Akapulko: Prizori iz zaliva (1)

Letimičan pogled na zaliv sa terase petospratnog hotela pretvara se u trenutke, minute, čitave časove opijenosti prizorom. Usidrene jedrilice koje se naziru iza krošnji manga, vode pravo ka hotelima, nanizanih poput kakvih perli duž cele obale.

Autor: Dušan Milojević
Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

22:10

Default images

Da, tačno do onog suprotnog kraja zaliva, do poslednje litice koja se usled daljine čini nestvarno. Do tamo gde, zajedno sa pticama na pučini iz vidokruga nestaju neki od najvećih brodova koji su ikada plovili vodama naše planete.

Bezbrojni prolaznici

Narodi koji su živeli na teritoriji današnjeg Meksika, pre nego što su u ovaj deo Amerike stigli Španci, dali su ime ovom čuvenom zalivu Akapulko. U prevodu sa Navatl jezika, jednog od rasprostranjenijih jezika ovog regiona pre dominacije španskog jezika, Akapulko znači „ravnica gustih trski“. U njemu su živeli Olmeci, jedan od naroda nastanjenih u Mezoamerici, dok ga nisu „otkrili“ Španci početkom 16. veka. Nakon svog dolaska u Meksiko, Ernan Kortes, čuveni konkvistador, izgradio je ovde veliku luku koja je omogućila procvat naselja i veliki priliv trgovaca, a samim tim i novca. Ali, gde je novac, tu su i osvajači, a u slučaju Akapulka oni su se smenjivali jedni za drugima. Engleski, pa holandski pirati, zatim holandska flota, te meksički revolucionari, osvajali su grad tokom sedamnaestog, osamnaestog i devetnaestog veka. Gotovo svakog puta, Akapulko je bio opljačkan i porušen do temelja, ali zahvaljujući jedinstvenom položaju, obnavljanje bi nastupalo gotovo trenutno. Danas, ovaj grad ima oko 700.000 stanovnika, koji uglavnom žive na obodima planina koje ga opasuju. Sa druge strane, uski pojas zemljišta uz samu plažu pretvoren je u hotelijersku zonu namenjenu pre svega turistima koji posećuju Akapulko.
Photo: Dušan Milojeviæ
Holivudsko letovanje

Tokom 20-ih godina prošlog veka, Akapulko je posetio naslednik engleskog prestola, Princ Edvard VIII, koji je po povratku u Evropu raširio vest o lepotama koje je video. Međutim, kako je Meksiko bio daleko za Evropljane, Akapulko je sačekao posleratne godine kako bi se preobrazio u ono što je danas – jedno od najpoznatijih letovališa na svetu. Početkom pedesetih, nakon građenja infrastrukture, na liticama koje nadvisuju zaliv počele su da letuju holivudske zvezde i milioneri. Frenk Sinatra, Elvis Prisli, Džudi Garland i Edi Fišer bili su neki od prvih eminentnih gostiju Akapulka. Pored njih, na istom mestu je 1953. godine svoj medeni mesec proveo budući predsednički par Kenedi, a četiri godine kasnije, Elizabet Tejlor se udala po treći put upravo u Akapulku. Magnetska privlačnost je, sa holivudskim zvezdama, dovela i nebrojene investitore, koji od 60-ih godina neprestano grade u ravnici gustih trski. Zahvaljujući sve većoj ponudi, kao i sve nižim cenama avio-saobraćaja, Akapulko je vremenom postao atraktivniji i pristupačniji pripadnicima srednjih slojeva, ne samo iz inostranstva, već i samog Meksika.

Smrtonosna litica

Jedna od najčuvenijih atrakcija u Akapulku nisu njegove plaže, koje se prostiru duž 16 kilometara obale ovog zaliva. Naime, tokom 30-ih godina se ustalila tradicija nadmetanja lokalnih mladića ko će skočiti sa više litice u more. Tako se došlo do La Kebrade (La Quebrada). Ova litica, visoka gotovo 45 metara, strmo se spušta u more dok se o nju razbijaju talasi. Kada biste se našli pored ove litice i neko Vam rekao da je to mesto sa kojeg lokalci skaču, pomislili biste da se šali sa Vama. Međutim, u tačno određeno vreme, zaista ćete videti skakača na tom vrhu. Nakon molitve Devici od Gvadalupe nastupa skok. Kratak let se završava nestajanjem u modrom moru, da bi skakač ubrzo izronio po svoj aplauz, ali i bakšiš koji njegov zastupnik sakuplja od fascinirane publike. Ovaj neverovatni skok može se videti više puta u toku dana, a najimpresivniji su svakako oni noćni, kada skakači izvode skok poznatiji pod imenom Vatreni okean. Procedura je istovetna, dok jedinu razliku predstavljaju baklje u rukama onoga koji skače, koje, parajući vazduh, ostavljaju utisak vatrenih obruča u noći.

U nastavku: Akapulko: Prizori iz zaliva (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: