Kankun, parče raja

U Kankunu je more zaista tirkizno kao na fotografijama, plaže beskarajno duge sa gotovo bijelim pijeskom, voda prijatna za kupanje, noćni provod ,,lud“, osoblje u hotelima i trgovinama ljubazno... Dovoljno da, pakujući kofere za povratak kući, razmišljate – kako opet doći.

Izvor: Pobjeda
Autor: Dragica Šaković

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2011.

06:50

Default images

U turističkim prospektima predstavljaju gao kao ,,grad koji nikada ne spava” ili ,,najbliže što se može prići raju”… Nakon samo nekoliko dana provedenih u ovom gradu shvatićete – ne pretjeruju. Jer, u Kankunu je more zaista tirkizno kao na fotografijama, plaže beskarajno duge sa gotovo bijelim pijeskom, voda prijatna za kupanje, noćni provod ,,lud“, osoblje u hotelima i trgovinama ljubazno...

Dovoljno da, pakujući kofere za povratak kući, razmišljate – kako opet doći.

Grad u gradu

Kankun se nalazi na jugoistoku u meksičkoj saveznoj državi Kintana Ro. Smješten je na poluostrvu Jukatan, na obali Karipskog mora. Zvuči nevjerovatno, ali star je svega pola vijeka. Prije 50 godina ovdje je bilo selo sa samo 120 stanovnika.

Zvanično je osnovan 1970. a godinu ranije banka Meksika je projektovala razvoj ovog mjesta kao turističke zone.

Grad je gotovo podijeljen na gradsku i hotelsku zonu, a zajednički im je bulevar Kukulkan koji se pruža duž čitavog poluostrva. Hotelska zona je dokaz da Kankun nije slučajno izabran za domaćina 16. konferencvije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja je održana u novembru i decembru prošle godine. Ovaj dio grada je školski primjer održivog razvoja. Savremena arhitektura i priroda zajedno čine skladnu cjelinu.

Duž 23 kilometara duge obale, s obje strane poluostrva, nalazi se oko 150 hotela sa oko 23.000 ležaja. Tu su predstavnici poznatih lanaca sa četiri i pet zvjezdica: ,,Interkontinental“, Hilton“, ,,Holidej in“, ali i oni sa egzotičnim imenima kao ,,Great Parnasus“, ,,Gold Parnasus“, ,,Fiesta Amerikana“, ,,Barcelo Flamingo“, ,,Aquamarina“, ,,Royal solaris“, ,,Crown paradise“, ,,Royal sunset“... Svaki hotel ima ogromnu zelenu površinu, sopstvnu plažu, mali i veliki bazen, sportske terene... A, najluksuzniji među njima - ,,Moon palace“ i mnogo više: ergelu lipicanera, golf teren, močvaru sa krokodilima...

Zabava

Bez obzira na ime i broj zvjezdica, zajednička im je savršena usluga: gost je na prvom mjestu, uvijek u pravu, a osoblje nasmijano i spremno da se nađe na usluzi. Da bi se gosti osjećali kao kod kuće u više od 350 restorana zastupljene su skoro sve svjetske kuhinje. Replike u hotelima ili ispred njih - Big Bena, Menhetna, Ajfelove kule ili skulpture samuraja - prečica su do hamburgera, pice, sušija, makarona... nostavno – grad.

U ovom dijelu ima nekoliko tržnih centara u kojima se može naći za svakog po nešto - od suvenira koji koštaju 10 dolara do luksuzne robe poznatih svjetskih proizvođača. Najboljim među šoping molovima domaćini smatraju ,,La Islu“, koja podsjeća na Veneciju jer je napravljena na vodi.

Epitet ,,grad koji nikada ne spava“ Kankun je zaslužio zbog dobrog provoda.

Osim ,,ludih“ noći u čuvenim diskotekama i klubovima ,,Coco-Bongo“, ,,Hard Rock Cafe“, ,,Plejboj klub“, ,, Senor Frogs“, ovaj grad je ništa manje zabavan tokom dana. Skijanje na vodi, let paraglajderom nad veličanstvenim Karibima, tura ronjenja, vožnja kajakom, druženje sa delfinima ili bliski susret sa ajkulama ... sve je moguće.

Čistoća

Ono što Kankun čini mondenskim ljetovalištem je i činjenica da ovdje niko ne mora da se odriče svog omiljenog sporta – dostupni su golf i teniski tereni, fudbalski stadion i jahanje konja... A, da bi u ovom popularnom ljetovalištu bilo lijepo i onima koji ne žele adrenalin u venama, tu su drevne građevine. Na oko 40 minuta vožnje od hotelske zone stiže se do ekološkog naselja Škareta, drevne Čičen Ice ili nacionalnog parka Tulum.

Prema podacima iz 2007. Kankun ima oko 800.000 stanovnika, ali se broj onih koji žele da žive u ovom ljetovalištu stalno povećava. Godišnje ga posjeti oko tri miliona turista i dobar dio njih su stalni gosti. Najviše je Amerikanaca, ali posljednjih godina sve više Evropljana ovdje provodi godišnji odmor, uprkos dugom letu koji od Frankfurta traje čak 12 sati.

U gradu je uvijek gužva, ali je i pored toga nevjerovatno čist – u hotelima, na ulicama, parkovima, plažama – ne može se naći ni papirić .

Životinjski svijet

Kankun je prekriven zelenilom. I najmanja slobodna površina ovdje je pod travom, palmama ili autohtonom mangrovom. Obična šetnja izvan grada pretvara se u pravu avanturu jer je ovdje dom lemurima, paunima, mravojedima ili iguanima. Zato, uz standardne saobraćajne znake duž bulevara, ima i onih koji upozoravaju na sporiju vožnju jer neka životinja može istrčati na put. Tu su i znaci na moguću opasnost od krokodila – ima ih u preostalim močvarama u najjužnijim djelovima grada.

Nacionalni park Tulum

U Nacionalnom parku Tulum nalazi se istoimeni grad Maja. Tulum, što na jeziku Maja znači zid, opasan je sa tri strane zidinama visokim oko šest metara, sa pet kapija, dok je sa četvrte strane otvoren prema moru. Ovo je inače rijetkost, jer Maje svoje gradove nijesu branile zidinama. Na jugozapadnom i sjeverozapadnom kraju zida izgrađene su kule osmatračnice. U blizini sjevernog zida se nalazi sveto jezero - Senota iz koje su se stanovnici snabdijevali pijaćom vodom.

Grad, je podignut prije 4.000 godina kada je u njemu živjelo 10.000 stanovnika. Izgrađen je od kamena koji je sa ovih prostora. U Tulumu najveća je građevina Zamak koji sadrži figure i maske božanstava koje simbolizuju Veneru i zalazak Sunca. Pažnju privlači hram sa dobro očuvanim freskama. Sa najviše tačke grada pruža se nezaboravan pogled na Karibe, a u podnožju je nekoliko manjih plaža. Obilazak Tuluma traje oko sat i po, a osim drevnih građevina mogu se vidjeti neobične životinje kako leškare na suncu.

Škaret, Čičen Ica

Na spisku lokacija koje valja obići u Kankunu je park prirode Škaret. Osim u prirodnim ljepotama, ovdje se može uživati u kupanju sa delfinima, fokama, slikanju sa papagajima, flamingosima.

Malo je onih koji propuste priliku da posjete arheološko nalazište sa UNESCO liste - Čičen Ica, jedno od sedam svjetskih čuda. Velika stepenasta piramida, majanski hram Kukulkan, poznata i kao El Kastiljo, građen po solarnom kalendaru, omiljeni je kadar na fotografijama turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: