Aruba: tirkizno more, holandski šmek

Tropska klima sa dosta sunca, tirkizno plavo more, privlačne plaže sa belim peščanim dinama... Karipsko ostrvo Aruba leži na samo 20 km od Venecuele.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

07:00

Default images

Topao prijatan vetar, sunce tokom čitave godine, sporadična blaga kiša. Prosečna temperatura 28°C. Zahvaljujući tako prijatnoj klimi i osunčanosti, ostrvo je tokom cele godine idealno za turizam.

Zaljubljenici u sunce mogu cele godine uživati u ronjenju i probijati se kroz čitava jata sićušnih riba uz fenomenalan vizuelni utisak. Jako je popularan wind surfing zbog konstantno dobrog vetra i povoljnih talasa.

Ukoliko biste da zavirite u morski svet, a da pritom ostanete potpuno suvi, onda se ukrcajte u glasbodemboot, brodiće sa staklenim dnom, ili podmornice, kroz koje ćete posmatrati jarko obojene tropske ribe i korale.

Ostrvo je dugo 30, a široko 10 km. Prilično minijaturno i ravno; najviša tačka je brdašce sa oko 200 m visine. Preplavljeno je neobičnim zgrbljenim stablima patuljastog drveta divi-divi koja su zbog vetrova pasata nakrivljena i to uvek ka zapadu, pa tako rastu u horizontalnom smeru. Česti su i kaktusi i kaktusolika biljka aloe vera.

Nacionalni park Arikok zauzima 20% površine ostrva. Nabolje ga je razgledati na biciklu ili pešice. Savršena priroda, mir i tišina. Videćete i naseobine prvih stanovnika Arube i njihove zapise u kamenu. Ovde se nalazi i najviša tačka Arube, brdašce Jamanota.
Photo: woody1778a / FLickr
Treba posetiti i Vlindertuin. Čim kročite u ovu tropsku baštu, bićete zasuti najrazličitijim tropskim leptirima. California vuurtoren je visoki toranj, svetionik, u mestu Hudishibana, na severozapadnom delu Arube. Nazvan je po američkom brodu koji je potonuo dve godine pre izgradnje tornja. Sa vrha tornja pruža se vrtoglavi pogled na ostrvo.

Na jednom delu ostrva stacionirane su pećine. U Guadirikiri grot pećini svetlost se probija kroz pukotine na krovu pećine, što je čini jedinstvenom. De Fontein grot je najposećenija zbog crteža drevnih naroda ostrva, koji obasipaju plafon pećine. De Huliba grot je poznatija kao tunel ljubavi zbog ulaza u obliku srca. Atrakcija ostrva su i prirodni mostovi stvarani stotinama godina uz pomoć vetra i mora. Ima ih ukupno 7.

Južni deo ostrva obiluje belim peščanim plažama. Top 5 plaža Arube su: Palm Beach, Druif Beach, Eagle Beach, Bushuri Beach i Rodgers Beach. Na Eagle Beach plaži, koju često nazivaju 1 of the 10 best beaches in the world možete sresti uglavnom Evropljane koji leškare u senci palminih stabala. Jako je pristupačna, parking mesta ima sasvim dovoljno, a hoteli su smešteni odmah na drugoj strani ulice. Palm Beach je preplavljena Amerikancima i luksuznim hotelima i restoranima. Rodgers Beach je idealna za surfing i piknik.

Početkom 19. veka na Arubi je otkriveno zlato. To je izazvalo rapidni priliv Evropljana. To ne traje dugo, jer se ubrzo usmerila ka naftnoj industriji. Međutim, krajem 20. veka ostrvo doživljava totalni bum sa turizmom. Danas je turizam jedan od najbitnijih izvora prihoda za ostrvo. Možda je to, zapravo, razlog što je lokalno stanovništvo krajnje ljubazno, nasmejano i prijateljski raspoloženo prema turistima. Visok životni standard i jaka ekonomija vladaju ovim ostrvom.

Aruba je bila sastavni deo Holandskih Antila.1986. godine odvaja se od Holandskih Antila i postaje jedan od 3 ravnopravna dela Kraljevine Holandije.

Ostrvo, naravno, nije preslikana Holandija, ali je tu i tamo prošarano holandskim duhom. To naročito pada u oči kada su u pitanju nazivi atraktivnih mesta. Čak i aerodrom nosi naziv Koningin Beatrix International Airport.

Oficijalni jezici su holandski i papiamento, izvorni jezik Arube, zapravo sumanuti melodični miks portugalskog, holandskog, afrikansa, španskog i engleskog. Kratak kurs papiamenta: bon dia (dobar dan), danki (hvala), mi stima Aruba (volim Arubu)...

Glavni grad Arube, Oranjestad, sa prilično modernim kućama veselih, jarkih, pastelnih boja koje su tipične i za ostala ostrva Antila. Sam naziv grada aludira na Holandiju i kraljevsku oransku dinastiju (Oranje).

Grad je najbolje istražiti pešice. Tumarati kroz ulice savršenog kolorita, pored kuća pastelnih boja izgrađenih u holandskom i španskom stilu.

Još jedan dokaz da je Holandija imala svog udela je stara vetrenjača. Izgrađena je 1804. u Holandiji, pa je onda deo po deo transportovana brodom na Arubu. 60-ih je rekonstruisana i danas je pretvorena u restoran.

Grad se ne može pohvaliti bogatom istorijom. Na Arubu se ne dolazi da bi se razgledale markantne građevine, obilazili muzeji. Toga na Arubi ima jako malo.To je više ostrvo koje nudi dobar provod: veliki broj restorana i kafića od onih chique do onih nešto manje cool, i idealno je mesto za klabing, sa velikim brojem noćnih klubova i kazina.

Bon Bini Festival je narodni festival koji se održava svakog utorka od 18:30 do 20:30. Bon Bini u prevodu znači dobrodošli. Piće, poslastice, tezge sa rukotvorina i u pozadini izvorna muzika i đuskanje.

Šoping ovisnici treba da posete ulicu Caya G. F. Betico Croes, kao i šoping centre The Seaport Village Mall, The Seaport Marketplace.

Svakog jutra na keju pored luke, otvora se riblja pijaca gde se razležu mirisi sveže ulovljene ribe.

Aruba nudi internacionalnu kuhinju: italijansku, francusku, argentinsku, japansku... Ili tipična tradicionalna jela, specifično začinjena, kao što su Stoba di Bestia Chiquito (kozije meso sa povrćem), Keshi Yena (pileće meso ili morski plodovi u kombinaciji sa neodoljivim holandskim sirom) ili keri keri (fino iseckani komadići ajkule).

Iguana ima privilegovan položaj na Arubi. Smatraju je jako lekovitom. Čorba od iguane jača organizam, pa je ostrvljani redovno konzumiraju kada se razbole. Ako ipak ne spadate u pomenutu kategoriju i pre ste za supu od iguane, onda skoknite do restorana i naručite Sopi di yuana. Zasladite se prženim bananama.

Klopu možete naručiti u hotelu i gustirati leškareći u svojoj sobi. Druga opcija je prošetati se do hipergotivnih restorana, ili možda ipak lenčariti na plaži sa nogama zagnjurenim u pesak i jesti pod otvorenim nebom.

Na Arubi se preferira pivo. Bilo to holandsko ili izvorno Balashi Beer koje se idealno uklapa u egzotični profil ostrva. Samo ime Balashi, izvedeno od reči Bala Bala i Balana, sa značenjem pored mora, asocira na atmosferu ostrva. Za ostrvo se može reći i da je leglo ruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: