"Dim koji grmi", najveličanstveniji prizor na Zemlji / VIDEO

"Mosi-oa-Tunia", što u prevodu znači "Dim koji grmi", mnogo poznatiji pod imenom Viktorijini vodopadi. Taj veličanstveni prirodni fenomen nalazi se na granici afričkih država Zambije i Zimbabvea.

Izvor: travelandleisure.com
Pošaljite komentar
 1. Najbolje vreme za posetu, po meni, je upravo obrnuto tj. kad Zambezi nabuja, te vidite sav taj raskos i moc vodopada i zasto mu je narod dao takvo ime.Vi bukvalno ustuknete pred takvom lepotom. Drustvo i ja smo planirali put za Kejptaun, nekako sam ih naterala da 'moramo' i do Kruger parka, no kad sam videla da su Viktorijini vodopadi tako dostupni iz Dzo-burga, jos sezona kad su u punom sjaju (mart), nisam stala dok ih nisam ubedila da i to moramo da ukljucimo u nas put. Nikad nismo zazalili, malo smo se pruzili sa novcem od planiranog, ali ono sto smo videli nema cenu. Isli smo sa zambijske strane, jer je bilo sigurnije (situacija u Zimbabveu nije bila dobra po mnogo cemu, kriminal/restrikcije struje/vode itd..savet od Zimbabveanaca ovde), mada kazu da su hoteli bolji kod njih i u to vreme su bili mnogo jeftiniji. To je zambijska strana ukesila dizanjem cena i verujem da se to jos uvek desava. Zato, ako imate nameru da putujete, proverite/informisite se i odlucite sa koje strane hocete da budete.Drugo, zdravstveno da budete informisani(ima li koje epidemije, sta je uobicajeno za taj kraj)i obskrbljeni (malaron za malariju i sl.). To su, generalno, osnovne stvari, koje morate da resite kad putujete u regione za koje nismo prilagodjeni, da bi ste uzivali u lepotama koje nude.
  (Ljiljana, London, 14. novembar 2017 14:09)

  # Link komentara

 2. Meh, mi imamo grm koji dimi.
   (stroki, 14. novembar 2017 12:23)

  # Link komentara

 3. "Devil's Pool " na vrhu vodopada, Zambija, je neverovatno iskustvo. Prolaze ljudi preko puta tebe na strani Zimbabve-a, pozdravljaju te masuci. Ko moze, neka poseti Zambiju obavezno, prelepo iskustvo. Treba imati malo jake nerve jer je dosta siromasno stanovniatvo. Meni je bilo malo bezveze kada sam izasla iz hotela i krenula sa vodicem u obliznje selo i videla kako zive i sta sve rade u selu. Nebo i zemlja. A lokalci nasmejani i sjajni. Naravno, uvek se nadje neko ko se sprda sa tim u grupi pa ti dodje da propadnes u zemlju.
   (Ana, 13. novembar 2017 18:53)

  # Link komentara

 4. Nisu ni najviši ni najširi, nemaju ni najveći protok vode. Smatraju se najvećima po površini vodene zavese. Ono što je najbitnije, podaci o veličini nikako ne utiču na njegovu lepotu.
  (Jos, 13. novembar 2017 18:46)

  # Link komentara

 5. Divno ali beskorisno. Nekoliko dobro postavljenih turbina bi generisalo struju za obe ove drzave, a sa malo planiranja ne bi ni pogled mnogo ostetile
  (Saka Jada, 13. novembar 2017 18:16)

  # Link komentara