Ponedeljak, 11.06.2018.

13:00

Zašto Beograd nikada neće biti 'novi Berlin'?

Izvor: B92

Zašto Beograd nikada neæe biti 'novi Berlin'? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

184 Komentari

Sortiraj po:

Smuleco

pre 5 godina

@a sta@Dex: Pitaš, šta je to, "beogradska kultura"? Nije ona za tebe, i takve kao što si ti, zato je i ne prepoznaješ. Tvoj domet je pljeskavica, i pivo na splavu.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@kad plate, tad, 11. jun 2018 22:09
Kad plate za šta tačno? Da li znate šta su njoj - i Srbima - radili neki drugi iz regiona? Recimo, samo tokom nekih dva veka do 1990-tih. Da ne govorimo o onome ranije.

"...a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu." To se ne zove pravda, a da ima pravde i reda u Univerzumu - kosmičke pravde, jelte - neki drugi iz regiona bi odavno propali. Just saying.
BTW, pretpostavljam da znate kaj se obično veli za ljude koji se raduju tuđoj nesreći?

Zwantibold

pre 5 godina

@Samo jedan od sinova bludnih
Super, pozdrav za Dorcol! Evo u Berlinu mase (i to vecinom mladih) ljudi svako vece sede kraj reke, prodavnice, u parku i piju pivo sa drugarima. Rusi i Turci piju sa Nemcima i Amerikancima, Kinezi sa Srbima i sl. Razlika je samo sto tokom dana svi oni rade ili studiraju, preko leta letuju gde im padne na um, a mi 24/7 na kafama i pod sumnjivim politicarima sa visedecenijskom tradicijom ugnjetavanja.

Milos

pre 5 godina

Born and raised in Belgrade... sto bi Ameri rekli. Ponosan na svoj grad! Teska su vremena definitivno, i Bg trpi, ali iako sam proputovao puno po svetu, ponosan bio, jesam i bicu na Bg i srpsko poreklo!

EU Citizen

pre 5 godina

Pisac teksta, očigledna komunjara, ne shvata da je to šti Beograd nikada neće biti Berlin, odlična stvar, i da bi najbolje za Beograd bilo da postane nešto između Praga i Budimpešte, s jedne strane, i Hongkonga ili Dubaija s druge. Upravo ta levičarska toksična politika i stanovnici i lokalne vlasti koji ne dopuštaju ničemu progresivnom, kapitalističkom i konstruktivnom da uhvati koren, razlog su zašto je Berlin uprkos milionima turista (iako uglavnom lošeg kvaliteta, retko ko sa novcem i kriterijumima poželi da se vrati u taj grad kad ga je jednom video) i hrpama novca kojimnje federalna vlada dotirala večno bankrotirane i zadužene gradske vlasti, ostao jedan siromašan ekonomski pasivan i za život na višem nivou neudoban grad.

Bezslaga

pre 5 godina

Imam 29 godina, u Berlinu sam provela tek nekoliko nedelja, u Beogradu sam nekih 10 godina. Berlin ima zanimljiv vajb, no nisam osetila nikakvu toplinu, ni u berlinskom ludilu, ni u berlinskoj muzejskoj cetvrti. Do nedavno sam mislila da je Beograd grad koji svakog prima otvorenih ruku, ali u poslednje vreme to malo preispitujem. Volela sam beogradsku energiju, zelim ponovo da je osetim..

Dex

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

A kako definises "beogradsku kulturu"?

Апоплекс

pre 5 godina

Ђубре од чланка, много ђубрета од коментара.

Да, Београд је пун стоке, али се стока не дефинише генетским пореклом, већ менталитетом.

Загреб - најдосаднији град у Европи, и сами Хрвати су ми потврдили у више наврата.

Момак је неки рекао да не би мењао Београд ни за шта због Бате Стојковића, ККН-а, Дарвуд даба, итд. Добио гомилу минуса. А у праву је, сва немачка рок и поп музика не могу да присмрде ономе што волим и разумем, а то су Дарквуди.

Сви пљују сад Београд због СНС-а. Па што нисте излазили на изборе, што се нисте борили против преваре? Не, него сте дигли своје стерилне њушке, док су Калуђерица и Сурчин донели највише гласова. Ви сте исти они који су и пре 2012. прозивали Београд. Идите у Загреб, купујте књиге у књижари Степинац (тамо код катедрале). И гледајте на сваком кораку продавницу кравата, којом се поносе због непотврђеног мита да су је они створили. Уживајте у туђој митоманији, када не можете у сопственом достојанству.

Проћи ће и њихово, проћи ће и ваше. Људи премало слушају ККН и Дарквуд даб.

Marko

pre 5 godina

Draža dušo, ne lupetaj. Imaš YT klipove sa ekipom iz Beograda kako ekavicom paradira po Zagrebu i nikoga briga. To što su neki od vas totalno nakačeni na anti-srpstvo u RH i širenje netrpeljivosti, to je vaš problem.

Saki

pre 5 godina

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis. 

Sto se tice Berlina. 
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd. 

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd. 

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava. 

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu! 

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince! 

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.
(D10S, 11. jun 2018 22:03)

Ne znam da li se primetio, ali uopšte nisam pričao o lepoti grada, a proveo sam u njemu mesec dana.
Ako imas potrebu da gramaticki ispravis nekoga, a onda napises hvalospev o Berlinu, to govori o tvom subjektivnom misljenju.
Ja sam jednostavno prevazisao taj hipsteraj, a bez toga mislim da grad ima jako malo da ponudi.

marko_sthlm

pre 5 godina

U Berlin rado idem da se provedem. Kultura, noćni život pa i šoping.

U Beogradu se već 15 godina ne zaustavljam ako nemam nešto da obavim, neku obavezu ili tome slično.

Privatno me "noćni život" i ponude Beograda ne zanimaju ni najmanje.

b

pre 5 godina

Blago receno, sjajna ideja za tekst! Evo jos par ideja na slicne teme:
Zasto Beograd nikad nece biti novi Akapulko?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Mauricijus?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Pjongjang? Oh, cekaj, ako ovako nastavimo mozda i hoce!

Car je go

pre 5 godina

I ne treba da bude. Dovoljno je samo Beograd. A nesto bi napisao i o ovima sto srozavaju ovaj grad komentarima da beogradjani s'visine gledaju na ostale, "gospodo" ako ste imali takav osecaj u necijem drustvu znajte da to nisu beogradjani vec neko ko zivi duze od vas u ovom gradu, ako se razumemo.

Zoran

pre 5 godina

Beograd lagano postaje neopevana seljana !
(Kiza, 11. jun 2018 21:31)

Ne da postaje nego vec jeste. Tek ce te videti Beograd za deset godina.

ldjidji

pre 5 godina

radim kao konj imam dvoje dece i zaboravio sam kako izgleda Beograd u kom sam rodjen...vidim samo ono do posla nazad do parkica maksija vrtica skole rodjendana..

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Marta, 11. jun 2018 15:51
Jedno pitanje - kakvo je Vaše mišljenje/stav o, say, Kinezima u Beogradu?
Pitam jer poznajem priličan broj Beograđana koji misle poput Vas, i kojima smeta, ah, lack of diversity (šta god to zaista značilo) u glavnom gradu, ali kojima istodobno smetaju Kinezi. O Romima da i ne govorimo. Ili doseljenicima iz drugih krajeva Srbije, pa makar oni bili iz Vojvodine. Prilično zanimljivo i, moglo bi se reći, govori dosta o mentalitetu Beograđana. Dela njih, barem.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

"barbarians seized power"

Fair enough. Nije toliko daleko od istine. Samo, autor je zaboravio pomenuti da to nije prvi put, zar ne? Nisu li "barbarians seized power" po završetku WWII? Ili bolje, već od 20. oktobra 1944. godine. Mada, nešto mi govori da je autor potomak tih varvara...

Avaj, Sindi-dūn je zaista grad koji se teško može voleti. Urban nightmare, koji nikako da se odluči da li je moderan europski grad ili orijentalna kasaba. NBG je, s izuzetkom blokova 70 i 70a (konkretno, onih prilično zanimljivih, pa, četvorospratnica; i parkova između njih) od početka bio ništa drugo do klasična komunistička nakarada. Socialist style Brutalism najgore vrste (Genex Kula/Zapadna kapija Beograda; shudder). A tu je i rampant gradnja u poslednjih deceniju, dve... O starom delu grada, tome kako su održavane pre-WWII zgrade, tome kako su građene nove, o nedostatku zelenih površina, suvišno je i govoriti. Zemun se još i držao - do pre koju godinu barem - ali to bi se ipak moglo smatrati zaveštanjem k. und k., koliko god to nekima smetalo. A zaista ne vidim zašto bi trebalo slaviti to što je Beograd, pogotovo danas, grad greha, razvrata, cheap thrills...

Još nešto - grad čine i ljudi, a Beograđani su, by and large, uvek imali overly-inflated mišljenje o sebi, gledali na druge s visine (da se videti i u komentarima), i bili iskompleksirani malograđani. Kako drugačije objasniti onu navijačku s kraja 1980-tih: "Mi imamo McDonalds..."?

Samo jedan od sinova bludnih

pre 5 godina

A sta fali Beogradu da bude samo Beograd?! Nista vise, nista manje.
Kakav “drugosrbijanski” hipsteraj.
Pozdrav sa Dorcola. Sedimo ispred zgrade Miki, Jelena, Dzo, Mile Cigan (ti bi ga verovatno nazvao Rom ali ti Mile to ne bi lajkovao) i ja, pijemo vopsic, caskamo o svemu... i ne zelimo da budemo Berlinci. Aj’ u zdravlje!

kad plate, tad

pre 5 godina

"...what’s stopping Serbia’s capital from rising to the top?"

Mislite osim ociglednog, sto tzv srbija jos nije platila zbog svega sto je uradila tom regionu, ali i sama sebi, u poslednjih 30 godina? E pa kad plati, tad cemo da vidimo, a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu.

D10S

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Saki, 11. jun 2018 14:12)

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis.

Sto se tice Berlina.
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd.

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd.

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava.

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu!

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince!

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.

ime

pre 5 godina

U ime nas koji zivimo i odrasli smo u BG mogu samo reci, apsolutno nas boli briga za ovakva poredjenja. A posebno za misljenja ljudi koji misle da im je "beogradjanin" neka titula. Smesno i malogradjanski.

Stefan

pre 5 godina

Beograd je Beograd i to je to. Vrlo povoljno za strane turiste da dodju da se provedu i jedu , piju .... za male pare u odnosu na njihov standard. Mnogi cak putuju samo na vikend iz EU zemalja iskljucivo zbog provoda u Bg koji ih izadje jeftinije sa sve avio kartom nego jedno vece u njihovom gradu .

nowave7

pre 5 godina

"jugoslovenskog kulturološkog srozavanja"
Jer je pre a bome i posle toga kultura na zaista zavidnom noviou, samo da toga perioda nije bilo... Ah kakva šteta...

Beba

pre 5 godina

Najveci problem Beograda je sto buja nelegalna gradnja, unistavaju se lepi krajevi grada ogromnim visespratnicama cija gradnja po svim parameteima je protivzakonita. “Investirori” nelegalnih objekata su bliski vlasti i niko im nista ne moze. Jedan od primera: Vozdovac, ulica Milovana Marinkovica. Ovakvih primera je pun grad koji ubrzano poprima izgled turske kasabe.

Sve je pocelo u Odesi

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

Da znaš išta o Zagrebu onda bi znao da je ekavica u Zagrebu normalna i svi stari Zagrepćanji kao i Zagorci govore ekavicom,

Сканклија

pre 5 godina

Ме бих мењао свој Булбулдер ни за три Берлина! Какав год да је, Београд је мој град!

Daniel

pre 5 godina

Nova Budimpesta ?
Ohohohohoho
Kakve veze ima bivsa austrougarska prestonica sa srednje evropskom arhitekturom i dinamikom sa Beogradom ?
Bas nikakve
Ne razumem zasto Beograd mora da bude “novi” bilo sta
Nek se nadje i afirmise iznova,sam po sebi
Imao je dosta shmeka do 90-tih godina

d

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Ne lupaj gluposti, grad predstavlja metropolu ako ispunjava standarde zivota, a ne jer zive beli, crni, zeleni i ko zna kakvi.

mario

pre 5 godina

za ex yu bg je jedino metropola, sve ostalo su simpatična mala provincijska mesta.
(alternativ, 11. jun 2018 16:48)

Zato su te provincije ispred te metropole po svemu .

Rema

pre 5 godina

Koji cinizam, od autora teksta preko komentara...
Ne razumete, najbitniju stvar, a to je da grad čine ljudi.
A ti ljudi su upravo i autor teksta i gospoda Koja pišu zapaljive komentare, kako su neki "stranci" koji su došli sa strane krivi za to kakav je Beograd.
U jednom se slažem, nikada Beograd neće biti novi Berlin, ali neće biti ni nova Budimpešta...
Beograd će uvek, koliko god ljudi dođe ili ode iz ovog grada biti i ostati BEOGRAD! I to je sasvim dovoljno...
Pozdrav za sve ljude kojima je ostalo samopoštovanje!

čuburac

pre 5 godina

deda mi je dosao u beograd 1927 -e gde mi se i otac rodio 1928-e sebe i svoju decu mogu smatrati bas beogradjaninom i do pre 10-ak godina sam se tako i osecao .beograd je bio pravi evropski grad .na fest su dolazile svetske zvezde , igralo se finale kupa sampiona , odrzavali razni samiti , evropska i svetska prvenstva .....nikada beograd i mi beogradjani nismo ni prihvatili taj komunizam takozvani grad je imao svoj duh . akademici i ostala elita su imali svoie misljenje i uvek bili avangarda svakog rezima . imali smo i patrijarhe dostojne svoga mesta a ne kao sada hvalioce rezima i krstitelje komunjarske dece koja ce ziveti u stanu za koji je tetka poslala pare .....itd itd...

sada je beograd postao prava kasaba ...doselilo se seljabije , malogradjana i probisveta sa svih strana i sa sobom poneli svoje odvratno bahato i idiotsko ponasanje. seljančure pevaljke i otpad ljudski je postao krem drustva .akademici hvale rezim , niko neka hrabrosti nizasta

...ugaseni su svi mediji koji su bili sinbol slobodnog novinarstva .samo uzmite primer studia b . 18 godina posle petog oktobra u mom Beogradu vlast imaju bivsi radikali i sps ! moju opstinu vracar su uzeli potkupisvsi bašibozluk od par odbornika......

ko je za sve kriv ? e pa dragi moji beogradjani - MI SAMI ! jednostavno smo bili mlaki nismo se laktali ovi sto su dosli bili su gladni besni , gurali glave gde mi ne bismo noge .jednostavno bili smo slabi i nas beograd prepustili raznoj fukari koja je dosla ...

na moju veliku zalost ja cu biti zadnja generacija moje porodice koja ce ziveti u beogradu posto kada je vec za mene kasno svoju decu cu poslati u svet da zive normalnim zivotima a ja cu ovde ostati i gledati moj beograd kako izumire sve sa jelkama od 100.000€ , fontanama kao seoskim vasarima , farmama , parovima , megatrendovima , fantonkama , pevaljkama , turistima privucenim kurva..ma i kockom , i leskovackim rostiljom......
beograde moj laku noć....ko poslednji ostane neka ugasi svetlo ....

Warping

pre 5 godina

Prestanite da hvalite nocni zivot Beograda.
Sta je tako kvalitetno? Pa splavovi nemaju osnovni parking, vec ispred razni sprovode parking po zelenoj povrsini.
Realno BG nema sta da ponudi, Kalemegdan i nedovrseni Hram su jedine znamenitosti.
A kakvi su ljudi tek.. ko god ne krene na zutom svetlu sviraju mi i psuju ga. Toliko

Bg

pre 5 godina

Beograd je poseban i ja ga obozavam. On ima posebno dobru energiju, toliko dobru da cak ni sva sr.nj. koja trpi u kotinuitetu od bombardovanja, rusenja preko neulaganja, prljanja, opsteg propadanja i srozavanja i standarda i stanovnika, da ne pominjem sve novokomponovane vlasti koje su se izredjale i unistavaju verovatno vise nego sva ratna rusenja koja su ga unistavala... Beograd i dalje ima dusu i to posebnu. To ocigledno ne moze da se unisti :) jeste musav i iscepan ali i dalje pleni. Zamislite kada bi bio cist, uredjen kada bi se u njega ulozilo koliko je ulozeno u Bec npr. decenijama unazad, kakav bi bio! Poznajem strance koji zive ovde i koji obozavaju Bg i to ne zbog splavova i slicnih gluposti nego zbog toga sto je grad ziv, puca od energije i oseca se zivot, nije pust u 9 uvece, sve sto nama smeta njima je egzoticno (naravno ne misli se na prljavstinu), jos uvek postoji urbana sredina koja se drzi i traje, bezbedno je za razliku od mnogih evropskih metropola, to sto im je jeftino je plus i odlican polozaj za putovanja... I steta sto domaca gomila nema zrno ljubavi prema ovom gradu koje prema njemu imaju stranci. Mozda da su vise putovali i videli sveta, bi osetili to bogatstvo koje ovde imaju i lepotu grada koja ne podrazumeva samo sveze ofarbanim zebre i fasade...

Bosanac

pre 5 godina

Grad u kojem su srušene sve osim jedne džamije, koji se srami NOB, koji veiiča seljakluk i ratne zločince ne može biti BG iz 70tih a kamoli ijedan grad u zapadnoj Evropi.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Beograd je više od Berlina: Kkn, Darkwoodi, EKV, Partibrejkers, Danilo Bata Stojković... bilo koja evropska prestonica može da sanja o toj koncentraciji genija na malom mestu i kratkom vremenskom intervalu!!!

Perperius

pre 5 godina

A što bi bio novi Berlin?
Zašto Srbi imaju očajničku potrebu da kopiraju druge u svemu?
Čak i kada imamo svoju posebnost želimo je po svaku cenu promeniti kopijama? Zašto?

Dule

pre 5 godina

Tekst je pisao neko ko mrzi svoj narod sem ako nisu svi po njegovom. To se obicno zove teror manjine nad vecinom. Svi ti da imaju moc bi je na veoma agresivan nacin iskoristili. U demokratiji svako je slobodan da ima svoje misljenje. Kakve veze ima Srebrenica sa pricom o Beogradu? A zasto ne onda i prica o Jasenovcu koji je 10 do 100 puta veci zlocin? Dobrovoljni janicari su nam najveci neprijatelji jer nas samo brukaju u svetu, ali to je njihovo demokratsko pravo i na srecu su predstavnici manjine i ostace.

Berlin dosadan, da, ako slusas narodnjake....

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hičhajker, 11. jun 2018 15:06)

Vi gospodine niste bili u Berlinu, ako Vam je taj grad dosadan... Nego ovde se prica domaci jezik i mentalitet Vam je poznat, pa otuda mozda ovakva konstatacija...

Rusofilija bolest najmilija

pre 5 godina

Klasicni Srbin, sto vise popljujes po sebi veci si evropejac ! Fuj.
(Zvonar, 11. jun 2018 14:54)

Ne, nego sto si realniji i objektivniji, ne zivis u mitovima i teorijama zavere, manja si Srbenda!!Fuj!!

milan

pre 5 godina

"Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!
(Sreca pa i ovo imamo, 11. jun 2018 16:32)"

Jel si ti bio u Drezdenu, nemci su posle tepih bombardovanja na osnovu slika renovirali citav grad i izgleda isto kao i pre i ne vade se na bombardovanje. Smesno je porediti nas i nemce.

Никола87

pre 5 godina

Београд можда није најрепрезентативније што Србија нуди од градова (на њега би се, по мени, могла применити она латинска: "Кад сиротан почне да имитира богаташа, знај да је до краја пропао"!)… Али Србија свакако има предивне, емотивне, на сопствени начин посетиочевом срцу блиске градове, премда мање спектакуларне од престонице. Чачак, Вршац, Ниш, Пожаревац, Сремски Карловци, мој родни Крагујевац... То су мали, у свом изгледу не много раскошни градови, али одишу оним нечим митским, неким сетним надахнућем и низом референци на велике историјске ломове и трагедије. Само малограђанин верује да се лепота града огледа у његовој спољашности, економији, изгледу зграда. Цела Србија крије једну интригантну и бајковиту историју и дух народа (оцена многих странаца, не само моја), и доста посетилаца са запада, довољно отвореног ума да уоче те њене квалитете, због тога су одлазили из наше земље задовољни и препорођени.

zg232

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.
(Draža, 11. jun 2018 16:12)

Najvjerojatnije da nikada niste bili u Zagrebu i na moru. Zagreb je pun srpskih registracijskih tablica. Danas stol do mene, na Trgu bana J, Jelačića, sjedi par i muškarac normalno naručuje 2 kafe i nitko se nije štrecnua. Inače, Beograd ima energiju, ali nedostaje mu više zelenila i čistoće. Bila sam u Beogradu u svakom godišnjem dobu u najviše mi se sviđe u proljeće. Zimi i krajem jeseni, kada padaju teške kiše onda Beograd djeluje siv i tužan.

I to je to

pre 5 godina

Selendra, palanacki menralitet I seljobera za izvoz. Jeftine ribe, cuga I seljacka hrana. Nema niti jedno dogadjanje vrijedno spomena.

cz

pre 5 godina

Iskreno, i ovo pisem samo sa kulturolske, urbane, socioloske strane, Beograd je prestao da bude metropola 90ih kad su kolone izbeglica dosle za Bg. 200 hiljada ljudi seoskog mentaliteta je bilo previse da gradjanstvo izdrzi taj udar. Zato je danas takav kakav jeste, kic i sund na sve strane. Oni koji su imali srece da slusaju price starih Beogradjana znaju kakav je to grad bio.

Nikola

pre 5 godina

Autor se nalupetao samo tako. Nikao da stane da iznosi svoje bljuvotine. Cak u jednom trenutku prica kako je Beograd odgovoran za bosanski genocid, a sa druge strane sud u Hagu je presudio pre par godina kako Srbija nije odgovorna za genocid. Sve mi se cini da autor ima zlurade namere. Ja podrzavam konstruktivnu kritiku Beograda, ali ovo o cemu autor prica ne vodi nicemu.

Ja

pre 5 godina

Mislim da je tekst zlonameran. 'U Beogradu lincuju homoseksualce na ulici'?!. A meni su u Berlinu nacrtali kukasti krst na postanskom sanducetu. Pa ipak, Berlin je mnogo vise i bolje od toga. Kao i Beograd (od ovog teksta).

Poz iz Shicagoooouu

pre 5 godina

Jezim se kad neko poredi Beograd sa Berlinom, jer kad hoces da budes novo nesto nisi originalan burazeru. Beograd je kroz istoriji uvek bio na suprotnoj strani od Berlina,politicki i mentalitetom, antipod Berlina. U Beogradu zive lepsi ljudi, ne razumem taj submisivan stav. Nece BG biti Berlin I NE TREBA DA BUDE

infidel

pre 5 godina

Suština zašto Beograd neće biti kao druge svetske metropole koje su postale meke turizma je kultura. Turistička ponuda se zasniva na dva i po muzeja koja rade u radno vreme, splavovima sa narodnjacima i svetskom seljačkom muzikom, manjkom diverziteta što kulturnog što bilo kakvog drugog. Prljav je grad užasno i loše održavan, bučan, neuređen pun nepropisno parkiranih i to izbija na sve strane. Ima bogatu istoriju ali šta sa njom? Svako ko je bio, posle tri dana je video sve, osim ždranja i pića nema zašto da se vrati. Iste te stvari su dostupne u drugim gradovima u okolini na mnogo višem nivou, sa mnogo više ukusa i suštinske, pozadinske priče, kod nas je sve "ed-hok" da se strancu uzme neka kinta...

partizan

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)
(kako da ne, 11. jun 2018 14:29)

Ti kao da si New York opisao

Lemi

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom...
(konzervativac, 11. jun 2018 15:34)

Uhhh, koliko si uspeo da omasis, svaka ti cast!

Poenta napisanog uopste nije u arhitekturi, zgradama, bulevarima, itd. vec u ljudima, kulturi, avangardi, gradjanskom duhu, progresivnosti, pomeranju granica, socijalnom momentu... o svemu sem o zgradama i fasadama koje bi ti da okrecis i resis problem.

Dejan

pre 5 godina

Beograd (kao i svi ostali balkanski gradovi) je dugo bio pod Turcima. Sto se i vidi. Berlin je tek na tom putu. Sto ce se videti za nekih 20-30 godina.

sova

pre 5 godina

Evo, lepo je covek rekao: "All the chic roasteries and hip clubs in the world couldn’t make Belgrade a substitute for the German capital because that cultural, intellectual, political and civil foundation is missing." I sve je jasno normalnim ljudima, oni ostali recnik u ruke pa polako... jednog lepog dana, mozda i vama bude bilo jasno.

Edy

pre 5 godina

Bio sam pre ravno mesec dana, i sa jedne strane sam razočaran, jer je grad jako neuređen, prljav, pun grafita, čak je i spomenik Knezu išaran, ali sa druge strane, grad ima odličnu energiju i deluje življe od mnogo bogatijih i većih evropskih gradova, to je fakat.

Brne

pre 5 godina

Ja stvarno ne razumem kakav je reper Berlin. Ovo je zemlja koja je zapravo stara 20 godina. A da neko poredi Beograd sa Berlinom - pa velika je čast. Droge ima i ovde, ima i klubova koliko hoces. Celu noc ne mozes da obidjes sve i da hoces. Kao stranac ne mozes da se sporazumevas tako lepo kao na maternjem jeziku, a mislim da je komunikacija sve. U Berlinu ljudi krecu da nose flase kroz javni prevoz kad zavrse radno vreme u petak, toga ovde jos nema. Mi smo potpuno druga kultura, vise u skladu sa Grckom i Turskom, pa još dodaj i slovensku crtu. Da ne govorim o cenama. Stranaca pun grad. Ne znam da li im je lepo ili nije, nadam se da jeste. Da nije ne verujem da bi dolazili. Nemacka i Srbija nisu za poredjenje - od svinjarske zemlje, preko male kraljevine, Jugoslavije, i nove zemlje za koju ne znam ni koje su joj granice i nove vlasti, prvobitne akumulacije, kriminalaca - kako je moglo da bude super je. Ja ponosan na lepe stvari ovde, a đubre po gradu i kriminalna elita, nadam se iskreno da će se iskoreniti. Mladi jos uvek nisu toliko zaglupljeni, ali ovoliko loženje Srba iz emigracije malko zaudara. Molim sve da posete džentrifikovani Krojcberg. Može i let za Berghajn, pa ceo vikend na sintetici. Možete da uživate jedno nedelju dana dok ne ponestane droge.

Пера Трта

pre 5 godina

Београд је Београд! Није то град од јуче, већ град са традицијом. Да, није Париз. Рушен је до темеља преко 40 пута! Ја га волим какав год да је и никаква поређења оваквог типа нису потребна.

Misa NBGD

pre 5 godina

Jedino u Beogradu je moguce da uvece sidjes ispred zgrade iz dosade, da naidje Paja, da odete na parce pice u kraju jer Paja casti, da tamo nadjete Anu i Jelu i Jelinu sestru, da svi odete do grada na pice, gde sretnete Nemanju, Stevu i Saleta, i da se vratis peske kuci, jer ti je pobegao zadnji bus. Eto, jedna obicna subota bez plana. Ne, Beograda nema nigde na svetu.

Kole

pre 5 godina

Berlin je ekstremno tolerantan grad, a Beograd je tipicna istocnoevropska prestonica u kojoj caruju predrasude i u kojoj je sramota biti siromasan, iako je 90 posto ljudi ispod granice siromastva. Ali tekst ne pominje da nije sve samo u privatnom novcu, nego dobar deo Berlinske slobode zavisi i od drzavnih subvencija. Nemacka izdvaja mnogo novca specijalno za izdrzavanje Berlina kao kulturne i intelektualne prestonice, dok Srbija (skoro) ne daje ni 5 para za kulturu i nauku. Kakva drzava, takva i prestonica. Licno mislim da bi klima u Beogradu bila mnogo bolja kad bi drzava bar nesto vise para davala na opstu kulturu, cistocu i higijenu.

Bot

pre 5 godina

Izgleda da ne pricamo o istom gradu. Ovi koji su bili U Berlinu i smorili se verovatno nisu imali bas nikakav info gde da se krecu. Berlin je poseban grad, i tako nesto necete videti nigde u citavoj Zapadnoj Evropi.

nfs

pre 5 godina

Ne znam zasto napadate autora. Zivim u Srbiji, ne patim narocito da pobegnem odavde, ali cinjenica je da smo izuztno neobrazovan narod u svakom mogucem smislu. Stvarno smo jadni, a najgore je sto vecina nema ni sposobnost da to primeti, a kamoli da to prihvati...

Bojane zasto komentarises

pre 5 godina

Najjaci su ovi seljaci koji od celog Beograda znaju samo splavove i o tome drobe 24/7. Dragi splavari vi za bolje i niste ako ste samo to uspeli da nadjete u prelepom Beogradu. Pozdrav.

niis

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

mislis svojim sramom i nekulturom?

za ortaka

pre 5 godina

Beograd nikad nece biti novi Berlin zbog ljudi.
(Nathan, 11. jun 2018 13:16)

Jeste, fale nam nam ti nabedjeni hipsteri, kao ovaj sto je napisao tekst. Beograd ima mnogo mana ali imaju ih i zapadni gradovi, samo sto oni konstantno agresivno promovisu kako su sjajni, pa domaci autosovinisti veruju u to.

Najvise volim kad se zgrazavaju na Sinana, a onda odu u neku Evro metropolu da slusaju Niki Minaz i ekipu.
Inace, karijera me je odvela van Bga i navikao sam se na ovdasnji stil zivota. Cenim uredjenost evropskih gradova i u isto vreme ne gledam nostalgicno na Bg. Realno je jedan od najboljih gradova za mladog coveka. A to sto nemamo pare da prisutimo sebi razne stvari nije krivica Beograda nego nase vlasti.

achitwn

pre 5 godina

Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Bravo. Kad slusas nase ljude pricaju samo o pravoslavlju i nemaju veliku tolerqnciju za deuge kulture i raznovranost kako veraku tako i rasnu i kulturnu. Npr. I li beograd trpep da recimo dodje na hiljade indijaca i pocnu da rade po beogradu. Vec znamo kakv bi odgovor bio.

pera

pre 5 godina

Nikad nece napasti dvadesetak zemalja, opljackati ih, spaliti,pobiti, izgubiti rat pa se obnoviti parama koje je opljackao tokom tih 6 godina I prethodnih nekoliko vekova tlacenja okolnih Slovena, I onda im nakon tridesetak godina prodavati price o politckoj korektnosti, liberalnim evropskim vrednostima I isiranjem mozgova im pricati kako nikad nece biti kao oni? I ne treba.

mr

pre 5 godina

Beograd je osamdesetih bio kosmopolitski grad zarobljen u estetici socrealizma, a danas je grad jeftinog provoda i jeftinih žena u hibridno post socrealističkom ruhu, bez genijalnosti i duha.

Berliner 1997-2003

pre 5 godina

Berlin ovde znaci mentalitet koji je postojao neko vreme a onda nestao jer su I tamo dosle move gwneracije. Tesko je opisati ako nisi bio deo toga, videti toranj Alexandre platz-a u zoru kad ides kuci Ja sam cak zakasnio par godina, ali sam uhvatio autenticni Berlin

Kiza

pre 5 godina

Beograd je bio sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih grad sa dusom i sarmom, a sada je jedna obicna selendra. Ratovi su ucinili svoje. Kakva je Beograd rupetina to se najbolje vidi kada odete u svet i vidite sta su velegradi sa dusom i smekom.

Hmmmmm...

pre 5 godina

Sve mogu da razumem, ali da je Berlin "uvece mrtav" je notorna laz. U Berlinu postoje klubovi u kojima vikendom zurka ne prestaje (ne zatvaraju se), mozete uci u petak uvece i izaci u ponedeljak ujutru (ili cak kasnije), zurka ne prestaje...

impeRAtor

pre 5 godina

Zar prestonica Srbije treba da bude steciste hipstera, mladih narkomana i gender fluidnih slucajeva sa obaveznim akcentom na unistavanju domaceg jezika i kulture na ustrb islama i ostalih "egzoticnih" religija? Zar nije upravo B92 pisao o tome kako u Berlinu postoje delovi grada gde se nemacki ne prica, kako postoje kafici/restorani u kojima se meni sluzi samo na stranim jezicima itd? Samo petokolonasi bi voleli da Beograd postane kao Berlin.

dmr

pre 5 godina

Kao kada bi neki - svojim ličnim životom ozlojeđeni - Berliner pisao tekst o tome zašto Berlin nikada neće biti Pariz. Naravno da to niko ne bi pisao, a moglo bi se. Osim ako nije duboko, lično traumatizovan, pa frustraciju prenosi na nešto viši nivo... Bolje da si napisao neku dobru reportažu o Berlinu, gde izaći, šta videti. Ili o - ne daj bože - Beogradu, hm?

Goran

pre 5 godina

Beograd je danas evropski Bangkok.
Blud, razvrat, droga i nemoral...
(rm, 11. jun 2018 15:00)

Blud, razvrat, droga i nemoral... hm, ja prvo pomislim na Amsterdam (ziveo sam u njemu 9 meseci na studentskoj razmeni).

Inace, mnogi ovde mase poentu. Ne cine metropolu samo uredjene fasade, ulickani trotoari, pazljivi taksisti, obzirni sugradjani... kako neko spomenu. Mnogo toga necete naci ni u Njujorku, pa niko ne bi smeo ni da se usudi da kaze da NY nije metropola i to najviseg ranga!

Svakako da Beogradu mnogo toga fali, da mnogo toga treba promeniti i unaprediti od fizickog izgleda grada i njegove funkcionalnosti, pa sve do mentaliteta gradjana. Ali tvrdim vam, kao neko ko je dosta proputovao i ne samo proputovao vec i ziveo neko vreme u inostranstvu (i danas zivim), da je Beograd metropola, mozda ne visokog ranga jer standard i duh gradjana su pod teretom svih nedaca posrnuli, ali metropola i to jedina uz Budimpestu u tom delu Evrope.

deki

pre 5 godina

kakav novi berlin ....turisticka ponuda se svodi na urlanje na splavu sa seljancurama pevaljkama , dozvoljeno kockanje na sve strane , jeftina hrana piće i zene....
sve u svemu ...neka vrsta kafana - bordela

Sreca pa i ovo imamo

pre 5 godina

Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!

dr nick riviera

pre 5 godina

beograd je beograd. ne treba i neće biti ništa drugo. grad čine ljudi, možda je trenutno veće beznađe no ranije ali to stvara posebnu atmosferu koju nemaju drugi a neročito ne evropski gradoovi. to je egzotika pomešana sa južnjačkim temperamentom gde se živi samo za danas, kao da sutra ne postoji. oni koji žive ovde uvek će ga gledati kroz prizmu sopstvenog nezadovoljstva ali verujte za strance je beograd metropola koja živi specifičnim životom na ivici. jednom rečju avantura na ušću dve reke ispod drevne tvrđave, na tu kartu treba igrati.

haha

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!
(Diesel, 11. jun 2018 15:43)

i potpise se covek Diesel... ovo sjajno oslikava danasnjeg beogradjanina.
onda me neko pita zasto sam otisao iz srbije

objektivno

pre 5 godina

Autor je iskompleksiran i površan. Možemo da nađemo milion mana Beogradu, ali Beograd je između ostalog i specifično stanje duha koje je vrlo živo i autentično, postoji trenutno na sviđ kontinentima, kroz ljude koji su se dokazali u najboljim kompanijama i univerzitetima po svetu. Beogradu nije potrebno da bude kao bilo koji drugi grad. Za Beograd je bolje da nas ne vole svi i to nije uopšte potrebno niti dobro da se pišu laži i hvalospevi i da se dovlače na silu neki turisti.

Laki

pre 5 godina

Najveći problem Beograda je što su se u njega doselili ljudi koji mrze Beograd i sve što on jeste i pokušavaju da od njega naprave svoje selo, ne poštuju nikoga i nista a Beograd ih je oberučke primio. Znam ih mnogo.

Fargo

pre 5 godina

Beogradu nedostaju ljudi drugih nacionalnosti, kulture, boje koze, itd. koji bi ziveli tu. Jednolican je u tom smislu. Kada neko dodje u Beograd on moze u 99% slicajeva samo da vidi jedan isti tip ljudi, onaj 1% su turisti, ljudi u tranzitu. Posto tih ljudi nema, nema ni svega lepog, dobrog i raznovrsnog sto bi oni doneli. Zbog toga se Beograd ne moze nazvati komsopolitskim gradom, iako je on to daleko najvise u poredjenju sa ostalim gradovima u Srbiji.

Jure

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

@ (Hičhajker

A što se to događa u BG u dva ili tri sata ujutro radnim danom- a da je vrlo zanimljivo??

Šeću ljudi po ulicama ili što?

Ako si u Berlinu u tih 20x umirao od dosade - to samo znači da nisi obilazio muzeje, išao na koncerte, obilazio spomenike, predstave, nisi odlazio na zanimljiva mjesta sa zanimljivim ljudima, na festivale...

Vjerojatno si čekao da te netko drugi zabavlja, jer si sam potpuno nekreativan za takvo nešto.

Tebi bi bilo dosadno i u New Yorku. Dapače, i tamo bi umirao od dosade

bot na kvadrat

pre 5 godina

Beograd i Berlin ne mogu das eporede iz nekoliko razloga,a neki su zato sto je Beograd stariji minimum 1.500 godina (Keltski Singidunum,a pre Kelta u gradu su ziveli Tracani,dok je na podrucju Beograda postojala I Vincanska kultura jos pre 5.500,a tragovi naseobina lovaca-sakupljaca na teritoriji Beograda datiraju pre 50.000 godina),drugi razlog je stoje Beograd nebrojeno puta bio razaran,unistavan,paljen,bombardovan i da su ga osvajali Tracani,Kelti,Avari,Huni,Vizigoti,Rimljani,Madjari,Bugari,Srbi,Turci,Austrijanci,bombardovali Amerikanci,Englezi i jos 19 zemalja Evrope,dok su Berlin osnovala germanska plemena tek oko 1200 godine i tu ziveli celo vreme,a bombardovan je i unistavan samo jednom to jest u 2.svetskom ratu,Beograd se vekovima nalazi na sudaru Istoka i Zapada i vekovima je pola grada bilo u Austrougarskoj,a druga polovina Otomanskom carstvu,koja su bila jedna od najmocnijih carstava u istoriji Sveta,a ima toga jos,ne potcenjujte svoj grad,svoju zemlju i samog sebe.

Draža

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

zato

pre 5 godina

Zato sto Beograd nikad ni ne treba da bude Berlin i zato sto Srbija nikad ne treba biti Nemacka a to sto politicari zele da naprave pricu kako smo mi bliski sa Nemcima i kako trebamo na njih da s ugledamo je strasna pojava. A Nemacka se obogatila na tudju nesrecu, nas i puno jos zemalja je unistila u ratovima i sada sole pamet.

konzervativac

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom.Kao Beogradjanin mogu iskreno da kazem da je po lepoti u rangu sa Sofijom,Bratislavom,Bukurestom.Da sutra obnovimo sve oronule zgrade opet bi bilo tako.Cak i takav on ima neuporedivo veci turisticki potencijal od trenutno iskoriscenog.Takodje plus Beograda je geografski polozaj koji je najbolji u celoj Evropi i zbog toga ce uvek biti glavni centar na Balkanu.1900.godine Budimpesta je imala milion stanovnika,Beograd 70 000.Zbog toga imamo tako mali stari deo grada koji je turisima najzanimljiviji.Nemamo arhitektonske celine,pored neobarokne zgrade napravili smo socrealisticku,sve nekako deluje haoticno i bez plana.Medjutim sta smo preziveli dobro i ovo imamo.Sve u svemu Beograd nikad nece biti ni Bec ni Prag ali moze biti najposoceniji i najzanimljiviji grad sireg regiona Balkana.

IKAR

pre 5 godina

I poslednji beograđani ( ne znači nužno rođeni ovde, pametni, otvoreni, kojima nije bila potrebna asimilacija) odlaze odavde pred najezdom fontana i ceci, biznismena i svih onih koji su u nekom deal-u. Beograd je više kič sada nego za vreme Miloševića.

Hičhajker

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

djuro

pre 5 godina

ovaj je jedan od onih što jedva čekaju Starbucks. To stanje svesti, pre bilo čega drugog, je najveća prepreka Beogradu da bude svetska metropola (ne znam kakve veze Berlin ima s tim i zašto treba da bude "novi" Berlin).

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Beograd nije Berlin, nego je samo Beograd. Zato ne treba sizofrenisati sa gradovima. Beograd ce uvek biti samo Beograd. Niko u Beogradu ne pretendira da bude nesto drugo. E to smeta onima koji pisu nestvarne cinjenice. Beograd je dovoljno atraktiv samo kao Beograd. I tako ce to biti za uvek.

Mr_Melbourne

pre 5 godina

Kao Sarajlija volim Beograd, ali uz Skoplje , Begis je def najruzniji od svih vecih gradova u bivsoj Jugi. Kazem i ako ga volim i rado dodjem, ali nema se sta vidjeti u Bg. Recimo Zagreb i Split uz Sarajevo meni najbolji , preko ljeta zivim u Splitu jer imam stan ovdje i Split je bas po mjeri. A odrastao sam u Melbourne tako da sam zivio i u milionskim gradovima. Ali bez Sarajeva i sad Splita ne mogu.

Sandra

pre 5 godina

Čim je tekst pisao Beograđanin za strane novine, nema potrebe da se dalje udubljujemo u temu. Autošovinizam na delu 100%. I posle zašto ćemo kao narod nestati? Zato što sami sebe mrzimo i pljujemo pred drugima.

Maka@

pre 5 godina

Beograd treba biti Beograd , ali činjenica da je predimenzioniran za ovo malo što mam je ostalo od države i da nema svoj kulturni zraz jer se naša kulturna elita uglvnom odnosi sa prezirom prema kulturnom nasleđu ovog prostora , a ne razvija ga i prilagođava 21. veku

Diesel

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!

Marta

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.

Smuleco

pre 5 godina

Beograd je autentičan spoj, Orijenta, i Zapada. Na pola puta...ni tamo, ni ovamo. Možda je to dobro, možda nije, može da nam se sviđa, ili ne, ali je takav, kakav je.

смена страже

pre 5 godina

Зашто би Београд уопште био нови Берлин.Београд је сам по себи јединствен као такав и цела драж је што није копија.

r53

pre 5 godina

Ovo je bas stari tekst. Beograd nije novi Berlin jer je Srbija daleko od Nemacke, Berlin u Beogradu moze biti neki mikro "balon" koji ljudi sami sebi stvaraju, i u neku ruku moze da funkcionise. Znam dosta ljudi koji zove tako i u principu im nije lose, rade IT/frilensuju, relativno su mladi (30s), neki su i stranci kojima jeftina renta i sve ostalo idi na ruku, idu i dalje na zurke i koncerte (dragstor/20/44 vuku paralele s berlinskom tehno scenom) mada je i ponuda i "scena" besmisleno manja. Kada bi drzava imala iole pameti da ulaze smisleno, sve bi to moglo da se digne na mnogo visi nivo, pa makar za turiste. Ali ovde ko god nesto zna odlazi u svet.

natasa-srpkinja iz Sumadije

pre 5 godina

Ovo jedan Hrva ne bi nikada napisao za neki svoj grad!
Zato mi je mukao d nasih kvazi kriticara i mrzitelja svega sto je nase.
Ps nisam bot

NoName

pre 5 godina

Nije taj bio u Berlinu. Berlin nije isaran igde, osim na mestima koja su zapusten hangar ili slicno. Nocni zivot skoro i da ne postoji, jer nista ne radi posle 22h. Nema ni ljudi skoro na ulicama.

.

pre 5 godina

I ne mora. Svaka cast, ekonomski gore je bolje, mislim u Berlinu. A, grad kao grad, ok ali nista spektakularno, mladi kao urbani. ima puno boljih gradova na koje bi se ugledao i u Nemackoj, a posebno u Evropi.

kako da ne

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)

Saki

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...

modoški

pre 5 godina

Beograd je kombinacija novog Skoplja, Ašhabada i Požarevca, i starog Beograda, Zemuna i skoro simpatičnog brutalizma iz vremena SFRJ. Sve više je ovo prvo...

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 5 godina

A zašto moraju poređenja sa zapadnjačkim gradovima? Beograd je uvek bio poseban grad,,grad za sebe,,,tako da je glupo nazivati ga novim Berlinom ili Budimpeštom,,jer Berlin ili Budimpešta nemaju taj šmek koji ima Beograd,,,isto tako što BGD nema nešto što Berlin ili Budapest,,,imaju,,,svaki grad je priča za sebe,,pogotovu evropski,,koji imaju dugu istoriju

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Beograd je jedina metropola na prostoru bivse Yu.Sve okolo je provincija.I ono najljepse sto jedan grad nudi i ono najgore nalazi se je u Beogradu.Grad sa dusom, grad sa bukom, grad sa vrlinama i grada sa manama.Neka ne zamjere provincijalci(i sebe tu ubrajam) rastrkani do Peste i Praga, Beca i Titograda:-)

random

pre 5 godina

Zato što je Beograd, Beograd, a ne Berlin ili Budimpešta. Sve i da Beograd može da postane "Novi Berlin", to dosta govori o Berlinu kao gradu. S druge strane nijedan grad ne može postati Beograd, jer ima nešto što se ne može promeniti, ni građevine, ni noćni život. Dosta je Beograd stariji grad, zaslužuje više poštovanja od ovoga. :)

Predrag

pre 5 godina

Realno i u centar. Nekome se mozda ne svidja ali to je istina. Ljudi koji su mogli da menjaju su odavno otisli ili ce otici uskoro ;) Pozdrav iz Minhena...

GH

pre 5 godina

Ali da je "Beograd, u najmanju ruku, nova Budimpesta."

Uz duzno postovanje ali pisac ne zna o cemu pise. Bar kad se o Budimpesti, i svemu onome sto taj grad moze da ponudi, radi.

IKAR

pre 5 godina

I poslednji beograđani ( ne znači nužno rođeni ovde, pametni, otvoreni, kojima nije bila potrebna asimilacija) odlaze odavde pred najezdom fontana i ceci, biznismena i svih onih koji su u nekom deal-u. Beograd je više kič sada nego za vreme Miloševića.

kako da ne

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)

Marta

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.

konzervativac

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom.Kao Beogradjanin mogu iskreno da kazem da je po lepoti u rangu sa Sofijom,Bratislavom,Bukurestom.Da sutra obnovimo sve oronule zgrade opet bi bilo tako.Cak i takav on ima neuporedivo veci turisticki potencijal od trenutno iskoriscenog.Takodje plus Beograda je geografski polozaj koji je najbolji u celoj Evropi i zbog toga ce uvek biti glavni centar na Balkanu.1900.godine Budimpesta je imala milion stanovnika,Beograd 70 000.Zbog toga imamo tako mali stari deo grada koji je turisima najzanimljiviji.Nemamo arhitektonske celine,pored neobarokne zgrade napravili smo socrealisticku,sve nekako deluje haoticno i bez plana.Medjutim sta smo preziveli dobro i ovo imamo.Sve u svemu Beograd nikad nece biti ni Bec ni Prag ali moze biti najposoceniji i najzanimljiviji grad sireg regiona Balkana.

Hičhajker

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

Laki

pre 5 godina

Najveći problem Beograda je što su se u njega doselili ljudi koji mrze Beograd i sve što on jeste i pokušavaju da od njega naprave svoje selo, ne poštuju nikoga i nista a Beograd ih je oberučke primio. Znam ih mnogo.

modoški

pre 5 godina

Beograd je kombinacija novog Skoplja, Ašhabada i Požarevca, i starog Beograda, Zemuna i skoro simpatičnog brutalizma iz vremena SFRJ. Sve više je ovo prvo...

Sandra

pre 5 godina

Čim je tekst pisao Beograđanin za strane novine, nema potrebe da se dalje udubljujemo u temu. Autošovinizam na delu 100%. I posle zašto ćemo kao narod nestati? Zato što sami sebe mrzimo i pljujemo pred drugima.

deki

pre 5 godina

kakav novi berlin ....turisticka ponuda se svodi na urlanje na splavu sa seljancurama pevaljkama , dozvoljeno kockanje na sve strane , jeftina hrana piće i zene....
sve u svemu ...neka vrsta kafana - bordela

Smuleco

pre 5 godina

Beograd je autentičan spoj, Orijenta, i Zapada. Na pola puta...ni tamo, ni ovamo. Možda je to dobro, možda nije, može da nam se sviđa, ili ne, ali je takav, kakav je.

djuro

pre 5 godina

ovaj je jedan od onih što jedva čekaju Starbucks. To stanje svesti, pre bilo čega drugog, je najveća prepreka Beogradu da bude svetska metropola (ne znam kakve veze Berlin ima s tim i zašto treba da bude "novi" Berlin).

GH

pre 5 godina

Ali da je "Beograd, u najmanju ruku, nova Budimpesta."

Uz duzno postovanje ali pisac ne zna o cemu pise. Bar kad se o Budimpesti, i svemu onome sto taj grad moze da ponudi, radi.

haha

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!
(Diesel, 11. jun 2018 15:43)

i potpise se covek Diesel... ovo sjajno oslikava danasnjeg beogradjanina.
onda me neko pita zasto sam otisao iz srbije

objektivno

pre 5 godina

Autor je iskompleksiran i površan. Možemo da nađemo milion mana Beogradu, ali Beograd je između ostalog i specifično stanje duha koje je vrlo živo i autentično, postoji trenutno na sviđ kontinentima, kroz ljude koji su se dokazali u najboljim kompanijama i univerzitetima po svetu. Beogradu nije potrebno da bude kao bilo koji drugi grad. Za Beograd je bolje da nas ne vole svi i to nije uopšte potrebno niti dobro da se pišu laži i hvalospevi i da se dovlače na silu neki turisti.

Saki

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...

natasa-srpkinja iz Sumadije

pre 5 godina

Ovo jedan Hrva ne bi nikada napisao za neki svoj grad!
Zato mi je mukao d nasih kvazi kriticara i mrzitelja svega sto je nase.
Ps nisam bot

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Beograd je jedina metropola na prostoru bivse Yu.Sve okolo je provincija.I ono najljepse sto jedan grad nudi i ono najgore nalazi se je u Beogradu.Grad sa dusom, grad sa bukom, grad sa vrlinama i grada sa manama.Neka ne zamjere provincijalci(i sebe tu ubrajam) rastrkani do Peste i Praga, Beca i Titograda:-)

NoName

pre 5 godina

Nije taj bio u Berlinu. Berlin nije isaran igde, osim na mestima koja su zapusten hangar ili slicno. Nocni zivot skoro i da ne postoji, jer nista ne radi posle 22h. Nema ni ljudi skoro na ulicama.

Mr_Melbourne

pre 5 godina

Kao Sarajlija volim Beograd, ali uz Skoplje , Begis je def najruzniji od svih vecih gradova u bivsoj Jugi. Kazem i ako ga volim i rado dodjem, ali nema se sta vidjeti u Bg. Recimo Zagreb i Split uz Sarajevo meni najbolji , preko ljeta zivim u Splitu jer imam stan ovdje i Split je bas po mjeri. A odrastao sam u Melbourne tako da sam zivio i u milionskim gradovima. Ali bez Sarajeva i sad Splita ne mogu.

Diesel

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!

Sreca pa i ovo imamo

pre 5 godina

Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!

Samo jedan od sinova bludnih

pre 5 godina

A sta fali Beogradu da bude samo Beograd?! Nista vise, nista manje.
Kakav “drugosrbijanski” hipsteraj.
Pozdrav sa Dorcola. Sedimo ispred zgrade Miki, Jelena, Dzo, Mile Cigan (ti bi ga verovatno nazvao Rom ali ti Mile to ne bi lajkovao) i ja, pijemo vopsic, caskamo o svemu... i ne zelimo da budemo Berlinci. Aj’ u zdravlje!

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 5 godina

A zašto moraju poređenja sa zapadnjačkim gradovima? Beograd je uvek bio poseban grad,,grad za sebe,,,tako da je glupo nazivati ga novim Berlinom ili Budimpeštom,,jer Berlin ili Budimpešta nemaju taj šmek koji ima Beograd,,,isto tako što BGD nema nešto što Berlin ili Budapest,,,imaju,,,svaki grad je priča za sebe,,pogotovu evropski,,koji imaju dugu istoriju

random

pre 5 godina

Zato što je Beograd, Beograd, a ne Berlin ili Budimpešta. Sve i da Beograd može da postane "Novi Berlin", to dosta govori o Berlinu kao gradu. S druge strane nijedan grad ne može postati Beograd, jer ima nešto što se ne može promeniti, ni građevine, ni noćni život. Dosta je Beograd stariji grad, zaslužuje više poštovanja od ovoga. :)

Maka@

pre 5 godina

Beograd treba biti Beograd , ali činjenica da je predimenzioniran za ovo malo što mam je ostalo od države i da nema svoj kulturni zraz jer se naša kulturna elita uglvnom odnosi sa prezirom prema kulturnom nasleđu ovog prostora , a ne razvija ga i prilagođava 21. veku

r53

pre 5 godina

Ovo je bas stari tekst. Beograd nije novi Berlin jer je Srbija daleko od Nemacke, Berlin u Beogradu moze biti neki mikro "balon" koji ljudi sami sebi stvaraju, i u neku ruku moze da funkcionise. Znam dosta ljudi koji zove tako i u principu im nije lose, rade IT/frilensuju, relativno su mladi (30s), neki su i stranci kojima jeftina renta i sve ostalo idi na ruku, idu i dalje na zurke i koncerte (dragstor/20/44 vuku paralele s berlinskom tehno scenom) mada je i ponuda i "scena" besmisleno manja. Kada bi drzava imala iole pameti da ulaze smisleno, sve bi to moglo da se digne na mnogo visi nivo, pa makar za turiste. Ali ovde ko god nesto zna odlazi u svet.

смена страже

pre 5 godina

Зашто би Београд уопште био нови Берлин.Београд је сам по себи јединствен као такав и цела драж је што није копија.

Draža

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Beograd nije Berlin, nego je samo Beograd. Zato ne treba sizofrenisati sa gradovima. Beograd ce uvek biti samo Beograd. Niko u Beogradu ne pretendira da bude nesto drugo. E to smeta onima koji pisu nestvarne cinjenice. Beograd je dovoljno atraktiv samo kao Beograd. I tako ce to biti za uvek.

Predrag

pre 5 godina

Realno i u centar. Nekome se mozda ne svidja ali to je istina. Ljudi koji su mogli da menjaju su odavno otisli ili ce otici uskoro ;) Pozdrav iz Minhena...

ime

pre 5 godina

U ime nas koji zivimo i odrasli smo u BG mogu samo reci, apsolutno nas boli briga za ovakva poredjenja. A posebno za misljenja ljudi koji misle da im je "beogradjanin" neka titula. Smesno i malogradjanski.

čuburac

pre 5 godina

deda mi je dosao u beograd 1927 -e gde mi se i otac rodio 1928-e sebe i svoju decu mogu smatrati bas beogradjaninom i do pre 10-ak godina sam se tako i osecao .beograd je bio pravi evropski grad .na fest su dolazile svetske zvezde , igralo se finale kupa sampiona , odrzavali razni samiti , evropska i svetska prvenstva .....nikada beograd i mi beogradjani nismo ni prihvatili taj komunizam takozvani grad je imao svoj duh . akademici i ostala elita su imali svoie misljenje i uvek bili avangarda svakog rezima . imali smo i patrijarhe dostojne svoga mesta a ne kao sada hvalioce rezima i krstitelje komunjarske dece koja ce ziveti u stanu za koji je tetka poslala pare .....itd itd...

sada je beograd postao prava kasaba ...doselilo se seljabije , malogradjana i probisveta sa svih strana i sa sobom poneli svoje odvratno bahato i idiotsko ponasanje. seljančure pevaljke i otpad ljudski je postao krem drustva .akademici hvale rezim , niko neka hrabrosti nizasta

...ugaseni su svi mediji koji su bili sinbol slobodnog novinarstva .samo uzmite primer studia b . 18 godina posle petog oktobra u mom Beogradu vlast imaju bivsi radikali i sps ! moju opstinu vracar su uzeli potkupisvsi bašibozluk od par odbornika......

ko je za sve kriv ? e pa dragi moji beogradjani - MI SAMI ! jednostavno smo bili mlaki nismo se laktali ovi sto su dosli bili su gladni besni , gurali glave gde mi ne bismo noge .jednostavno bili smo slabi i nas beograd prepustili raznoj fukari koja je dosla ...

na moju veliku zalost ja cu biti zadnja generacija moje porodice koja ce ziveti u beogradu posto kada je vec za mene kasno svoju decu cu poslati u svet da zive normalnim zivotima a ja cu ovde ostati i gledati moj beograd kako izumire sve sa jelkama od 100.000€ , fontanama kao seoskim vasarima , farmama , parovima , megatrendovima , fantonkama , pevaljkama , turistima privucenim kurva..ma i kockom , i leskovackim rostiljom......
beograde moj laku noć....ko poslednji ostane neka ugasi svetlo ....

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Marta, 11. jun 2018 15:51
Jedno pitanje - kakvo je Vaše mišljenje/stav o, say, Kinezima u Beogradu?
Pitam jer poznajem priličan broj Beograđana koji misle poput Vas, i kojima smeta, ah, lack of diversity (šta god to zaista značilo) u glavnom gradu, ali kojima istodobno smetaju Kinezi. O Romima da i ne govorimo. Ili doseljenicima iz drugih krajeva Srbije, pa makar oni bili iz Vojvodine. Prilično zanimljivo i, moglo bi se reći, govori dosta o mentalitetu Beograđana. Dela njih, barem.

D10S

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Saki, 11. jun 2018 14:12)

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis.

Sto se tice Berlina.
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd.

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd.

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava.

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu!

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince!

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.

Beba

pre 5 godina

Najveci problem Beograda je sto buja nelegalna gradnja, unistavaju se lepi krajevi grada ogromnim visespratnicama cija gradnja po svim parameteima je protivzakonita. “Investirori” nelegalnih objekata su bliski vlasti i niko im nista ne moze. Jedan od primera: Vozdovac, ulica Milovana Marinkovica. Ovakvih primera je pun grad koji ubrzano poprima izgled turske kasabe.

.

pre 5 godina

I ne mora. Svaka cast, ekonomski gore je bolje, mislim u Berlinu. A, grad kao grad, ok ali nista spektakularno, mladi kao urbani. ima puno boljih gradova na koje bi se ugledao i u Nemackoj, a posebno u Evropi.

milan

pre 5 godina

"Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!
(Sreca pa i ovo imamo, 11. jun 2018 16:32)"

Jel si ti bio u Drezdenu, nemci su posle tepih bombardovanja na osnovu slika renovirali citav grad i izgleda isto kao i pre i ne vade se na bombardovanje. Smesno je porediti nas i nemce.

Daniel

pre 5 godina

Nova Budimpesta ?
Ohohohohoho
Kakve veze ima bivsa austrougarska prestonica sa srednje evropskom arhitekturom i dinamikom sa Beogradom ?
Bas nikakve
Ne razumem zasto Beograd mora da bude “novi” bilo sta
Nek se nadje i afirmise iznova,sam po sebi
Imao je dosta shmeka do 90-tih godina

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

"barbarians seized power"

Fair enough. Nije toliko daleko od istine. Samo, autor je zaboravio pomenuti da to nije prvi put, zar ne? Nisu li "barbarians seized power" po završetku WWII? Ili bolje, već od 20. oktobra 1944. godine. Mada, nešto mi govori da je autor potomak tih varvara...

Avaj, Sindi-dūn je zaista grad koji se teško može voleti. Urban nightmare, koji nikako da se odluči da li je moderan europski grad ili orijentalna kasaba. NBG je, s izuzetkom blokova 70 i 70a (konkretno, onih prilično zanimljivih, pa, četvorospratnica; i parkova između njih) od početka bio ništa drugo do klasična komunistička nakarada. Socialist style Brutalism najgore vrste (Genex Kula/Zapadna kapija Beograda; shudder). A tu je i rampant gradnja u poslednjih deceniju, dve... O starom delu grada, tome kako su održavane pre-WWII zgrade, tome kako su građene nove, o nedostatku zelenih površina, suvišno je i govoriti. Zemun se još i držao - do pre koju godinu barem - ali to bi se ipak moglo smatrati zaveštanjem k. und k., koliko god to nekima smetalo. A zaista ne vidim zašto bi trebalo slaviti to što je Beograd, pogotovo danas, grad greha, razvrata, cheap thrills...

Još nešto - grad čine i ljudi, a Beograđani su, by and large, uvek imali overly-inflated mišljenje o sebi, gledali na druge s visine (da se videti i u komentarima), i bili iskompleksirani malograđani. Kako drugačije objasniti onu navijačku s kraja 1980-tih: "Mi imamo McDonalds..."?

d

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Ne lupaj gluposti, grad predstavlja metropolu ako ispunjava standarde zivota, a ne jer zive beli, crni, zeleni i ko zna kakvi.

Dejan

pre 5 godina

Beograd (kao i svi ostali balkanski gradovi) je dugo bio pod Turcima. Sto se i vidi. Berlin je tek na tom putu. Sto ce se videti za nekih 20-30 godina.

Bg

pre 5 godina

Beograd je poseban i ja ga obozavam. On ima posebno dobru energiju, toliko dobru da cak ni sva sr.nj. koja trpi u kotinuitetu od bombardovanja, rusenja preko neulaganja, prljanja, opsteg propadanja i srozavanja i standarda i stanovnika, da ne pominjem sve novokomponovane vlasti koje su se izredjale i unistavaju verovatno vise nego sva ratna rusenja koja su ga unistavala... Beograd i dalje ima dusu i to posebnu. To ocigledno ne moze da se unisti :) jeste musav i iscepan ali i dalje pleni. Zamislite kada bi bio cist, uredjen kada bi se u njega ulozilo koliko je ulozeno u Bec npr. decenijama unazad, kakav bi bio! Poznajem strance koji zive ovde i koji obozavaju Bg i to ne zbog splavova i slicnih gluposti nego zbog toga sto je grad ziv, puca od energije i oseca se zivot, nije pust u 9 uvece, sve sto nama smeta njima je egzoticno (naravno ne misli se na prljavstinu), jos uvek postoji urbana sredina koja se drzi i traje, bezbedno je za razliku od mnogih evropskih metropola, to sto im je jeftino je plus i odlican polozaj za putovanja... I steta sto domaca gomila nema zrno ljubavi prema ovom gradu koje prema njemu imaju stranci. Mozda da su vise putovali i videli sveta, bi osetili to bogatstvo koje ovde imaju i lepotu grada koja ne podrazumeva samo sveze ofarbanim zebre i fasade...

zg232

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.
(Draža, 11. jun 2018 16:12)

Najvjerojatnije da nikada niste bili u Zagrebu i na moru. Zagreb je pun srpskih registracijskih tablica. Danas stol do mene, na Trgu bana J, Jelačića, sjedi par i muškarac normalno naručuje 2 kafe i nitko se nije štrecnua. Inače, Beograd ima energiju, ali nedostaje mu više zelenila i čistoće. Bila sam u Beogradu u svakom godišnjem dobu u najviše mi se sviđe u proljeće. Zimi i krajem jeseni, kada padaju teške kiše onda Beograd djeluje siv i tužan.

Rema

pre 5 godina

Koji cinizam, od autora teksta preko komentara...
Ne razumete, najbitniju stvar, a to je da grad čine ljudi.
A ti ljudi su upravo i autor teksta i gospoda Koja pišu zapaljive komentare, kako su neki "stranci" koji su došli sa strane krivi za to kakav je Beograd.
U jednom se slažem, nikada Beograd neće biti novi Berlin, ali neće biti ni nova Budimpešta...
Beograd će uvek, koliko god ljudi dođe ili ode iz ovog grada biti i ostati BEOGRAD! I to je sasvim dovoljno...
Pozdrav za sve ljude kojima je ostalo samopoštovanje!

Stefan

pre 5 godina

Beograd je Beograd i to je to. Vrlo povoljno za strane turiste da dodju da se provedu i jedu , piju .... za male pare u odnosu na njihov standard. Mnogi cak putuju samo na vikend iz EU zemalja iskljucivo zbog provoda u Bg koji ih izadje jeftinije sa sve avio kartom nego jedno vece u njihovom gradu .

Sve je pocelo u Odesi

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

Da znaš išta o Zagrebu onda bi znao da je ekavica u Zagrebu normalna i svi stari Zagrepćanji kao i Zagorci govore ekavicom,

Misa NBGD

pre 5 godina

Jedino u Beogradu je moguce da uvece sidjes ispred zgrade iz dosade, da naidje Paja, da odete na parce pice u kraju jer Paja casti, da tamo nadjete Anu i Jelu i Jelinu sestru, da svi odete do grada na pice, gde sretnete Nemanju, Stevu i Saleta, i da se vratis peske kuci, jer ti je pobegao zadnji bus. Eto, jedna obicna subota bez plana. Ne, Beograda nema nigde na svetu.

Perperius

pre 5 godina

A što bi bio novi Berlin?
Zašto Srbi imaju očajničku potrebu da kopiraju druge u svemu?
Čak i kada imamo svoju posebnost želimo je po svaku cenu promeniti kopijama? Zašto?

za ortaka

pre 5 godina

Beograd nikad nece biti novi Berlin zbog ljudi.
(Nathan, 11. jun 2018 13:16)

Jeste, fale nam nam ti nabedjeni hipsteri, kao ovaj sto je napisao tekst. Beograd ima mnogo mana ali imaju ih i zapadni gradovi, samo sto oni konstantno agresivno promovisu kako su sjajni, pa domaci autosovinisti veruju u to.

Najvise volim kad se zgrazavaju na Sinana, a onda odu u neku Evro metropolu da slusaju Niki Minaz i ekipu.
Inace, karijera me je odvela van Bga i navikao sam se na ovdasnji stil zivota. Cenim uredjenost evropskih gradova i u isto vreme ne gledam nostalgicno na Bg. Realno je jedan od najboljih gradova za mladog coveka. A to sto nemamo pare da prisutimo sebi razne stvari nije krivica Beograda nego nase vlasti.

mario

pre 5 godina

za ex yu bg je jedino metropola, sve ostalo su simpatična mala provincijska mesta.
(alternativ, 11. jun 2018 16:48)

Zato su te provincije ispred te metropole po svemu .

Bojane zasto komentarises

pre 5 godina

Najjaci su ovi seljaci koji od celog Beograda znaju samo splavove i o tome drobe 24/7. Dragi splavari vi za bolje i niste ako ste samo to uspeli da nadjete u prelepom Beogradu. Pozdrav.

Апоплекс

pre 5 godina

Ђубре од чланка, много ђубрета од коментара.

Да, Београд је пун стоке, али се стока не дефинише генетским пореклом, већ менталитетом.

Загреб - најдосаднији град у Европи, и сами Хрвати су ми потврдили у више наврата.

Момак је неки рекао да не би мењао Београд ни за шта због Бате Стојковића, ККН-а, Дарвуд даба, итд. Добио гомилу минуса. А у праву је, сва немачка рок и поп музика не могу да присмрде ономе што волим и разумем, а то су Дарквуди.

Сви пљују сад Београд због СНС-а. Па што нисте излазили на изборе, што се нисте борили против преваре? Не, него сте дигли своје стерилне њушке, док су Калуђерица и Сурчин донели највише гласова. Ви сте исти они који су и пре 2012. прозивали Београд. Идите у Загреб, купујте књиге у књижари Степинац (тамо код катедрале). И гледајте на сваком кораку продавницу кравата, којом се поносе због непотврђеног мита да су је они створили. Уживајте у туђој митоманији, када не можете у сопственом достојанству.

Проћи ће и њихово, проћи ће и ваше. Људи премало слушају ККН и Дарквуд даб.

Bosanac

pre 5 godina

Grad u kojem su srušene sve osim jedne džamije, koji se srami NOB, koji veiiča seljakluk i ratne zločince ne može biti BG iz 70tih a kamoli ijedan grad u zapadnoj Evropi.

Zwantibold

pre 5 godina

@Samo jedan od sinova bludnih
Super, pozdrav za Dorcol! Evo u Berlinu mase (i to vecinom mladih) ljudi svako vece sede kraj reke, prodavnice, u parku i piju pivo sa drugarima. Rusi i Turci piju sa Nemcima i Amerikancima, Kinezi sa Srbima i sl. Razlika je samo sto tokom dana svi oni rade ili studiraju, preko leta letuju gde im padne na um, a mi 24/7 na kafama i pod sumnjivim politicarima sa visedecenijskom tradicijom ugnjetavanja.

Dule

pre 5 godina

Tekst je pisao neko ko mrzi svoj narod sem ako nisu svi po njegovom. To se obicno zove teror manjine nad vecinom. Svi ti da imaju moc bi je na veoma agresivan nacin iskoristili. U demokratiji svako je slobodan da ima svoje misljenje. Kakve veze ima Srebrenica sa pricom o Beogradu? A zasto ne onda i prica o Jasenovcu koji je 10 do 100 puta veci zlocin? Dobrovoljni janicari su nam najveci neprijatelji jer nas samo brukaju u svetu, ali to je njihovo demokratsko pravo i na srecu su predstavnici manjine i ostace.

Goran

pre 5 godina

Beograd je danas evropski Bangkok.
Blud, razvrat, droga i nemoral...
(rm, 11. jun 2018 15:00)

Blud, razvrat, droga i nemoral... hm, ja prvo pomislim na Amsterdam (ziveo sam u njemu 9 meseci na studentskoj razmeni).

Inace, mnogi ovde mase poentu. Ne cine metropolu samo uredjene fasade, ulickani trotoari, pazljivi taksisti, obzirni sugradjani... kako neko spomenu. Mnogo toga necete naci ni u Njujorku, pa niko ne bi smeo ni da se usudi da kaze da NY nije metropola i to najviseg ranga!

Svakako da Beogradu mnogo toga fali, da mnogo toga treba promeniti i unaprediti od fizickog izgleda grada i njegove funkcionalnosti, pa sve do mentaliteta gradjana. Ali tvrdim vam, kao neko ko je dosta proputovao i ne samo proputovao vec i ziveo neko vreme u inostranstvu (i danas zivim), da je Beograd metropola, mozda ne visokog ranga jer standard i duh gradjana su pod teretom svih nedaca posrnuli, ali metropola i to jedina uz Budimpestu u tom delu Evrope.

nfs

pre 5 godina

Ne znam zasto napadate autora. Zivim u Srbiji, ne patim narocito da pobegnem odavde, ali cinjenica je da smo izuztno neobrazovan narod u svakom mogucem smislu. Stvarno smo jadni, a najgore je sto vecina nema ni sposobnost da to primeti, a kamoli da to prihvati...

pera

pre 5 godina

Nikad nece napasti dvadesetak zemalja, opljackati ih, spaliti,pobiti, izgubiti rat pa se obnoviti parama koje je opljackao tokom tih 6 godina I prethodnih nekoliko vekova tlacenja okolnih Slovena, I onda im nakon tridesetak godina prodavati price o politckoj korektnosti, liberalnim evropskim vrednostima I isiranjem mozgova im pricati kako nikad nece biti kao oni? I ne treba.

