Brentford: Rodno mesto telefona

I Brentford u Ontariju (Kanada) i Boston u SAD tvrde da je telefon izmišljen baš kod njih. Oba grada samo su delimično u pravu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

12:46

Default images

Kada razgovarate sa Brajanom Vudom, kustosom kuće Aleksandra Grahama Bela, koja je sada pod zaštitom države, reći će vam da je ovaj pronalazač još 1874. dobio ideju o prvom praktičnom telefonu.

Takođe, prvi telefonski poziv uputio je 10. avgusta 1876. iz svoje kuće u Pariz, 11 kilometara dalje u Ontariju.
krunkwerke / Flickr.com
Međutim, pretraživanjem arhiva možete naći i da je Bel prvi poziv eksperimentalnim telefonom obavio 10. marta 1876. ali u svojoj bostonskoj laboratoriji.

Bilo kako bilo, posetioci Brentforda biće oduševljeni neverovatnim imanjem koje je otvoreno cele godine.

Naravno, Belova kuća nije jedina atrakcija ovog kraja.
"Scenografija filma Silent Hill (Foto: betsyweber / Flickr.com)
“Novo” naselje ovog grada od 90.000 stanovnika potpuno je promenjeno, budući da je služilo kao scenografija za horor film iz 2006, “Silent Hill”.

Možda jedna od najupečatljivijih promena su nove zgrade i klizalište na otvorenom koje radi tokom zimskih meseci.

Odmah preko puta, nalazi se Sanderson Centar primenjenih umetnosti. Originalni Temple teatar koji je sagrađen 1919. podvrgnut je renoviranju, ali je zadržao starinski “šmek” uz prednosti moderne tehnologije.

Ako ovo mesto posetite petkom ili subotom, ne smete propustiti posetu pijaci. Ova zatvorena tržnica jedna je od najstarijih u Kanadi.

Za one koji žele da okušaju sreću, nedavno je renoviran OLG kazino koji radi 24 sata dnevno i nalazi se nadomak pijace.

Odličnu kafu nudi William’s Coffee Pub u Dalhousie ulici. Većina gostiju ovog kafića su studenti, a prateći ih po izlasku iz lokala možete doći i do Brentford istorijske biblioteke, koja je sada deo univerziteta.

Šetnja Brentfordom prijaće i ljubiteljima lepih fasada. Neverovatne zgrade od kamena poput pošte i nekoliko crkava sigurno će vas naterati da izvadite vaš fotoaparat iz futrole.
Slika pripadnika Šest Nacija iz 1885. (Foto: BiblioArchives / LibraryArchives / Flickr.com)
Mnogo toga se promenilo u ovom gradiću od kako se na njega 1784. iskrcao kapetan Džozef Brent, a Šest Nacija pošle iz Njujorka ka Kanadi.

Kao nagradu za njihovu lojalnost Kruni, dobili su veliki komad zemlje kod reke Grand.

Jedno od preostalih svedočanstava iz tog vremena je Mohawk kapela 1785. koja je najstarija protestantska crkva u Ontariju. Nalazi se, naravno, u Mohawk ulici u Brentfordu. Tokom zime zatvorena je za posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: