Tasmanija - otok na kraju svijeta

Više od 2000 kilometara pješačkih staza, tisuće planinskih jezera, stotine egzotičnih plaža i podzemnih špilja, više od 300 otočića i toliko planinskih vrhunaca i stijena da bi i najzagriženiji planinari imali posla do kraja života.

Izvor: Večernji list

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

06:40

Default images

Od australskog kopna odvojena Bassovim prolazom te od jugoistočnog kuta Australije udaljena 240 kilometara, Tasmanija je najmanja australska savezna država koja se prostire na površini od 68.331 četvornih kilometara, čime se može usporediti s veličinom Irske. Otkrio ju je nizozemski pomorac Abel Tasman 24. studenoga 1642. godine.

Od zapada do istoka ova otočna država proteže se na 315 kilometara, a od sjevera do juga na 286 kilometara te se sa svojih 334 otoka često smatra granicom Indijskog i Tihog oceana. Neki od najpoznatijih otoka Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie. S obzirom na to da se Tasmanija nalazi ispod 40. paralele, s planine Wellington najbolje se vidi Aurora Australis, a oni kojima je do avanture zvane Antarktik, iz Hobarta će moći krenuti na turističko putovanje brodom ili avionom.

Svaki kraj otoka priča svoju priču

Radi lakšeg razumijevanja Tasmanije, cijeli prostor dijeli se u četiri geografska područja – sjeverozapad kamo trajekt iz Melbournea uplovljava u luku Devonport, sjeveroistok poznat po predivnim plažama i snijegom prekrivenim planinskim vrhuncima, jugozapad prepoznatljiv po brojnim riječnim tokovima i prašumama, te jugoistok koji čuva neka od najstarijih naselja na otoku. Iznimno srdačno stanovništvo, ugodna klima, odlična gastronomija, bogata povijest i opuštajuća atmosfera nude izvrsnu priliku za kvalitetan odmor. Zaljubljenici u prirodu te rijedak biljni i životinjski svijet, ali i pobornici avanturizma u Tasmaniji će svakako doći na svoje! Osim pješačenja postoje i odlični uvjeti za vožnju kajakom, planinarenje, pecanje, a svakako ne propustite ni vožnju hidroavionom. Otok je to na kojem je gotovo nemoguće vidjeti prometnu gužvu, a s obzirom da cestovna mreža nije pretjerano razvijena, teško se izgubiti. Ovo je također dom za oko pola milijuna stanovnika, od kojih većina živi u glavnom gradu Hobartu te većim gradovima kao što su Launceston, Burnie i Devonport, a među stanovništvom živi i oko 1200 Hrvata.

Šarmantna prijestolnica Hobart

S obje strane rijeke Derwent, nedaleko od plantaža jabuka po kojima je Tasmanija i dobila nadimak – “Otok jabuka” – nalazi se glavni grad Hobart, nakon Sydneyja drugi po starosti grad u Australiji. Nad njime dominira planina Wellington, visoka 1270 metara. Grad je osnovan 1804. g. kao prvo uporište robijaša iz Engleske, Irske i Walesa, i njime dominira kolonijalna arhitektura s više od 90 zgrada koje spadaju u nacionalno dobro. Okružen je parkovima i drvoredima lipa, a najjednostavnije ga je razgledati uz pomoć “hop on – hop off” autobusa. Hobart spada i među najležernije tasmanijske gradove, pa ćete u njemu uživati u vožnji biciklom, pješačenju, slikovitim kafićima poredanima uzduž plaže te u jednoj od najslikovitijih tasmanijskih tržnica – Salamanci, gdje možete kupiti vrhunske antikvitete i umjetničke suvenire. No ovo nije samo mjesto kupnje, već i vrhunske zabave s brojnim manjim klubovima u kojima možete uživo poslušati odlične jazz, gypsy i swing sastave. U šetnji gradom svakako obratite pozornost na 160 godina star muzej i umjetničku galeriju Tasmanije.

Nedaleko od glavnoga grada

Zadržite li se koji dan u ovome gradu, zapamtite da se mnoge zanimljive atrakcije nalaze u krugu od 90 minuta vožnje od središta grada. Od zanimljivijih postaja svakako su povijesni gradovi Richmond i Porth Arthur blizu kojega se nalaze šetnice na liticama te koji nudi mogućnost odlaska na krstarenje koje će vas odvesti na najbolju točku razgleda 300 metara visoke morske litice i otoka Tasman. Južno od Hobarta najbolje je krenuti na krstarenje oko otočja Bruny gdje se nalaze i neke od najviših morskih litica na svijetu. Krećete li pak sjevernije, ne propustite posjet Oatlandsu gdje ćete pronaći najveću australsku kolekciju građevina od pijeska. Sjeverno od Hobarta nalaze se drevne šume prepune endemskih vrsta drveća zahvaljujući kojima je nastao tasmanijski pokret dizajnera za proizvode od drveta. Ovdje se nalazi i Launceston, drugi po veličini grad na otoku, u kojem je smješten tasmanijski centar dizajna.

Egzotične plaže i rajski krajolici

Ako ste u potrazi za dugim plažama posutim bijelim pijeskom, krenite na istočnu obalu koja je idealna za mirni i opuštajući odmor koncentriran na aktivnostima na vodi i uz vodu. Ovdje se nalaze i otoci Flinders, odlično odredište za ronioce. Krajolik ukrašen vodopadima i rijekama najbolje dolazi do izražaja u blizini ribarskog gradića Bicheno, u području nacionalnog parka Douglas Apsley. Blizu se nalazi i nacionalni park Freycinet sa zanimljivim zaljevima Coles i Oyster, također idealnim lokacijama za ronjenje, ribarenje i kajakaštvo. Park je prepoznatljiv i po ružičastim granitnim brežuljcima planine Hazards. Južnije put neka vas obavezno odvede do otoka Maria čija je cijela površina pretvorena u nacionalni park oslobođen automobila. Ovdje možete vidjeti velik broj klokana i rijetki ptičji svijet ili doznati zanimljive priče o aboridžinskoj kulturi.

Od pitomih ravnica do divljine

Oko grada Launceston i rijeke Tamar te općenito na sjeveru nalaze se najljepši vinogradi te zanimljiva seoska imanja. Ovdje ćete naići i na predivne plantaže lavande, jagoda i orhideja, ali i na odlične restorane i vinarije. Sjeveroistočno od Launcestona nalazi se grad Scottsdale s poznatim šumskim ekocentrom i fascinantan ‘primjerak’ golf-terena Barnbougle Dunes. Zapadno od grada nalazi se simpatični gradić Deloraine koji svake godine ugošćuje najveći australski sajam rukotvorina. U 19. stoljeće vratit će vas gradovi Evandale, Longford, Campbell i Ross čije stare jezgre pružaju pravi odmor od užurbanog života. Sjeverozapadna obala je dom živopisnih kafića i umjetničkih kolonija, ali i mjesto gdje ćete uživati u plantažama malina i odličnim, ručno rađenim sirevima i čokoladama.

U unutrašnjosti će vas dočekati blagi brežuljci, tradicionalna seoska imanja, plodna crvena zemlja i brojna stada ovaca koja cijelom krajoliku daju posebnu čar. I na kraju, krenite na kraj svijeta, jer, iako slikovito rečeno, čini se da on na zapadu Tasmanije uistinu postoji! Jedna od najočuvanijih divljina Australije ukrašena rijekama Franklin i Gordon, bajkovitim jezerom Dove i obgrljena planinom Cradle, mjesto je bogato pričama osuđenika i kraj gdje će i najveći avanturisti pronaći izazov. Na ovom području neizbježan je grad Queenstow koji kao da pripada nekom drugom vremenu, vremenu tragača za zlatom i bakrom. Želite li u potpunosti istražiti ovo područje, dobar je izbor najam džipa i kajak. Krenete li sjeverno od grada, doći ćete do najvećeg svjetskog poteza umjerenih prašuma – Tarkine gdje počinje prava avantura!

Ne propustite

• Otok Bruny s fascinantnim morskim stijenama

• Dover i jugozapadnu divljinu te nacionalni park “Hartz mountains”

• Najočuvaniji kolonijalni grad Port Arthur

• Odlične lokacije za ronjenje, ribarski gradić Bicheno, nacionalni park Freycinet i zaljev Coles

• Dramatične krajolike otoka Flinders

• Launceston – dom otmjenih restorana i hotela te najduže viseće žičare na svijetu

• Povijesne gradiće Evandale i Longford

• Krstarenje rijekom Tamar

• Gradić Ross gdje se nalaze dobro očuvana sela od kamena u kojima su živjeli osuđenici

• Prekrasne vrtove u gradu Westburyju

• “Big game fishing” u St. Helensu

• Otok sira King i raj za ručno rađene čokolade Latrobe

• Vodopad u središtu grada Waratah

• Polja tulipana u gradu Wynyard

• Istražiti prašumu Tarkine

• Posjetiti grad rudnika Queenstown

• Posjetiti 160 godina star Muzej i umjetničku galeriju Tasmanije na čijem se ulazu nalazi kostur guštera star 105 milijuna godina

• Grad umjetnika i seljačkih domaćinstava Deloraine

• Kupiti neke od suvenira – domaću vunu, ručno rađeni nakit, sireve i čokolade

• Povijesno selo Stanley u podnožju simbola Tasmanije “Nuta” – strmoglave stijene koja je nekada pripadala vulkanu i koja kao da izvire iz oceana ostavljajući oko sebe predivne pješčane plaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: