Petak, 13.10.2017.

08:18

Špigl: "Zagreb je dosadan grad"

Izvor: B92

Špigl: "Zagreb je dosadan grad" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Milica

pre 6 godina

Rekla bih nesto o ovima koji pljuju Beograd. Moze biti prljav i nedovoljno sredjen (i zar je to toliko bitno, naposletku?!), ali jednostavno ima svoj duh, svoju draz, temperamentne ljude kakvih nema u okruzenju (uporedite, recimo, Madjare i Srbe), dve velike reke, divan Kalemegdan, Skadarliju, Adu, Avalu, Zemun, prelepe hramove, dakle, svoj smek i po tome se izdvaja od svih okolnih glavnih gradova, sve u njemu vrvi, nikad ne spava. Beograd nisu samo splavovi i narodnjaci, kako je Hrvatima milo da to predstave. Mozda je to glavno Hrvatima koji dolaze u Srbiju, ali drugima ne. Licno nijednog svog gosta iz inostranstva nisam odvela na splav, a fenomenalno se proveo. Za svakoga ima sve, dobrodosli ste da vidite i nesto drugo do omiljenih vam "cajki." Glavna zamerka mi je sto Beograd ni izbliza nije iskoristio svoje kapacitete i sto nam muzeji ne rade, sto je nevidjena sramota.

Ana

pre 6 godina

Pa šta ako je dosadan,nemora svaki grad da bude cirkus za turiste lepo je živeti i u mirnom i sredjenom gradu.Uostalom imate u blizini i more i Beograd i ostatak evrope pa birajte.

Smuleco

pre 6 godina

@Trovach: Ma naravno, najbitnije je sa kim si, a ne gde si. Potpuno si u pravu, matori:)
p.s. Pazi, nisu loši neki splavovi, na zemunskom keju, da odeš na ručak ili večeru...problem su "oni" splavovi, koji počinju da "rade", od ponoći, do 7h ujutru..
:(

Nikola

pre 6 godina

Najbolji deo Maribora nije tabla Ljubljana. Meni je Maribor lepši grad. A prolazim često kroz Zagreb. Jeste mi nekako mrtav ali dok se ne provede neko vreme tamo, ništa ne treba da se priča.

Коста

pre 6 godina

(zambezi, 13. oktobar 2017 09:14)

Минхен стварно не бих препоручио, осим када је Октоберфест, али Берлин је под обавезно.

krista

pre 6 godina

Možda se ipak trebala raspitati prije no što je došla u Zagreb po ljeti pa saznati da je grad pust jer su svi na moru. Nek sada dodje pa vidi kako je "pust". Inače relacija Zagreb Beograd je neusporediva i priznati ću da sam osobno najbolji provod prije par godina imala upravo u Beogradu.

EU

pre 6 godina

Srbi odmah opleli i po Ljubljani i po Minhenu. Ne shvataju pojam razlicitih kultura. Ej, Minhen da je dosadan? Minhen i Ljubljana mogu biti dosadni samo seljacima zeljnim Sabackih vasara, splavova i Guce, a kulture, muzeja, skladnih arhitektonskih celima i istorije im svakako ne manjka.

Hygge

pre 6 godina

Ne treba da se nervirate zbog drugačijeg mišljenja. Napisala je što misli i to je to. E sad, dosadan grad je za nekog idealan grad, za nekoga nije.

Živim i sam u jednom "dosadnom" gradu u Danskoj. Ovde se baš "ništa ne događa". Ali ono što se događa i to redovno su: mir, dobra plata, uređeno društvo, čist vazduh i voda, jedno rečju - civilizacija!

Nijedan grad ili zemlja ne mogu zadovoljiti baš sve. Kada bi neko izlečio milion pacijenata od neke neizlečive bolesti, garantovano ne bi dobio milion "lajkova" od tih istih pacijenata. Takvi su ljudi, i o ukusima ne treba raspravljati, već živeti tamo gde vam najviše odgovara. Za mene je to Danska, a neko voli nešto drugo. Legitimno.

mooshema

pre 6 godina

Zvim u Minhenu, umreh od smora...bolje joj je da cuti. Daleko od toga da ovaj grad nema ponudu da se ispuni vreme, ali ako pricamo o atmosferi i energiji grada- vikendom izgleda kao da je bila zombi apokalipsa a vi ste medju malobrojnim prezivelim...

Milos

pre 6 godina

Moj utisak je da stvarno za toliki grad nema neke vreve i živosti, jes malo usporen... Ali se vidi da je ZG prijatan za život, sređen, čist i funkcionalan grad... Pa ko šta voli.

from south

pre 6 godina

MatijaBG@, to ti je zato sta se sve to sta se sada gradi u Beogradu u Zagrebu izgradilo prije 10' ili 15' godina. I bolje da je dosadan, neka se gradi i radi a za zabavu cemo lako. U Zagrebu zivi tocno 800.000 stanovnica a sira okolica broji 1.100.000 zitelja. Sam grad je prostran s mnogo velikih parkova i zelenila i prilicno je cist i uredan. Tko zna sta je doticna novinarka ocekivala i to je njeno misljenje, moje ili vase moze biti potpuno drugacije. Sam Zagreb posjecuje mnogo turista iz cijelog svijeta, doduse uglavnom zahvaljujuci tome sta je glavni grad turisticke velesile, pa se ti gosti zadrzedan ili dva i onda produze put Jadrana. Isti ima u usporedbi s Beogradom x2 vise posjetitelja a sama struktura gostiju u odnosu na Beograd u kome prevladavaju Hrvati, Turci i Nijemci je razlicita jer u Zagrebu najvise dolaze USA, GB, FRA, NJE, KINA, KOREJA, ARAPI, itd...e, sada zamislite koliko bi Beograd posjecivalo tih gostiju da se nije dogodio krvavi raspad SFRJ, vec da je Beograd ostao glavni grad te drzave ? Beograd bi bio velesila, tek nesto manje posjecen od Budimpeste i Beca. Da nisu neki tenkove ispracali cvijecem s Novog Beograda u jesen 91'. Kad jedan komentator spominje docek nacista u Zagrebu 41'. Lp svima iz Splita!

Gaston

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.
(Сви имамо право на мишљење, 13. oktobar 2017 09:42)

Mislio si da je Zagreb velegrad? U Zagrebu sam boravio svojevremeno kao student zbog radi zezanja, pa kasnije poslovno, pa u poseti prijateljima i tako dalje... uglavnom, raznim povodima. Uvek, ali uvek je ostavljao utisak malog grada na periferiji centralne Evrope. I po duhu, i po arhitekturi i po stilu života. Dakle prosek proseka, ni po čemu poseban i zapravo dosadan.

Kozarcanin

pre 6 godina

Tekst napisala mlada Svabica. Ocekivala egzoticnu i pomalo opasnu divljinu istocne Evrope, sa razuzdanim rejv partijima i nekontrolisanim emocijama a dosla u ljetom ispraznjen kontinentalni grad. Tekst vise govori o njenoj ignorantnosti...

Lepe ti je Zagorje zelene..

pre 6 godina

“bicikl može voziti samo polagano, a i biciklističke staze su zapravo na pločnicima”

Nije tačno. U Zagrebu bicikle voze, prilično velikom brzinom, po tramvajskim šinama, duž Ilice, koja je pešačko-tramvajska zona. Priznaćete, to može biti veoma uzbudljivo!

Nije Zagreb baš toliko mrtav grad, izuzev pojedinh njegovih delova, kao što je, na primer, Mirogoj. Zanimljivo je i da se Ministarstvo pomorstva nalazi na obali reke Save, koja niti je plovna, niti joj se može prići, zbog specifičnog oblika obaloutvrde. Zanimljivo je da većina Zagrepčana nepravilno izgovara toponim "Sleme" (vrh planine Medvednice, nadomak Zagreba), dodajući mu pošto-poto, jekavski oblik - "Sljeme". To je kao kad bi Beograđani insistirali da se Avalu naziva "Havala". Takođe je zanimljivo da u čuvenom "Vinceku" uopšte ne možete naručiti vino. Ima još jedna zanimljivost, ali to već pripada panevropskoj savremenoj tradiciji (koja je izvorno američka). U Gradskoj kavani, po paprenim cenama, možete da popijete odličnu kavu, ali ne možete da zapalite cigaretu uz tu kavu. (Ostaje nejasno zašto nepušači piju kafu i odakle toliko nepušača koji vole da piju kafu!)

Trovach

pre 6 godina

Bio sam vise puta u Zagrebu (poslednji put za docek nove 2017.) i nikada se nisam dosadjivao, samo, pitanje je ko kakav provod ocekuje. Meni je vaznije u kakvom sam drustvu. Tada ce i provod biti po mom ukusu. Na BG splavove nisam isao, niti planiram, jer takvu vrstu provoda ne volim.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Kako se meni domovnica vodi u Zagrebu i kako letim preko Zagreba često navraćam na kratko u taj grad. Zagreb je hladan i zatvoren grad. Na jedan način sam doživljavao Zagreb prije mog odlaska u London, a na drugi način po mom povratku. Mi iz Splita smo oduvijerk više voljeli beogradske p....., nego Zagrebačke piz.... No nakon deset godina Londona moja prva impresija bila je da je Zagreb izrazito čist i sređen grad. Izuzetno cijenim kulturu i ljubaznost Zagrebčana. Rockeri su najbolje opisali Zagreb. Nikada neću zaboraviti legendarni koncert Jure i Filma, koji je počeo sa "Spremni". Prije nego što je otpjevao Zagreb je hladan grad Jura se obratio publici sa rijećima " Kada čujete ovu pjesmu, bit će te sarečni što živite u Beogradu". Legendarna je pjesma od Prljavaca i "istoimeni" fima Nedeljom ujutro. Kakav je Zagreb grad najbolje nam pokazuje sudbina Štuli. Nije sporno da je njegova najveć ljubav i da su njegovi najbolji stihovio posvečeni tom gradu, ali taj grad ga nikada nije prihvatio, on je za njih uvijek ostao štokavac, seljačina u pozitivnom smislu i nevažna faca. Mislim je to jedan od razloga zašto je Štula napustio Zagreb. Zagrebčanke koje su posjetile Beograd dale su dobru misao.Sve je isto kao u Zagrebu, samo je u Beogradu sve mnogo veče i brže. Ima Zagreb svoja kazališta, koncertnu dvoranu, stadion, ali tamo će se oduvijek znati ko je purger, Dalmoš, Istrijaner... Svi oni imaju svoje klubove. Zagreb je grad za Purgere, srednjovjekovni naziv za stare Zagrebčane

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Volim Beigrad i Zagreb, ovo pisem kao Sarajlija. Ali uvjek bi prije zivio u ZG nego u BG. Znaci za zivot, ZG bruku godina ispred, za provod tu je BG bolji puno.

Neka dodje novirka Spigla do Beograda malo oko 03 ujutro

pre 6 godina

Zato u Beogradu Zagrebcani i Zagrebcanke na nogama u 05 ujutro.Zivim u Beogradu nekih 15-ak godina jeste da je sve ruzno i prljavo i divlje kako necete naci nigde u nekom drugom normalnom Evropskom gradu ali nikad nije dosadno.Energije i zabave na svakom koraku.Pica na drva 100 dinara/80 eurocenti,leskovacka pljeskavica 150 dinara/1.2 eura,hosteli 5 eura,pivo 50 eurocenti,stranaca od Kineza preko Turaka do Amerikanaca i Svedjana u Knez Mihajlovoj se vise i ne prica srpski nakon ponoci.Splavovi se vec druga prica tu se sam ne ide.

lol

pre 6 godina

Nisam nikada bio, ali se nadam da cu imati priliku u blizoj buducnosti posjetiti Beograd... svi prijatelji koji su bili kazu da je grad super. E sad, usporedba Zg vs Bg...mislim da je Bg atraktviniji za strance zato sto se u njega puno vise ulozilo zbog sveukupno puno manje ponude sto se tice turizma u Srbiji u odnosu na Hrvatsku koja je preplavljena turistima ali na obalnom podrucju. Turisti su tek nedavno poceli sve vise otkrivati kontinentalni dio Hrvatske pa smatram da ce se samim time i vise uloziti u taj dio kako bi imao sto raznolikiji sadrzaj za ponuditi turistima.

Fanki Dzi

pre 6 godina

njemacki gradovi su zona sumraka cim se zatvore prodavnice u 20casova, a gradovi od po 30 000 stanovnika djeluju izmurlo vec od 17 sati.
Kafenise se jedino u Berlinu, donekle u Hamburgu. Ne znam kako su bas Nijemci procijenili da je Zagreb dosadan, koji je po meni odlican, pogotovo Gornji grad je uvijek ziv. Uostalom je Zg pun strasno lijepih djevojaka (glavni kriterij inace)

zgslavac

pre 6 godina

Iskreno, kao purger, slažem se, osim ako volite komercijalnu latino-pop muziku i piće na slamku s bezličnim ljudima. Kvalitetnih sadržaja ima, ali trebaš pratiti da bi ih pohvatao. S druge strane, frendovi koji su otišli van u Njemačku, Irsku, kažu da je i tamo slično (naravno Berlin je drugi svemir).

Marko

pre 6 godina

Em što većina vas u Zagrebu nikad nije bila nego se hvataju one stare da je Zagreb "provincija, dosadan, da su i njemu nikad ništa ne događa", pa tu mantru ponavljaju, vjerovatno dok ne zagaze u grob. Lonely Planet mora da je prošvikao kada ga je nazvao broj 1 destinacijom u Europi za 2017.

Ajde se vi držite svojih cajki i splavova, pa mi samo budite najzabavnija metropola u kozmosu.

Sekula

pre 6 godina

Meni je Zagreb najdosadniji grad u kojem sam bio, a bio sam vise puta. Ljubljana je daleko zanimljivija iako Sloveniju cesto prozivaju da je dosadna.

Gastarbeiter

pre 6 godina

Zivim u Njemackoj, porijeklom sam iz Zagreba. Procitao sam cijeli clanak na Spiegel online stranicama, pretjerano do iznemoglosti, centar Zagreba novinarki izgleda kao Bochum. To moze napisati samo netko tko nikad nije vidio ni Zagreb ni Bochum. Ne pase joj premalo zivota, ali ni previse kafica i ducana u centru, kontradiktorno. U svakom slucaju vrijedi procitao komentare Nijemaca ispod teksta na Spiegel online. Same kritike na racun autorica i skroz drugaciji dozivljaj Zagreba od Nijemaca koji su u njemu bili. Autorico ocito vise lezi arapski kolorit u njemackim gradovim kad je cak i Gornji grad u Zagrebu uspjela popljuvati jer joj izgleda previse - slatko. Plus komentar da se hrvatska valuta zove po kuni, citati iz clanka "najprovincijalnijom of svih zivotinja". Bit ce da je autorica imala decka Zagrepcana koji ju je otkantao.

mario

pre 6 godina

Evo po ovoj listi je dosadni Zagreb ispred veselog Beograda.
https://www.weekengo.com/en-EN/study/100-top-destinations-to-spend-a-weekend.html

Има лека апотека

pre 6 godina

Ако вам је досадно у Загребу, довољно је да се раздерете - Ја сам Србин!
И журка може да почне.

vodonosa

pre 6 godina

Ovo je pisano sa ociglednom zeljom da se ocrni jedan grad.Cemu ovolika ogorčenost i potreba za vredjanjem.Uzgred sve sto je rekla nije istina,bio sam nedavno i utisak je vrlo pozitivan.Gospodju mora da je neko licno povredio, pa je svoj problem opisala u "objektivnom" novinarskom izveštaju.

TED ZG

pre 6 godina

Vrlo zanimljivo je da su upravo čitatelji tog istog der spiegela prglasili Zagreb top destinacijom u 2017.
To da je dosadan nije da izgeda kao Bochum i Rostock je čista glupost.
Ugostiteljstvo je zadnjih godina vrh što polazuje i rekordni broj turista.
Svašta se može vidjeti i doživjeti a mogla se malo povezati i sa lokalnim ljudima i proučiti vrlo bogatu povijest grada.

mario

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...
(My name is Zlatan, 13. oktobar 2017 09:13)

Da zato taj dosadni Zagreb posjeti više stranih turista nego cijelu Srbiju i pritom mislim na strane turiste ne ove sa područja ExYu kojih je najviše koji posjete Srbiju.
Idite pročitati orginalni tekst i pogledajte ispod komentare koji demantiraju novinarku.

"Komsije mi "nit smrde nit mirisu", ali mi je drago da neko sa zapada konacno kaze istinu o Zagrebu ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samolik, 13. oktobar 2017 09:21)

Da zato dolazi sve više stranaca zato ga proglase za najbolji advent itd..a vi se toliko trudite sa postavljanjem rasvjete u desetom mjesecu već.Gosti su vam iz ExYu i rođaci iz RS i CG ili nevidljivi bugari i onda vi govorite o turizmu.

Strelac

pre 6 godina

Bio sam vise puta po nekoliko dana i meni se dopada.Uvek se rado vracam.Opet to pitanje je karaktera osobe koja Vam prenosi utiske.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...

Marko

pre 6 godina

Mlada je novinarka, pa se ne seca kako je uzbudljiv grad to bio 10. aprila 1941. kada su Nemci usli u njega. Takav docek nisu imali ni u Austriji.

paleontolog

pre 6 godina

Ipak je malko zlonamerna. Ja živim u Beogradu pa ne jurcam svako veče na splavove koji su biser turističke ponude našeg grada, možda bi se njoj to dopalo, mlada neiživljena zapadnjakinja.

milan mihaljcic

pre 6 godina

Lako je biti zabavan kad je covek cinican. Najbolji deo Zagreba je auto-put ka moru - poput onog - najbolji deo Maribora je tabla "Ljubljana"... Bez veze. Tekst razotkriva autorku, ne Zagreb.

Сви имамо право на мишљење

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.

zambezi

pre 6 godina

Zagreb možda nije najživlji grad, ali je vrlo lep, uređen, prostran i čist. Na odličnoj je lokaciji (dva sata od mora, sat vremena od ski centara, Medvednica se bukvalno "podiže" iz grada). Ne znam šta ova "novinarka" želi da kaže, ali meni je Zagreb svakako življi od svih 10 nemačkih gradova u kojima sam bio (osim Minhena i Berlina).

12

pre 6 godina

Živim u Zagrebu 20 godina. Nije to Amsterdam a ni Rio de Janeiro ali se ne može reći da nema događanja. Nema razuzdanosti za turiste, ako je to ono što netko očekuje (to tražite negdje drugdje) ali se ne može reći i da je puritanski (pogledati kakvi su videi završili na Internetu i na kakvim partijima su zavrsile neke manekenke). Tramvajski promet je spor i neprikladan, tu se slažem. Jarun je lijep, oko ovoga se ne slažem. Tko voli fizičku aktivnost ima lijepih mjesta za šetnju i joging (Maksimir), u gradu djeluje 30-ak planinarskih društava koji gotovo na tjednoj bazi organiziraju izlete.

P.S.
Nije reklama ali postoji sajt i aplikacija na Google Play trgovini (Divan.hr) koja sumira događanja u gradu pa sami prosudite.

Simon

pre 6 godina

Bio sam u Zagrebu 2 puta u poslednjih 8 godina i nikada pre toga, poslom, lepo ugošćen i ljubazno proveden kroz grad. Pogled sa Slemena je zaista prelep a autoput ka moru jako dobar :)... šalim se (moji ljubazni domačini će razumeti ovu šalu), veoma čist mali grad (uže gradsko jezgro) sa svim sadržajima koje bi trebalo da ima, interesantnom mrežom tramvaja, odličnim kafićima, dosta zelenila, obnovljenih i održavanih fasada, lepo. Novi Zagreb je malo drugačija priča, nešto poput prvih blokova na NBgd ali i oni se trude da to izmene koliko mogu. Kažem, išao sam poslovno pa sam po gradu proveo praktično po jedno kasno poslepodne i veče i stvarno ne mogu da kažem da mi je bilo dosadno. Kada si prvi put negde pogotovo u Zagrebu, u mojim godinama, pa meni je zapravo sve bilo interesantno. Meni, koji sam iz Srbije, ali Nemcima i Nemicama vidim i nije...

lep je ali

pre 6 godina

sad ce da krene po stoti put prepucavanje zagreb vs beograd. pa evo: zagreb je lep i miran gradic, ali provincijalan, ucmao sto se tice zivosti i atmosfere, zatvoren za razna strujanja. beograd, za susjede velike haoticna turska kasaba, retkima se i svidi ta atmosfera melting pota i 'hiljadu malih ludila upakovanih u jedno veliko ludilo'

Pera

pre 6 godina

Bas je to bitno da bude zabavan strancima. Pa nije to Las Vegas ili London ... Kada gledam iz Beograda, prepunog raznih "zabavnih mesta", onda im zavidim na njihovoj dosadnosti.

EU Citizen

pre 6 godina

Pa, s jedne strane, čobek može da se složi donekle, Zagreb nikada nije bio previše zanimljiv, iako je centar lep i ima dobrih restorana i nešo malo noćnog života, iako za grad te veličine ništa specijalno, ali da, Nemci, jedna od najdosadnijih nacija na svetu, u kojoj samo u par najvećih gradova, u proseku tri puta većih od Zagreba postoji išta zabavno, a nešto veličine i značaja Zagreba, recimo, Štutgart ili Drezden su bez izuzetka ultraprovincijalne rupetine u kojima posle devet uveče radnim danim ne vidite ni mačku lutalicu na ulici, nekoga nazivaju "dosadnim", to je čist bezobrazluk i potpuni nedostatak perspektive :))

MatijaBG

pre 6 godina

Zagreb je predivan grad,gotovo je sve na svom mestu,a koliko se nekom dopadne,neka lokacija,individualna je stvar...jedino što je meni malo neobično u ZG je da s za razliku od BG,malo gradi i malo je noviteta,a imaju veći gradski budžet od nas...kako god,meni je ZG super.

Marko

pre 6 godina

Mlada je novinarka, pa se ne seca kako je uzbudljiv grad to bio 10. aprila 1941. kada su Nemci usli u njega. Takav docek nisu imali ni u Austriji.

zambezi

pre 6 godina

Zagreb možda nije najživlji grad, ali je vrlo lep, uređen, prostran i čist. Na odličnoj je lokaciji (dva sata od mora, sat vremena od ski centara, Medvednica se bukvalno "podiže" iz grada). Ne znam šta ova "novinarka" želi da kaže, ali meni je Zagreb svakako življi od svih 10 nemačkih gradova u kojima sam bio (osim Minhena i Berlina).

milan mihaljcic

pre 6 godina

Lako je biti zabavan kad je covek cinican. Najbolji deo Zagreba je auto-put ka moru - poput onog - najbolji deo Maribora je tabla "Ljubljana"... Bez veze. Tekst razotkriva autorku, ne Zagreb.

paleontolog

pre 6 godina

Ipak je malko zlonamerna. Ja živim u Beogradu pa ne jurcam svako veče na splavove koji su biser turističke ponude našeg grada, možda bi se njoj to dopalo, mlada neiživljena zapadnjakinja.

Pera

pre 6 godina

Bas je to bitno da bude zabavan strancima. Pa nije to Las Vegas ili London ... Kada gledam iz Beograda, prepunog raznih "zabavnih mesta", onda im zavidim na njihovoj dosadnosti.

Сви имамо право на мишљење

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...

MatijaBG

pre 6 godina

Zagreb je predivan grad,gotovo je sve na svom mestu,a koliko se nekom dopadne,neka lokacija,individualna je stvar...jedino što je meni malo neobično u ZG je da s za razliku od BG,malo gradi i malo je noviteta,a imaju veći gradski budžet od nas...kako god,meni je ZG super.

lep je ali

pre 6 godina

sad ce da krene po stoti put prepucavanje zagreb vs beograd. pa evo: zagreb je lep i miran gradic, ali provincijalan, ucmao sto se tice zivosti i atmosfere, zatvoren za razna strujanja. beograd, za susjede velike haoticna turska kasaba, retkima se i svidi ta atmosfera melting pota i 'hiljadu malih ludila upakovanih u jedno veliko ludilo'

EU

pre 6 godina

Srbi odmah opleli i po Ljubljani i po Minhenu. Ne shvataju pojam razlicitih kultura. Ej, Minhen da je dosadan? Minhen i Ljubljana mogu biti dosadni samo seljacima zeljnim Sabackih vasara, splavova i Guce, a kulture, muzeja, skladnih arhitektonskih celima i istorije im svakako ne manjka.

Има лека апотека

pre 6 godina

Ако вам је досадно у Загребу, довољно је да се раздерете - Ја сам Србин!
И журка може да почне.

Gastarbeiter

pre 6 godina

Zivim u Njemackoj, porijeklom sam iz Zagreba. Procitao sam cijeli clanak na Spiegel online stranicama, pretjerano do iznemoglosti, centar Zagreba novinarki izgleda kao Bochum. To moze napisati samo netko tko nikad nije vidio ni Zagreb ni Bochum. Ne pase joj premalo zivota, ali ni previse kafica i ducana u centru, kontradiktorno. U svakom slucaju vrijedi procitao komentare Nijemaca ispod teksta na Spiegel online. Same kritike na racun autorica i skroz drugaciji dozivljaj Zagreba od Nijemaca koji su u njemu bili. Autorico ocito vise lezi arapski kolorit u njemackim gradovim kad je cak i Gornji grad u Zagrebu uspjela popljuvati jer joj izgleda previse - slatko. Plus komentar da se hrvatska valuta zove po kuni, citati iz clanka "najprovincijalnijom of svih zivotinja". Bit ce da je autorica imala decka Zagrepcana koji ju je otkantao.

Hygge

pre 6 godina

Ne treba da se nervirate zbog drugačijeg mišljenja. Napisala je što misli i to je to. E sad, dosadan grad je za nekog idealan grad, za nekoga nije.

Živim i sam u jednom "dosadnom" gradu u Danskoj. Ovde se baš "ništa ne događa". Ali ono što se događa i to redovno su: mir, dobra plata, uređeno društvo, čist vazduh i voda, jedno rečju - civilizacija!

Nijedan grad ili zemlja ne mogu zadovoljiti baš sve. Kada bi neko izlečio milion pacijenata od neke neizlečive bolesti, garantovano ne bi dobio milion "lajkova" od tih istih pacijenata. Takvi su ljudi, i o ukusima ne treba raspravljati, već živeti tamo gde vam najviše odgovara. Za mene je to Danska, a neko voli nešto drugo. Legitimno.

Milica

pre 6 godina

Rekla bih nesto o ovima koji pljuju Beograd. Moze biti prljav i nedovoljno sredjen (i zar je to toliko bitno, naposletku?!), ali jednostavno ima svoj duh, svoju draz, temperamentne ljude kakvih nema u okruzenju (uporedite, recimo, Madjare i Srbe), dve velike reke, divan Kalemegdan, Skadarliju, Adu, Avalu, Zemun, prelepe hramove, dakle, svoj smek i po tome se izdvaja od svih okolnih glavnih gradova, sve u njemu vrvi, nikad ne spava. Beograd nisu samo splavovi i narodnjaci, kako je Hrvatima milo da to predstave. Mozda je to glavno Hrvatima koji dolaze u Srbiju, ali drugima ne. Licno nijednog svog gosta iz inostranstva nisam odvela na splav, a fenomenalno se proveo. Za svakoga ima sve, dobrodosli ste da vidite i nesto drugo do omiljenih vam "cajki." Glavna zamerka mi je sto Beograd ni izbliza nije iskoristio svoje kapacitete i sto nam muzeji ne rade, sto je nevidjena sramota.

Milos

pre 6 godina

Moj utisak je da stvarno za toliki grad nema neke vreve i živosti, jes malo usporen... Ali se vidi da je ZG prijatan za život, sređen, čist i funkcionalan grad... Pa ko šta voli.

Ana

pre 6 godina

Pa šta ako je dosadan,nemora svaki grad da bude cirkus za turiste lepo je živeti i u mirnom i sredjenom gradu.Uostalom imate u blizini i more i Beograd i ostatak evrope pa birajte.

from south

pre 6 godina

MatijaBG@, to ti je zato sta se sve to sta se sada gradi u Beogradu u Zagrebu izgradilo prije 10' ili 15' godina. I bolje da je dosadan, neka se gradi i radi a za zabavu cemo lako. U Zagrebu zivi tocno 800.000 stanovnica a sira okolica broji 1.100.000 zitelja. Sam grad je prostran s mnogo velikih parkova i zelenila i prilicno je cist i uredan. Tko zna sta je doticna novinarka ocekivala i to je njeno misljenje, moje ili vase moze biti potpuno drugacije. Sam Zagreb posjecuje mnogo turista iz cijelog svijeta, doduse uglavnom zahvaljujuci tome sta je glavni grad turisticke velesile, pa se ti gosti zadrzedan ili dva i onda produze put Jadrana. Isti ima u usporedbi s Beogradom x2 vise posjetitelja a sama struktura gostiju u odnosu na Beograd u kome prevladavaju Hrvati, Turci i Nijemci je razlicita jer u Zagrebu najvise dolaze USA, GB, FRA, NJE, KINA, KOREJA, ARAPI, itd...e, sada zamislite koliko bi Beograd posjecivalo tih gostiju da se nije dogodio krvavi raspad SFRJ, vec da je Beograd ostao glavni grad te drzave ? Beograd bi bio velesila, tek nesto manje posjecen od Budimpeste i Beca. Da nisu neki tenkove ispracali cvijecem s Novog Beograda u jesen 91'. Kad jedan komentator spominje docek nacista u Zagrebu 41'. Lp svima iz Splita!

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Volim Beigrad i Zagreb, ovo pisem kao Sarajlija. Ali uvjek bi prije zivio u ZG nego u BG. Znaci za zivot, ZG bruku godina ispred, za provod tu je BG bolji puno.

Trovach

pre 6 godina

Bio sam vise puta u Zagrebu (poslednji put za docek nove 2017.) i nikada se nisam dosadjivao, samo, pitanje je ko kakav provod ocekuje. Meni je vaznije u kakvom sam drustvu. Tada ce i provod biti po mom ukusu. Na BG splavove nisam isao, niti planiram, jer takvu vrstu provoda ne volim.

Fanki Dzi

pre 6 godina

njemacki gradovi su zona sumraka cim se zatvore prodavnice u 20casova, a gradovi od po 30 000 stanovnika djeluju izmurlo vec od 17 sati.
Kafenise se jedino u Berlinu, donekle u Hamburgu. Ne znam kako su bas Nijemci procijenili da je Zagreb dosadan, koji je po meni odlican, pogotovo Gornji grad je uvijek ziv. Uostalom je Zg pun strasno lijepih djevojaka (glavni kriterij inace)

Kozarcanin

pre 6 godina

Tekst napisala mlada Svabica. Ocekivala egzoticnu i pomalo opasnu divljinu istocne Evrope, sa razuzdanim rejv partijima i nekontrolisanim emocijama a dosla u ljetom ispraznjen kontinentalni grad. Tekst vise govori o njenoj ignorantnosti...

EU Citizen

pre 6 godina

Pa, s jedne strane, čobek može da se složi donekle, Zagreb nikada nije bio previše zanimljiv, iako je centar lep i ima dobrih restorana i nešo malo noćnog života, iako za grad te veličine ništa specijalno, ali da, Nemci, jedna od najdosadnijih nacija na svetu, u kojoj samo u par najvećih gradova, u proseku tri puta većih od Zagreba postoji išta zabavno, a nešto veličine i značaja Zagreba, recimo, Štutgart ili Drezden su bez izuzetka ultraprovincijalne rupetine u kojima posle devet uveče radnim danim ne vidite ni mačku lutalicu na ulici, nekoga nazivaju "dosadnim", to je čist bezobrazluk i potpuni nedostatak perspektive :))

Nikola

pre 6 godina

Najbolji deo Maribora nije tabla Ljubljana. Meni je Maribor lepši grad. A prolazim često kroz Zagreb. Jeste mi nekako mrtav ali dok se ne provede neko vreme tamo, ništa ne treba da se priča.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Kako se meni domovnica vodi u Zagrebu i kako letim preko Zagreba često navraćam na kratko u taj grad. Zagreb je hladan i zatvoren grad. Na jedan način sam doživljavao Zagreb prije mog odlaska u London, a na drugi način po mom povratku. Mi iz Splita smo oduvijerk više voljeli beogradske p....., nego Zagrebačke piz.... No nakon deset godina Londona moja prva impresija bila je da je Zagreb izrazito čist i sređen grad. Izuzetno cijenim kulturu i ljubaznost Zagrebčana. Rockeri su najbolje opisali Zagreb. Nikada neću zaboraviti legendarni koncert Jure i Filma, koji je počeo sa "Spremni". Prije nego što je otpjevao Zagreb je hladan grad Jura se obratio publici sa rijećima " Kada čujete ovu pjesmu, bit će te sarečni što živite u Beogradu". Legendarna je pjesma od Prljavaca i "istoimeni" fima Nedeljom ujutro. Kakav je Zagreb grad najbolje nam pokazuje sudbina Štuli. Nije sporno da je njegova najveć ljubav i da su njegovi najbolji stihovio posvečeni tom gradu, ali taj grad ga nikada nije prihvatio, on je za njih uvijek ostao štokavac, seljačina u pozitivnom smislu i nevažna faca. Mislim je to jedan od razloga zašto je Štula napustio Zagreb. Zagrebčanke koje su posjetile Beograd dale su dobru misao.Sve je isto kao u Zagrebu, samo je u Beogradu sve mnogo veče i brže. Ima Zagreb svoja kazališta, koncertnu dvoranu, stadion, ali tamo će se oduvijek znati ko je purger, Dalmoš, Istrijaner... Svi oni imaju svoje klubove. Zagreb je grad za Purgere, srednjovjekovni naziv za stare Zagrebčane

mooshema

pre 6 godina

Zvim u Minhenu, umreh od smora...bolje joj je da cuti. Daleko od toga da ovaj grad nema ponudu da se ispuni vreme, ali ako pricamo o atmosferi i energiji grada- vikendom izgleda kao da je bila zombi apokalipsa a vi ste medju malobrojnim prezivelim...

mario

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...
(My name is Zlatan, 13. oktobar 2017 09:13)

Da zato taj dosadni Zagreb posjeti više stranih turista nego cijelu Srbiju i pritom mislim na strane turiste ne ove sa područja ExYu kojih je najviše koji posjete Srbiju.
Idite pročitati orginalni tekst i pogledajte ispod komentare koji demantiraju novinarku.

"Komsije mi "nit smrde nit mirisu", ali mi je drago da neko sa zapada konacno kaze istinu o Zagrebu ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samolik, 13. oktobar 2017 09:21)

Da zato dolazi sve više stranaca zato ga proglase za najbolji advent itd..a vi se toliko trudite sa postavljanjem rasvjete u desetom mjesecu već.Gosti su vam iz ExYu i rođaci iz RS i CG ili nevidljivi bugari i onda vi govorite o turizmu.

Gaston

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.
(Сви имамо право на мишљење, 13. oktobar 2017 09:42)

Mislio si da je Zagreb velegrad? U Zagrebu sam boravio svojevremeno kao student zbog radi zezanja, pa kasnije poslovno, pa u poseti prijateljima i tako dalje... uglavnom, raznim povodima. Uvek, ali uvek je ostavljao utisak malog grada na periferiji centralne Evrope. I po duhu, i po arhitekturi i po stilu života. Dakle prosek proseka, ni po čemu poseban i zapravo dosadan.

Marko

pre 6 godina

Em što većina vas u Zagrebu nikad nije bila nego se hvataju one stare da je Zagreb "provincija, dosadan, da su i njemu nikad ništa ne događa", pa tu mantru ponavljaju, vjerovatno dok ne zagaze u grob. Lonely Planet mora da je prošvikao kada ga je nazvao broj 1 destinacijom u Europi za 2017.

Ajde se vi držite svojih cajki i splavova, pa mi samo budite najzabavnija metropola u kozmosu.

vodonosa

pre 6 godina

Ovo je pisano sa ociglednom zeljom da se ocrni jedan grad.Cemu ovolika ogorčenost i potreba za vredjanjem.Uzgred sve sto je rekla nije istina,bio sam nedavno i utisak je vrlo pozitivan.Gospodju mora da je neko licno povredio, pa je svoj problem opisala u "objektivnom" novinarskom izveštaju.

zgslavac

pre 6 godina

Iskreno, kao purger, slažem se, osim ako volite komercijalnu latino-pop muziku i piće na slamku s bezličnim ljudima. Kvalitetnih sadržaja ima, ali trebaš pratiti da bi ih pohvatao. S druge strane, frendovi koji su otišli van u Njemačku, Irsku, kažu da je i tamo slično (naravno Berlin je drugi svemir).

Simon

pre 6 godina

Bio sam u Zagrebu 2 puta u poslednjih 8 godina i nikada pre toga, poslom, lepo ugošćen i ljubazno proveden kroz grad. Pogled sa Slemena je zaista prelep a autoput ka moru jako dobar :)... šalim se (moji ljubazni domačini će razumeti ovu šalu), veoma čist mali grad (uže gradsko jezgro) sa svim sadržajima koje bi trebalo da ima, interesantnom mrežom tramvaja, odličnim kafićima, dosta zelenila, obnovljenih i održavanih fasada, lepo. Novi Zagreb je malo drugačija priča, nešto poput prvih blokova na NBgd ali i oni se trude da to izmene koliko mogu. Kažem, išao sam poslovno pa sam po gradu proveo praktično po jedno kasno poslepodne i veče i stvarno ne mogu da kažem da mi je bilo dosadno. Kada si prvi put negde pogotovo u Zagrebu, u mojim godinama, pa meni je zapravo sve bilo interesantno. Meni, koji sam iz Srbije, ali Nemcima i Nemicama vidim i nije...

Strelac

pre 6 godina

Bio sam vise puta po nekoliko dana i meni se dopada.Uvek se rado vracam.Opet to pitanje je karaktera osobe koja Vam prenosi utiske.

krista

pre 6 godina

Možda se ipak trebala raspitati prije no što je došla u Zagreb po ljeti pa saznati da je grad pust jer su svi na moru. Nek sada dodje pa vidi kako je "pust". Inače relacija Zagreb Beograd je neusporediva i priznati ću da sam osobno najbolji provod prije par godina imala upravo u Beogradu.

lol

pre 6 godina

Nisam nikada bio, ali se nadam da cu imati priliku u blizoj buducnosti posjetiti Beograd... svi prijatelji koji su bili kazu da je grad super. E sad, usporedba Zg vs Bg...mislim da je Bg atraktviniji za strance zato sto se u njega puno vise ulozilo zbog sveukupno puno manje ponude sto se tice turizma u Srbiji u odnosu na Hrvatsku koja je preplavljena turistima ali na obalnom podrucju. Turisti su tek nedavno poceli sve vise otkrivati kontinentalni dio Hrvatske pa smatram da ce se samim time i vise uloziti u taj dio kako bi imao sto raznolikiji sadrzaj za ponuditi turistima.

Smuleco

pre 6 godina

@Trovach: Ma naravno, najbitnije je sa kim si, a ne gde si. Potpuno si u pravu, matori:)
p.s. Pazi, nisu loši neki splavovi, na zemunskom keju, da odeš na ručak ili večeru...problem su "oni" splavovi, koji počinju da "rade", od ponoći, do 7h ujutru..
:(

TED ZG

pre 6 godina

Vrlo zanimljivo je da su upravo čitatelji tog istog der spiegela prglasili Zagreb top destinacijom u 2017.
To da je dosadan nije da izgeda kao Bochum i Rostock je čista glupost.
Ugostiteljstvo je zadnjih godina vrh što polazuje i rekordni broj turista.
Svašta se može vidjeti i doživjeti a mogla se malo povezati i sa lokalnim ljudima i proučiti vrlo bogatu povijest grada.

Lepe ti je Zagorje zelene..

pre 6 godina

“bicikl može voziti samo polagano, a i biciklističke staze su zapravo na pločnicima”

Nije tačno. U Zagrebu bicikle voze, prilično velikom brzinom, po tramvajskim šinama, duž Ilice, koja je pešačko-tramvajska zona. Priznaćete, to može biti veoma uzbudljivo!

Nije Zagreb baš toliko mrtav grad, izuzev pojedinh njegovih delova, kao što je, na primer, Mirogoj. Zanimljivo je i da se Ministarstvo pomorstva nalazi na obali reke Save, koja niti je plovna, niti joj se može prići, zbog specifičnog oblika obaloutvrde. Zanimljivo je da većina Zagrepčana nepravilno izgovara toponim "Sleme" (vrh planine Medvednice, nadomak Zagreba), dodajući mu pošto-poto, jekavski oblik - "Sljeme". To je kao kad bi Beograđani insistirali da se Avalu naziva "Havala". Takođe je zanimljivo da u čuvenom "Vinceku" uopšte ne možete naručiti vino. Ima još jedna zanimljivost, ali to već pripada panevropskoj savremenoj tradiciji (koja je izvorno američka). U Gradskoj kavani, po paprenim cenama, možete da popijete odličnu kavu, ali ne možete da zapalite cigaretu uz tu kavu. (Ostaje nejasno zašto nepušači piju kafu i odakle toliko nepušača koji vole da piju kafu!)

12

pre 6 godina

Živim u Zagrebu 20 godina. Nije to Amsterdam a ni Rio de Janeiro ali se ne može reći da nema događanja. Nema razuzdanosti za turiste, ako je to ono što netko očekuje (to tražite negdje drugdje) ali se ne može reći i da je puritanski (pogledati kakvi su videi završili na Internetu i na kakvim partijima su zavrsile neke manekenke). Tramvajski promet je spor i neprikladan, tu se slažem. Jarun je lijep, oko ovoga se ne slažem. Tko voli fizičku aktivnost ima lijepih mjesta za šetnju i joging (Maksimir), u gradu djeluje 30-ak planinarskih društava koji gotovo na tjednoj bazi organiziraju izlete.

P.S.
Nije reklama ali postoji sajt i aplikacija na Google Play trgovini (Divan.hr) koja sumira događanja u gradu pa sami prosudite.

Neka dodje novirka Spigla do Beograda malo oko 03 ujutro

pre 6 godina

Zato u Beogradu Zagrebcani i Zagrebcanke na nogama u 05 ujutro.Zivim u Beogradu nekih 15-ak godina jeste da je sve ruzno i prljavo i divlje kako necete naci nigde u nekom drugom normalnom Evropskom gradu ali nikad nije dosadno.Energije i zabave na svakom koraku.Pica na drva 100 dinara/80 eurocenti,leskovacka pljeskavica 150 dinara/1.2 eura,hosteli 5 eura,pivo 50 eurocenti,stranaca od Kineza preko Turaka do Amerikanaca i Svedjana u Knez Mihajlovoj se vise i ne prica srpski nakon ponoci.Splavovi se vec druga prica tu se sam ne ide.

Коста

pre 6 godina

(zambezi, 13. oktobar 2017 09:14)

Минхен стварно не бих препоручио, осим када је Октоберфест, али Берлин је под обавезно.

mario

pre 6 godina

Evo po ovoj listi je dosadni Zagreb ispred veselog Beograda.
https://www.weekengo.com/en-EN/study/100-top-destinations-to-spend-a-weekend.html

Sekula

pre 6 godina

Meni je Zagreb najdosadniji grad u kojem sam bio, a bio sam vise puta. Ljubljana je daleko zanimljivija iako Sloveniju cesto prozivaju da je dosadna.

Marko

pre 6 godina

Mlada je novinarka, pa se ne seca kako je uzbudljiv grad to bio 10. aprila 1941. kada su Nemci usli u njega. Takav docek nisu imali ni u Austriji.

MatijaBG

pre 6 godina

Zagreb je predivan grad,gotovo je sve na svom mestu,a koliko se nekom dopadne,neka lokacija,individualna je stvar...jedino što je meni malo neobično u ZG je da s za razliku od BG,malo gradi i malo je noviteta,a imaju veći gradski budžet od nas...kako god,meni je ZG super.

milan mihaljcic

pre 6 godina

Lako je biti zabavan kad je covek cinican. Najbolji deo Zagreba je auto-put ka moru - poput onog - najbolji deo Maribora je tabla "Ljubljana"... Bez veze. Tekst razotkriva autorku, ne Zagreb.

from south

pre 6 godina

MatijaBG@, to ti je zato sta se sve to sta se sada gradi u Beogradu u Zagrebu izgradilo prije 10' ili 15' godina. I bolje da je dosadan, neka se gradi i radi a za zabavu cemo lako. U Zagrebu zivi tocno 800.000 stanovnica a sira okolica broji 1.100.000 zitelja. Sam grad je prostran s mnogo velikih parkova i zelenila i prilicno je cist i uredan. Tko zna sta je doticna novinarka ocekivala i to je njeno misljenje, moje ili vase moze biti potpuno drugacije. Sam Zagreb posjecuje mnogo turista iz cijelog svijeta, doduse uglavnom zahvaljujuci tome sta je glavni grad turisticke velesile, pa se ti gosti zadrzedan ili dva i onda produze put Jadrana. Isti ima u usporedbi s Beogradom x2 vise posjetitelja a sama struktura gostiju u odnosu na Beograd u kome prevladavaju Hrvati, Turci i Nijemci je razlicita jer u Zagrebu najvise dolaze USA, GB, FRA, NJE, KINA, KOREJA, ARAPI, itd...e, sada zamislite koliko bi Beograd posjecivalo tih gostiju da se nije dogodio krvavi raspad SFRJ, vec da je Beograd ostao glavni grad te drzave ? Beograd bi bio velesila, tek nesto manje posjecen od Budimpeste i Beca. Da nisu neki tenkove ispracali cvijecem s Novog Beograda u jesen 91'. Kad jedan komentator spominje docek nacista u Zagrebu 41'. Lp svima iz Splita!

lep je ali

pre 6 godina

sad ce da krene po stoti put prepucavanje zagreb vs beograd. pa evo: zagreb je lep i miran gradic, ali provincijalan, ucmao sto se tice zivosti i atmosfere, zatvoren za razna strujanja. beograd, za susjede velike haoticna turska kasaba, retkima se i svidi ta atmosfera melting pota i 'hiljadu malih ludila upakovanih u jedno veliko ludilo'

Сви имамо право на мишљење

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.

Gaston

pre 6 godina

Pre dve godine sam u Zagrebu boravio par dana. Iznenadio sam se koliko malo živosti je u starom gradu i centru bilo prisutno posle 10 uveče. Kao da si u nekom osrednjem srednjeevropskom gradu a ne u velegradu.
(Сви имамо право на мишљење, 13. oktobar 2017 09:42)

Mislio si da je Zagreb velegrad? U Zagrebu sam boravio svojevremeno kao student zbog radi zezanja, pa kasnije poslovno, pa u poseti prijateljima i tako dalje... uglavnom, raznim povodima. Uvek, ali uvek je ostavljao utisak malog grada na periferiji centralne Evrope. I po duhu, i po arhitekturi i po stilu života. Dakle prosek proseka, ni po čemu poseban i zapravo dosadan.

zambezi

pre 6 godina

Zagreb možda nije najživlji grad, ali je vrlo lep, uređen, prostran i čist. Na odličnoj je lokaciji (dva sata od mora, sat vremena od ski centara, Medvednica se bukvalno "podiže" iz grada). Ne znam šta ova "novinarka" želi da kaže, ali meni je Zagreb svakako življi od svih 10 nemačkih gradova u kojima sam bio (osim Minhena i Berlina).

Pera

pre 6 godina

Bas je to bitno da bude zabavan strancima. Pa nije to Las Vegas ili London ... Kada gledam iz Beograda, prepunog raznih "zabavnih mesta", onda im zavidim na njihovoj dosadnosti.

mario

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...
(My name is Zlatan, 13. oktobar 2017 09:13)

Da zato taj dosadni Zagreb posjeti više stranih turista nego cijelu Srbiju i pritom mislim na strane turiste ne ove sa područja ExYu kojih je najviše koji posjete Srbiju.
Idite pročitati orginalni tekst i pogledajte ispod komentare koji demantiraju novinarku.

"Komsije mi "nit smrde nit mirisu", ali mi je drago da neko sa zapada konacno kaze istinu o Zagrebu ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samolik, 13. oktobar 2017 09:21)

Da zato dolazi sve više stranaca zato ga proglase za najbolji advent itd..a vi se toliko trudite sa postavljanjem rasvjete u desetom mjesecu već.Gosti su vam iz ExYu i rođaci iz RS i CG ili nevidljivi bugari i onda vi govorite o turizmu.

Milica

pre 6 godina

Rekla bih nesto o ovima koji pljuju Beograd. Moze biti prljav i nedovoljno sredjen (i zar je to toliko bitno, naposletku?!), ali jednostavno ima svoj duh, svoju draz, temperamentne ljude kakvih nema u okruzenju (uporedite, recimo, Madjare i Srbe), dve velike reke, divan Kalemegdan, Skadarliju, Adu, Avalu, Zemun, prelepe hramove, dakle, svoj smek i po tome se izdvaja od svih okolnih glavnih gradova, sve u njemu vrvi, nikad ne spava. Beograd nisu samo splavovi i narodnjaci, kako je Hrvatima milo da to predstave. Mozda je to glavno Hrvatima koji dolaze u Srbiju, ali drugima ne. Licno nijednog svog gosta iz inostranstva nisam odvela na splav, a fenomenalno se proveo. Za svakoga ima sve, dobrodosli ste da vidite i nesto drugo do omiljenih vam "cajki." Glavna zamerka mi je sto Beograd ni izbliza nije iskoristio svoje kapacitete i sto nam muzeji ne rade, sto je nevidjena sramota.

