Karakas, najopasniji grad na planeti

Od mnogobrojnih prirodnih bogatstava kojima raspolažemo, izdvojio bih dva koja možemo da izvezemo u bilo koji deo sveta, a to su nafta i ženska lepota, rekao je pre nekoliko godina u jednom intervjuu venecuelanski ministar inostranih poslova. Da je rekao relevantne činjenice uverićete se onog momenta kada dođete u Karakas, glavni grad Venecuele, ili kako ga zbog najsevernijeg položaja još nazivaju i vrata Latinske Amerike.

Autor: Slobodan Acković
Izvor: Danas

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2009.

21:18

Default images

Širokim bulevarima prolaze veliki automobili. Ovde za potrošnju benzina niko ne mari jer za jedan evro na pumpi ćete sipati neverovatnih 40 litara. Venecuela je četvrti izvoznik nafte u svetu, pa ne čudi što u samom centru grada, sa gotovo svih velelepnih solitera koji su građeni po uzoru na Hjuston, sijaju reklame svih najvećih svetskih kompanija.

Gde ima nafte ima i novca, time su se rukovodili i brojni stanovnici Venecuele i okolnih država, prvenstveno Kolumbijci, Paragvajci, Peruanci, koji su s nadom u bolji život počeli da naseljavaju Karakas krajem 70-ih godina. Mesta, nažalost, nije bilo za sve, pa su zbog velikog i nekontrolisanog priliva stanovništva, nastala velika divlja naselja ili favele. Najveća favela na svetu se nalazi u Karakasu i zove se Petare. Ona, prema nepotvrđenim informacijama, ima oko pola miliona stanovnika!

Retko gde u svetu ćete videti takve kontraste kao u Karakasu, s jedne strane ulice u faveli žive najsiromašniji, a naspram njih, u najluksuznijim zgradama opasanim visokim zidovima koji se završavaju žicama kroz koje je puštena struja, i oko kojih nervozno šetaju čuvari sa psima, žive najbogatiji.

Velike mere obezbeđenja najbogatijih imaju opravdanje jer je Karakas najopasniji grad na planeti, sa 80 ubistava nedeljno.

Zbog tog podatka možda neverovatno zvuči da, uprkos velikim opasnostima koje vrebaju na ulicama, ovaj grad ima jako bogat noćni život, koji je zbog malo bolje sigurnosti najintenzivniji u dva kvarta - La Kastiljana i Las Mercedes. To su moderni kvartovi koji podsećaju na neke evropske gradove, sa bezbroj restorana i klubova, ali ipak najbolje ćete večerati u nekom domaćem restoranu, probajući dva nacionalna jela, a to su cacapa i arepa. Najbolji provod je takođe u domaćim diskotekama ili salserijama u kojima ćete uz salsu i merenge uživati do jutra.

Frizerski, kozmetičarski, i saloni za ulepšavanje, puni su od jutra do zatvaranja, to je ovde najsigurniji biznis, jer je kult ženske lepote podignut na nacionalni nivo, stoga ne čudi da devojčice od kad prohodaju pa do 12-13. godine nose čizme iz razloga da ne bi imale ravne tabane i krive noge.

Grad večitog proleća i grad s najlepšim ženama na svetu nalazi se na severu Venecuele, udaljen je od mora 30 kilometara i broji oko šest miliona stanovnika.

Poslednjih nekoliko godina postao je zanimljiv i po kontroverznom predsedniku Ugu Čavezu, koji za sebe skromno kaže da je reinkarnacija Simona Bolivara, najpoznatijeg i najslavnijeg revolucionara Latinske Amerike, koji je, inače, rođen u Karakasu. Predsednik Čavez izaziva pažnju gde god da se pojavi, i u zemlji i inostranstvu, pa stoga ne čudi što je u Venecueli najgledanija televizijska emisija „Halo predsedniče“, koja se emituje svake nedelje od 10 do 12 sati pre podne.

Od tri emisije, koliko smo mi odgledali, predsednik ni u jednoj nije promovisao svoje političke ideje, većnaprotiv, sugrađanima koji su imali sreće da uživo razgovaraju sa „El Presidenteom“, davao je neke životne savete, recimo kako da izgube višak kilograma, kako da steknu dobru fizičku kondiciju, i svaku emisiju je završavao nekom revolucionarnom pesmom, koju je uz pomoćsunarodnika pevao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: