Web vodič – Fidži

Na Fidžiju ćete naći neke od najboljih svetskih plaža okruženih tirkiznim morem, pregršt mogućnosti za sportske aktivnosti, i fascinantnu prirodu. Na njegovim obalama snimani su filmovi kao što su Plava Laguna i Castaway.

Uroš Veličković

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2005.

22:11

Default images

Fidži ima i relativno razvijenu infrastrukturu, dobru klopu i – za one koji hoće da pobegnu od svakodnevne histerije modernog života – bezbrojne privatne motele u tihim uvalama.

Fidži je do skoro bio poznat i po kanibalizmu. Domoroci su evropskog misionara Thomasa Bakera 1867. godine celog pojeli, ispečenog s malo ulja i lokalnih začina. Njegova cipela, za koju se priča da je bila previše žilava, izložena je u Muzeju Fidži.

Kanibalizam jeste dugo bila ostrvska tradicija, ali lokalci tamo danas ne jedu turiste. Oni ih dočekuju zadovoljni što će od njih profitirati s obzirom da je turizam glavna privredna grana na Fidžiju.

Republika Fidži nalazi se negde na dve trećine puta od Havaja do Novog Zelanda i sastoji se od preko 300 ostrva od kojih je oko 100 nastanjeno (840,000). Glavno ostrvo je Viti Levu, dugačko oko 200 kilometara, gde se nalazi prestonica Suva.

Severno ostrvo Vanua Levu, zatim Taveuni i Kadavu takođe su relativno veliki, ali ostatak zemlje sastoji se od velikog broja sićušnih ostrva koja su podeljena u grupe - Lomaiviti, Lau, Moala, Yasawa, Mamanuca i Rotuma.

Stanovnici Fidžija predstavljaju neverovatan miks melanezijskog, polinezijskog, mikronezijskog, indijskog, kineskog i evropskog uticaja.

Cene i troškovi
Ako spavate po jeftinim bungalovima i pansionima, dobro isplanirate obilazak arhipelaga, pazite gde jedete, i povremeno sami nešto skuvate, možete proći sa ne više od 15-20 eura dnevno.

Inflacija je relativno visoka, oko 12%, mada su i cene u realnom iznosu visoke, u turističkim oblastima skoro kao u Australiji. 

Indeks cena:

Mala flaša piva: 1.75 eur          
Karta za bioskop: 2.5 eur        
Vekna hleba: 0.35 eur  
Obrok u jeftinom restoranu: 5 eur         
Šator u kampu za jednu noć: 6-7 eur    
Iznajmljivanje bicikla na pola dana: 7 eur          
Iznajmljivanje kajaka na pola dana: 15 eur        

Smeštaj – idealno za bekpekere

Jedna od glavnih prednosti Fidžija je što tesan budžet ne mora da bude problem. Na ostrvima ima jeftinih pansiona, motela, bungalova i kampova.
Ipak, najjeftiniji smeštaj ponekad znači polu ruinirane sobe i pretrpane pansione. Čak i u boljim sobama i apartmanima kvalitet se drastično razlikuje od meseca do meseca, a i u zavisnosti od toga kakav je vlasnik. Ako pazite na svaki cent i hoćete jeftin smeštaj, obavezno čekirajte sobu na licu mesta. 

Nadi – Simpatičan gradić u kojem se nalazi i Međunarodni aerodrom. Preporučujemo Nadi Bay Hotel, koji je nedavno dobio novog vlasnika i koji je detaljno renoviran. Krevet u spavaonicama je vrlo jeftin, a privatne sobe se kreću od 35 do 45 eur. Nadi Bay Hotel se nalazi 10 minuta od aerodroma. Za detaljne podatke bacite pogled na njihov web sajt - www.fijinadibayhotel.com. Cene su u Fidži dolarima (1F$ = 0.5 eur)

Suva – Na ostrvu Viti Levu nalazi se Suva, prestonica Fidžija, u kojoj živi dve trećine celokupnog stanovništva arhipelaga. Preporučujemo South Seas Private Hotel, koji je na pešačkoj distanci do centra grada. Za bekpekere ovo je jedna od najboljih opcija u Suvi – krevet u spavaonici košta 5 eur, jednokrevetna soba sa zajedničkim kupatilom na spratu 8 eur, a soba sa privatnim kupatilom 18 eur.

Levuka – Više od sto godina stara krčma-gostionica The Royal Hotel istovremeno je i šarmantno i jeftino mesto. To je jedan od najboljih primera kolonijalne arhitekture, osećaćete se kao da ste ušli u vremeplov. Privatna jednokrevetna soba je 9 eur, a krevet u spavaonici sa 4 ili 6 kreveta je 5 eur.

Tavenui – Što se tiče prirode ovo ostrvce je pravi raj za turiste. Odlične dvokrevetne sobe koštaju oko 35 eur (za dvoje), a krevet u spavaonicama je 7-8 eur.  

Plaže

Mnogi turisti samo slete, izvrnu se na plaži i prže se dve nedelje bez prekida, jer plaže su apsolutno neodoljive.

Ostrvo Vanua Levu je relativno nerazvijeno sa ograničenom infrastrukturom i idealno je za lenčarenje na suncu. Ovde ćete naći i sjajne mogućnosti za ronjenje u plićaku, vožnju kajakom, posmatranje ptica i hajking.

Klopa
Glavni lokalni specijaliteti koje obavezno treba probati su kokoda (marinirana lokalna riba u kremu od kokosovog oraha i limunovog soka) i duruka (povrće slično asparagusu).

Morski plodovi su glavni sastojak lokalne kuhinje i često se spremaju u kokosovom mleku (lolo). Jedan od specijaliteta je i lovo - riba, svinjetina ili piletina zavijena u listove banane koja se tako peče po nekoliko sati.

Ne propustite ni čitav dijapazon tropskog voća.

Lokalna kultura  

Iako ćete u gradovima nailaziti na dosta modernih i ne tako privlačnih građevina, obratite pažnju na fascinantnu arhitekturu starih kolonijalnih zgrada, naročito u Suvi.

Sa istorijom arhipelaga najbolje ćete se upoznati u Muzeju Fidži (+679 331 5944; www.fijimuseum.org.fj) koji se nalazi u okviru Botaničke bašte u Suvi. Muzej je otvoren svakog dana osim nedelje od 9.30am do 4pm, a ulaznica je 2.5 eur. 

Obiđite ostrva
Vodeni taksi na Fidžiju
Na većim ostrvima postoji dobra mreža autobusa – ekspres autobusi saobraćaju između većih gradova, a lokalni staju u svakom selu, i mada nemaju uvek prozore od stakla, relativno su komforni i civilizovani.

Avion je isto tako dobra opcija. Za oko 60 eura malim avionom možete stići do većine ostrva. Domaće letove organizuju Air Pacific, Air Fiji, i Sun Air

Ipak, najbolja i najzanimljivija varijanta su feriboti koji voze između svih većih mesta, a i lokalci ih najviše koriste.

Varijanta je i da bukirate 4-dnevno krstarenje oko ostrva Manuca i Yasawa koje organizuje Reef Escape (00 61 2 9206 1122; www.captaincook.com.au/fiji).

Insajderski savet

Period kada  definitivno ne treba odlaziti na Fidži je letnji školski raspust u Australiji i na Novom Zelandu. O školskom rasporedu informišite se na vreme na sajtovima www.dest.gov.au/schools/dates.htm i www.minedu.govt.nz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: