Akapulko: Prizori iz zaliva (2)

Nadomak zaliva, čim isplovite, nalazi se malo ostrvo La Roketa (Isla de La Roqueta). Do njega se stiže morskim taksijem sa staklenim dnom. Ova turistička atrakcija je pretvorena u svojevrsno hodočašće, pošto se, navodno, na dnu mora, blizu stena kraj kojih prolazi brodić, pojavljuje lik Bogorodice

Autor: Dušan Milojević
Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

22:05

Default images

Igrom slučaja, pri mojoj poseti nije bilo moguće videti ga, pošto je voda bila previše intenzivne boje. Ali zato će Vas u nastavku vožnje nagraditi pogledom na morski svet pod Vama. Ribe najrazličitijih boja okupiće se oko staklenog dna brodića, u potrazi za hranom, ili možda u želji da vidi još jednu grupu posetilaca. Samo ostrvo ima staze za pešačenje, kao i plaže koje su možda čak i lepše od onih na obali. Mogućnost snorklinga je svakako glavna atrakcija na ovom ostrvu, što Vam postaje jasno već kada se približite obali i vidite ribe koje plivaju oko stena okupiranih plavim i crnim krabama. A ukoliko imate opremu za snorkling i otisnete se par metara od obale, pod Vama će se ukayati čarobni koralni grebeni i delić morskog bogatstva sličan onom koje možete videti na mnogobrojnim reportažama sa dubina mora.
Photo: Dušan Milojeviæ
Noć u zalivu

Akapulko se, zahvaljujući svojoj klimi, koja je tokom cele godine oko 30 stepeni, često naziva mestom večnog proleća ili večnog leta. Ova činjenica je uticala na gradnju velikog broja otvorenih prostora i terasa sa pogledom na okean, koji se tokom noći pretvore u barove i klubove prepune turista. Međutim, ukoliko niste od onih koji uživaju u bučnim letovalištima i zapravo biste želeli da upoznate autentični život lokalnog stanovništva, centralni gradski trg Sokalo (ZÚcalo) pravo je mesto za Vas. Ovo mesto nikada nije izgubilo svoj značaj za lokalno stanovništvo i jedino što se u njemu menja jesu oblici umetničkog izražavanja koji se tu mogu zateći, kao i raznovrsnost aktivnosti kojima se i sami možete priključiti ili ih samo posmatrati sa strane. Bilo da je u pitanju prodaja predmeta izrađenih u okolini, performansi, mini koncerti ili ples starijih stanovnika Akapulka uz džez muziku, Sokalo odiše potpuno drugačijim duhom od onog koji se može zateći u ostatku zaliva.

Morske asocijacije

Nekima od nas prva asocijacija na pomen odmora jeste more. A more je izvor niza drugih asocijacija. Za neke je to beskrajna plaža sa sitnim peskom i zvuk talasa i galebova, dok se u senci suncobrana od palminog lišća pijucka koktel. Drugima, pak, prvo što padne na pamet na pomet mora jeste hrana. I zaista, gde god da krenete, ne samo u Akapulku, već celom Meksiku, hrana će se ispostaviti najvažnijim delom svakodnevice. Kao grad na moru, Akapulko nudi veliki izbor najsvežije ribe i morskih plodova. Restorani su svuda, pa tako ne morate ni napuštati plažu u potrazi za hranom, pošto ima restorančića koji svoje stolove imaju tik uz talase. Međutim, ukoliko Vam se ne ide sa sunca, ali biste ipak da nešto prezalogajite, trebaće Vam samo malo strpljenja. Prodavci za koje smo navikli da na jadranskim plažama šetaju okolo i prodaju krofne, u Akapulku prodaju ostrige, kesadilje (tortilje u kojima je topljeni sir, piletina ili neki drugi nadev) i sveži kokos, kao i lokalne slatkiše. Takođe, neki od njih prodaju i ceđenu narandžu ili mandarinu, tako da nema nikakve potrebe za napuštanjem udobne pozicije na plaži.

Nastavak priče

Na obroncima planina, koje se spuštaju u okean formirajući ovaj, gotovo nacrtani zaliv, nalaze se kuće nekih od širom sveta poznatih ličnosti. Među njima su najviđeniji španski tenor Plasido Domingo, zvezda pop muzike Riki Martin, ali tu je i kuća Meksikanke Dolores Olmedo, najznačajnije kolekcionarke dela Fride Kalo i Dijega Rivere. Ova kuća je i poznata po mnogobrojnim posetima najpoznatijeg meksičkog muraliste, Dijega Rivere, koji ne samo što je radio portrete Dolores Olmedo i uživao njenu naklonost izraženu u novčanoj podršci, već je u nekom trenutku postao i njen ljubavnik. Rivera je provodio dane na terasi ove kuće koja ima pogled na čitav zaliv, slikajući svoju seriju od 24 zalaska sunca. U ovoj seriji, Rivera je prikazivao zalazak različitim tehnikama koje je kao slikar koristio u bogatom opusu od samih početaka svog stvaralaštva.

Danas Akapulko, uprkos izuzetnoj konkurenciji na Atlantiku – Kankunu i Verakruzu, i dalje privlači veliki broj turista. Prema statistikama, tokom božićne sezone prethodne godine, Akapulko je posetilo gotovo pola miliona ljudi. Iako ovaj broj može da se učini prevelikim i da nas natera da se zamislimo da li vredi posetiti mesto koje je već otkrio čitav svet, odgovor je svakako pozitivan. Jer, bez obzira na toliku popularnost i posećenost, Akapulko i dalje uspeva da izmami uzdah sa usana kod svakog posetioca, ako ničim drugim – ono bar najlepšim zalaskom sunca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: