Subota, 07.10.2017.

12:24

Dramatično sletanje leteće grdosije usred oluje

Izvor: B92

Dramatièno sletanje leteæe grdosije usred oluje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментатори су летење научили на YT,мада признају да нису пилоти.Очекујем да се на YT појави и снимак порођаја,па да дотична господа постану и гинеколози,акушери.Какав је то проблем,овде радер, тамо форцепс,ми све знамо.Школа је апсолутно превазиђена,образујемо се на YT.

Ivan

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

Ne razumem potrebu prosipanja pameti i kontriranju svemu sto je realno i moguce! Pa vidis druze u nemackoj skoro pa na svaki komercijalni aer je mogao da sleti I uzleti!!

Anon

pre 6 godina

Sletao sam jednom prilikom u Moskvu tokom olujnog nevremena sa malim Suhoj Superjet-om 100, definitivno nije bio prijatan osećaj unutra, posebno kada je počeo da se kliže po pisti. Vetar ga je nosio na sve strane. No, sve se dobro završilo, čak se ni ostali putnici nisu mnogo potresli.

ZdravkoNS

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

I baš zbog toga što je grdosija, nešto što (naspram njega) mali aviončići i ne osete, ovo čudo kada dune vetar je kao jedro na Jedrilici, nije to igračka.

I ovi što kažu previše Rudera trebaju da znaju da to nije lovački ili akrobatski avion, pa odreaguje u trenutku, ovo je bre šleper i ima lufta kada nešto zadaš, pa dok se ne izvrši...

Naklon Pilotima do zemlje.

Igor

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam gde komentatori ne vide vetar!? Jak vetar se jasno vidi u krosnjama drveca ispod desnog krila neposredno pre nego sto se krilo spusti do linije krosnji. Vidi si na istom mestu i malo kasnije. A najlakse ga je uociti u trenutku kad tockovi udaraju u asfalt. Stvara se oblak dima koji odmah bezi desno of aviona. Taj bocni vetar se vidi oko tockova sve vreme kako se avion priblizava kameri. Jos ako je promenljive jacine na razlicitim visinama bliskim zemlji dobijamo ovo sto vidimo na snimku.

nisandzija

pre 6 godina

@urke
Mozda ga nije bilo u tom delu, ali u zoni sletanja (ocigledno) jeste... Cenite da je pilotu bilo dosadno, pa se malo zaigrao??

Milan

pre 6 godina

Često letim za Dizeldorf i ako ništa drugo znam da je to jedan od najnezgodnijih aerodroma za sletanje. Često duvaju bočni vetrovi i znalo je biti puno njihanja aviona i naglih propadanja u prilazu pisti. Nekoliko puta je dobar deo aviona vrištao ali nikad nisam imao utisak da je stvarno opasno i da pilot nema kontrolu.

Zoran

pre 6 godina

Ovo jeste bocni vetar i to izuzetno promenljivog intenziteta. "Strucnjaci" koji pisu da se obliznje drvece nije ni pomeralo treba da znaju da postoje i "strim" vetrovi, malog polja ali velike promenjljive brzine. Najjaci je bio na 30 metara od zemlje. Tu nestabilnost je potpomogao i ogroman vertikalni stabilizator (rep). Lepo se vidi kompenzacija.

marko

pre 6 godina

Види се по положају авиона да је пилот заузео добар угао, међутим скоро при самом слетању се види да авион у једном тренутку бежи од писте што је очигледно знак новог удара ветра, пилот и то коригује, и наравно да долази до оваквог слетања. Ветар је чудо, као и све из природе, и то човек не може да контролише. Не видим неку грешку пилота овде, пошто је нови удар уследио кад је већ био доста ниско. Битно да је све добро прошло.

Ови што коментаришу сад сте још и контролори лета и пилоти, боље је да преиспитају свој живот и своје ставове, а не да троше време да коментаруше туђе знање и интересовања.

артиљерац

pre 6 godina

@ miskec Моја маленкост је саобраћајни инжењер ваздушног саобраћаја
и ранспорта већ 34 године.Толико око тога шта ја разумем.Оно што сам
је заборавио о ваздухопловству ти НИКАД нећеш знати.А Rog и Rogic
су пилоти као што сам ја Џемс Дин.

rog

pre 6 godina

@ rog 
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 07. oktobar 2017 14:19)

Nisam ni pilot ali to su osnovne stvari, ako vetar duva bocno nos aviona se okrene u vetar pa avion leti postrance, i tako do momenta kad avion treba da dotakne pistu gde tockovi moraju da se poravnaju sa pravcem kretanja. Na snimku se vidi da je momenate pre sletanja pilot pokusao da okrene avion u pravcu piste kormilom pravca ali je preterao pa je avion otisao previse na drugu stranu. Slede 2-3 korekcije dok su tockovi na zemlji. Posmatraj rep. Trazi crosswind landing na youtube videces gomilu snimaka sletanja istom tehnikom koju koriste avioni sa nisko postavljenim motorima na krilu.

A380

pre 6 godina

@rog - upravo tako. "Crosswind" nije bio bas toliko dramatican, ali "rudder" kompenzacija je pri kraju bila preterana. Otuda je vise ovo bilo dramaticno na pisti, nego li u vazduhu.

Sto se tice ovog koji vas napada, pisao bi hvalospeve ovde da je rec o nekom ruskom avionu, pa bi slusali epske pesme o strucnosti ruskih pilota. Ovako, vase strucno objasnjenje je ipak van dometa artiljerija, koja puca uglavnom prizemnom i bez cilja.

samo da kazem...

pre 6 godina

Nije greška pilota, to je normalno sletanje u ovakvim uslovima. Po ponašanju aviona se vidi da ima udare bočnog vetra. Bočni vetar na sletanju se malim avionima parira spuštanjem krila u vetar i držanjem kursa u osi piste. Veliki avioni pariraju (poništavaju) bočni vetar kursom, tj okrenu nos u stranu vetra, ali ne smeju tako dodirnuti pistu, jer bi izlomili točkove slećući u traverzi, pa moraju gurnuti nogu u smer vetra, kako bi ispravili avion, na koji metar od piste. Naravno, avion se tada neizvežno zanese, jer ga gura vetar, a pilot gurne suprotnu nogu - u vatar kako bi vratio avion u osu piste. Posle par zmijki dolazi u osu piste i gubi brzunu, i gotovo sletanje... Očigledno je da su udari bili nepredvidljivi i oštri, po energičnim komandama koje je pilot davao neposredno pre sletanja... Imao sam dovoljno takvih sletanja sa malim avionima (inače sam sportski pilot) tako da verujte da je ono što pišem tako... Kod malih aviona je doduše znatno lakše, ali je vetar isti - nepredvidljiv. Možda je mogao malo blaže reagovati, ali sad je lako suditi, kao što reče Zoran Modli u "Pistama u noći" - sad je lako biti sudija šta je tada trebalo raditi, ali pilot ima samo delić sekunde da donese odluku.

Miskec

pre 6 godina

"@ rog
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 7. oktobar 2017 14:19)"

Ne mora da bude pilot istog tipa aviona da bi znao u cemu je problem, ali to su tehnicke stvari koje ne razumes. Procedura sletanja je ista za sve tipove aviona!

ivan

pre 6 godina

aerodrom Dizeldorf ima najmanje 400 sletanja dnevno i nijedan avion nije imao ovakvo nebezbedno sletanje tog dana,osim ovog aviona .Najveci i najtezi avion a vetar ga zanosi.Samo jedno a to je greska pilota.Taj kapetan je za laike junak,ali verovatno ce da ga ceka obuka na simulatoru

sasa

pre 6 godina

u komentarima svi hvale pilota,a on napravio gresku, a da je to bio nas avion bacili bi drvlje i kamenje na pilota.Velike kompanije sve cine da svoje greske sakriju

zoran

pre 6 godina

Na zalost ovo je greska kapetana jer je bez ikakve potrebe "dao" pogresnu nogu.... Sreca da se sve zavrsilo ovako.
Ili je dozvolio prvom oficiru da sleti jer je mozda bocni vetar bio u granicama pa je preuzeo na kraju.
Svejdeno greska kapetana.

pera

pre 6 godina

Nista ovde nije bilo ni dramaticno niti greska,jedostavno to je veliki avion i on se tako ponasa na bocnom i rafalnom vetru zbog velikih horizontalnih i vertikalnih povrsina.
To sto je AirSerbia sletela bez problema pre toga je samo sreca,situacija se menja iz minuta u minut pri ovakvom vetru.
Piloti moraju ponekad da zarade platu na "tezi nacin".
Sve je to deo naseg posla.

miroslav

pre 6 godina

kao cisti laik putnik da dodam...avion air serbie je mozda sletao po slabijem vetru ..i drugo najvaznje silueta ovog aviona i velicina je bar 5 x veca ..dakle i veca je povrsina na koju vetar udara(malo jedro vs veliko 380 jedro)dakle po zakonu fizike vise ga i " baca vetar":) jel sad jasnije strucnjaci:):)

bibi

pre 6 godina

Veliko je pitanje dal je kapetan ili first officer imao udela u ovom sletanju. Svi moderni avioni imaju automatske pilote koji mogu da slete i uzlete bez upliva pilota, tzv 0-0. Vecina pilota to ne koriste, narocito u ekstremnim uslovima

ajdeeee....

pre 6 godina

@(Rogić, 7. oktobar 2017 14:13)

Svaka cast za "strucnost".Mozda nisi znao da u oluji vetrovi ne duvaju konstatntnom jacinom niti u istom pravcu nego u rafalima i vrtlozno, tako da pilot mora da pravilno odreaguje u delicima sekunde, pri brzinama od preko 200km/h Sto se mena tice, dubok naklon majstoru.

Rade

pre 6 godina

Sve sami iskusni piloti kmentarišu,a kladim se da je retko ko leteo avionom a kamoli sa A380.Pre par godina sam sličnu stvar doživeo na letu iz Cancuna u Mexico City.U nekom momentu sam video pistu kroz prozor.Jeste da sam sedeo na kraju aviona.Kako ga je taj pilot spustio ne znam,a bio je manji avion Boeing 737-800 da 180 putnika.I ako volim da letim,ona situacija me je uplašila.Tako da svaka čast dotičnom pilotu.Možda je naš čovek jer ih puno leti u Emiratima,kapu dole za manevar.

Rogić

pre 6 godina

Kao sto rece kolega @rog preterao je sa rudderom. Tacno vidite da je duze nego sto je trebalo zadrzao i bacio avion u (nasu levu) pilotovu desnu stranu. Ovo je greska pilota nazalost, a na srecu dobro je proslo.

артиљерац

pre 6 godina

@ Rogic А и ви сте,као Rog,капетан на А-380.Па да,види се искуство
од 3-4000 сати налета на том авиону.Уствари сте инструктор,јел да?

posmatrač

pre 6 godina

barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne

marko

pre 6 godina

Tog dana AirSerbia sletela bez problema ,a i svi ostali avioni...Cimi mi se da je ipak greska pilota.Po ovome sve manje avione bi vetar oduvao,a nije bilo tako

Rogić

pre 6 godina

Kao sto rece kolega @rog preterao je sa rudderom. Tacno vidite da je duze nego sto je trebalo zadrzao i bacio avion u (nasu levu) pilotovu desnu stranu. Ovo je greska pilota nazalost, a na srecu dobro je proslo.

ajdeeee....

pre 6 godina

@(Rogić, 7. oktobar 2017 14:13)

Svaka cast za "strucnost".Mozda nisi znao da u oluji vetrovi ne duvaju konstatntnom jacinom niti u istom pravcu nego u rafalima i vrtlozno, tako da pilot mora da pravilno odreaguje u delicima sekunde, pri brzinama od preko 200km/h Sto se mena tice, dubok naklon majstoru.

marko

pre 6 godina

Tog dana AirSerbia sletela bez problema ,a i svi ostali avioni...Cimi mi se da je ipak greska pilota.Po ovome sve manje avione bi vetar oduvao,a nije bilo tako

Rade

pre 6 godina

Sve sami iskusni piloti kmentarišu,a kladim se da je retko ko leteo avionom a kamoli sa A380.Pre par godina sam sličnu stvar doživeo na letu iz Cancuna u Mexico City.U nekom momentu sam video pistu kroz prozor.Jeste da sam sedeo na kraju aviona.Kako ga je taj pilot spustio ne znam,a bio je manji avion Boeing 737-800 da 180 putnika.I ako volim da letim,ona situacija me je uplašila.Tako da svaka čast dotičnom pilotu.Možda je naš čovek jer ih puno leti u Emiratima,kapu dole za manevar.

Miskec

pre 6 godina

"@ rog
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 7. oktobar 2017 14:19)"

Ne mora da bude pilot istog tipa aviona da bi znao u cemu je problem, ali to su tehnicke stvari koje ne razumes. Procedura sletanja je ista za sve tipove aviona!

posmatrač

pre 6 godina

barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne

артиљерац

pre 6 godina

@ Rogic А и ви сте,као Rog,капетан на А-380.Па да,види се искуство
од 3-4000 сати налета на том авиону.Уствари сте инструктор,јел да?

zoran

pre 6 godina

Na zalost ovo je greska kapetana jer je bez ikakve potrebe "dao" pogresnu nogu.... Sreca da se sve zavrsilo ovako.
Ili je dozvolio prvom oficiru da sleti jer je mozda bocni vetar bio u granicama pa je preuzeo na kraju.
Svejdeno greska kapetana.

sasa

pre 6 godina

u komentarima svi hvale pilota,a on napravio gresku, a da je to bio nas avion bacili bi drvlje i kamenje na pilota.Velike kompanije sve cine da svoje greske sakriju

Zoran

pre 6 godina

Ovo jeste bocni vetar i to izuzetno promenljivog intenziteta. "Strucnjaci" koji pisu da se obliznje drvece nije ni pomeralo treba da znaju da postoje i "strim" vetrovi, malog polja ali velike promenjljive brzine. Najjaci je bio na 30 metara od zemlje. Tu nestabilnost je potpomogao i ogroman vertikalni stabilizator (rep). Lepo se vidi kompenzacija.

pera

pre 6 godina

Nista ovde nije bilo ni dramaticno niti greska,jedostavno to je veliki avion i on se tako ponasa na bocnom i rafalnom vetru zbog velikih horizontalnih i vertikalnih povrsina.
To sto je AirSerbia sletela bez problema pre toga je samo sreca,situacija se menja iz minuta u minut pri ovakvom vetru.
Piloti moraju ponekad da zarade platu na "tezi nacin".
Sve je to deo naseg posla.

miroslav

pre 6 godina

kao cisti laik putnik da dodam...avion air serbie je mozda sletao po slabijem vetru ..i drugo najvaznje silueta ovog aviona i velicina je bar 5 x veca ..dakle i veca je povrsina na koju vetar udara(malo jedro vs veliko 380 jedro)dakle po zakonu fizike vise ga i " baca vetar":) jel sad jasnije strucnjaci:):)

nisandzija

pre 6 godina

@urke
Mozda ga nije bilo u tom delu, ali u zoni sletanja (ocigledno) jeste... Cenite da je pilotu bilo dosadno, pa se malo zaigrao??

ivan

pre 6 godina

aerodrom Dizeldorf ima najmanje 400 sletanja dnevno i nijedan avion nije imao ovakvo nebezbedno sletanje tog dana,osim ovog aviona .Najveci i najtezi avion a vetar ga zanosi.Samo jedno a to je greska pilota.Taj kapetan je za laike junak,ali verovatno ce da ga ceka obuka na simulatoru

ZdravkoNS

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

I baš zbog toga što je grdosija, nešto što (naspram njega) mali aviončići i ne osete, ovo čudo kada dune vetar je kao jedro na Jedrilici, nije to igračka.

I ovi što kažu previše Rudera trebaju da znaju da to nije lovački ili akrobatski avion, pa odreaguje u trenutku, ovo je bre šleper i ima lufta kada nešto zadaš, pa dok se ne izvrši...

Naklon Pilotima do zemlje.

Ivan

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

Ne razumem potrebu prosipanja pameti i kontriranju svemu sto je realno i moguce! Pa vidis druze u nemackoj skoro pa na svaki komercijalni aer je mogao da sleti I uzleti!!

артиљерац

pre 6 godina

@ miskec Моја маленкост је саобраћајни инжењер ваздушног саобраћаја
и ранспорта већ 34 године.Толико око тога шта ја разумем.Оно што сам
је заборавио о ваздухопловству ти НИКАД нећеш знати.А Rog и Rogic
су пилоти као што сам ја Џемс Дин.

samo da kazem...

pre 6 godina

Nije greška pilota, to je normalno sletanje u ovakvim uslovima. Po ponašanju aviona se vidi da ima udare bočnog vetra. Bočni vetar na sletanju se malim avionima parira spuštanjem krila u vetar i držanjem kursa u osi piste. Veliki avioni pariraju (poništavaju) bočni vetar kursom, tj okrenu nos u stranu vetra, ali ne smeju tako dodirnuti pistu, jer bi izlomili točkove slećući u traverzi, pa moraju gurnuti nogu u smer vetra, kako bi ispravili avion, na koji metar od piste. Naravno, avion se tada neizvežno zanese, jer ga gura vetar, a pilot gurne suprotnu nogu - u vatar kako bi vratio avion u osu piste. Posle par zmijki dolazi u osu piste i gubi brzunu, i gotovo sletanje... Očigledno je da su udari bili nepredvidljivi i oštri, po energičnim komandama koje je pilot davao neposredno pre sletanja... Imao sam dovoljno takvih sletanja sa malim avionima (inače sam sportski pilot) tako da verujte da je ono što pišem tako... Kod malih aviona je doduše znatno lakše, ali je vetar isti - nepredvidljiv. Možda je mogao malo blaže reagovati, ali sad je lako suditi, kao što reče Zoran Modli u "Pistama u noći" - sad je lako biti sudija šta je tada trebalo raditi, ali pilot ima samo delić sekunde da donese odluku.

marko

pre 6 godina

Види се по положају авиона да је пилот заузео добар угао, међутим скоро при самом слетању се види да авион у једном тренутку бежи од писте што је очигледно знак новог удара ветра, пилот и то коригује, и наравно да долази до оваквог слетања. Ветар је чудо, као и све из природе, и то човек не може да контролише. Не видим неку грешку пилота овде, пошто је нови удар уследио кад је већ био доста ниско. Битно да је све добро прошло.

Ови што коментаришу сад сте још и контролори лета и пилоти, боље је да преиспитају свој живот и своје ставове, а не да троше време да коментаруше туђе знање и интересовања.

A380

pre 6 godina

@rog - upravo tako. "Crosswind" nije bio bas toliko dramatican, ali "rudder" kompenzacija je pri kraju bila preterana. Otuda je vise ovo bilo dramaticno na pisti, nego li u vazduhu.

Sto se tice ovog koji vas napada, pisao bi hvalospeve ovde da je rec o nekom ruskom avionu, pa bi slusali epske pesme o strucnosti ruskih pilota. Ovako, vase strucno objasnjenje je ipak van dometa artiljerija, koja puca uglavnom prizemnom i bez cilja.

Igor

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam gde komentatori ne vide vetar!? Jak vetar se jasno vidi u krosnjama drveca ispod desnog krila neposredno pre nego sto se krilo spusti do linije krosnji. Vidi si na istom mestu i malo kasnije. A najlakse ga je uociti u trenutku kad tockovi udaraju u asfalt. Stvara se oblak dima koji odmah bezi desno of aviona. Taj bocni vetar se vidi oko tockova sve vreme kako se avion priblizava kameri. Jos ako je promenljive jacine na razlicitim visinama bliskim zemlji dobijamo ovo sto vidimo na snimku.

Anon

pre 6 godina

Sletao sam jednom prilikom u Moskvu tokom olujnog nevremena sa malim Suhoj Superjet-om 100, definitivno nije bio prijatan osećaj unutra, posebno kada je počeo da se kliže po pisti. Vetar ga je nosio na sve strane. No, sve se dobro završilo, čak se ni ostali putnici nisu mnogo potresli.

bibi

pre 6 godina

Veliko je pitanje dal je kapetan ili first officer imao udela u ovom sletanju. Svi moderni avioni imaju automatske pilote koji mogu da slete i uzlete bez upliva pilota, tzv 0-0. Vecina pilota to ne koriste, narocito u ekstremnim uslovima

Milan

pre 6 godina

Često letim za Dizeldorf i ako ništa drugo znam da je to jedan od najnezgodnijih aerodroma za sletanje. Često duvaju bočni vetrovi i znalo je biti puno njihanja aviona i naglih propadanja u prilazu pisti. Nekoliko puta je dobar deo aviona vrištao ali nikad nisam imao utisak da je stvarno opasno i da pilot nema kontrolu.

rog

pre 6 godina

@ rog 
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 07. oktobar 2017 14:19)

Nisam ni pilot ali to su osnovne stvari, ako vetar duva bocno nos aviona se okrene u vetar pa avion leti postrance, i tako do momenta kad avion treba da dotakne pistu gde tockovi moraju da se poravnaju sa pravcem kretanja. Na snimku se vidi da je momenate pre sletanja pilot pokusao da okrene avion u pravcu piste kormilom pravca ali je preterao pa je avion otisao previse na drugu stranu. Slede 2-3 korekcije dok su tockovi na zemlji. Posmatraj rep. Trazi crosswind landing na youtube videces gomilu snimaka sletanja istom tehnikom koju koriste avioni sa nisko postavljenim motorima na krilu.

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментатори су летење научили на YT,мада признају да нису пилоти.Очекујем да се на YT појави и снимак порођаја,па да дотична господа постану и гинеколози,акушери.Какав је то проблем,овде радер, тамо форцепс,ми све знамо.Школа је апсолутно превазиђена,образујемо се на YT.

zoran

pre 6 godina

Na zalost ovo je greska kapetana jer je bez ikakve potrebe "dao" pogresnu nogu.... Sreca da se sve zavrsilo ovako.
Ili je dozvolio prvom oficiru da sleti jer je mozda bocni vetar bio u granicama pa je preuzeo na kraju.
Svejdeno greska kapetana.

артиљерац

pre 6 godina

@ Rogic А и ви сте,као Rog,капетан на А-380.Па да,види се искуство
од 3-4000 сати налета на том авиону.Уствари сте инструктор,јел да?

marko

pre 6 godina

Tog dana AirSerbia sletela bez problema ,a i svi ostali avioni...Cimi mi se da je ipak greska pilota.Po ovome sve manje avione bi vetar oduvao,a nije bilo tako

Rogić

pre 6 godina

Kao sto rece kolega @rog preterao je sa rudderom. Tacno vidite da je duze nego sto je trebalo zadrzao i bacio avion u (nasu levu) pilotovu desnu stranu. Ovo je greska pilota nazalost, a na srecu dobro je proslo.

bibi

pre 6 godina

Veliko je pitanje dal je kapetan ili first officer imao udela u ovom sletanju. Svi moderni avioni imaju automatske pilote koji mogu da slete i uzlete bez upliva pilota, tzv 0-0. Vecina pilota to ne koriste, narocito u ekstremnim uslovima

артиљерац

pre 6 godina

@ miskec Моја маленкост је саобраћајни инжењер ваздушног саобраћаја
и ранспорта већ 34 године.Толико око тога шта ја разумем.Оно што сам
је заборавио о ваздухопловству ти НИКАД нећеш знати.А Rog и Rogic
су пилоти као што сам ја Џемс Дин.

Miskec

pre 6 godina

"@ rog
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 7. oktobar 2017 14:19)"

Ne mora da bude pilot istog tipa aviona da bi znao u cemu je problem, ali to su tehnicke stvari koje ne razumes. Procedura sletanja je ista za sve tipove aviona!

posmatrač

pre 6 godina

barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne

ivan

pre 6 godina

aerodrom Dizeldorf ima najmanje 400 sletanja dnevno i nijedan avion nije imao ovakvo nebezbedno sletanje tog dana,osim ovog aviona .Najveci i najtezi avion a vetar ga zanosi.Samo jedno a to je greska pilota.Taj kapetan je za laike junak,ali verovatno ce da ga ceka obuka na simulatoru

Rade

pre 6 godina

Sve sami iskusni piloti kmentarišu,a kladim se da je retko ko leteo avionom a kamoli sa A380.Pre par godina sam sličnu stvar doživeo na letu iz Cancuna u Mexico City.U nekom momentu sam video pistu kroz prozor.Jeste da sam sedeo na kraju aviona.Kako ga je taj pilot spustio ne znam,a bio je manji avion Boeing 737-800 da 180 putnika.I ako volim da letim,ona situacija me je uplašila.Tako da svaka čast dotičnom pilotu.Možda je naš čovek jer ih puno leti u Emiratima,kapu dole za manevar.

ajdeeee....

pre 6 godina

@(Rogić, 7. oktobar 2017 14:13)

