Subota, 18.03.2017.

19:25

Pilot oduševio svet snimkom spuštanja ogromnog boinga

Izvor: 24sata.hr

Pilot oduševio svet snimkom spuštanja ogromnog boinga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Nije 747

pre 7 godina

Boing 737 spada u manje putnicke avione. Nije "ogroman" a nije ni "jedan je od najtežih aviona".
Veci od njega su 747, 757, 767, 777, 787, Airbus 321, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, ...

Proverite cinjenice pre nego sto napisete ovakve clanke.

Ivan

pre 7 godina

Sada znate zašto slijetanje ne obavlja kompjuter. Da mi je vidjeti informatičara koji bi napisao program da kompjuter odradi ove pokrete koje je odradio pilot za sigurno slijetanje aviona.
Drago mi je da je još uvijek u nekim poslovima čovjek bolji od kompjutera.

Sport_Bili

pre 7 godina

Ovaj covek obozava svoj posao uziva dok to radi pogotovu se vidi posle samog ateriranja sto i jeste mnogo cudesan osecaj ...

IgyBgd

pre 7 godina

(Makso, 19. mart 2017 09:23)

Minimum nije 200 stopa. Minimum je ono sto je propisano za aerodrom...takodje i iskustvo posade utice na minimum, pa vremenski uslovi...tako da...nije 200 stopa.

DR

pre 7 godina

Meni više deluje kao da se avion ne mrda uopšte i da je ovo sve performans. A mlati sa ovim volanom kao u filmovima Š kategorije kad voze kola po pravom putu a volanom mlate ko da su u lavirintu.

Milena NL

pre 7 godina

Vidim dole neku diskusiji oko veličine i težine aviona da bi se vrednost ovog pilota umanjila...
Po mojoj laičkoj proceni ako je sletao po jakim vetrovima ( rekla bih, pošto nije automatski ) lakša letilica je teža za kontrolu, zaključujem na osnovu osnovnog znanja fizike. Nek mi se oprosti ako grešim ali ja ne bih tek tako potcenjivala...

miško

pre 7 godina

A što je neovlašćeno postavio elektronski uređaj- i time doveo u opasnost putnike,imovinu?Možda će sledeći put,kad se "oslobodi" da počne da izvodi i neke "fensi" zahvate...."Gledajte,vozim jednom rukom,malim prstom"..."Vezao sam šal preko očiju".....Budala

Pavle Karajović

pre 7 godina

Ovako leti nervozni pilot(zbog vetra) koji mlatara komandama i pravi jači vetar nego što jeste.Ovo mu baš i nije za reklamu.

Totalni amater

pre 7 godina

Za ove koji misle da je snimak fake, slicna situacija ali iz drugog ugla:
https://www.youtube.com/watch?v=UqCVx3giUBE
Kapa dole za pilota!

Igor

pre 7 godina

I za ovo sve strucnjak do strucnjaka. Snimak je realan. Kontrira na udare vetra. Kod mala brzine veliki je prazan hod i spor odziv. Palicarenje. Mozda izgleda dramaticno, ali putnici verujem da nisu ni osetili.

Kole

pre 7 godina

vidim dosta strucnjaka ovde !
(Paraglajder, 19. mart 2017 09:49)

Nije ovo ništa, kako ume da bude. Skokni na komentare članaka o sletanju na Mesec, Zemlji kao ravnoj ploči ili kako je SFRJ lansirala raketu u svemir pre Amerikanaca, pa da vidiš taj trust mozgova. Oksford, Sorbona i Harvard da se postide.

Igor

pre 7 godina

@Ako su putnici 30 tona i ako ih ima 250, onda jedan putnik u prosjeku ima 120kg!
(Meister Jakob, 18. mart 2017 20:12)

Zaboravio si prtljag, svako od putnika ima bar jedan kofer od 20kg + torbu koju nosi u avion. Tu je i posada aviona kao i kargo koji avion nosi. 30 tona u maksimumu ce se lako dostici sto ne znaci da uvek ima bas 30 tona.

Pilot

pre 7 godina

Postoje situacije kada se i mnogo više drnda volan. Ovo je bilo sletanje po nekom srednje jakom bočnom vetru, ali verujte ima i gorih. Zbog toga toliko "mlati" volanom. Na youtube možete naći mnogo ovakvih snimaka na raznim tipovima aviona.

Jox

pre 7 godina

Kao prvo, da pilot objavi ovako nesto iz kokpita, popio bi momentalni otkaz!
Kao drugo, to su osetljive kontrole, a on cupa ovaj volan kao da je na reliju, dakle fake snimak!

zz

pre 7 godina

lik se zeza tako se ne spusta avion....nema ti sta da vrtis volan,automatski pilot sve odradi.a vecina aerodroma ima sigurnosni sistem koji "hvata" avione u slucaju opasnosti i bezbedno ih spusta,bez da pilot ista pipne sem da prilagodi brzinu(da ne ide prebrzo)da bi ga taj radarski snop uhvatio i spustio...neznam kako se taj sistem tacno zove(mrzi me da guglam),ovo je bre sprdnja,ja bi mu dao otkaz zbog ovoga

Kosmos-Štasmos

pre 7 godina

...muva miš mišicu danima, i muva, i muva a ona ništa...i tako dok miš pokušava, u jednom trenutku slepi miš preleti preko njih a mišica kako je spazila slepog miša uzdahne i sa očima punim uzbuđenja nastavi da gleda u pravcu gde je slepi miš odleteo...primeti to miš i počne da viče na mišicu: "ja se ovde lomim i pokušavam već nedelju dana a taj...taj...SLEPAC!!!...proleti a ti već sledeće sekunde uzdahuješ sa uzbuđenjem!!!...a mišica hladno odgovori:" slepac, slepac...ali pilot je pilot"...

dragan

pre 7 godina

pa ne mota ga... nego drzi pravac.. logika... ako je jaci vetar pa to se zanosi...nije se lako boriti sa priridnim silama.. uz svu tehniku... zato i jesu broj 1.

Viking

pre 7 godina

Ovo nije uobičajeno sletanje. Nisam pilot, ali sam štreberski zaljubljen u aero transport. Ovako to meni izgleda: Ili je ovaj pilot egzibicionista koji je putnicima namerno priredio par minuta užasa i pustio da im ceo život prođe ispred očiju, ili ga je spuštao u ekstremnim vremenskim uslovima. U svakom slučaju, verujem da je snimak autentičan zbog senki i bljeska sunca u kokpitu. Guglovaću za koju konpniju radi ovaj brale, da ih izbegnem u budućnosti :)

Makso

pre 7 godina

Interesantno je za koliko kratko vreme su se spustili sa 500 stopa. Plus, "Barking Bob" ne poziva na minimum koji je na 200 stopa. :)

Buzdohan

pre 7 godina

Jeste li upravljali nekom letelicom nekad? Uzivo, ne u igrici? Da li vam je poznata mehanika leta? Koliki otkloni komandi treba da budu na razlicitum brzinama? Znate li da se dozvola za upravljanje dobija za svaki aparat posebno? Da ste duduk za A320 bez obzira sto ste 'majstor' za 737? Znate li da aparat ne moze da simulira sletanje da bi se pilot zabavljao snimajuci video?

Sta se onda javljate i komentarisete?

Pilot

pre 7 godina

Malo iz ovog ugla pokreti deluju dramaticnije nego sto jesu. Slicno je kao u kolima, sto je manja brzina veci je otklon volana u odnosu na voznju na autoputu od 120km/h npr. Avion je u finalnom prilazu na maloj brzini, znaci ima manje opstrujavanje vazduha preko krila. Samim tim su komandne povrsine na krilima koje upravljaju skretanjem "manje efikasne"i potreban je veci otklon. Dodatno jos ako ima jaci vetar ili turbulencija. Tako da je ovo sve normalno. Bez brige putnici:)

Sagvar

pre 7 godina

Ne znam koga je odusevio od kolega, jer ovo zna da bude i mnogo gore.
Sletao je po vetru, skoro sigurno na bocnom vetru sa udarima, ali nista strasno.
Za sve "poznavaoce" koji daju komentare poredeci sta su videli kako to izgleda kod Busa a kako kod Boinga - treba znati da komande fly by wire i klasicne (sajlama i hidroaktuatorima) ne rade i ne reaguju isto. Boring trazi "kontra pokret" a Bus drzi poziciju koja se inicijalno postavi palicom.

Banamen

pre 7 godina

Ne znam cemu to..piloti su obucavani i placeni da polete i slete bezbedno...uvek aplauzi i fama oko toga...kao da je iznenadjenje ako se avion ne srusi..

nikola

pre 7 godina

Ova palica upravljaca, sta vec ima velik prazan hod ga ga cima toliko.Bolje da nisam gledao ovo.Ako ovako izgleda svako sletanje onda sta reci.Svaka cast liku,deluje da zna sta radi u svakom trenutku iako ne izgleda tako drndajuci ovu palicu

pobeći negde...

pre 7 godina

Pa sad, ovako: neću sa sigurnošću da kažem da ovaj video nema veze sa stvarnim sletanjem. Ali sam sticajem okolnosti u skorije vreme gledao par desetina snimaka sletanja putničkih aviona, gde se vidi i sama pista ili bar teren bočno od aviona. Ni na jednom od tih snimaka pilot ne pomera komande tako frenetično kao što je kod ovoga slučaj. Voleo bih da se nađe neko stručan da ovo oceni, meni deluje nerealno. Inače, verodostojnosti članka ne ide u prilog ni iznošenje podatka da je 737 među najtežim avionima, nije ni blizu. Neuporedivo veći (i teži) su 747, 777, A380, da navedem samo prva tri koja su mi pala na pamet...

