Djokovica u sve teme? Kakve veze jedan (premda vrhunski) teniser ima sa svim ovim?

Говоримо о правој истини

pre 5 godina

То што покушавају у Скопљу да на брзину створе државу отимањем историје, писма, културе итд. отимањем свега тога од суседа Грка. Срба и Бугара је унапред изгубљена битка у простору и времену. Они треба само да захвале Титу који је њеним стварањем ослабио Србију и припремио одвајанје и КиМ од Срније.

Timocanin

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima, ali su ga Albanci rusili nekoliko puta.
Jedno vreme ga je cuvala policija.
Ne znam da li je jos tamo...

ankona

pre 5 godina

Grad je teška kasaba, sa sve starim gradom i prosjacima kojekakvim. Ništa, ali ništa ne volim u vezi sa tim gradom. Pretoplo je, nema zelenih površina, narod razmišlja dosta malopalanački (baš kao i kod nas), jednom rečju socijala od grada. Ohrid je druga priča.

Nikola

pre 5 godina

Ne postoji ime FYROM ! Klasicna provokacija ! Makedonci nikad nisu prihvatili tu referencu, koja u UN nije ni zvanicno ime. Makedonija je priznata kao Makedonija od 140 zemalja sveta, a Medjunarodni krivicni sud u Hagu presudio Grcima da krse medjunarodno pravo. Tako da, Makedonija ostaje Makedonija, a Makedonci su samo Makedonci. Nek puknu dusmani !

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

Turisti ne treba da se cude makedoncima. To vam je isto kao kada zelite da dozivite Volt Dizni Park ali ne mozete da idete u Ameriku a vi napravite Miki Mausa i ostale figurine u vasoj avliji. I tako imate delimicno Volt Dizni Park kuci. Oni su hteli da dozive sve junake nekadasnjeg sveta kod kuce pa su napravili kipove. To ne treba da uplasi posetioce.

Superhik

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!

MilanBgd

pre 5 godina

@Nikola To za ime da ostaje možeš samo da se nadaš.Nas pa ni vas niko ništa ne pita.A međunarodno pravo? hahaha to bre ne postoji.Uzalud pravda, zakoni,UN i sve to...pravda je ona koju Amerikanci smisle danas.Nemoj da se uzdaš u međunarodno pravo jer ono je umrlo u Srbiji 1999-e a onda samo nastavljeno širom sveta.

sforca

pre 5 godina

Bio sam nekoliko puta u Skoplju ali poslednji put pre par meseci sam ostao duže od jednog dana.Na moje iznenadjenje ponuda i kvalitet hrane u restoranima je bio skroman i ako su se moji domaćini svojski trudili da Skoplje pokažu u što boljem svetlu.Ceo taj put mi je i ostao u lepom sećanju baš zbog ljudi koji su izuzetni a ne zbog neke klope mada su im vina dobra.Pre dvadesetak godina sam bio prvi put i realno tada sam zapamtio neko drugo Skoplje a ne ovo danas sa statuom bika na sred ulice valjda da liči na Čikago.Moram i da priznam da se restoranska scena promenila i u mom ljubljenom Nišu i da ono što se danas poslužuje čak i u restoranima koji postoje duže od 20 godina i koji su do pre desetak godina bili vrhunski sada nisu ni pola onoga što su bili tako da se nešto slično desilo i u Skoplju predpostavljam.Utisak o centru Skoplja je baš onakav kakav su pokušali ti koji su ga pravili da izbegnu opšti cirkus da ne upotrebim neku težu reč.

Cune

pre 5 godina

Makedonija se zove Republika Makedonija. Može i da se nazove bivša jugoslovenska republika Makedonija, ali ne može Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Posle se Srbi čude kako je i zašto "Bivša Jugoslovenska Pokrajina Kosovo" nezavisna država.

dusan

pre 5 godina

600 милиона еур, Реално потрпали су џепове око 500 милиона. Све су НАПРАВИЛИ ДА ТРАЈЕ ЈЕДНО 7 ГОДИНА. СВАКЕ ГОДИНЕ НА СИЛИКОНЕ ТРОШЕ 1,5 МИЛИОНА ЕУРА. То нема везе ни са чим то је био пројект за дрпање пара, и још увек је. Што се тиче хране, Скопје је прескупо , квалитетно се једе још увек само у пар ресторана , остало је роштиљ и лоши итаљански ресторани. Текстови овог типа који требају да заинтересира ју туристе да посете град треба да промене Пр пристап. КАКО СМО УКРАЛИ 500МИЛКИ,...

Дарко

pre 5 godina

?Лоше: Крађа новца из буџета државе, малверзације, корупција, провоцирање, стварање неког сумњивог идентитета.
?Добро: Замењује се социјализам односно онај одвратни бруталистички стил архитектуре за барок и неокласицизам што је свакако боље али су у многим случајевима претерали. Када погледам ове све коментаре све сам их проживео кроз моја активна посећивања Скопља последњих 6 година, али кад се стварно упознате са стварима и детаљима добијете оно горе наведено мишљење.

Нишлија

pre 5 godina

Ми Срби објављујући овакве текстове сами себе унижавамо. Боримо се против "западне пропаганде" а сами исту користимо против свог народа! То исмевање југа и македоније је само западна пропаганда. Ја као Нишлија познајем тај народ то је храбар, домаћински, гостопримљив, широкогруд народ који је дао и Александра Великог и он нема никакве везе са Грцима који су трговци били и остали, Грци, су хеленизовали старо становништво балкана које је ако се Грчки ген одузме заправо истоветно са нашим народом Српским. То што је Скопље на брзину да тако кажем одрадило споменике може да се замери, али та врста трапавости је несразмерно небитна према значају који ти неосвешћени Срби имају у нашем Српском корпусу.. Свима су вам пуна уста Косова, а мало од вас зна да је управо Косово чвориште где се спајају два главна српска племена старосрпско, родопско и новосрпско динарско. Кад се чвор пресече, цело ткање почиње да се растура..сви знају то сем нас..докле ћемо овако?!

Superhik

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!

Nikola

pre 5 godina

Ne postoji ime FYROM ! Klasicna provokacija ! Makedonci nikad nisu prihvatili tu referencu, koja u UN nije ni zvanicno ime. Makedonija je priznata kao Makedonija od 140 zemalja sveta, a Medjunarodni krivicni sud u Hagu presudio Grcima da krse medjunarodno pravo. Tako da, Makedonija ostaje Makedonija, a Makedonci su samo Makedonci. Nek puknu dusmani !

Srdjan bg

pre 5 godina

A ko to kaže da istorija Makedonije ima veze isključivo sa Grčkom? Mi Sloveni smo majstori da unizimo sebe a uzvisimo neke uzurpatore i okupatore!

Говоримо о правој истини

pre 5 godina

То што покушавају у Скопљу да на брзину створе државу отимањем историје, писма, културе итд. отимањем свега тога од суседа Грка. Срба и Бугара је унапред изгубљена битка у простору и времену. Они треба само да захвале Титу који је њеним стварањем ослабио Србију и припремио одвајанје и КиМ од Срније.

Cune

pre 5 godina

Makedonija se zove Republika Makedonija. Može i da se nazove bivša jugoslovenska republika Makedonija, ali ne može Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
Posle se Srbi čude kako je i zašto "Bivša Jugoslovenska Pokrajina Kosovo" nezavisna država.

samo kazem

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)

miki

pre 5 godina

Mislim da je i to bolje od trenutne favelizacije Beograda i onih grdoba na Beogradu na vodi, kao i gradjenju zgradica na svakom cosku. U Skoplju je barem namera bila ispravna, a to je da grad ucine kulturno bogatijim u arhitektonskom smislu bez obzira da li su u tome i uspeli, dok je u Beogradu namera da se krupni kapital zajedno sa placenim politicarima jos vise obogate na racun arhitektonske slike grada. Sta je bolje?

Pozdrav iz Skopja

pre 5 godina

Zivim u Skopju dva meseca. Nemam familiju ovde, nisam pristrasna. Divan grad, divni ljudi, hrana je fenomenalna...
Jedina zamerka je bahata voznja, i uzasno spora birokratija.
Samo me zanima, ovi sto komentarisu lose, u kom gradu zive i da li su izasli iz istog?

ankona

pre 5 godina

Grad je teška kasaba, sa sve starim gradom i prosjacima kojekakvim. Ništa, ali ništa ne volim u vezi sa tim gradom. Pretoplo je, nema zelenih površina, narod razmišlja dosta malopalanački (baš kao i kod nas), jednom rečju socijala od grada. Ohrid je druga priča.

I tako...

pre 5 godina

I Dušan, I Marko kraljević (bez šarca), ma, cela postava srpske epske poezije. Plus Ćirilo I Metodije, neki Bugari, verovatno I Turci… O Grcima da ne govorimo, pored Aleksandra ima I filozofa (garant Aristotel, ali ko bi sve to popamtio), uglavnom, ko god je ikad malim prstom pipnuo Makedoniju, on sam ili možda njegov stric, teča, pašenog - nevažno, zaslužio je da mu dignu spomenik. Tušta I tma istorijskih ličnosti..
Gde god da pogledaš, neki spomenik te gleda. Nasrću iz svih pravaca, čini ti se da je na ulici više ljudi nego ih zaista ima.

Koja

pre 5 godina

Spomenik Aleksandru Makedonskom i treba valjda da bude u Makedoniji, tj Skoplju!
(Srdjan bg, 26. oktobar 2018 12:04)
A zašto u Skoplju kad je čovek rodjen u Peli u Grčkoj

troll level 100

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima. I caru Dušanu i Filipu Drugom i olimpijska baklja i lavovi i bikovi. Totalna sizofrenija je onaj trg. Bio jednom popio kafu i nadam se nikad vise.

Bugari ušli u Sofiju

pre 5 godina

Samo onaj turski deo mi se svidja i nista vise, kad udjes na trg sve bljesti, kiceraj onako jadan, gde god se okrenes neke statue i spomenici, hrana im je losa, 3 dana 6 obroka i ni jedan mi se nije svideo, ali bukvalno nista, bez ukusa, mirisa... Posle toga mi je Ohrid sve nadoknadio :-)
(samo kazem, 26. oktobar 2018 12:02)

Ovo je u najmanju ruku iznenađujuć komentar. Verujem da se radi o previše sofisticiranoj preferenciji, jer smo mi na putu za Grčku dva puta prespavali u Skoplju, i nasumično jeli, i ne zna se gde je bilo ukusnije. U regionu jedino Mađarska može da im parira, i to bez preterivanja. Nigde tako jeftino, a toliko ukusno nisam jeo, pa mogu bukvalno da kažem skoro za života. Ja sam bukvalno "živeo" za kraj letovanja, kako bih se konačno opet ko čovek najeo u Skoplju. Za spomenike namam ništa pametno da kažem, njihova stvar, i stvarno ne znam koja bi bila moja satisfakcija da nešto tako ismevam, ali.. pohovane "piperke" punjene ovčijim sirom, neverovatna teleća čorba, preukusna pljeskavica, "karađorđeva", salate, kolači, dva pića, i sve to puta 2 za RSD 1400!! (u BG bi me samo jedno "glavno" jelo toliko koštalo) .. čak su i sendviči pošteno bogati.. Mogu da razumem razne vrste nezadovoljstava, ali ako nešto baš valja u Skoplju, onda je to hrana. Veliki pozdrav za Staro Skupi iz BG, i sledeće godine kod vas..