Svaka cast za "strucnost".Mozda nisi znao da u oluji vetrovi ne duvaju konstatntnom jacinom niti u istom pravcu nego u rafalima i vrtlozno, tako da pilot mora da pravilno odreaguje u delicima sekunde, pri brzinama od preko 200km/h Sto se mena tice, dubok naklon majstoru.

sasa

pre 6 godina

u komentarima svi hvale pilota,a on napravio gresku, a da je to bio nas avion bacili bi drvlje i kamenje na pilota.Velike kompanije sve cine da svoje greske sakriju

rog

pre 6 godina

@ rog 
Ви сте капетан на А-380?
(артиљерац, 07. oktobar 2017 14:19)

Nisam ni pilot ali to su osnovne stvari, ako vetar duva bocno nos aviona se okrene u vetar pa avion leti postrance, i tako do momenta kad avion treba da dotakne pistu gde tockovi moraju da se poravnaju sa pravcem kretanja. Na snimku se vidi da je momenate pre sletanja pilot pokusao da okrene avion u pravcu piste kormilom pravca ali je preterao pa je avion otisao previse na drugu stranu. Slede 2-3 korekcije dok su tockovi na zemlji. Posmatraj rep. Trazi crosswind landing na youtube videces gomilu snimaka sletanja istom tehnikom koju koriste avioni sa nisko postavljenim motorima na krilu.

Zoran

pre 6 godina

Ovo jeste bocni vetar i to izuzetno promenljivog intenziteta. "Strucnjaci" koji pisu da se obliznje drvece nije ni pomeralo treba da znaju da postoje i "strim" vetrovi, malog polja ali velike promenjljive brzine. Najjaci je bio na 30 metara od zemlje. Tu nestabilnost je potpomogao i ogroman vertikalni stabilizator (rep). Lepo se vidi kompenzacija.

Anon

pre 6 godina

Sletao sam jednom prilikom u Moskvu tokom olujnog nevremena sa malim Suhoj Superjet-om 100, definitivno nije bio prijatan osećaj unutra, posebno kada je počeo da se kliže po pisti. Vetar ga je nosio na sve strane. No, sve se dobro završilo, čak se ni ostali putnici nisu mnogo potresli.

pera

pre 6 godina

Nista ovde nije bilo ni dramaticno niti greska,jedostavno to je veliki avion i on se tako ponasa na bocnom i rafalnom vetru zbog velikih horizontalnih i vertikalnih povrsina.
To sto je AirSerbia sletela bez problema pre toga je samo sreca,situacija se menja iz minuta u minut pri ovakvom vetru.
Piloti moraju ponekad da zarade platu na "tezi nacin".
Sve je to deo naseg posla.

miroslav

pre 6 godina

kao cisti laik putnik da dodam...avion air serbie je mozda sletao po slabijem vetru ..i drugo najvaznje silueta ovog aviona i velicina je bar 5 x veca ..dakle i veca je povrsina na koju vetar udara(malo jedro vs veliko 380 jedro)dakle po zakonu fizike vise ga i " baca vetar":) jel sad jasnije strucnjaci:):)

A380

pre 6 godina

@rog - upravo tako. "Crosswind" nije bio bas toliko dramatican, ali "rudder" kompenzacija je pri kraju bila preterana. Otuda je vise ovo bilo dramaticno na pisti, nego li u vazduhu.

Sto se tice ovog koji vas napada, pisao bi hvalospeve ovde da je rec o nekom ruskom avionu, pa bi slusali epske pesme o strucnosti ruskih pilota. Ovako, vase strucno objasnjenje je ipak van dometa artiljerija, koja puca uglavnom prizemnom i bez cilja.

Milan

pre 6 godina

Često letim za Dizeldorf i ako ništa drugo znam da je to jedan od najnezgodnijih aerodroma za sletanje. Često duvaju bočni vetrovi i znalo je biti puno njihanja aviona i naglih propadanja u prilazu pisti. Nekoliko puta je dobar deo aviona vrištao ali nikad nisam imao utisak da je stvarno opasno i da pilot nema kontrolu.

ZdravkoNS

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

I baš zbog toga što je grdosija, nešto što (naspram njega) mali aviončići i ne osete, ovo čudo kada dune vetar je kao jedro na Jedrilici, nije to igračka.

I ovi što kažu previše Rudera trebaju da znaju da to nije lovački ili akrobatski avion, pa odreaguje u trenutku, ovo je bre šleper i ima lufta kada nešto zadaš, pa dok se ne izvrši...

Naklon Pilotima do zemlje.

samo da kazem...

pre 6 godina

Nije greška pilota, to je normalno sletanje u ovakvim uslovima. Po ponašanju aviona se vidi da ima udare bočnog vetra. Bočni vetar na sletanju se malim avionima parira spuštanjem krila u vetar i držanjem kursa u osi piste. Veliki avioni pariraju (poništavaju) bočni vetar kursom, tj okrenu nos u stranu vetra, ali ne smeju tako dodirnuti pistu, jer bi izlomili točkove slećući u traverzi, pa moraju gurnuti nogu u smer vetra, kako bi ispravili avion, na koji metar od piste. Naravno, avion se tada neizvežno zanese, jer ga gura vetar, a pilot gurne suprotnu nogu - u vatar kako bi vratio avion u osu piste. Posle par zmijki dolazi u osu piste i gubi brzunu, i gotovo sletanje... Očigledno je da su udari bili nepredvidljivi i oštri, po energičnim komandama koje je pilot davao neposredno pre sletanja... Imao sam dovoljno takvih sletanja sa malim avionima (inače sam sportski pilot) tako da verujte da je ono što pišem tako... Kod malih aviona je doduše znatno lakše, ali je vetar isti - nepredvidljiv. Možda je mogao malo blaže reagovati, ali sad je lako suditi, kao što reče Zoran Modli u "Pistama u noći" - sad je lako biti sudija šta je tada trebalo raditi, ali pilot ima samo delić sekunde da donese odluku.

Igor

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam gde komentatori ne vide vetar!? Jak vetar se jasno vidi u krosnjama drveca ispod desnog krila neposredno pre nego sto se krilo spusti do linije krosnji. Vidi si na istom mestu i malo kasnije. A najlakse ga je uociti u trenutku kad tockovi udaraju u asfalt. Stvara se oblak dima koji odmah bezi desno of aviona. Taj bocni vetar se vidi oko tockova sve vreme kako se avion priblizava kameri. Jos ako je promenljive jacine na razlicitim visinama bliskim zemlji dobijamo ovo sto vidimo na snimku.

артиљерац

pre 6 godina

Неки коментатори су летење научили на YT,мада признају да нису пилоти.Очекујем да се на YT појави и снимак порођаја,па да дотична господа постану и гинеколози,акушери.Какав је то проблем,овде радер, тамо форцепс,ми све знамо.Школа је апсолутно превазиђена,образујемо се на YT.

marko

pre 6 godina

Види се по положају авиона да је пилот заузео добар угао, међутим скоро при самом слетању се види да авион у једном тренутку бежи од писте што је очигледно знак новог удара ветра, пилот и то коригује, и наравно да долази до оваквог слетања. Ветар је чудо, као и све из природе, и то човек не може да контролише. Не видим неку грешку пилота овде, пошто је нови удар уследио кад је већ био доста ниско. Битно да је све добро прошло.

Ови што коментаришу сад сте још и контролори лета и пилоти, боље је да преиспитају свој живот и своје ставове, а не да троше време да коментаруше туђе знање и интересовања.

nisandzija

pre 6 godina

@urke
Mozda ga nije bilo u tom delu, ali u zoni sletanja (ocigledno) jeste... Cenite da je pilotu bilo dosadno, pa se malo zaigrao??

Ivan

pre 6 godina

"barem je u Nemackoj mogao da se izabere aerodrom sa manjim rizikom sletanja... svi putnici do jednog bi potpisali normalno sletanje na 500km dalje od ove akrobacije, srecom veoma uspesne
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (posmatrač, 7. oktobar 2017 14:04)"

Aha..., a znaš na koliko aerodroma može da sleti onoliki avion? Na jako malo. A i kada sleti na neki, sa većine može samo u delovima da bude prenesen da bi ponovo poleteo, jer za poletanje te grdosije treba mnooogo.

Ne razumem potrebu prosipanja pameti i kontriranju svemu sto je realno i moguce! Pa vidis druze u nemackoj skoro pa na svaki komercijalni aer je mogao da sleti I uzleti!!