aleksandar

pre 7 godina

ma da li je realno da vrti taj volan tako kao na auticima na vasaru za 1. maj???

ja sam u totalnom cudu, i i dalje mi nije jasno je li ovo zesca sprdnja ili sta?
s jednom rukom levo desno, napred nazad, cimaj guraj...
ako tako slecu avioni i to najveci onda budu bog s nama

Goran

pre 7 godina

Boeing 737 se ne smatra ni za veliki ni za težak avion, to je uskotrupna letelica, jedna od dve najprodavanije u istoriji komercijalnog vazduhoplovstva (uz Airbus 320). Avion spada u "heavy" kategoriju ako je teži od 300 hiljada funti, odnosno oko 136 tona. Boeing 737 ima najveću masu 60-80 tona (ne 30).

IgyBgd

pre 7 godina

"Jedan od najvecih aviona"!? Zaista bi bilo lepo kada bi se malo vise informisali o onome sto zelite da objavite na vasem portalu...b747,b757,b767,b777,b787,a321,a330,a340,a350,a380...svi su veci od b737-800 sa kojim leti Ryanair.

Ogroman ko nas BDP rast

pre 7 godina

Ako je B737 ogroman i jedan od najtezih, sta su onda B747, B767, B777, B787, A330, A340, A350, A380? Ok, ne znate, al' imate valjda Google, sto ne proverite?

Pesak

pre 7 godina

737 je daleko od najtezih, sirokotrupnih aviona. Nije pricao sa kopilotom vec se cuje standardno automatsko odbrojavanje pre sletanja. Ali svakako zanimljiv snimak :)

артиљерац

pre 7 godina

Boeing 737,уопште није један од натежих авиона на свету.Данас је
у саобраћају бар 10 типова авиона који имају знатно већу MTW,
maximum take off weight.B-747,767,777,787,A-380,340,330,320,MD-11,Ту 204,Ту 214,Ил 86,Ил 96 итд.

Aco

pre 7 godina

Ovaj pilot je u ovom slucaju sletao za veoma vetrovitog dana, kada ocigledno mora podesavati kontrole rucno zbog naleta vetra, gde autopilot (verovatno) ne bi reagovao na vreme. A ne oglasava kopilot nego sistem za oglasavanje upozorenja (Aircraft Warning system), specificno, GPWS (Ground Proximity Warning System, sistem upozorenja blizine tla). Ako je glas zenski, piloti ga zovu "Bitching Betty" (Zanovetajuca Betty) a ako je muski, zovu ga "Barking Bob" (Bob Lajavko)... Ziveli :)

Pilot

pre 7 godina

Boeing 737 spada u manje i lakše avione za srednje linije. Niti je ogroman niti je težak i lak je za letenje. Da je na snimku 747, 787, 777 ili pak Airbusovi 380 ili 340 onda bi to bio mnogo zanimljiviji snimak. Mada se ovde lepo vidi kakav je poso nas "šofera" na ovom tipu aviona.

Aco

pre 7 godina

Ovaj pilot je u ovom slucaju sletao za veoma vetrovitog dana, kada ocigledno mora podesavati kontrole rucno zbog naleta vetra, gde autopilot (verovatno) ne bi reagovao na vreme. A ne oglasava kopilot nego sistem za oglasavanje upozorenja (Aircraft Warning system), specificno, GPWS (Ground Proximity Warning System, sistem upozorenja blizine tla). Ako je glas zenski, piloti ga zovu "Bitching Betty" (Zanovetajuca Betty) a ako je muski, zovu ga "Barking Bob" (Bob Lajavko)... Ziveli :)

aleksandar

pre 7 godina

ma da li je realno da vrti taj volan tako kao na auticima na vasaru za 1. maj???

ja sam u totalnom cudu, i i dalje mi nije jasno je li ovo zesca sprdnja ili sta?
s jednom rukom levo desno, napred nazad, cimaj guraj...
ako tako slecu avioni i to najveci onda budu bog s nama

Pilot

pre 7 godina

Boeing 737 spada u manje i lakše avione za srednje linije. Niti je ogroman niti je težak i lak je za letenje. Da je na snimku 747, 787, 777 ili pak Airbusovi 380 ili 340 onda bi to bio mnogo zanimljiviji snimak. Mada se ovde lepo vidi kakav je poso nas "šofera" na ovom tipu aviona.

pobeći negde...

pre 7 godina

Pa sad, ovako: neću sa sigurnošću da kažem da ovaj video nema veze sa stvarnim sletanjem. Ali sam sticajem okolnosti u skorije vreme gledao par desetina snimaka sletanja putničkih aviona, gde se vidi i sama pista ili bar teren bočno od aviona. Ni na jednom od tih snimaka pilot ne pomera komande tako frenetično kao što je kod ovoga slučaj. Voleo bih da se nađe neko stručan da ovo oceni, meni deluje nerealno. Inače, verodostojnosti članka ne ide u prilog ni iznošenje podatka da je 737 među najtežim avionima, nije ni blizu. Neuporedivo veći (i teži) su 747, 777, A380, da navedem samo prva tri koja su mi pala na pamet...

Kosmos-Štasmos

pre 7 godina

...muva miš mišicu danima, i muva, i muva a ona ništa...i tako dok miš pokušava, u jednom trenutku slepi miš preleti preko njih a mišica kako je spazila slepog miša uzdahne i sa očima punim uzbuđenja nastavi da gleda u pravcu gde je slepi miš odleteo...primeti to miš i počne da viče na mišicu: "ja se ovde lomim i pokušavam već nedelju dana a taj...taj...SLEPAC!!!...proleti a ti već sledeće sekunde uzdahuješ sa uzbuđenjem!!!...a mišica hladno odgovori:" slepac, slepac...ali pilot je pilot"...

Ogroman ko nas BDP rast

pre 7 godina

Ako je B737 ogroman i jedan od najtezih, sta su onda B747, B767, B777, B787, A330, A340, A350, A380? Ok, ne znate, al' imate valjda Google, sto ne proverite?

Pilot

pre 7 godina

Malo iz ovog ugla pokreti deluju dramaticnije nego sto jesu. Slicno je kao u kolima, sto je manja brzina veci je otklon volana u odnosu na voznju na autoputu od 120km/h npr. Avion je u finalnom prilazu na maloj brzini, znaci ima manje opstrujavanje vazduha preko krila. Samim tim su komandne povrsine na krilima koje upravljaju skretanjem "manje efikasne"i potreban je veci otklon. Dodatno jos ako ima jaci vetar ili turbulencija. Tako da je ovo sve normalno. Bez brige putnici:)

Kole

pre 7 godina

vidim dosta strucnjaka ovde !
(Paraglajder, 19. mart 2017 09:49)

Nije ovo ništa, kako ume da bude. Skokni na komentare članaka o sletanju na Mesec, Zemlji kao ravnoj ploči ili kako je SFRJ lansirala raketu u svemir pre Amerikanaca, pa da vidiš taj trust mozgova. Oksford, Sorbona i Harvard da se postide.

Pilot

pre 7 godina

Postoje situacije kada se i mnogo više drnda volan. Ovo je bilo sletanje po nekom srednje jakom bočnom vetru, ali verujte ima i gorih. Zbog toga toliko "mlati" volanom. Na youtube možete naći mnogo ovakvih snimaka na raznim tipovima aviona.

Buzdohan

pre 7 godina

Jeste li upravljali nekom letelicom nekad? Uzivo, ne u igrici? Da li vam je poznata mehanika leta? Koliki otkloni komandi treba da budu na razlicitum brzinama? Znate li da se dozvola za upravljanje dobija za svaki aparat posebno? Da ste duduk za A320 bez obzira sto ste 'majstor' za 737? Znate li da aparat ne moze da simulira sletanje da bi se pilot zabavljao snimajuci video?

Sta se onda javljate i komentarisete?

IgyBgd

pre 7 godina

"Jedan od najvecih aviona"!? Zaista bi bilo lepo kada bi se malo vise informisali o onome sto zelite da objavite na vasem portalu...b747,b757,b767,b777,b787,a321,a330,a340,a350,a380...svi su veci od b737-800 sa kojim leti Ryanair.

Goran

pre 7 godina

Boeing 737 se ne smatra ni za veliki ni za težak avion, to je uskotrupna letelica, jedna od dve najprodavanije u istoriji komercijalnog vazduhoplovstva (uz Airbus 320). Avion spada u "heavy" kategoriju ako je teži od 300 hiljada funti, odnosno oko 136 tona. Boeing 737 ima najveću masu 60-80 tona (ne 30).

Sagvar

pre 7 godina

Ne znam koga je odusevio od kolega, jer ovo zna da bude i mnogo gore.
Sletao je po vetru, skoro sigurno na bocnom vetru sa udarima, ali nista strasno.
Za sve "poznavaoce" koji daju komentare poredeci sta su videli kako to izgleda kod Busa a kako kod Boinga - treba znati da komande fly by wire i klasicne (sajlama i hidroaktuatorima) ne rade i ne reaguju isto. Boring trazi "kontra pokret" a Bus drzi poziciju koja se inicijalno postavi palicom.

артиљерац

pre 7 godina

Boeing 737,уопште није један од натежих авиона на свету.Данас је
у саобраћају бар 10 типова авиона који имају знатно већу MTW,
maximum take off weight.B-747,767,777,787,A-380,340,330,320,MD-11,Ту 204,Ту 214,Ил 86,Ил 96 итд.

DR

pre 7 godina

Meni više deluje kao da se avion ne mrda uopšte i da je ovo sve performans. A mlati sa ovim volanom kao u filmovima Š kategorije kad voze kola po pravom putu a volanom mlate ko da su u lavirintu.

Pesak

pre 7 godina

737 je daleko od najtezih, sirokotrupnih aviona. Nije pricao sa kopilotom vec se cuje standardno automatsko odbrojavanje pre sletanja. Ali svakako zanimljiv snimak :)

Igor

pre 7 godina

I za ovo sve strucnjak do strucnjaka. Snimak je realan. Kontrira na udare vetra. Kod mala brzine veliki je prazan hod i spor odziv. Palicarenje. Mozda izgleda dramaticno, ali putnici verujem da nisu ni osetili.

Milena NL

pre 7 godina

Vidim dole neku diskusiji oko veličine i težine aviona da bi se vrednost ovog pilota umanjila...
Po mojoj laičkoj proceni ako je sletao po jakim vetrovima ( rekla bih, pošto nije automatski ) lakša letilica je teža za kontrolu, zaključujem na osnovu osnovnog znanja fizike. Nek mi se oprosti ako grešim ali ja ne bih tek tako potcenjivala...

Banamen

pre 7 godina

Ne znam cemu to..piloti su obucavani i placeni da polete i slete bezbedno...uvek aplauzi i fama oko toga...kao da je iznenadjenje ako se avion ne srusi..

dragan

pre 7 godina

pa ne mota ga... nego drzi pravac.. logika... ako je jaci vetar pa to se zanosi...nije se lako boriti sa priridnim silama.. uz svu tehniku... zato i jesu broj 1.

Igor

pre 7 godina

@Ako su putnici 30 tona i ako ih ima 250, onda jedan putnik u prosjeku ima 120kg!
(Meister Jakob, 18. mart 2017 20:12)

Zaboravio si prtljag, svako od putnika ima bar jedan kofer od 20kg + torbu koju nosi u avion. Tu je i posada aviona kao i kargo koji avion nosi. 30 tona u maksimumu ce se lako dostici sto ne znaci da uvek ima bas 30 tona.

nikola

pre 7 godina

Ova palica upravljaca, sta vec ima velik prazan hod ga ga cima toliko.Bolje da nisam gledao ovo.Ako ovako izgleda svako sletanje onda sta reci.Svaka cast liku,deluje da zna sta radi u svakom trenutku iako ne izgleda tako drndajuci ovu palicu

Makso

pre 7 godina

Interesantno je za koliko kratko vreme su se spustili sa 500 stopa. Plus, "Barking Bob" ne poziva na minimum koji je na 200 stopa. :)

Totalni amater

pre 7 godina

Za ove koji misle da je snimak fake, slicna situacija ali iz drugog ugla:
https://www.youtube.com/watch?v=UqCVx3giUBE
Kapa dole za pilota!

Viking

pre 7 godina

Ovo nije uobičajeno sletanje. Nisam pilot, ali sam štreberski zaljubljen u aero transport. Ovako to meni izgleda: Ili je ovaj pilot egzibicionista koji je putnicima namerno priredio par minuta užasa i pustio da im ceo život prođe ispred očiju, ili ga je spuštao u ekstremnim vremenskim uslovima. U svakom slučaju, verujem da je snimak autentičan zbog senki i bljeska sunca u kokpitu. Guglovaću za koju konpniju radi ovaj brale, da ih izbegnem u budućnosti :)

Jox

pre 7 godina

Kao prvo, da pilot objavi ovako nesto iz kokpita, popio bi momentalni otkaz!
Kao drugo, to su osetljive kontrole, a on cupa ovaj volan kao da je na reliju, dakle fake snimak!

miško

pre 7 godina

A što je neovlašćeno postavio elektronski uređaj- i time doveo u opasnost putnike,imovinu?Možda će sledeći put,kad se "oslobodi" da počne da izvodi i neke "fensi" zahvate...."Gledajte,vozim jednom rukom,malim prstom"..."Vezao sam šal preko očiju".....Budala

IgyBgd

pre 7 godina

(Makso, 19. mart 2017 09:23)

Minimum nije 200 stopa. Minimum je ono sto je propisano za aerodrom...takodje i iskustvo posade utice na minimum, pa vremenski uslovi...tako da...nije 200 stopa.

Pavle Karajović

pre 7 godina

Ovako leti nervozni pilot(zbog vetra) koji mlatara komandama i pravi jači vetar nego što jeste.Ovo mu baš i nije za reklamu.

zz

pre 7 godina

lik se zeza tako se ne spusta avion....nema ti sta da vrtis volan,automatski pilot sve odradi.a vecina aerodroma ima sigurnosni sistem koji "hvata" avione u slucaju opasnosti i bezbedno ih spusta,bez da pilot ista pipne sem da prilagodi brzinu(da ne ide prebrzo)da bi ga taj radarski snop uhvatio i spustio...neznam kako se taj sistem tacno zove(mrzi me da guglam),ovo je bre sprdnja,ja bi mu dao otkaz zbog ovoga

Sport_Bili

pre 7 godina

Ovaj covek obozava svoj posao uziva dok to radi pogotovu se vidi posle samog ateriranja sto i jeste mnogo cudesan osecaj ...

Ivan

pre 7 godina

Sada znate zašto slijetanje ne obavlja kompjuter. Da mi je vidjeti informatičara koji bi napisao program da kompjuter odradi ove pokrete koje je odradio pilot za sigurno slijetanje aviona.
Drago mi je da je još uvijek u nekim poslovima čovjek bolji od kompjutera.

Nije 747

pre 7 godina

Boing 737 spada u manje putnicke avione. Nije "ogroman" a nije ni "jedan je od najtežih aviona".
Veci od njega su 747, 757, 767, 777, 787, Airbus 321, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, ...

Proverite cinjenice pre nego sto napisete ovakve clanke.

zz

pre 7 godina

lik se zeza tako se ne spusta avion....nema ti sta da vrtis volan,automatski pilot sve odradi.a vecina aerodroma ima sigurnosni sistem koji "hvata" avione u slucaju opasnosti i bezbedno ih spusta,bez da pilot ista pipne sem da prilagodi brzinu(da ne ide prebrzo)da bi ga taj radarski snop uhvatio i spustio...neznam kako se taj sistem tacno zove(mrzi me da guglam),ovo je bre sprdnja,ja bi mu dao otkaz zbog ovoga

Jox

pre 7 godina

Kao prvo, da pilot objavi ovako nesto iz kokpita, popio bi momentalni otkaz!
Kao drugo, to su osetljive kontrole, a on cupa ovaj volan kao da je na reliju, dakle fake snimak!

Viking

pre 7 godina

Ovo nije uobičajeno sletanje. Nisam pilot, ali sam štreberski zaljubljen u aero transport. Ovako to meni izgleda: Ili je ovaj pilot egzibicionista koji je putnicima namerno priredio par minuta užasa i pustio da im ceo život prođe ispred očiju, ili ga je spuštao u ekstremnim vremenskim uslovima. U svakom slučaju, verujem da je snimak autentičan zbog senki i bljeska sunca u kokpitu. Guglovaću za koju konpniju radi ovaj brale, da ih izbegnem u budućnosti :)

miško

pre 7 godina

A što je neovlašćeno postavio elektronski uređaj- i time doveo u opasnost putnike,imovinu?Možda će sledeći put,kad se "oslobodi" da počne da izvodi i neke "fensi" zahvate...."Gledajte,vozim jednom rukom,malim prstom"..."Vezao sam šal preko očiju".....Budala

Pavle Karajović

pre 7 godina

Ovako leti nervozni pilot(zbog vetra) koji mlatara komandama i pravi jači vetar nego što jeste.Ovo mu baš i nije za reklamu.

pobeći negde...

pre 7 godina

Pa sad, ovako: neću sa sigurnošću da kažem da ovaj video nema veze sa stvarnim sletanjem. Ali sam sticajem okolnosti u skorije vreme gledao par desetina snimaka sletanja putničkih aviona, gde se vidi i sama pista ili bar teren bočno od aviona. Ni na jednom od tih snimaka pilot ne pomera komande tako frenetično kao što je kod ovoga slučaj. Voleo bih da se nađe neko stručan da ovo oceni, meni deluje nerealno. Inače, verodostojnosti članka ne ide u prilog ni iznošenje podatka da je 737 među najtežim avionima, nije ni blizu. Neuporedivo veći (i teži) su 747, 777, A380, da navedem samo prva tri koja su mi pala na pamet...

DR

pre 7 godina

Meni više deluje kao da se avion ne mrda uopšte i da je ovo sve performans. A mlati sa ovim volanom kao u filmovima Š kategorije kad voze kola po pravom putu a volanom mlate ko da su u lavirintu.

aleksandar

pre 7 godina

ma da li je realno da vrti taj volan tako kao na auticima na vasaru za 1. maj???

ja sam u totalnom cudu, i i dalje mi nije jasno je li ovo zesca sprdnja ili sta?
s jednom rukom levo desno, napred nazad, cimaj guraj...
ako tako slecu avioni i to najveci onda budu bog s nama

Pilot

pre 7 godina

Boeing 737 spada u manje i lakše avione za srednje linije. Niti je ogroman niti je težak i lak je za letenje. Da je na snimku 747, 787, 777 ili pak Airbusovi 380 ili 340 onda bi to bio mnogo zanimljiviji snimak. Mada se ovde lepo vidi kakav je poso nas "šofera" na ovom tipu aviona.

Aco

pre 7 godina

Ovaj pilot je u ovom slucaju sletao za veoma vetrovitog dana, kada ocigledno mora podesavati kontrole rucno zbog naleta vetra, gde autopilot (verovatno) ne bi reagovao na vreme. A ne oglasava kopilot nego sistem za oglasavanje upozorenja (Aircraft Warning system), specificno, GPWS (Ground Proximity Warning System, sistem upozorenja blizine tla). Ako je glas zenski, piloti ga zovu "Bitching Betty" (Zanovetajuca Betty) a ako je muski, zovu ga "Barking Bob" (Bob Lajavko)... Ziveli :)

Kosmos-Štasmos

pre 7 godina

...muva miš mišicu danima, i muva, i muva a ona ništa...i tako dok miš pokušava, u jednom trenutku slepi miš preleti preko njih a mišica kako je spazila slepog miša uzdahne i sa očima punim uzbuđenja nastavi da gleda u pravcu gde je slepi miš odleteo...primeti to miš i počne da viče na mišicu: "ja se ovde lomim i pokušavam već nedelju dana a taj...taj...SLEPAC!!!...proleti a ti već sledeće sekunde uzdahuješ sa uzbuđenjem!!!...a mišica hladno odgovori:" slepac, slepac...ali pilot je pilot"...

Makso

pre 7 godina

Interesantno je za koliko kratko vreme su se spustili sa 500 stopa. Plus, "Barking Bob" ne poziva na minimum koji je na 200 stopa. :)

nikola

pre 7 godina

Ova palica upravljaca, sta vec ima velik prazan hod ga ga cima toliko.Bolje da nisam gledao ovo.Ako ovako izgleda svako sletanje onda sta reci.Svaka cast liku,deluje da zna sta radi u svakom trenutku iako ne izgleda tako drndajuci ovu palicu

Banamen

pre 7 godina

Ne znam cemu to..piloti su obucavani i placeni da polete i slete bezbedno...uvek aplauzi i fama oko toga...kao da je iznenadjenje ako se avion ne srusi..

Buzdohan

pre 7 godina

Jeste li upravljali nekom letelicom nekad? Uzivo, ne u igrici? Da li vam je poznata mehanika leta? Koliki otkloni komandi treba da budu na razlicitum brzinama? Znate li da se dozvola za upravljanje dobija za svaki aparat posebno? Da ste duduk za A320 bez obzira sto ste 'majstor' za 737? Znate li da aparat ne moze da simulira sletanje da bi se pilot zabavljao snimajuci video?

Sta se onda javljate i komentarisete?

Milena NL

pre 7 godina

Vidim dole neku diskusiji oko veličine i težine aviona da bi se vrednost ovog pilota umanjila...
Po mojoj laičkoj proceni ako je sletao po jakim vetrovima ( rekla bih, pošto nije automatski ) lakša letilica je teža za kontrolu, zaključujem na osnovu osnovnog znanja fizike. Nek mi se oprosti ako grešim ali ja ne bih tek tako potcenjivala...

Pesak

pre 7 godina

737 je daleko od najtezih, sirokotrupnih aviona. Nije pricao sa kopilotom vec se cuje standardno automatsko odbrojavanje pre sletanja. Ali svakako zanimljiv snimak :)

Pilot

pre 7 godina

Malo iz ovog ugla pokreti deluju dramaticnije nego sto jesu. Slicno je kao u kolima, sto je manja brzina veci je otklon volana u odnosu na voznju na autoputu od 120km/h npr. Avion je u finalnom prilazu na maloj brzini, znaci ima manje opstrujavanje vazduha preko krila. Samim tim su komandne povrsine na krilima koje upravljaju skretanjem "manje efikasne"i potreban je veci otklon. Dodatno jos ako ima jaci vetar ili turbulencija. Tako da je ovo sve normalno. Bez brige putnici:)

Pilot

pre 7 godina

Postoje situacije kada se i mnogo više drnda volan. Ovo je bilo sletanje po nekom srednje jakom bočnom vetru, ali verujte ima i gorih. Zbog toga toliko "mlati" volanom. Na youtube možete naći mnogo ovakvih snimaka na raznim tipovima aviona.

dragan

pre 7 godina

pa ne mota ga... nego drzi pravac.. logika... ako je jaci vetar pa to se zanosi...nije se lako boriti sa priridnim silama.. uz svu tehniku... zato i jesu broj 1.

Sagvar

pre 7 godina

Ne znam koga je odusevio od kolega, jer ovo zna da bude i mnogo gore.
Sletao je po vetru, skoro sigurno na bocnom vetru sa udarima, ali nista strasno.
Za sve "poznavaoce" koji daju komentare poredeci sta su videli kako to izgleda kod Busa a kako kod Boinga - treba znati da komande fly by wire i klasicne (sajlama i hidroaktuatorima) ne rade i ne reaguju isto. Boring trazi "kontra pokret" a Bus drzi poziciju koja se inicijalno postavi palicom.

Totalni amater

pre 7 godina

Za ove koji misle da je snimak fake, slicna situacija ali iz drugog ugla:
https://www.youtube.com/watch?v=UqCVx3giUBE
Kapa dole za pilota!

IgyBgd

pre 7 godina

(Makso, 19. mart 2017 09:23)

Minimum nije 200 stopa. Minimum je ono sto je propisano za aerodrom...takodje i iskustvo posade utice na minimum, pa vremenski uslovi...tako da...nije 200 stopa.

Ogroman ko nas BDP rast

pre 7 godina

Ako je B737 ogroman i jedan od najtezih, sta su onda B747, B767, B777, B787, A330, A340, A350, A380? Ok, ne znate, al' imate valjda Google, sto ne proverite?

IgyBgd

pre 7 godina

"Jedan od najvecih aviona"!? Zaista bi bilo lepo kada bi se malo vise informisali o onome sto zelite da objavite na vasem portalu...b747,b757,b767,b777,b787,a321,a330,a340,a350,a380...svi su veci od b737-800 sa kojim leti Ryanair.

Igor

pre 7 godina

I za ovo sve strucnjak do strucnjaka. Snimak je realan. Kontrira na udare vetra. Kod mala brzine veliki je prazan hod i spor odziv. Palicarenje. Mozda izgleda dramaticno, ali putnici verujem da nisu ni osetili.

Goran

pre 7 godina

Boeing 737 se ne smatra ni za veliki ni za težak avion, to je uskotrupna letelica, jedna od dve najprodavanije u istoriji komercijalnog vazduhoplovstva (uz Airbus 320). Avion spada u "heavy" kategoriju ako je teži od 300 hiljada funti, odnosno oko 136 tona. Boeing 737 ima najveću masu 60-80 tona (ne 30).

Kole

pre 7 godina

vidim dosta strucnjaka ovde !
(Paraglajder, 19. mart 2017 09:49)

Nije ovo ništa, kako ume da bude. Skokni na komentare članaka o sletanju na Mesec, Zemlji kao ravnoj ploči ili kako je SFRJ lansirala raketu u svemir pre Amerikanaca, pa da vidiš taj trust mozgova. Oksford, Sorbona i Harvard da se postide.

артиљерац

pre 7 godina

Boeing 737,уопште није један од натежих авиона на свету.Данас је
у саобраћају бар 10 типова авиона који имају знатно већу MTW,
maximum take off weight.B-747,767,777,787,A-380,340,330,320,MD-11,Ту 204,Ту 214,Ил 86,Ил 96 итд.

Igor

pre 7 godina

@Ako su putnici 30 tona i ako ih ima 250, onda jedan putnik u prosjeku ima 120kg!
(Meister Jakob, 18. mart 2017 20:12)

Zaboravio si prtljag, svako od putnika ima bar jedan kofer od 20kg + torbu koju nosi u avion. Tu je i posada aviona kao i kargo koji avion nosi. 30 tona u maksimumu ce se lako dostici sto ne znaci da uvek ima bas 30 tona.

Sport_Bili

pre 7 godina

Ovaj covek obozava svoj posao uziva dok to radi pogotovu se vidi posle samog ateriranja sto i jeste mnogo cudesan osecaj ...

Ivan

pre 7 godina

Sada znate zašto slijetanje ne obavlja kompjuter. Da mi je vidjeti informatičara koji bi napisao program da kompjuter odradi ove pokrete koje je odradio pilot za sigurno slijetanje aviona.
Drago mi je da je još uvijek u nekim poslovima čovjek bolji od kompjutera.

Nije 747

pre 7 godina

Boing 737 spada u manje putnicke avione. Nije "ogroman" a nije ni "jedan je od najtežih aviona".
Veci od njega su 747, 757, 767, 777, 787, Airbus 321, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, ...

Proverite cinjenice pre nego sto napisete ovakve clanke.