sforca

pre 5 godina

Bio sam nekoliko puta u Skoplju ali poslednji put pre par meseci sam ostao duže od jednog dana.Na moje iznenadjenje ponuda i kvalitet hrane u restoranima je bio skroman i ako su se moji domaćini svojski trudili da Skoplje pokažu u što boljem svetlu.Ceo taj put mi je i ostao u lepom sećanju baš zbog ljudi koji su izuzetni a ne zbog neke klope mada su im vina dobra.Pre dvadesetak godina sam bio prvi put i realno tada sam zapamtio neko drugo Skoplje a ne ovo danas sa statuom bika na sred ulice valjda da liči na Čikago.Moram i da priznam da se restoranska scena promenila i u mom ljubljenom Nišu i da ono što se danas poslužuje čak i u restoranima koji postoje duže od 20 godina i koji su do pre desetak godina bili vrhunski sada nisu ni pola onoga što su bili tako da se nešto slično desilo i u Skoplju predpostavljam.Utisak o centru Skoplja je baš onakav kakav su pokušali ti koji su ga pravili da izbegnu opšti cirkus da ne upotrebim neku težu reč.

Deda Radovan i Kompanija

pre 5 godina

Turisti ne treba da se cude makedoncima. To vam je isto kao kada zelite da dozivite Volt Dizni Park ali ne mozete da idete u Ameriku a vi napravite Miki Mausa i ostale figurine u vasoj avliji. I tako imate delimicno Volt Dizni Park kuci. Oni su hteli da dozive sve junake nekadasnjeg sveta kod kuce pa su napravili kipove. To ne treba da uplasi posetioce.

skafi

pre 5 godina

Весић ово чита у неверици. Какви аматери.Па много лакше је окитити град лемпионима,него се бахтати са квази уметницима.А резултат на крају исти.Сви задовољни и сити.сви сем државног буџета.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

Bre, Nišlija, niko se ne smeje Makedoncima, smejemo se onome šta su napravili od svog glavnog grada.
Mada, kad bolje razmisliš, mi bolje da se pokrijemo ušima.

Skroz

pre 5 godina

Odlican trenutak da se osvrnemo i da nekako zaustavimo kic zgrade sto zida jedna firma u Beogradu, vec su uspeli da uniste Crveni krst , ugao Kajmakcalanske i Branka Krsmanovica, Krunsku ,Cuburski park, Kalenic pijacu kod Siptarca.

To su zgrade koje fasadno lice na predratne secesionisticke, ali van svih proporcija , od betona i kreca, za neku novu elitu a la "kulturo eve me", tankim zidovima i falsifikovanim kamenom. Nije nikakav problem da takvi dolaze u grad, ali grad mora da se brani bar estetski od toga.

Ja zaista ne znam ko dozvoljava da se takve zgrade ziudaju, medju obrazovanim ljduima koji se zanimaju za arhitetkuru to su tzv. Cecesija zgrade, ili starlet-arhitektura, ali polaku ali sigurno ponistavaju celo kulturno nasledje Beograda i sprdaju se s istim.

Treba li napomenuti da su takve zgrade poceli da prave u poslednjih 6 godina? Jednu na Senjaku su cak napravili u tom stilu sa karijatidama i fasadnom plastikom koja podrazava pocetak 20. veka, ali su turili i neke nadstresnice pa izgleda bas kao botoksirana mlada.

To je skoro pa isto , i jos gore nego oni lavovi ispred kapija i kucice u fazonu nemackih dvoraca, pa onda na kraju ispadne diznilend.

Treba stati na put cobanizaciji Beograda, jer nas uskoro ceka Skoplje ako se ovako nastavi.

MilanBgd

pre 5 godina

@Nikola To za ime da ostaje možeš samo da se nadaš.Nas pa ni vas niko ništa ne pita.A međunarodno pravo? hahaha to bre ne postoji.Uzalud pravda, zakoni,UN i sve to...pravda je ona koju Amerikanci smisle danas.Nemoj da se uzdaš u međunarodno pravo jer ono je umrlo u Srbiji 1999-e a onda samo nastavljeno širom sveta.

Dex

pre 5 godina

Makedonci su ,zaista,mnogo vise Makedonci od turskih Grka doseljenih iz Male Azije i naseljenih u praznoj egejskoj Makedoniji.Nista nema lose u tome sto svojataju Aleksandra Velikog!Pa i Marko nije samo srpski ni Tesla,a i Djokovic postaje ponos planete!Da nije ove antinarodne politike i sa Albancima bi se nekako spakovali!
(Superhik, 26. oktobar 2018 12:29)

Jednu poznatu Einsteinovu naucnu teoriju (nisam odlutao van teme) mnogi pogresno tumace tako da je "sve relativno". Ovaj komentar je svakako napisan u tom duhu. Istina je samo jedna, jedino se tumacenja razlikuju. Medjutim, ne moze Aleksandar biti i (anticki) Makedonac, i Grk, i juznoslovenski Makedonac, i Albanac i Turcin i Sijuks u isto vreme; samo da bi ludi Balkan bio zadovoljan. Ironicno, u to vreme njega svakako nije zanimala genetika. Uostalom, svi se lazima grabe oko njega, a da je ziveo u danasnje vreme svi bi tvrdili da nije njihov (jer bi po modernim standardima bio osudjen za masovni genocid, ratne zlocine i ko zna sta jos). Takodje, zasto mesate jadnog Djokovica u sve teme? Kakve veze jedan (premda vrhunski) teniser ima sa svim ovim?

Posmatrac

pre 5 godina

Onaj spomenik ne moze biti Aleksandru. Konj je propet sto znaci da je jahac poginuo u borbi. A Aleksandar je umro od bolesti. Znaci konju sve noge moraju biti na zemlji.
Recimo Knez Mihajlo je umro od rane u atentatu, borbi, pa je konju jedna noga podignuta

Blackbeard

pre 5 godina

ne zaboravite i statuu Filipa II, koji sa vrha fontane kao da preti rukom Aleksandru Makedonskom koji bezbrižno jaše na Bukefalu prekoputa...

Timocanin

pre 5 godina

Zasto nema spomenik caru Dusanu?
(IvanNis, 26. oktobar 2018 12:29)

Ima, ali su ga Albanci rusili nekoliko puta.
Jedno vreme ga je cuvala policija.
Ne znam da li je jos tamo...

Kurir

pre 5 godina

Cirkus.

Gde god se okrenes po jedan spomenik, nema ulice i trga bez spomenika. Onaj jedan most ima preko 20 kom.
Imaju 3 piratska broda a nemaju reku, ono je malo veci potok, cak i da ima vode ne bi mogli nigde od mostova, najjaca figura je ispod mosta, devojka koja skace u vodu, souu.
Jeste kič, al nekako zivo, vidi se beda i siromastvo ali ljudi su ok, hrana je sto se mene tice bila odlicna, osoblje ljubazno, meni u svakom slucaju drago sto sam imao prilike da posetim. Pozdrav za Makedonce

Дарко

pre 5 godina

?Лоше: Крађа новца из буџета државе, малверзације, корупција, провоцирање, стварање неког сумњивог идентитета.
?Добро: Замењује се социјализам односно онај одвратни бруталистички стил архитектуре за барок и неокласицизам што је свакако боље али су у многим случајевима претерали. Када погледам ове све коментаре све сам их проживео кроз моја активна посећивања Скопља последњих 6 година, али кад се стварно упознате са стварима и детаљима добијете оно горе наведено мишљење.

dusan

pre 5 godina

600 милиона еур, Реално потрпали су џепове око 500 милиона. Све су НАПРАВИЛИ ДА ТРАЈЕ ЈЕДНО 7 ГОДИНА. СВАКЕ ГОДИНЕ НА СИЛИКОНЕ ТРОШЕ 1,5 МИЛИОНА ЕУРА. То нема везе ни са чим то је био пројект за дрпање пара, и још увек је. Што се тиче хране, Скопје је прескупо , квалитетно се једе још увек само у пар ресторана , остало је роштиљ и лоши итаљански ресторани. Текстови овог типа који требају да заинтересира ју туристе да посете град треба да промене Пр пристап. КАКО СМО УКРАЛИ 500МИЛКИ,...