EU

pre 6 godina

Srbi odmah opleli i po Ljubljani i po Minhenu. Ne shvataju pojam razlicitih kultura. Ej, Minhen da je dosadan? Minhen i Ljubljana mogu biti dosadni samo seljacima zeljnim Sabackih vasara, splavova i Guce, a kulture, muzeja, skladnih arhitektonskih celima i istorije im svakako ne manjka.

My name is Zlatan

pre 6 godina

Pa ako kad ne treba ići u ZG je ljeti .. grad je prazan pust od studenata i pust od svih koji su na godišnjem i otišli tim autoputem na more, a i pust od svih koji se skrivaju od vrelog betona.... Al istini za volji BG je 100x uzbudljiviji grad od zg, bilo kada...

Sekula

pre 6 godina

Meni je Zagreb najdosadniji grad u kojem sam bio, a bio sam vise puta. Ljubljana je daleko zanimljivija iako Sloveniju cesto prozivaju da je dosadna.

paleontolog

pre 6 godina

Ipak je malko zlonamerna. Ja živim u Beogradu pa ne jurcam svako veče na splavove koji su biser turističke ponude našeg grada, možda bi se njoj to dopalo, mlada neiživljena zapadnjakinja.

Neka dodje novirka Spigla do Beograda malo oko 03 ujutro

pre 6 godina

Zato u Beogradu Zagrebcani i Zagrebcanke na nogama u 05 ujutro.Zivim u Beogradu nekih 15-ak godina jeste da je sve ruzno i prljavo i divlje kako necete naci nigde u nekom drugom normalnom Evropskom gradu ali nikad nije dosadno.Energije i zabave na svakom koraku.Pica na drva 100 dinara/80 eurocenti,leskovacka pljeskavica 150 dinara/1.2 eura,hosteli 5 eura,pivo 50 eurocenti,stranaca od Kineza preko Turaka do Amerikanaca i Svedjana u Knez Mihajlovoj se vise i ne prica srpski nakon ponoci.Splavovi se vec druga prica tu se sam ne ide.

Marko

pre 6 godina

Em što većina vas u Zagrebu nikad nije bila nego se hvataju one stare da je Zagreb "provincija, dosadan, da su i njemu nikad ništa ne događa", pa tu mantru ponavljaju, vjerovatno dok ne zagaze u grob. Lonely Planet mora da je prošvikao kada ga je nazvao broj 1 destinacijom u Europi za 2017.

Ajde se vi držite svojih cajki i splavova, pa mi samo budite najzabavnija metropola u kozmosu.

mario

pre 6 godina

Evo po ovoj listi je dosadni Zagreb ispred veselog Beograda.
https://www.weekengo.com/en-EN/study/100-top-destinations-to-spend-a-weekend.html

Lepe ti je Zagorje zelene..

pre 6 godina

“bicikl može voziti samo polagano, a i biciklističke staze su zapravo na pločnicima”

Nije tačno. U Zagrebu bicikle voze, prilično velikom brzinom, po tramvajskim šinama, duž Ilice, koja je pešačko-tramvajska zona. Priznaćete, to može biti veoma uzbudljivo!

Nije Zagreb baš toliko mrtav grad, izuzev pojedinh njegovih delova, kao što je, na primer, Mirogoj. Zanimljivo je i da se Ministarstvo pomorstva nalazi na obali reke Save, koja niti je plovna, niti joj se može prići, zbog specifičnog oblika obaloutvrde. Zanimljivo je da većina Zagrepčana nepravilno izgovara toponim "Sleme" (vrh planine Medvednice, nadomak Zagreba), dodajući mu pošto-poto, jekavski oblik - "Sljeme". To je kao kad bi Beograđani insistirali da se Avalu naziva "Havala". Takođe je zanimljivo da u čuvenom "Vinceku" uopšte ne možete naručiti vino. Ima još jedna zanimljivost, ali to već pripada panevropskoj savremenoj tradiciji (koja je izvorno američka). U Gradskoj kavani, po paprenim cenama, možete da popijete odličnu kavu, ali ne možete da zapalite cigaretu uz tu kavu. (Ostaje nejasno zašto nepušači piju kafu i odakle toliko nepušača koji vole da piju kafu!)

Има лека апотека

pre 6 godina

Ако вам је досадно у Загребу, довољно је да се раздерете - Ја сам Србин!
И журка може да почне.

Hygge

pre 6 godina

Ne treba da se nervirate zbog drugačijeg mišljenja. Napisala je što misli i to je to. E sad, dosadan grad je za nekog idealan grad, za nekoga nije.

Živim i sam u jednom "dosadnom" gradu u Danskoj. Ovde se baš "ništa ne događa". Ali ono što se događa i to redovno su: mir, dobra plata, uređeno društvo, čist vazduh i voda, jedno rečju - civilizacija!

Nijedan grad ili zemlja ne mogu zadovoljiti baš sve. Kada bi neko izlečio milion pacijenata od neke neizlečive bolesti, garantovano ne bi dobio milion "lajkova" od tih istih pacijenata. Takvi su ljudi, i o ukusima ne treba raspravljati, već živeti tamo gde vam najviše odgovara. Za mene je to Danska, a neko voli nešto drugo. Legitimno.

Trovach

pre 6 godina

Bio sam vise puta u Zagrebu (poslednji put za docek nove 2017.) i nikada se nisam dosadjivao, samo, pitanje je ko kakav provod ocekuje. Meni je vaznije u kakvom sam drustvu. Tada ce i provod biti po mom ukusu. Na BG splavove nisam isao, niti planiram, jer takvu vrstu provoda ne volim.

Ana

pre 6 godina

Pa šta ako je dosadan,nemora svaki grad da bude cirkus za turiste lepo je živeti i u mirnom i sredjenom gradu.Uostalom imate u blizini i more i Beograd i ostatak evrope pa birajte.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Volim Beigrad i Zagreb, ovo pisem kao Sarajlija. Ali uvjek bi prije zivio u ZG nego u BG. Znaci za zivot, ZG bruku godina ispred, za provod tu je BG bolji puno.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 6 godina

Kako se meni domovnica vodi u Zagrebu i kako letim preko Zagreba često navraćam na kratko u taj grad. Zagreb je hladan i zatvoren grad. Na jedan način sam doživljavao Zagreb prije mog odlaska u London, a na drugi način po mom povratku. Mi iz Splita smo oduvijerk više voljeli beogradske p....., nego Zagrebačke piz.... No nakon deset godina Londona moja prva impresija bila je da je Zagreb izrazito čist i sređen grad. Izuzetno cijenim kulturu i ljubaznost Zagrebčana. Rockeri su najbolje opisali Zagreb. Nikada neću zaboraviti legendarni koncert Jure i Filma, koji je počeo sa "Spremni". Prije nego što je otpjevao Zagreb je hladan grad Jura se obratio publici sa rijećima " Kada čujete ovu pjesmu, bit će te sarečni što živite u Beogradu". Legendarna je pjesma od Prljavaca i "istoimeni" fima Nedeljom ujutro. Kakav je Zagreb grad najbolje nam pokazuje sudbina Štuli. Nije sporno da je njegova najveć ljubav i da su njegovi najbolji stihovio posvečeni tom gradu, ali taj grad ga nikada nije prihvatio, on je za njih uvijek ostao štokavac, seljačina u pozitivnom smislu i nevažna faca. Mislim je to jedan od razloga zašto je Štula napustio Zagreb. Zagrebčanke koje su posjetile Beograd dale su dobru misao.Sve je isto kao u Zagrebu, samo je u Beogradu sve mnogo veče i brže. Ima Zagreb svoja kazališta, koncertnu dvoranu, stadion, ali tamo će se oduvijek znati ko je purger, Dalmoš, Istrijaner... Svi oni imaju svoje klubove. Zagreb je grad za Purgere, srednjovjekovni naziv za stare Zagrebčane

Коста

pre 6 godina

(zambezi, 13. oktobar 2017 09:14)

Минхен стварно не бих препоручио, осим када је Октоберфест, али Берлин је под обавезно.

