Jedan grad, tri izgovora: Pečuj, Pečuh, Pecs

Rođena sam u ravnici u Vojvodini, ali nikad nisam volela niti osećala pripadnost. Zimi duva ludački vetar, vlada depresija, leti prži sunce, svi su usporeni i kao da nemaju ciljeve u životu, da su se pomirili s tim da su eto tu gde jesu.

Pošaljite komentar
 1. Sramotan pocetak teksta, kao da je postojala neka namera, jer je ocigledno da se govori o srpskom delu panonske ravnice a tekst je o Pecuju. Usporenost iliti lezernost je nesto sto karakteristise Vojvodjane, ali svakako u pozitivnom smislu. Ne osecati pripadnost mestu gde si rodjen je isto kao ne voleti samog sebe. Navodjenje da ljudi izgledaju kao da nemaju ciljeve u zivotu i da su se pomirili sa sudbinom je toliko neukusno da nije ni za komentarisanje. Inace dobar tekst o Pecuju, cuo sam dosta lepih stvari o tom gradu, pa se nadam da cu ga uskoro i posetiti. Samo ljubav a ne hejt. :)
  (antirutino, 6. april 2017 17:00)

  # Link komentara

 2. Debrecin, Segedin i Miskolc su veci gradovi od Pecuja. Molio bih Vas da prvo proverite imformacije, pa ih tek onda objavite. Cisto zbog profesionalizma.
  (pozdrav, 4. april 2017 11:29)

  # Link komentara

 3. Drugi grad po velicini u Madjarskoj je Debrecin a Pecuj je peti !!!
   (mige, 4. april 2017 08:54)

  # Link komentara

 4. Ne razumem kako možeš biti rođena u Vojvodini i ne osećati pripadnost...ipak je to nešto što bi svako trebao da oseća bilo gde na svetu da je rođen i odrastao...mirnoća, tolerancija, pokornost državi...to.
   (Svemoćni Rendžer, 3. april 2017 22:20)

  # Link komentara

 5. inace taj Miklos koji je podigao taj muzej je ubio mog dedu i pobio celo njegovo selo zajedno sa jos dva susedna sela i to u jednom danu.. uzivajte u madjarskoj kuhinji
   (losmi, 3. april 2017 20:16)

  # Link komentara

 6. Pöcs na Mađarskom ;)
   (Ivan, 3. april 2017 17:27)

  # Link komentara

 7. Bili smo prosle godine za 1. i 2. maj, ali nismo imali srece sa vremenom, jer je stalno padala kisa. Ipak, dosta smo obisli, ali drugog dana ni muzej nije radio. Nema veze, nama Suboticanima je relativno blizu, pa ima vremena za popravni. I ovo sto smo uspeli obici je predivno.
  (Trovach, 3. april 2017 15:33)

  # Link komentara

 8. Djordje Cvarkov zna zasto.
   (Šojić, 3. april 2017 14:23)

  # Link komentara

 9. Grad poznat i po sinu kojeg Cvarkov Djordje ima u njemu, mozda.
   (Postovalac, 3. april 2017 14:11)

  # Link komentara

 10. Prelep grad(ić). Bio tri puta, ponovo ću. Pečujsko pivo je perfektno. Hrana fenomenalna. Zbog blizine Hrvatske, konobari (ako i sami nisu Hrvati), pričaju hrvatski, te nema probema sa sporazumevanjem. Šta me prilači? Prosto, gde god da pogledate, sve je tako ukusno i lepo, da nikad nisam osetio potrebu da nešto izdvajam, već se jednostavno prijatno osećam tamo, i to me opet iznova vuče da se vratim.. Btw, uvek sam išao preko gp Bezdan-Batina, i nikad gužva, mogao bih da ga preporučim.
  P.S. Možda nije loše proveriti ponovo onaj info sa početka, skoro da sam potpuno siguran da Pečuj nema šanse da bude drugi grad po veličini u Mađarskoj. Neki peti, šesti moguće, ali drugi teško. Nije mnogo bitan info, al' 'ajde..
  (Dikh tu kava, 3. april 2017 13:39)

  # Link komentara

 11. Rodno mesto potencijalnog sina glavnog arhivatora Djordja Cvarkova.
   (Milos, 3. april 2017 13:17)

  # Link komentara