Nikola

pre 5 godina

Autor se nalupetao samo tako. Nikao da stane da iznosi svoje bljuvotine. Cak u jednom trenutku prica kako je Beograd odgovoran za bosanski genocid, a sa druge strane sud u Hagu je presudio pre par godina kako Srbija nije odgovorna za genocid. Sve mi se cini da autor ima zlurade namere. Ja podrzavam konstruktivnu kritiku Beograda, ali ovo o cemu autor prica ne vodi nicemu.

Kole

pre 5 godina

Berlin je ekstremno tolerantan grad, a Beograd je tipicna istocnoevropska prestonica u kojoj caruju predrasude i u kojoj je sramota biti siromasan, iako je 90 posto ljudi ispod granice siromastva. Ali tekst ne pominje da nije sve samo u privatnom novcu, nego dobar deo Berlinske slobode zavisi i od drzavnih subvencija. Nemacka izdvaja mnogo novca specijalno za izdrzavanje Berlina kao kulturne i intelektualne prestonice, dok Srbija (skoro) ne daje ni 5 para za kulturu i nauku. Kakva drzava, takva i prestonica. Licno mislim da bi klima u Beogradu bila mnogo bolja kad bi drzava bar nesto vise para davala na opstu kulturu, cistocu i higijenu.

partizan

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)
(kako da ne, 11. jun 2018 14:29)

Ti kao da si New York opisao

Warping

pre 5 godina

Prestanite da hvalite nocni zivot Beograda.
Sta je tako kvalitetno? Pa splavovi nemaju osnovni parking, vec ispred razni sprovode parking po zelenoj povrsini.
Realno BG nema sta da ponudi, Kalemegdan i nedovrseni Hram su jedine znamenitosti.
A kakvi su ljudi tek.. ko god ne krene na zutom svetlu sviraju mi i psuju ga. Toliko

cz

pre 5 godina

Iskreno, i ovo pisem samo sa kulturolske, urbane, socioloske strane, Beograd je prestao da bude metropola 90ih kad su kolone izbeglica dosle za Bg. 200 hiljada ljudi seoskog mentaliteta je bilo previse da gradjanstvo izdrzi taj udar. Zato je danas takav kakav jeste, kic i sund na sve strane. Oni koji su imali srece da slusaju price starih Beogradjana znaju kakav je to grad bio.

Rusofilija bolest najmilija

pre 5 godina

Klasicni Srbin, sto vise popljujes po sebi veci si evropejac ! Fuj.
(Zvonar, 11. jun 2018 14:54)

Ne, nego sto si realniji i objektivniji, ne zivis u mitovima i teorijama zavere, manja si Srbenda!!Fuj!!

Ja

pre 5 godina

Mislim da je tekst zlonameran. 'U Beogradu lincuju homoseksualce na ulici'?!. A meni su u Berlinu nacrtali kukasti krst na postanskom sanducetu. Pa ipak, Berlin je mnogo vise i bolje od toga. Kao i Beograd (od ovog teksta).

ldjidji

pre 5 godina

radim kao konj imam dvoje dece i zaboravio sam kako izgleda Beograd u kom sam rodjen...vidim samo ono do posla nazad do parkica maksija vrtica skole rodjendana..

Jure

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

@ (Hičhajker

A što se to događa u BG u dva ili tri sata ujutro radnim danom- a da je vrlo zanimljivo??

Šeću ljudi po ulicama ili što?

Ako si u Berlinu u tih 20x umirao od dosade - to samo znači da nisi obilazio muzeje, išao na koncerte, obilazio spomenike, predstave, nisi odlazio na zanimljiva mjesta sa zanimljivim ljudima, na festivale...

Vjerojatno si čekao da te netko drugi zabavlja, jer si sam potpuno nekreativan za takvo nešto.

Tebi bi bilo dosadno i u New Yorku. Dapače, i tamo bi umirao od dosade

Kiza

pre 5 godina

Beograd je bio sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih grad sa dusom i sarmom, a sada je jedna obicna selendra. Ratovi su ucinili svoje. Kakva je Beograd rupetina to se najbolje vidi kada odete u svet i vidite sta su velegradi sa dusom i smekom.

Edy

pre 5 godina

Bio sam pre ravno mesec dana, i sa jedne strane sam razočaran, jer je grad jako neuređen, prljav, pun grafita, čak je i spomenik Knezu išaran, ali sa druge strane, grad ima odličnu energiju i deluje življe od mnogo bogatijih i većih evropskih gradova, to je fakat.

Poz iz Shicagoooouu

pre 5 godina

Jezim se kad neko poredi Beograd sa Berlinom, jer kad hoces da budes novo nesto nisi originalan burazeru. Beograd je kroz istoriji uvek bio na suprotnoj strani od Berlina,politicki i mentalitetom, antipod Berlina. U Beogradu zive lepsi ljudi, ne razumem taj submisivan stav. Nece BG biti Berlin I NE TREBA DA BUDE

Сканклија

pre 5 godina

Ме бих мењао свој Булбулдер ни за три Берлина! Какав год да је, Београд је мој град!

EU Citizen

pre 5 godina

Pisac teksta, očigledna komunjara, ne shvata da je to šti Beograd nikada neće biti Berlin, odlična stvar, i da bi najbolje za Beograd bilo da postane nešto između Praga i Budimpešte, s jedne strane, i Hongkonga ili Dubaija s druge. Upravo ta levičarska toksična politika i stanovnici i lokalne vlasti koji ne dopuštaju ničemu progresivnom, kapitalističkom i konstruktivnom da uhvati koren, razlog su zašto je Berlin uprkos milionima turista (iako uglavnom lošeg kvaliteta, retko ko sa novcem i kriterijumima poželi da se vrati u taj grad kad ga je jednom video) i hrpama novca kojimnje federalna vlada dotirala večno bankrotirane i zadužene gradske vlasti, ostao jedan siromašan ekonomski pasivan i za život na višem nivou neudoban grad.

sova

pre 5 godina

Evo, lepo je covek rekao: "All the chic roasteries and hip clubs in the world couldn’t make Belgrade a substitute for the German capital because that cultural, intellectual, political and civil foundation is missing." I sve je jasno normalnim ljudima, oni ostali recnik u ruke pa polako... jednog lepog dana, mozda i vama bude bilo jasno.

Dex

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

A kako definises "beogradsku kulturu"?

Milos

pre 5 godina

Born and raised in Belgrade... sto bi Ameri rekli. Ponosan na svoj grad! Teska su vremena definitivno, i Bg trpi, ali iako sam proputovao puno po svetu, ponosan bio, jesam i bicu na Bg i srpsko poreklo!

impeRAtor

pre 5 godina

Zar prestonica Srbije treba da bude steciste hipstera, mladih narkomana i gender fluidnih slucajeva sa obaveznim akcentom na unistavanju domaceg jezika i kulture na ustrb islama i ostalih "egzoticnih" religija? Zar nije upravo B92 pisao o tome kako u Berlinu postoje delovi grada gde se nemacki ne prica, kako postoje kafici/restorani u kojima se meni sluzi samo na stranim jezicima itd? Samo petokolonasi bi voleli da Beograd postane kao Berlin.

dmr

pre 5 godina

Kao kada bi neki - svojim ličnim životom ozlojeđeni - Berliner pisao tekst o tome zašto Berlin nikada neće biti Pariz. Naravno da to niko ne bi pisao, a moglo bi se. Osim ako nije duboko, lično traumatizovan, pa frustraciju prenosi na nešto viši nivo... Bolje da si napisao neku dobru reportažu o Berlinu, gde izaći, šta videti. Ili o - ne daj bože - Beogradu, hm?

mr

pre 5 godina

Beograd je osamdesetih bio kosmopolitski grad zarobljen u estetici socrealizma, a danas je grad jeftinog provoda i jeftinih žena u hibridno post socrealističkom ruhu, bez genijalnosti i duha.

Brne

pre 5 godina

Ja stvarno ne razumem kakav je reper Berlin. Ovo je zemlja koja je zapravo stara 20 godina. A da neko poredi Beograd sa Berlinom - pa velika je čast. Droge ima i ovde, ima i klubova koliko hoces. Celu noc ne mozes da obidjes sve i da hoces. Kao stranac ne mozes da se sporazumevas tako lepo kao na maternjem jeziku, a mislim da je komunikacija sve. U Berlinu ljudi krecu da nose flase kroz javni prevoz kad zavrse radno vreme u petak, toga ovde jos nema. Mi smo potpuno druga kultura, vise u skladu sa Grckom i Turskom, pa još dodaj i slovensku crtu. Da ne govorim o cenama. Stranaca pun grad. Ne znam da li im je lepo ili nije, nadam se da jeste. Da nije ne verujem da bi dolazili. Nemacka i Srbija nisu za poredjenje - od svinjarske zemlje, preko male kraljevine, Jugoslavije, i nove zemlje za koju ne znam ni koje su joj granice i nove vlasti, prvobitne akumulacije, kriminalaca - kako je moglo da bude super je. Ja ponosan na lepe stvari ovde, a đubre po gradu i kriminalna elita, nadam se iskreno da će se iskoreniti. Mladi jos uvek nisu toliko zaglupljeni, ali ovoliko loženje Srba iz emigracije malko zaudara. Molim sve da posete džentrifikovani Krojcberg. Može i let za Berghajn, pa ceo vikend na sintetici. Možete da uživate jedno nedelju dana dok ne ponestane droge.

I to je to

pre 5 godina

Selendra, palanacki menralitet I seljobera za izvoz. Jeftine ribe, cuga I seljacka hrana. Nema niti jedno dogadjanje vrijedno spomena.

Lemi

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom...
(konzervativac, 11. jun 2018 15:34)

Uhhh, koliko si uspeo da omasis, svaka ti cast!

Poenta napisanog uopste nije u arhitekturi, zgradama, bulevarima, itd. vec u ljudima, kulturi, avangardi, gradjanskom duhu, progresivnosti, pomeranju granica, socijalnom momentu... o svemu sem o zgradama i fasadama koje bi ti da okrecis i resis problem.

nowave7

pre 5 godina

"jugoslovenskog kulturološkog srozavanja"
Jer je pre a bome i posle toga kultura na zaista zavidnom noviou, samo da toga perioda nije bilo... Ah kakva šteta...

kad plate, tad

pre 5 godina

"...what’s stopping Serbia’s capital from rising to the top?"

Mislite osim ociglednog, sto tzv srbija jos nije platila zbog svega sto je uradila tom regionu, ali i sama sebi, u poslednjih 30 godina? E pa kad plati, tad cemo da vidimo, a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu.

b

pre 5 godina

Blago receno, sjajna ideja za tekst! Evo jos par ideja na slicne teme:
Zasto Beograd nikad nece biti novi Akapulko?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Mauricijus?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Pjongjang? Oh, cekaj, ako ovako nastavimo mozda i hoce!

Zoran

pre 5 godina

Beograd lagano postaje neopevana seljana !
(Kiza, 11. jun 2018 21:31)

Ne da postaje nego vec jeste. Tek ce te videti Beograd za deset godina.

Bezslaga

pre 5 godina

Imam 29 godina, u Berlinu sam provela tek nekoliko nedelja, u Beogradu sam nekih 10 godina. Berlin ima zanimljiv vajb, no nisam osetila nikakvu toplinu, ni u berlinskom ludilu, ni u berlinskoj muzejskoj cetvrti. Do nedavno sam mislila da je Beograd grad koji svakog prima otvorenih ruku, ali u poslednje vreme to malo preispitujem. Volela sam beogradsku energiju, zelim ponovo da je osetim..

infidel

pre 5 godina

Suština zašto Beograd neće biti kao druge svetske metropole koje su postale meke turizma je kultura. Turistička ponuda se zasniva na dva i po muzeja koja rade u radno vreme, splavovima sa narodnjacima i svetskom seljačkom muzikom, manjkom diverziteta što kulturnog što bilo kakvog drugog. Prljav je grad užasno i loše održavan, bučan, neuređen pun nepropisno parkiranih i to izbija na sve strane. Ima bogatu istoriju ali šta sa njom? Svako ko je bio, posle tri dana je video sve, osim ždranja i pića nema zašto da se vrati. Iste te stvari su dostupne u drugim gradovima u okolini na mnogo višem nivou, sa mnogo više ukusa i suštinske, pozadinske priče, kod nas je sve "ed-hok" da se strancu uzme neka kinta...

Никола87

pre 5 godina

Београд можда није најрепрезентативније што Србија нуди од градова (на њега би се, по мени, могла применити она латинска: "Кад сиротан почне да имитира богаташа, знај да је до краја пропао"!)… Али Србија свакако има предивне, емотивне, на сопствени начин посетиочевом срцу блиске градове, премда мање спектакуларне од престонице. Чачак, Вршац, Ниш, Пожаревац, Сремски Карловци, мој родни Крагујевац... То су мали, у свом изгледу не много раскошни градови, али одишу оним нечим митским, неким сетним надахнућем и низом референци на велике историјске ломове и трагедије. Само малограђанин верује да се лепота града огледа у његовој спољашности, економији, изгледу зграда. Цела Србија крије једну интригантну и бајковиту историју и дух народа (оцена многих странаца, не само моја), и доста посетилаца са запада, довољно отвореног ума да уоче те њене квалитете, због тога су одлазили из наше земље задовољни и препорођени.

Berlin dosadan, da, ako slusas narodnjake....

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hičhajker, 11. jun 2018 15:06)

Vi gospodine niste bili u Berlinu, ako Vam je taj grad dosadan... Nego ovde se prica domaci jezik i mentalitet Vam je poznat, pa otuda mozda ovakva konstatacija...

Hmmmmm...

pre 5 godina

Sve mogu da razumem, ali da je Berlin "uvece mrtav" je notorna laz. U Berlinu postoje klubovi u kojima vikendom zurka ne prestaje (ne zatvaraju se), mozete uci u petak uvece i izaci u ponedeljak ujutru (ili cak kasnije), zurka ne prestaje...

Пера Трта

pre 5 godina

Београд је Београд! Није то град од јуче, већ град са традицијом. Да, није Париз. Рушен је до темеља преко 40 пута! Ја га волим какав год да је и никаква поређења оваквог типа нису потребна.

marko_sthlm

pre 5 godina

U Berlin rado idem da se provedem. Kultura, noćni život pa i šoping.

U Beogradu se već 15 godina ne zaustavljam ako nemam nešto da obavim, neku obavezu ili tome slično.

Privatno me "noćni život" i ponude Beograda ne zanimaju ni najmanje.

Saki

pre 5 godina

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis. 

Sto se tice Berlina. 
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd. 

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd. 

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava. 

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu! 

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince! 

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.
(D10S, 11. jun 2018 22:03)

Ne znam da li se primetio, ali uopšte nisam pričao o lepoti grada, a proveo sam u njemu mesec dana.
Ako imas potrebu da gramaticki ispravis nekoga, a onda napises hvalospev o Berlinu, to govori o tvom subjektivnom misljenju.
Ja sam jednostavno prevazisao taj hipsteraj, a bez toga mislim da grad ima jako malo da ponudi.

bot na kvadrat

pre 5 godina

Beograd i Berlin ne mogu das eporede iz nekoliko razloga,a neki su zato sto je Beograd stariji minimum 1.500 godina (Keltski Singidunum,a pre Kelta u gradu su ziveli Tracani,dok je na podrucju Beograda postojala I Vincanska kultura jos pre 5.500,a tragovi naseobina lovaca-sakupljaca na teritoriji Beograda datiraju pre 50.000 godina),drugi razlog je stoje Beograd nebrojeno puta bio razaran,unistavan,paljen,bombardovan i da su ga osvajali Tracani,Kelti,Avari,Huni,Vizigoti,Rimljani,Madjari,Bugari,Srbi,Turci,Austrijanci,bombardovali Amerikanci,Englezi i jos 19 zemalja Evrope,dok su Berlin osnovala germanska plemena tek oko 1200 godine i tu ziveli celo vreme,a bombardovan je i unistavan samo jednom to jest u 2.svetskom ratu,Beograd se vekovima nalazi na sudaru Istoka i Zapada i vekovima je pola grada bilo u Austrougarskoj,a druga polovina Otomanskom carstvu,koja su bila jedna od najmocnijih carstava u istoriji Sveta,a ima toga jos,ne potcenjujte svoj grad,svoju zemlju i samog sebe.

Car je go

pre 5 godina

I ne treba da bude. Dovoljno je samo Beograd. A nesto bi napisao i o ovima sto srozavaju ovaj grad komentarima da beogradjani s'visine gledaju na ostale, "gospodo" ako ste imali takav osecaj u necijem drustvu znajte da to nisu beogradjani vec neko ko zivi duze od vas u ovom gradu, ako se razumemo.

Marko

pre 5 godina

Draža dušo, ne lupetaj. Imaš YT klipove sa ekipom iz Beograda kako ekavicom paradira po Zagrebu i nikoga briga. To što su neki od vas totalno nakačeni na anti-srpstvo u RH i širenje netrpeljivosti, to je vaš problem.

niis

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

mislis svojim sramom i nekulturom?

zato

pre 5 godina

Zato sto Beograd nikad ni ne treba da bude Berlin i zato sto Srbija nikad ne treba biti Nemacka a to sto politicari zele da naprave pricu kako smo mi bliski sa Nemcima i kako trebamo na njih da s ugledamo je strasna pojava. A Nemacka se obogatila na tudju nesrecu, nas i puno jos zemalja je unistila u ratovima i sada sole pamet.

Bot

pre 5 godina

Izgleda da ne pricamo o istom gradu. Ovi koji su bili U Berlinu i smorili se verovatno nisu imali bas nikakav info gde da se krecu. Berlin je poseban grad, i tako nesto necete videti nigde u citavoj Zapadnoj Evropi.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Beograd je više od Berlina: Kkn, Darkwoodi, EKV, Partibrejkers, Danilo Bata Stojković... bilo koja evropska prestonica može da sanja o toj koncentraciji genija na malom mestu i kratkom vremenskom intervalu!!!

dr nick riviera

pre 5 godina

beograd je beograd. ne treba i neće biti ništa drugo. grad čine ljudi, možda je trenutno veće beznađe no ranije ali to stvara posebnu atmosferu koju nemaju drugi a neročito ne evropski gradoovi. to je egzotika pomešana sa južnjačkim temperamentom gde se živi samo za danas, kao da sutra ne postoji. oni koji žive ovde uvek će ga gledati kroz prizmu sopstvenog nezadovoljstva ali verujte za strance je beograd metropola koja živi specifičnim životom na ivici. jednom rečju avantura na ušću dve reke ispod drevne tvrđave, na tu kartu treba igrati.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@kad plate, tad, 11. jun 2018 22:09
Kad plate za šta tačno? Da li znate šta su njoj - i Srbima - radili neki drugi iz regiona? Recimo, samo tokom nekih dva veka do 1990-tih. Da ne govorimo o onome ranije.

"...a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu." To se ne zove pravda, a da ima pravde i reda u Univerzumu - kosmičke pravde, jelte - neki drugi iz regiona bi odavno propali. Just saying.
BTW, pretpostavljam da znate kaj se obično veli za ljude koji se raduju tuđoj nesreći?

Fargo

pre 5 godina

Beogradu nedostaju ljudi drugih nacionalnosti, kulture, boje koze, itd. koji bi ziveli tu. Jednolican je u tom smislu. Kada neko dodje u Beograd on moze u 99% slicajeva samo da vidi jedan isti tip ljudi, onaj 1% su turisti, ljudi u tranzitu. Posto tih ljudi nema, nema ni svega lepog, dobrog i raznovrsnog sto bi oni doneli. Zbog toga se Beograd ne moze nazvati komsopolitskim gradom, iako je on to daleko najvise u poredjenju sa ostalim gradovima u Srbiji.

achitwn

pre 5 godina

Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Bravo. Kad slusas nase ljude pricaju samo o pravoslavlju i nemaju veliku tolerqnciju za deuge kulture i raznovranost kako veraku tako i rasnu i kulturnu. Npr. I li beograd trpep da recimo dodje na hiljade indijaca i pocnu da rade po beogradu. Vec znamo kakv bi odgovor bio.

Berliner 1997-2003

pre 5 godina

Berlin ovde znaci mentalitet koji je postojao neko vreme a onda nestao jer su I tamo dosle move gwneracije. Tesko je opisati ako nisi bio deo toga, videti toranj Alexandre platz-a u zoru kad ides kuci Ja sam cak zakasnio par godina, ali sam uhvatio autenticni Berlin

Smuleco

pre 5 godina

@a sta@Dex: Pitaš, šta je to, "beogradska kultura"? Nije ona za tebe, i takve kao što si ti, zato je i ne prepoznaješ. Tvoj domet je pljeskavica, i pivo na splavu.

Marta

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.

Diesel

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!

Mr_Melbourne

pre 5 godina

Kao Sarajlija volim Beograd, ali uz Skoplje , Begis je def najruzniji od svih vecih gradova u bivsoj Jugi. Kazem i ako ga volim i rado dodjem, ali nema se sta vidjeti u Bg. Recimo Zagreb i Split uz Sarajevo meni najbolji , preko ljeta zivim u Splitu jer imam stan ovdje i Split je bas po mjeri. A odrastao sam u Melbourne tako da sam zivio i u milionskim gradovima. Ali bez Sarajeva i sad Splita ne mogu.

Hičhajker

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

Sandra

pre 5 godina

Čim je tekst pisao Beograđanin za strane novine, nema potrebe da se dalje udubljujemo u temu. Autošovinizam na delu 100%. I posle zašto ćemo kao narod nestati? Zato što sami sebe mrzimo i pljujemo pred drugima.

Vasojevic - Frankfurt

pre 5 godina

Beograd je jedina metropola na prostoru bivse Yu.Sve okolo je provincija.I ono najljepse sto jedan grad nudi i ono najgore nalazi se je u Beogradu.Grad sa dusom, grad sa bukom, grad sa vrlinama i grada sa manama.Neka ne zamjere provincijalci(i sebe tu ubrajam) rastrkani do Peste i Praga, Beca i Titograda:-)

kad plate, tad

pre 5 godina

"...what’s stopping Serbia’s capital from rising to the top?"

Mislite osim ociglednog, sto tzv srbija jos nije platila zbog svega sto je uradila tom regionu, ali i sama sebi, u poslednjih 30 godina? E pa kad plati, tad cemo da vidimo, a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu.

kako da ne

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)

natasa-srpkinja iz Sumadije

pre 5 godina

Ovo jedan Hrva ne bi nikada napisao za neki svoj grad!
Zato mi je mukao d nasih kvazi kriticara i mrzitelja svega sto je nase.
Ps nisam bot

Saki

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...

Predrag

pre 5 godina

Realno i u centar. Nekome se mozda ne svidja ali to je istina. Ljudi koji su mogli da menjaju su odavno otisli ili ce otici uskoro ;) Pozdrav iz Minhena...

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

"barbarians seized power"

Fair enough. Nije toliko daleko od istine. Samo, autor je zaboravio pomenuti da to nije prvi put, zar ne? Nisu li "barbarians seized power" po završetku WWII? Ili bolje, već od 20. oktobra 1944. godine. Mada, nešto mi govori da je autor potomak tih varvara...

Avaj, Sindi-dūn je zaista grad koji se teško može voleti. Urban nightmare, koji nikako da se odluči da li je moderan europski grad ili orijentalna kasaba. NBG je, s izuzetkom blokova 70 i 70a (konkretno, onih prilično zanimljivih, pa, četvorospratnica; i parkova između njih) od početka bio ništa drugo do klasična komunistička nakarada. Socialist style Brutalism najgore vrste (Genex Kula/Zapadna kapija Beograda; shudder). A tu je i rampant gradnja u poslednjih deceniju, dve... O starom delu grada, tome kako su održavane pre-WWII zgrade, tome kako su građene nove, o nedostatku zelenih površina, suvišno je i govoriti. Zemun se još i držao - do pre koju godinu barem - ali to bi se ipak moglo smatrati zaveštanjem k. und k., koliko god to nekima smetalo. A zaista ne vidim zašto bi trebalo slaviti to što je Beograd, pogotovo danas, grad greha, razvrata, cheap thrills...

Još nešto - grad čine i ljudi, a Beograđani su, by and large, uvek imali overly-inflated mišljenje o sebi, gledali na druge s visine (da se videti i u komentarima), i bili iskompleksirani malograđani. Kako drugačije objasniti onu navijačku s kraja 1980-tih: "Mi imamo McDonalds..."?

konzervativac

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom.Kao Beogradjanin mogu iskreno da kazem da je po lepoti u rangu sa Sofijom,Bratislavom,Bukurestom.Da sutra obnovimo sve oronule zgrade opet bi bilo tako.Cak i takav on ima neuporedivo veci turisticki potencijal od trenutno iskoriscenog.Takodje plus Beograda je geografski polozaj koji je najbolji u celoj Evropi i zbog toga ce uvek biti glavni centar na Balkanu.1900.godine Budimpesta je imala milion stanovnika,Beograd 70 000.Zbog toga imamo tako mali stari deo grada koji je turisima najzanimljiviji.Nemamo arhitektonske celine,pored neobarokne zgrade napravili smo socrealisticku,sve nekako deluje haoticno i bez plana.Medjutim sta smo preziveli dobro i ovo imamo.Sve u svemu Beograd nikad nece biti ni Bec ni Prag ali moze biti najposoceniji i najzanimljiviji grad sireg regiona Balkana.

Draža

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

Laki

pre 5 godina

Najveći problem Beograda je što su se u njega doselili ljudi koji mrze Beograd i sve što on jeste i pokušavaju da od njega naprave svoje selo, ne poštuju nikoga i nista a Beograd ih je oberučke primio. Znam ih mnogo.

objektivno

pre 5 godina

Autor je iskompleksiran i površan. Možemo da nađemo milion mana Beogradu, ali Beograd je između ostalog i specifično stanje duha koje je vrlo živo i autentično, postoji trenutno na sviđ kontinentima, kroz ljude koji su se dokazali u najboljim kompanijama i univerzitetima po svetu. Beogradu nije potrebno da bude kao bilo koji drugi grad. Za Beograd je bolje da nas ne vole svi i to nije uopšte potrebno niti dobro da se pišu laži i hvalospevi i da se dovlače na silu neki turisti.

IKAR

pre 5 godina

I poslednji beograđani ( ne znači nužno rođeni ovde, pametni, otvoreni, kojima nije bila potrebna asimilacija) odlaze odavde pred najezdom fontana i ceci, biznismena i svih onih koji su u nekom deal-u. Beograd je više kič sada nego za vreme Miloševića.

deki

pre 5 godina

kakav novi berlin ....turisticka ponuda se svodi na urlanje na splavu sa seljancurama pevaljkama , dozvoljeno kockanje na sve strane , jeftina hrana piće i zene....
sve u svemu ...neka vrsta kafana - bordela

modoški

pre 5 godina

Beograd je kombinacija novog Skoplja, Ašhabada i Požarevca, i starog Beograda, Zemuna i skoro simpatičnog brutalizma iz vremena SFRJ. Sve više je ovo prvo...

D10S

pre 5 godina

Postoje samo 3 države u Evropi koje nisam posetio: Moldavija, Luksemburg i Letonija. Meni Berlin nije ni u top 50 gradova u Evropi, tako da i nije neka stvar što mu Beograd nije sličan. Čak šta više, mislim da je i kompliment...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Saki, 11. jun 2018 14:12)

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis.

Sto se tice Berlina.
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd.

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd.

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava.

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu!

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince!

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.

NoName

pre 5 godina

Nije taj bio u Berlinu. Berlin nije isaran igde, osim na mestima koja su zapusten hangar ili slicno. Nocni zivot skoro i da ne postoji, jer nista ne radi posle 22h. Nema ni ljudi skoro na ulicama.

Sreca pa i ovo imamo

pre 5 godina

Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!

djuro

pre 5 godina

ovaj je jedan od onih što jedva čekaju Starbucks. To stanje svesti, pre bilo čega drugog, je najveća prepreka Beogradu da bude svetska metropola (ne znam kakve veze Berlin ima s tim i zašto treba da bude "novi" Berlin).

random

pre 5 godina

Zato što je Beograd, Beograd, a ne Berlin ili Budimpešta. Sve i da Beograd može da postane "Novi Berlin", to dosta govori o Berlinu kao gradu. S druge strane nijedan grad ne može postati Beograd, jer ima nešto što se ne može promeniti, ni građevine, ni noćni život. Dosta je Beograd stariji grad, zaslužuje više poštovanja od ovoga. :)

čuburac

pre 5 godina

deda mi je dosao u beograd 1927 -e gde mi se i otac rodio 1928-e sebe i svoju decu mogu smatrati bas beogradjaninom i do pre 10-ak godina sam se tako i osecao .beograd je bio pravi evropski grad .na fest su dolazile svetske zvezde , igralo se finale kupa sampiona , odrzavali razni samiti , evropska i svetska prvenstva .....nikada beograd i mi beogradjani nismo ni prihvatili taj komunizam takozvani grad je imao svoj duh . akademici i ostala elita su imali svoie misljenje i uvek bili avangarda svakog rezima . imali smo i patrijarhe dostojne svoga mesta a ne kao sada hvalioce rezima i krstitelje komunjarske dece koja ce ziveti u stanu za koji je tetka poslala pare .....itd itd...

sada je beograd postao prava kasaba ...doselilo se seljabije , malogradjana i probisveta sa svih strana i sa sobom poneli svoje odvratno bahato i idiotsko ponasanje. seljančure pevaljke i otpad ljudski je postao krem drustva .akademici hvale rezim , niko neka hrabrosti nizasta

...ugaseni su svi mediji koji su bili sinbol slobodnog novinarstva .samo uzmite primer studia b . 18 godina posle petog oktobra u mom Beogradu vlast imaju bivsi radikali i sps ! moju opstinu vracar su uzeli potkupisvsi bašibozluk od par odbornika......

ko je za sve kriv ? e pa dragi moji beogradjani - MI SAMI ! jednostavno smo bili mlaki nismo se laktali ovi sto su dosli bili su gladni besni , gurali glave gde mi ne bismo noge .jednostavno bili smo slabi i nas beograd prepustili raznoj fukari koja je dosla ...

na moju veliku zalost ja cu biti zadnja generacija moje porodice koja ce ziveti u beogradu posto kada je vec za mene kasno svoju decu cu poslati u svet da zive normalnim zivotima a ja cu ovde ostati i gledati moj beograd kako izumire sve sa jelkama od 100.000€ , fontanama kao seoskim vasarima , farmama , parovima , megatrendovima , fantonkama , pevaljkama , turistima privucenim kurva..ma i kockom , i leskovackim rostiljom......
beograde moj laku noć....ko poslednji ostane neka ugasi svetlo ....

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Beograd je više od Berlina: Kkn, Darkwoodi, EKV, Partibrejkers, Danilo Bata Stojković... bilo koja evropska prestonica može da sanja o toj koncentraciji genija na malom mestu i kratkom vremenskom intervalu!!!

haha

pre 5 godina

Apsolutno tačno. Beograd nikada nije i neće koketirati sa nacizmom. Veliko je zadovoljstvo čuti da se Beograd nikada neće naći u istom košu sa Berlinom. Smrt fašizmu, sloboda Narodu!
(Diesel, 11. jun 2018 15:43)

i potpise se covek Diesel... ovo sjajno oslikava danasnjeg beogradjanina.
onda me neko pita zasto sam otisao iz srbije

Bosanac

pre 5 godina

Grad u kojem su srušene sve osim jedne džamije, koji se srami NOB, koji veiiča seljakluk i ratne zločince ne može biti BG iz 70tih a kamoli ijedan grad u zapadnoj Evropi.

mario

pre 5 godina

za ex yu bg je jedino metropola, sve ostalo su simpatična mala provincijska mesta.
(alternativ, 11. jun 2018 16:48)

Zato su te provincije ispred te metropole po svemu .

I to je to

pre 5 godina

Selendra, palanacki menralitet I seljobera za izvoz. Jeftine ribe, cuga I seljacka hrana. Nema niti jedno dogadjanje vrijedno spomena.

Smuleco

pre 5 godina

Beograd je autentičan spoj, Orijenta, i Zapada. Na pola puta...ni tamo, ni ovamo. Možda je to dobro, možda nije, može da nam se sviđa, ili ne, ali je takav, kakav je.

Сканклија

pre 5 godina

Ме бих мењао свој Булбулдер ни за три Берлина! Какав год да је, Београд је мој град!

Rusofilija bolest najmilija

pre 5 godina

Klasicni Srbin, sto vise popljujes po sebi veci si evropejac ! Fuj.
(Zvonar, 11. jun 2018 14:54)

Ne, nego sto si realniji i objektivniji, ne zivis u mitovima i teorijama zavere, manja si Srbenda!!Fuj!!

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 5 godina

A zašto moraju poređenja sa zapadnjačkim gradovima? Beograd je uvek bio poseban grad,,grad za sebe,,,tako da je glupo nazivati ga novim Berlinom ili Budimpeštom,,jer Berlin ili Budimpešta nemaju taj šmek koji ima Beograd,,,isto tako što BGD nema nešto što Berlin ili Budapest,,,imaju,,,svaki grad je priča za sebe,,pogotovu evropski,,koji imaju dugu istoriju

sova

pre 5 godina

Evo, lepo je covek rekao: "All the chic roasteries and hip clubs in the world couldn’t make Belgrade a substitute for the German capital because that cultural, intellectual, political and civil foundation is missing." I sve je jasno normalnim ljudima, oni ostali recnik u ruke pa polako... jednog lepog dana, mozda i vama bude bilo jasno.

Samo jedan od sinova bludnih

pre 5 godina

A sta fali Beogradu da bude samo Beograd?! Nista vise, nista manje.
Kakav “drugosrbijanski” hipsteraj.
Pozdrav sa Dorcola. Sedimo ispred zgrade Miki, Jelena, Dzo, Mile Cigan (ti bi ga verovatno nazvao Rom ali ti Mile to ne bi lajkovao) i ja, pijemo vopsic, caskamo o svemu... i ne zelimo da budemo Berlinci. Aj’ u zdravlje!

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Beograd nije Berlin, nego je samo Beograd. Zato ne treba sizofrenisati sa gradovima. Beograd ce uvek biti samo Beograd. Niko u Beogradu ne pretendira da bude nesto drugo. E to smeta onima koji pisu nestvarne cinjenice. Beograd je dovoljno atraktiv samo kao Beograd. I tako ce to biti za uvek.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@Marta, 11. jun 2018 15:51
Jedno pitanje - kakvo je Vaše mišljenje/stav o, say, Kinezima u Beogradu?
Pitam jer poznajem priličan broj Beograđana koji misle poput Vas, i kojima smeta, ah, lack of diversity (šta god to zaista značilo) u glavnom gradu, ali kojima istodobno smetaju Kinezi. O Romima da i ne govorimo. Ili doseljenicima iz drugih krajeva Srbije, pa makar oni bili iz Vojvodine. Prilično zanimljivo i, moglo bi se reći, govori dosta o mentalitetu Beograđana. Dela njih, barem.

EU Citizen

pre 5 godina

Pisac teksta, očigledna komunjara, ne shvata da je to šti Beograd nikada neće biti Berlin, odlična stvar, i da bi najbolje za Beograd bilo da postane nešto između Praga i Budimpešte, s jedne strane, i Hongkonga ili Dubaija s druge. Upravo ta levičarska toksična politika i stanovnici i lokalne vlasti koji ne dopuštaju ničemu progresivnom, kapitalističkom i konstruktivnom da uhvati koren, razlog su zašto je Berlin uprkos milionima turista (iako uglavnom lošeg kvaliteta, retko ko sa novcem i kriterijumima poželi da se vrati u taj grad kad ga je jednom video) i hrpama novca kojimnje federalna vlada dotirala večno bankrotirane i zadužene gradske vlasti, ostao jedan siromašan ekonomski pasivan i za život na višem nivou neudoban grad.

Misa NBGD

pre 5 godina

Jedino u Beogradu je moguce da uvece sidjes ispred zgrade iz dosade, da naidje Paja, da odete na parce pice u kraju jer Paja casti, da tamo nadjete Anu i Jelu i Jelinu sestru, da svi odete do grada na pice, gde sretnete Nemanju, Stevu i Saleta, i da se vratis peske kuci, jer ti je pobegao zadnji bus. Eto, jedna obicna subota bez plana. Ne, Beograda nema nigde na svetu.

Bg

pre 5 godina

Beograd je poseban i ja ga obozavam. On ima posebno dobru energiju, toliko dobru da cak ni sva sr.nj. koja trpi u kotinuitetu od bombardovanja, rusenja preko neulaganja, prljanja, opsteg propadanja i srozavanja i standarda i stanovnika, da ne pominjem sve novokomponovane vlasti koje su se izredjale i unistavaju verovatno vise nego sva ratna rusenja koja su ga unistavala... Beograd i dalje ima dusu i to posebnu. To ocigledno ne moze da se unisti :) jeste musav i iscepan ali i dalje pleni. Zamislite kada bi bio cist, uredjen kada bi se u njega ulozilo koliko je ulozeno u Bec npr. decenijama unazad, kakav bi bio! Poznajem strance koji zive ovde i koji obozavaju Bg i to ne zbog splavova i slicnih gluposti nego zbog toga sto je grad ziv, puca od energije i oseca se zivot, nije pust u 9 uvece, sve sto nama smeta njima je egzoticno (naravno ne misli se na prljavstinu), jos uvek postoji urbana sredina koja se drzi i traje, bezbedno je za razliku od mnogih evropskih metropola, to sto im je jeftino je plus i odlican polozaj za putovanja... I steta sto domaca gomila nema zrno ljubavi prema ovom gradu koje prema njemu imaju stranci. Mozda da su vise putovali i videli sveta, bi osetili to bogatstvo koje ovde imaju i lepotu grada koja ne podrazumeva samo sveze ofarbanim zebre i fasade...

impeRAtor

pre 5 godina

Zar prestonica Srbije treba da bude steciste hipstera, mladih narkomana i gender fluidnih slucajeva sa obaveznim akcentom na unistavanju domaceg jezika i kulture na ustrb islama i ostalih "egzoticnih" religija? Zar nije upravo B92 pisao o tome kako u Berlinu postoje delovi grada gde se nemacki ne prica, kako postoje kafici/restorani u kojima se meni sluzi samo na stranim jezicima itd? Samo petokolonasi bi voleli da Beograd postane kao Berlin.

смена страже

pre 5 godina

Зашто би Београд уопште био нови Берлин.Београд је сам по себи јединствен као такав и цела драж је што није копија.

Fargo

pre 5 godina

Beogradu nedostaju ljudi drugih nacionalnosti, kulture, boje koze, itd. koji bi ziveli tu. Jednolican je u tom smislu. Kada neko dodje u Beograd on moze u 99% slicajeva samo da vidi jedan isti tip ljudi, onaj 1% su turisti, ljudi u tranzitu. Posto tih ljudi nema, nema ni svega lepog, dobrog i raznovrsnog sto bi oni doneli. Zbog toga se Beograd ne moze nazvati komsopolitskim gradom, iako je on to daleko najvise u poredjenju sa ostalim gradovima u Srbiji.

Jure

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.

@ (Hičhajker

A što se to događa u BG u dva ili tri sata ujutro radnim danom- a da je vrlo zanimljivo??

Šeću ljudi po ulicama ili što?

Ako si u Berlinu u tih 20x umirao od dosade - to samo znači da nisi obilazio muzeje, išao na koncerte, obilazio spomenike, predstave, nisi odlazio na zanimljiva mjesta sa zanimljivim ljudima, na festivale...

Vjerojatno si čekao da te netko drugi zabavlja, jer si sam potpuno nekreativan za takvo nešto.

Tebi bi bilo dosadno i u New Yorku. Dapače, i tamo bi umirao od dosade

Dule

pre 5 godina

Tekst je pisao neko ko mrzi svoj narod sem ako nisu svi po njegovom. To se obicno zove teror manjine nad vecinom. Svi ti da imaju moc bi je na veoma agresivan nacin iskoristili. U demokratiji svako je slobodan da ima svoje misljenje. Kakve veze ima Srebrenica sa pricom o Beogradu? A zasto ne onda i prica o Jasenovcu koji je 10 do 100 puta veci zlocin? Dobrovoljni janicari su nam najveci neprijatelji jer nas samo brukaju u svetu, ali to je njihovo demokratsko pravo i na srecu su predstavnici manjine i ostace.

d

pre 5 godina

Sve tačno. Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Ne lupaj gluposti, grad predstavlja metropolu ako ispunjava standarde zivota, a ne jer zive beli, crni, zeleni i ko zna kakvi.

Апоплекс

pre 5 godina

Ђубре од чланка, много ђубрета од коментара.

Да, Београд је пун стоке, али се стока не дефинише генетским пореклом, већ менталитетом.

Загреб - најдосаднији град у Европи, и сами Хрвати су ми потврдили у више наврата.

Момак је неки рекао да не би мењао Београд ни за шта због Бате Стојковића, ККН-а, Дарвуд даба, итд. Добио гомилу минуса. А у праву је, сва немачка рок и поп музика не могу да присмрде ономе што волим и разумем, а то су Дарквуди.

Сви пљују сад Београд због СНС-а. Па што нисте излазили на изборе, што се нисте борили против преваре? Не, него сте дигли своје стерилне њушке, док су Калуђерица и Сурчин донели највише гласова. Ви сте исти они који су и пре 2012. прозивали Београд. Идите у Загреб, купујте књиге у књижари Степинац (тамо код катедрале). И гледајте на сваком кораку продавницу кравата, којом се поносе због непотврђеног мита да су је они створили. Уживајте у туђој митоманији, када не можете у сопственом достојанству.

Проћи ће и њихово, проћи ће и ваше. Људи премало слушају ККН и Дарквуд даб.

Warping

pre 5 godina

Prestanite da hvalite nocni zivot Beograda.
Sta je tako kvalitetno? Pa splavovi nemaju osnovni parking, vec ispred razni sprovode parking po zelenoj povrsini.
Realno BG nema sta da ponudi, Kalemegdan i nedovrseni Hram su jedine znamenitosti.
A kakvi su ljudi tek.. ko god ne krene na zutom svetlu sviraju mi i psuju ga. Toliko

Milos

pre 5 godina

Born and raised in Belgrade... sto bi Ameri rekli. Ponosan na svoj grad! Teska su vremena definitivno, i Bg trpi, ali iako sam proputovao puno po svetu, ponosan bio, jesam i bicu na Bg i srpsko poreklo!

Berlin dosadan, da, ako slusas narodnjake....

pre 5 godina

Čitav hajp oko Berlina je prvenstveno potpuno neopravdan. Realno radi se o dosadnom smaračkom gradu sa hladnom klimom i dosadnim turistima bekpekerima.. Lokalci su hladni distancirani asocijalni i nedruzbeljubivi, a osim Krojcberga grad je naveče pust. Bio u Berlinu barem 20x i svaki put umirao od dosade. Beograd je apsolutno ludilo od grada prije svega po broju ljudi na ulicama u bilo koje doba dana i noći, noćnom zivotu, otvorenosti i komunikativnosti građana. Ovo sve pišem iz Zagreba, da ne bude zabune.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hičhajker, 11. jun 2018 15:06)

Vi gospodine niste bili u Berlinu, ako Vam je taj grad dosadan... Nego ovde se prica domaci jezik i mentalitet Vam je poznat, pa otuda mozda ovakva konstatacija...

Sve je pocelo u Odesi

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.

Da znaš išta o Zagrebu onda bi znao da je ekavica u Zagrebu normalna i svi stari Zagrepćanji kao i Zagorci govore ekavicom,

niis

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

mislis svojim sramom i nekulturom?

cz

pre 5 godina

Iskreno, i ovo pisem samo sa kulturolske, urbane, socioloske strane, Beograd je prestao da bude metropola 90ih kad su kolone izbeglica dosle za Bg. 200 hiljada ljudi seoskog mentaliteta je bilo previse da gradjanstvo izdrzi taj udar. Zato je danas takav kakav jeste, kic i sund na sve strane. Oni koji su imali srece da slusaju price starih Beogradjana znaju kakav je to grad bio.

marko_sthlm

pre 5 godina

U Berlin rado idem da se provedem. Kultura, noćni život pa i šoping.

U Beogradu se već 15 godina ne zaustavljam ako nemam nešto da obavim, neku obavezu ili tome slično.

Privatno me "noćni život" i ponude Beograda ne zanimaju ni najmanje.

.

pre 5 godina

I ne mora. Svaka cast, ekonomski gore je bolje, mislim u Berlinu. A, grad kao grad, ok ali nista spektakularno, mladi kao urbani. ima puno boljih gradova na koje bi se ugledao i u Nemackoj, a posebno u Evropi.

bot na kvadrat

pre 5 godina

Beograd i Berlin ne mogu das eporede iz nekoliko razloga,a neki su zato sto je Beograd stariji minimum 1.500 godina (Keltski Singidunum,a pre Kelta u gradu su ziveli Tracani,dok je na podrucju Beograda postojala I Vincanska kultura jos pre 5.500,a tragovi naseobina lovaca-sakupljaca na teritoriji Beograda datiraju pre 50.000 godina),drugi razlog je stoje Beograd nebrojeno puta bio razaran,unistavan,paljen,bombardovan i da su ga osvajali Tracani,Kelti,Avari,Huni,Vizigoti,Rimljani,Madjari,Bugari,Srbi,Turci,Austrijanci,bombardovali Amerikanci,Englezi i jos 19 zemalja Evrope,dok su Berlin osnovala germanska plemena tek oko 1200 godine i tu ziveli celo vreme,a bombardovan je i unistavan samo jednom to jest u 2.svetskom ratu,Beograd se vekovima nalazi na sudaru Istoka i Zapada i vekovima je pola grada bilo u Austrougarskoj,a druga polovina Otomanskom carstvu,koja su bila jedna od najmocnijih carstava u istoriji Sveta,a ima toga jos,ne potcenjujte svoj grad,svoju zemlju i samog sebe.

pera

pre 5 godina

Nikad nece napasti dvadesetak zemalja, opljackati ih, spaliti,pobiti, izgubiti rat pa se obnoviti parama koje je opljackao tokom tih 6 godina I prethodnih nekoliko vekova tlacenja okolnih Slovena, I onda im nakon tridesetak godina prodavati price o politckoj korektnosti, liberalnim evropskim vrednostima I isiranjem mozgova im pricati kako nikad nece biti kao oni? I ne treba.

Zoran

pre 5 godina

Beograd lagano postaje neopevana seljana !
(Kiza, 11. jun 2018 21:31)

Ne da postaje nego vec jeste. Tek ce te videti Beograd za deset godina.

Poz iz Shicagoooouu

pre 5 godina

Jezim se kad neko poredi Beograd sa Berlinom, jer kad hoces da budes novo nesto nisi originalan burazeru. Beograd je kroz istoriji uvek bio na suprotnoj strani od Berlina,politicki i mentalitetom, antipod Berlina. U Beogradu zive lepsi ljudi, ne razumem taj submisivan stav. Nece BG biti Berlin I NE TREBA DA BUDE

ime

pre 5 godina

U ime nas koji zivimo i odrasli smo u BG mogu samo reci, apsolutno nas boli briga za ovakva poredjenja. A posebno za misljenja ljudi koji misle da im je "beogradjanin" neka titula. Smesno i malogradjanski.

Saki

pre 5 godina

Kao prvo, ne kaze se ‚Cak sta vise‘, nego: Cak ili Sta vise. Isto znace, pa ne mozes tako da ih koristis. 

Sto se tice Berlina. 
To je epicentar sveta sto se tice urbane kulture. BLN ima preko 2000 nocnih klubova, bezbroj restorana, kafica, cudnih ducana, krajeva, umetnickih cetvrti, itd. 

Uz to ide muzejsko ostrvo, toranj, east side galerija, reke, Sarlotenburg, olimpijski stadion itd. 

Berlin nije lep, Berlin je lud! Taj grad je mesavina tinejdzerke na eksteziju i pijanog dede. Ne znas sta te ceka, gde pocinje, kada se zavrsava. 

Sto se tice nekog modernog, urbanog zivota mu nema konkurencije na svetu! 

Mozes zapoceti dan turom kroz Bundestag, rucati na Ku‘dammu, vino na Potsdamer Platzu, a noc u nekom od najboljih klubova na svetu. I sve to uz opustene, cudne, simpaticne, lude Berlince! 

Kome je Berlin smor, tome je buntovnicki duh smor.
(D10S, 11. jun 2018 22:03)

Ne znam da li se primetio, ali uopšte nisam pričao o lepoti grada, a proveo sam u njemu mesec dana.
Ako imas potrebu da gramaticki ispravis nekoga, a onda napises hvalospev o Berlinu, to govori o tvom subjektivnom misljenju.
Ja sam jednostavno prevazisao taj hipsteraj, a bez toga mislim da grad ima jako malo da ponudi.

Maka@

pre 5 godina

Beograd treba biti Beograd , ali činjenica da je predimenzioniran za ovo malo što mam je ostalo od države i da nema svoj kulturni zraz jer se naša kulturna elita uglvnom odnosi sa prezirom prema kulturnom nasleđu ovog prostora , a ne razvija ga i prilagođava 21. veku

Nikola

pre 5 godina

Autor se nalupetao samo tako. Nikao da stane da iznosi svoje bljuvotine. Cak u jednom trenutku prica kako je Beograd odgovoran za bosanski genocid, a sa druge strane sud u Hagu je presudio pre par godina kako Srbija nije odgovorna za genocid. Sve mi se cini da autor ima zlurade namere. Ja podrzavam konstruktivnu kritiku Beograda, ali ovo o cemu autor prica ne vodi nicemu.

Lemi

pre 5 godina

Previse je puta Beograd bombardovan,rusen i unistavan da bi mogao da se poredi i sa Berlinom i sa Budimpestom...
(konzervativac, 11. jun 2018 15:34)

Uhhh, koliko si uspeo da omasis, svaka ti cast!

Poenta napisanog uopste nije u arhitekturi, zgradama, bulevarima, itd. vec u ljudima, kulturi, avangardi, gradjanskom duhu, progresivnosti, pomeranju granica, socijalnom momentu... o svemu sem o zgradama i fasadama koje bi ti da okrecis i resis problem.

partizan

pre 5 godina

Beograd je u odnosu na druge gradove na zapadu Evrope obicna selendra. To ce vam reci svako ko je bio van Srbije ali ne samo do Grcke, nego bas zapadnije. Onakvo smeće, djubre, prepuni kontejneri i pored sve puno, zgrade oronule bez pola fasade, uzasni putevi prepuni rupa, saobracajna signalizacija katarstrofa, pešački prelazi izgubili boju, mnogo, mnogo toga čini jedan grad metropolom. Ne samo broj stanovnika. Dovedem coveka prvi put u Srbiju i ne moze da se nacudi da u jednom Beogradu, grad za koji je cuo svako u Evropi ima onakav javni prevoz. I to bas vidi neki oronuli i nakrivljeni crveni gsp pritom pun putnika. Kaze ‘kako u ovome voze ljude’. E, moj prijatelju. Tek stajanje pesacima npr na pesackom. Kaze ovde ako stanes pesaku odneli te od pozadi. Nema Beograd ni M od metropole. Policajci prolaze na crveno i obilaze te na punu. Neorganizovan parking, staje ko gde stigne. Mnogo, mnogo toga. Ali eto on i njegov vodja prodju tako nocu i gledaju sta treba da se popravlja u gradu. I tako rade :)
(kako da ne, 11. jun 2018 14:29)

Ti kao da si New York opisao

Rema

pre 5 godina

Koji cinizam, od autora teksta preko komentara...
Ne razumete, najbitniju stvar, a to je da grad čine ljudi.
A ti ljudi su upravo i autor teksta i gospoda Koja pišu zapaljive komentare, kako su neki "stranci" koji su došli sa strane krivi za to kakav je Beograd.
U jednom se slažem, nikada Beograd neće biti novi Berlin, ali neće biti ni nova Budimpešta...
Beograd će uvek, koliko god ljudi dođe ili ode iz ovog grada biti i ostati BEOGRAD! I to je sasvim dovoljno...
Pozdrav za sve ljude kojima je ostalo samopoštovanje!

GH

pre 5 godina

Ali da je "Beograd, u najmanju ruku, nova Budimpesta."

Uz duzno postovanje ali pisac ne zna o cemu pise. Bar kad se o Budimpesti, i svemu onome sto taj grad moze da ponudi, radi.

zato

pre 5 godina

Zato sto Beograd nikad ni ne treba da bude Berlin i zato sto Srbija nikad ne treba biti Nemacka a to sto politicari zele da naprave pricu kako smo mi bliski sa Nemcima i kako trebamo na njih da s ugledamo je strasna pojava. A Nemacka se obogatila na tudju nesrecu, nas i puno jos zemalja je unistila u ratovima i sada sole pamet.

Kiza

pre 5 godina

Beograd je bio sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih grad sa dusom i sarmom, a sada je jedna obicna selendra. Ratovi su ucinili svoje. Kakva je Beograd rupetina to se najbolje vidi kada odete u svet i vidite sta su velegradi sa dusom i smekom.

achitwn

pre 5 godina

Još bih dodao i važnu stavku - u Beogradu žive uglavnom Srbi, tj beli ljudi. Nema raznovrsnosti, ljudi sa svih kontinenata, koji su došli u Beograd da ¿ive. Da bi neki grad bio svetska metropola to je ključan uslov - ljudska i kulturna raznovrsnost.
(Marta, 11. jun 2018 15:51)

Bravo. Kad slusas nase ljude pricaju samo o pravoslavlju i nemaju veliku tolerqnciju za deuge kulture i raznovranost kako veraku tako i rasnu i kulturnu. Npr. I li beograd trpep da recimo dodje na hiljade indijaca i pocnu da rade po beogradu. Vec znamo kakv bi odgovor bio.

za ortaka

pre 5 godina

Beograd nikad nece biti novi Berlin zbog ljudi.
(Nathan, 11. jun 2018 13:16)

Jeste, fale nam nam ti nabedjeni hipsteri, kao ovaj sto je napisao tekst. Beograd ima mnogo mana ali imaju ih i zapadni gradovi, samo sto oni konstantno agresivno promovisu kako su sjajni, pa domaci autosovinisti veruju u to.

Najvise volim kad se zgrazavaju na Sinana, a onda odu u neku Evro metropolu da slusaju Niki Minaz i ekipu.
Inace, karijera me je odvela van Bga i navikao sam se na ovdasnji stil zivota. Cenim uredjenost evropskih gradova i u isto vreme ne gledam nostalgicno na Bg. Realno je jedan od najboljih gradova za mladog coveka. A to sto nemamo pare da prisutimo sebi razne stvari nije krivica Beograda nego nase vlasti.

r53

pre 5 godina

Ovo je bas stari tekst. Beograd nije novi Berlin jer je Srbija daleko od Nemacke, Berlin u Beogradu moze biti neki mikro "balon" koji ljudi sami sebi stvaraju, i u neku ruku moze da funkcionise. Znam dosta ljudi koji zove tako i u principu im nije lose, rade IT/frilensuju, relativno su mladi (30s), neki su i stranci kojima jeftina renta i sve ostalo idi na ruku, idu i dalje na zurke i koncerte (dragstor/20/44 vuku paralele s berlinskom tehno scenom) mada je i ponuda i "scena" besmisleno manja. Kada bi drzava imala iole pameti da ulaze smisleno, sve bi to moglo da se digne na mnogo visi nivo, pa makar za turiste. Ali ovde ko god nesto zna odlazi u svet.

nfs

pre 5 godina

Ne znam zasto napadate autora. Zivim u Srbiji, ne patim narocito da pobegnem odavde, ali cinjenica je da smo izuztno neobrazovan narod u svakom mogucem smislu. Stvarno smo jadni, a najgore je sto vecina nema ni sposobnost da to primeti, a kamoli da to prihvati...

Brne

pre 5 godina

Ja stvarno ne razumem kakav je reper Berlin. Ovo je zemlja koja je zapravo stara 20 godina. A da neko poredi Beograd sa Berlinom - pa velika je čast. Droge ima i ovde, ima i klubova koliko hoces. Celu noc ne mozes da obidjes sve i da hoces. Kao stranac ne mozes da se sporazumevas tako lepo kao na maternjem jeziku, a mislim da je komunikacija sve. U Berlinu ljudi krecu da nose flase kroz javni prevoz kad zavrse radno vreme u petak, toga ovde jos nema. Mi smo potpuno druga kultura, vise u skladu sa Grckom i Turskom, pa još dodaj i slovensku crtu. Da ne govorim o cenama. Stranaca pun grad. Ne znam da li im je lepo ili nije, nadam se da jeste. Da nije ne verujem da bi dolazili. Nemacka i Srbija nisu za poredjenje - od svinjarske zemlje, preko male kraljevine, Jugoslavije, i nove zemlje za koju ne znam ni koje su joj granice i nove vlasti, prvobitne akumulacije, kriminalaca - kako je moglo da bude super je. Ja ponosan na lepe stvari ovde, a đubre po gradu i kriminalna elita, nadam se iskreno da će se iskoreniti. Mladi jos uvek nisu toliko zaglupljeni, ali ovoliko loženje Srba iz emigracije malko zaudara. Molim sve da posete džentrifikovani Krojcberg. Može i let za Berghajn, pa ceo vikend na sintetici. Možete da uživate jedno nedelju dana dok ne ponestane droge.

infidel

pre 5 godina

Suština zašto Beograd neće biti kao druge svetske metropole koje su postale meke turizma je kultura. Turistička ponuda se zasniva na dva i po muzeja koja rade u radno vreme, splavovima sa narodnjacima i svetskom seljačkom muzikom, manjkom diverziteta što kulturnog što bilo kakvog drugog. Prljav je grad užasno i loše održavan, bučan, neuređen pun nepropisno parkiranih i to izbija na sve strane. Ima bogatu istoriju ali šta sa njom? Svako ko je bio, posle tri dana je video sve, osim ždranja i pića nema zašto da se vrati. Iste te stvari su dostupne u drugim gradovima u okolini na mnogo višem nivou, sa mnogo više ukusa i suštinske, pozadinske priče, kod nas je sve "ed-hok" da se strancu uzme neka kinta...

Goran

pre 5 godina

Beograd je danas evropski Bangkok.
Blud, razvrat, droga i nemoral...
(rm, 11. jun 2018 15:00)

Blud, razvrat, droga i nemoral... hm, ja prvo pomislim na Amsterdam (ziveo sam u njemu 9 meseci na studentskoj razmeni).

Inace, mnogi ovde mase poentu. Ne cine metropolu samo uredjene fasade, ulickani trotoari, pazljivi taksisti, obzirni sugradjani... kako neko spomenu. Mnogo toga necete naci ni u Njujorku, pa niko ne bi smeo ni da se usudi da kaze da NY nije metropola i to najviseg ranga!

Svakako da Beogradu mnogo toga fali, da mnogo toga treba promeniti i unaprediti od fizickog izgleda grada i njegove funkcionalnosti, pa sve do mentaliteta gradjana. Ali tvrdim vam, kao neko ko je dosta proputovao i ne samo proputovao vec i ziveo neko vreme u inostranstvu (i danas zivim), da je Beograd metropola, mozda ne visokog ranga jer standard i duh gradjana su pod teretom svih nedaca posrnuli, ali metropola i to jedina uz Budimpestu u tom delu Evrope.

Никола87

pre 5 godina

Београд можда није најрепрезентативније што Србија нуди од градова (на њега би се, по мени, могла применити она латинска: "Кад сиротан почне да имитира богаташа, знај да је до краја пропао"!)… Али Србија свакако има предивне, емотивне, на сопствени начин посетиочевом срцу блиске градове, премда мање спектакуларне од престонице. Чачак, Вршац, Ниш, Пожаревац, Сремски Карловци, мој родни Крагујевац... То су мали, у свом изгледу не много раскошни градови, али одишу оним нечим митским, неким сетним надахнућем и низом референци на велике историјске ломове и трагедије. Само малограђанин верује да се лепота града огледа у његовој спољашности, економији, изгледу зграда. Цела Србија крије једну интригантну и бајковиту историју и дух народа (оцена многих странаца, не само моја), и доста посетилаца са запада, довољно отвореног ума да уоче те њене квалитете, због тога су одлазили из наше земље задовољни и препорођени.

mr

pre 5 godina

Beograd je osamdesetih bio kosmopolitski grad zarobljen u estetici socrealizma, a danas je grad jeftinog provoda i jeftinih žena u hibridno post socrealističkom ruhu, bez genijalnosti i duha.

dr nick riviera

pre 5 godina

beograd je beograd. ne treba i neće biti ništa drugo. grad čine ljudi, možda je trenutno veće beznađe no ranije ali to stvara posebnu atmosferu koju nemaju drugi a neročito ne evropski gradoovi. to je egzotika pomešana sa južnjačkim temperamentom gde se živi samo za danas, kao da sutra ne postoji. oni koji žive ovde uvek će ga gledati kroz prizmu sopstvenog nezadovoljstva ali verujte za strance je beograd metropola koja živi specifičnim životom na ivici. jednom rečju avantura na ušću dve reke ispod drevne tvrđave, na tu kartu treba igrati.

Пера Трта

pre 5 godina

Београд је Београд! Није то град од јуче, већ град са традицијом. Да, није Париз. Рушен је до темеља преко 40 пута! Ја га волим какав год да је и никаква поређења оваквог типа нису потребна.

Marko

pre 5 godina

Draža dušo, ne lupetaj. Imaš YT klipove sa ekipom iz Beograda kako ekavicom paradira po Zagrebu i nikoga briga. To što su neki od vas totalno nakačeni na anti-srpstvo u RH i širenje netrpeljivosti, to je vaš problem.

Zwantibold

pre 5 godina

@Samo jedan od sinova bludnih
Super, pozdrav za Dorcol! Evo u Berlinu mase (i to vecinom mladih) ljudi svako vece sede kraj reke, prodavnice, u parku i piju pivo sa drugarima. Rusi i Turci piju sa Nemcima i Amerikancima, Kinezi sa Srbima i sl. Razlika je samo sto tokom dana svi oni rade ili studiraju, preko leta letuju gde im padne na um, a mi 24/7 na kafama i pod sumnjivim politicarima sa visedecenijskom tradicijom ugnjetavanja.

Edy

pre 5 godina

Bio sam pre ravno mesec dana, i sa jedne strane sam razočaran, jer je grad jako neuređen, prljav, pun grafita, čak je i spomenik Knezu išaran, ali sa druge strane, grad ima odličnu energiju i deluje življe od mnogo bogatijih i većih evropskih gradova, to je fakat.

nowave7

pre 5 godina

"jugoslovenskog kulturološkog srozavanja"
Jer je pre a bome i posle toga kultura na zaista zavidnom noviou, samo da toga perioda nije bilo... Ah kakva šteta...

Hmmmmm...

pre 5 godina

Sve mogu da razumem, ali da je Berlin "uvece mrtav" je notorna laz. U Berlinu postoje klubovi u kojima vikendom zurka ne prestaje (ne zatvaraju se), mozete uci u petak uvece i izaci u ponedeljak ujutru (ili cak kasnije), zurka ne prestaje...

Ja

pre 5 godina

Mislim da je tekst zlonameran. 'U Beogradu lincuju homoseksualce na ulici'?!. A meni su u Berlinu nacrtali kukasti krst na postanskom sanducetu. Pa ipak, Berlin je mnogo vise i bolje od toga. Kao i Beograd (od ovog teksta).

Dex

pre 5 godina

Beograd je grad sam za sebe, sa svojim sarmom, svojom kulturom. Kakav crni Berlin, a jos manje Budimpesta....
(a sta, 11. jun 2018 15:46)

A kako definises "beogradsku kulturu"?

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@kad plate, tad, 11. jun 2018 22:09
Kad plate za šta tačno? Da li znate šta su njoj - i Srbima - radili neki drugi iz regiona? Recimo, samo tokom nekih dva veka do 1990-tih. Da ne govorimo o onome ranije.

"...a dok ne plati, propadanje treba da se nastavi. To se zove pravda. Mene to raduje. Postoji red u univerzumu." To se ne zove pravda, a da ima pravde i reda u Univerzumu - kosmičke pravde, jelte - neki drugi iz regiona bi odavno propali. Just saying.
BTW, pretpostavljam da znate kaj se obično veli za ljude koji se raduju tuđoj nesreći?

Bot

pre 5 godina

Izgleda da ne pricamo o istom gradu. Ovi koji su bili U Berlinu i smorili se verovatno nisu imali bas nikakav info gde da se krecu. Berlin je poseban grad, i tako nesto necete videti nigde u citavoj Zapadnoj Evropi.

Kole

pre 5 godina

Berlin je ekstremno tolerantan grad, a Beograd je tipicna istocnoevropska prestonica u kojoj caruju predrasude i u kojoj je sramota biti siromasan, iako je 90 posto ljudi ispod granice siromastva. Ali tekst ne pominje da nije sve samo u privatnom novcu, nego dobar deo Berlinske slobode zavisi i od drzavnih subvencija. Nemacka izdvaja mnogo novca specijalno za izdrzavanje Berlina kao kulturne i intelektualne prestonice, dok Srbija (skoro) ne daje ni 5 para za kulturu i nauku. Kakva drzava, takva i prestonica. Licno mislim da bi klima u Beogradu bila mnogo bolja kad bi drzava bar nesto vise para davala na opstu kulturu, cistocu i higijenu.

Bojane zasto komentarises

pre 5 godina

Najjaci su ovi seljaci koji od celog Beograda znaju samo splavove i o tome drobe 24/7. Dragi splavari vi za bolje i niste ako ste samo to uspeli da nadjete u prelepom Beogradu. Pozdrav.

zg232

pre 5 godina

Važniji je duh od samog izgleda, a Beograd je jedini kosmopolitski grad u ovim balkanskim okvirima. Ovde možeš da govoriš bilo kojim narečjem, niko te neće ni pogledati, dok se u Zagrebu okreću na ulici za tobom ako čuju ekavicu. Isto i na moru.
(Draža, 11. jun 2018 16:12)

Najvjerojatnije da nikada niste bili u Zagrebu i na moru. Zagreb je pun srpskih registracijskih tablica. Danas stol do mene, na Trgu bana J, Jelačića, sjedi par i muškarac normalno naručuje 2 kafe i nitko se nije štrecnua. Inače, Beograd ima energiju, ali nedostaje mu više zelenila i čistoće. Bila sam u Beogradu u svakom godišnjem dobu u najviše mi se sviđe u proljeće. Zimi i krajem jeseni, kada padaju teške kiše onda Beograd djeluje siv i tužan.

milan

pre 5 godina

"Alo ljudi pa Beograd je rusen ako se ne varam 6 puta u poslednja 2 veka pored Drezdena grad koji je najvise razaranja pretrpeo u Evropi! Zamislite kakav bi bio da nije unistavan toliko!
(Sreca pa i ovo imamo, 11. jun 2018 16:32)"

Jel si ti bio u Drezdenu, nemci su posle tepih bombardovanja na osnovu slika renovirali citav grad i izgleda isto kao i pre i ne vade se na bombardovanje. Smesno je porediti nas i nemce.

b

pre 5 godina

Blago receno, sjajna ideja za tekst! Evo jos par ideja na slicne teme:
Zasto Beograd nikad nece biti novi Akapulko?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Mauricijus?
Zasto Beograd nikad nece biti novi Pjongjang? Oh, cekaj, ako ovako nastavimo mozda i hoce!

dmr

pre 5 godina

Kao kada bi neki - svojim ličnim životom ozlojeđeni - Berliner pisao tekst o tome zašto Berlin nikada neće biti Pariz. Naravno da to niko ne bi pisao, a moglo bi se. Osim ako nije duboko, lično traumatizovan, pa frustraciju prenosi na nešto viši nivo... Bolje da si napisao neku dobru reportažu o Berlinu, gde izaći, šta videti. Ili o - ne daj bože - Beogradu, hm?

Perperius

pre 5 godina

A što bi bio novi Berlin?
Zašto Srbi imaju očajničku potrebu da kopiraju druge u svemu?
Čak i kada imamo svoju posebnost želimo je po svaku cenu promeniti kopijama? Zašto?

Beba

pre 5 godina

Najveci problem Beograda je sto buja nelegalna gradnja, unistavaju se lepi krajevi grada ogromnim visespratnicama cija gradnja po svim parameteima je protivzakonita. “Investirori” nelegalnih objekata su bliski vlasti i niko im nista ne moze. Jedan od primera: Vozdovac, ulica Milovana Marinkovica. Ovakvih primera je pun grad koji ubrzano poprima izgled turske kasabe.

Car je go

pre 5 godina

I ne treba da bude. Dovoljno je samo Beograd. A nesto bi napisao i o ovima sto srozavaju ovaj grad komentarima da beogradjani s'visine gledaju na ostale, "gospodo" ako ste imali takav osecaj u necijem drustvu znajte da to nisu beogradjani vec neko ko zivi duze od vas u ovom gradu, ako se razumemo.

Bezslaga

pre 5 godina

Imam 29 godina, u Berlinu sam provela tek nekoliko nedelja, u Beogradu sam nekih 10 godina. Berlin ima zanimljiv vajb, no nisam osetila nikakvu toplinu, ni u berlinskom ludilu, ni u berlinskoj muzejskoj cetvrti. Do nedavno sam mislila da je Beograd grad koji svakog prima otvorenih ruku, ali u poslednje vreme to malo preispitujem. Volela sam beogradsku energiju, zelim ponovo da je osetim..

Berliner 1997-2003

pre 5 godina

Berlin ovde znaci mentalitet koji je postojao neko vreme a onda nestao jer su I tamo dosle move gwneracije. Tesko je opisati ako nisi bio deo toga, videti toranj Alexandre platz-a u zoru kad ides kuci Ja sam cak zakasnio par godina, ali sam uhvatio autenticni Berlin

Stefan

pre 5 godina

Beograd je Beograd i to je to. Vrlo povoljno za strane turiste da dodju da se provedu i jedu , piju .... za male pare u odnosu na njihov standard. Mnogi cak putuju samo na vikend iz EU zemalja iskljucivo zbog provoda u Bg koji ih izadje jeftinije sa sve avio kartom nego jedno vece u njihovom gradu .

Dejan

pre 5 godina

Beograd (kao i svi ostali balkanski gradovi) je dugo bio pod Turcima. Sto se i vidi. Berlin je tek na tom putu. Sto ce se videti za nekih 20-30 godina.

Daniel

pre 5 godina

Nova Budimpesta ?
Ohohohohoho
Kakve veze ima bivsa austrougarska prestonica sa srednje evropskom arhitekturom i dinamikom sa Beogradom ?
Bas nikakve
Ne razumem zasto Beograd mora da bude “novi” bilo sta
Nek se nadje i afirmise iznova,sam po sebi
Imao je dosta shmeka do 90-tih godina

ldjidji

pre 5 godina

radim kao konj imam dvoje dece i zaboravio sam kako izgleda Beograd u kom sam rodjen...vidim samo ono do posla nazad do parkica maksija vrtica skole rodjendana..

Smuleco

pre 5 godina

@a sta@Dex: Pitaš, šta je to, "beogradska kultura"? Nije ona za tebe, i takve kao što si ti, zato je i ne prepoznaješ. Tvoj domet je pljeskavica, i pivo na splavu.