Gastarbeiter

pre 6 godina

Zivim u Njemackoj, porijeklom sam iz Zagreba. Procitao sam cijeli clanak na Spiegel online stranicama, pretjerano do iznemoglosti, centar Zagreba novinarki izgleda kao Bochum. To moze napisati samo netko tko nikad nije vidio ni Zagreb ni Bochum. Ne pase joj premalo zivota, ali ni previse kafica i ducana u centru, kontradiktorno. U svakom slucaju vrijedi procitao komentare Nijemaca ispod teksta na Spiegel online. Same kritike na racun autorica i skroz drugaciji dozivljaj Zagreba od Nijemaca koji su u njemu bili. Autorico ocito vise lezi arapski kolorit u njemackim gradovim kad je cak i Gornji grad u Zagrebu uspjela popljuvati jer joj izgleda previse - slatko. Plus komentar da se hrvatska valuta zove po kuni, citati iz clanka "najprovincijalnijom of svih zivotinja". Bit ce da je autorica imala decka Zagrepcana koji ju je otkantao.

mooshema

pre 6 godina

Zvim u Minhenu, umreh od smora...bolje joj je da cuti. Daleko od toga da ovaj grad nema ponudu da se ispuni vreme, ali ako pricamo o atmosferi i energiji grada- vikendom izgleda kao da je bila zombi apokalipsa a vi ste medju malobrojnim prezivelim...

Milos

pre 6 godina

Moj utisak je da stvarno za toliki grad nema neke vreve i živosti, jes malo usporen... Ali se vidi da je ZG prijatan za život, sređen, čist i funkcionalan grad... Pa ko šta voli.

EU Citizen

pre 6 godina

Pa, s jedne strane, čobek može da se složi donekle, Zagreb nikada nije bio previše zanimljiv, iako je centar lep i ima dobrih restorana i nešo malo noćnog života, iako za grad te veličine ništa specijalno, ali da, Nemci, jedna od najdosadnijih nacija na svetu, u kojoj samo u par najvećih gradova, u proseku tri puta većih od Zagreba postoji išta zabavno, a nešto veličine i značaja Zagreba, recimo, Štutgart ili Drezden su bez izuzetka ultraprovincijalne rupetine u kojima posle devet uveče radnim danim ne vidite ni mačku lutalicu na ulici, nekoga nazivaju "dosadnim", to je čist bezobrazluk i potpuni nedostatak perspektive :))

vodonosa

pre 6 godina

Ovo je pisano sa ociglednom zeljom da se ocrni jedan grad.Cemu ovolika ogorčenost i potreba za vredjanjem.Uzgred sve sto je rekla nije istina,bio sam nedavno i utisak je vrlo pozitivan.Gospodju mora da je neko licno povredio, pa je svoj problem opisala u "objektivnom" novinarskom izveštaju.

Kozarcanin

pre 6 godina

Tekst napisala mlada Svabica. Ocekivala egzoticnu i pomalo opasnu divljinu istocne Evrope, sa razuzdanim rejv partijima i nekontrolisanim emocijama a dosla u ljetom ispraznjen kontinentalni grad. Tekst vise govori o njenoj ignorantnosti...

zgslavac

pre 6 godina

Iskreno, kao purger, slažem se, osim ako volite komercijalnu latino-pop muziku i piće na slamku s bezličnim ljudima. Kvalitetnih sadržaja ima, ali trebaš pratiti da bi ih pohvatao. S druge strane, frendovi koji su otišli van u Njemačku, Irsku, kažu da je i tamo slično (naravno Berlin je drugi svemir).

TED ZG

pre 6 godina

Vrlo zanimljivo je da su upravo čitatelji tog istog der spiegela prglasili Zagreb top destinacijom u 2017.
To da je dosadan nije da izgeda kao Bochum i Rostock je čista glupost.
Ugostiteljstvo je zadnjih godina vrh što polazuje i rekordni broj turista.
Svašta se može vidjeti i doživjeti a mogla se malo povezati i sa lokalnim ljudima i proučiti vrlo bogatu povijest grada.

Nikola

pre 6 godina

Najbolji deo Maribora nije tabla Ljubljana. Meni je Maribor lepši grad. A prolazim često kroz Zagreb. Jeste mi nekako mrtav ali dok se ne provede neko vreme tamo, ništa ne treba da se priča.

Simon

pre 6 godina

Bio sam u Zagrebu 2 puta u poslednjih 8 godina i nikada pre toga, poslom, lepo ugošćen i ljubazno proveden kroz grad. Pogled sa Slemena je zaista prelep a autoput ka moru jako dobar :)... šalim se (moji ljubazni domačini će razumeti ovu šalu), veoma čist mali grad (uže gradsko jezgro) sa svim sadržajima koje bi trebalo da ima, interesantnom mrežom tramvaja, odličnim kafićima, dosta zelenila, obnovljenih i održavanih fasada, lepo. Novi Zagreb je malo drugačija priča, nešto poput prvih blokova na NBgd ali i oni se trude da to izmene koliko mogu. Kažem, išao sam poslovno pa sam po gradu proveo praktično po jedno kasno poslepodne i veče i stvarno ne mogu da kažem da mi je bilo dosadno. Kada si prvi put negde pogotovo u Zagrebu, u mojim godinama, pa meni je zapravo sve bilo interesantno. Meni, koji sam iz Srbije, ali Nemcima i Nemicama vidim i nije...

12

pre 6 godina

Živim u Zagrebu 20 godina. Nije to Amsterdam a ni Rio de Janeiro ali se ne može reći da nema događanja. Nema razuzdanosti za turiste, ako je to ono što netko očekuje (to tražite negdje drugdje) ali se ne može reći i da je puritanski (pogledati kakvi su videi završili na Internetu i na kakvim partijima su zavrsile neke manekenke). Tramvajski promet je spor i neprikladan, tu se slažem. Jarun je lijep, oko ovoga se ne slažem. Tko voli fizičku aktivnost ima lijepih mjesta za šetnju i joging (Maksimir), u gradu djeluje 30-ak planinarskih društava koji gotovo na tjednoj bazi organiziraju izlete.

P.S.
Nije reklama ali postoji sajt i aplikacija na Google Play trgovini (Divan.hr) koja sumira događanja u gradu pa sami prosudite.

Fanki Dzi

pre 6 godina

njemacki gradovi su zona sumraka cim se zatvore prodavnice u 20casova, a gradovi od po 30 000 stanovnika djeluju izmurlo vec od 17 sati.
Kafenise se jedino u Berlinu, donekle u Hamburgu. Ne znam kako su bas Nijemci procijenili da je Zagreb dosadan, koji je po meni odlican, pogotovo Gornji grad je uvijek ziv. Uostalom je Zg pun strasno lijepih djevojaka (glavni kriterij inace)

lol

pre 6 godina

Nisam nikada bio, ali se nadam da cu imati priliku u blizoj buducnosti posjetiti Beograd... svi prijatelji koji su bili kazu da je grad super. E sad, usporedba Zg vs Bg...mislim da je Bg atraktviniji za strance zato sto se u njega puno vise ulozilo zbog sveukupno puno manje ponude sto se tice turizma u Srbiji u odnosu na Hrvatsku koja je preplavljena turistima ali na obalnom podrucju. Turisti su tek nedavno poceli sve vise otkrivati kontinentalni dio Hrvatske pa smatram da ce se samim time i vise uloziti u taj dio kako bi imao sto raznolikiji sadrzaj za ponuditi turistima.

Smuleco

pre 6 godina

@Trovach: Ma naravno, najbitnije je sa kim si, a ne gde si. Potpuno si u pravu, matori:)
p.s. Pazi, nisu loši neki splavovi, na zemunskom keju, da odeš na ručak ili večeru...problem su "oni" splavovi, koji počinju da "rade", od ponoći, do 7h ujutru..
:(

krista

pre 6 godina

Možda se ipak trebala raspitati prije no što je došla u Zagreb po ljeti pa saznati da je grad pust jer su svi na moru. Nek sada dodje pa vidi kako je "pust". Inače relacija Zagreb Beograd je neusporediva i priznati ću da sam osobno najbolji provod prije par godina imala upravo u Beogradu.

Strelac

pre 6 godina

Bio sam vise puta po nekoliko dana i meni se dopada.Uvek se rado vracam.Opet to pitanje je karaktera osobe koja Vam prenosi utiske.