Andaluzija: Magija muzeja Evrope

Na jugu Španije, u prelepoj Andaluziji, postoji nešto što se zove Duende. Španci ga opisuju kao "misterioznu moć koju svi osete, a ni jedna filozofija ne može objasniti".

Izvor: travelsense.org

Nedelja, 08.06.2014.

20:06

Default images

Rečnici to teško opisuju, pa obično dobijete prevod "šarm" ili "magnetizam.

Najveći pesnik Španije, Federiko Garsija Lorka definisao je taj pojam bolje od bilo koga, rečima: "Duende se vidi na telu plesačice, kao što se vetar vidi na pesku. Ljudi ga prepoznaju instinktivno čim se pojavi".

Imati Duende, znači biti magičan. A Andaluzija je prepuna magije.

Ona je mesto rođenja kulturne tradicije koja određuje celu španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovde, od strane andaluzijskih roma, a prve borbe bikova održale u andaluzijskom gradu Roda. Čak i tapas, ukusno Špansko predjelo koje se nalazi na svetskim menijima, počeo je u Andaluziji u 19. veku, jer su vlasnici taverne primetili da hrana duže ostaje sveža, ako se posluženje iznosi u veoma malim tanjirima. Osim toga, ne privlači muve.

Mnogo toga u Andaluziju doneli su Mavari, koji su je pod okupacijom držali vekovima – između 711. i 1492. kada je stvorena možda i najprefinjenija civilizacija Srednjeg veka.

Gradovi i sela današnjice su ogledalo prošlosti i čuvaju spomenike ere poput Meskita džamije u Kordobi, Alhambra palati u Granadi i velikoj Gotskoj katedrali u Sevilji.

Iako andaluzijske provincije deluju primamljivo iz ugla putnika koji uvek želi da nauči nešto novo, njene plaže idealne su za opuštanje.

Prelepa priroda je neka vrsta "šlaga" na prelepoj "torti" Andaluzije.

Foto: Vicente Villamón / Flickr.com
Plaže će vam izmamiti osmeh dok se avionom približavate Sevilji, prestonici Andaluzije i trećem najvećem gradu u Španiji.

Putnici je obožavaju, zahvaljujući "fotogeničnim" spomenicima, poput Giralde, Arapskog zvonika, Torre del Oro-a i katedrale sa Zlatnim tornjem. Osim toga, stari deo grada Barrio Santa Cruz, sa kaldrmisanim ulicama i alejama narandži, brzo će vam "objasniti" zašto je baš ovaj grad inspirisao legendarnog Dona Žuana da osvaja srca žena širom Evrope.

Foto : Jorge Franganillo / Flickr.com
Detalj iz Alhambre
Mavarski dragulj, Granada, nalazi se u podnožju planina Sjera Nevada. Ovde možete šetati veličanstvenim vrtovima i uskim ulicama ispunjenim cvećem i diviti se izuzetnoj mavarskoj arhitekturi.

Najpoznatija atrakcija je svakako Alhambra, niz palata i vrtova napravljenih u 14. veku. Ovaj impresivni kompleks gleda na grad, a u njegovom srcu nalazi se ogromna Palata Karla V.

Foto: Vaughan Williams / Flickr.com
Geografsko srce Andaluzije je Kordoba, grad koji je pre 1.000 godina bio jedna od najvažnijih prestonica Evrope.

Mešanje kultura koje se ovde odvijalo vekovima samo je obogatilo ovaj prelepi grad i ostavilo niz spomenika koje bi želeli da posete svi veliki zaljubljenici u putovanja.

Nekada velika džamija, a sada muzej pod imenom Meskita, pravo je remek delo islamske umetnosti i jedna od najoriginalnijih građevina u Španiji.

Foto: Wolfgang Manousek / Flickr.com
Ako su građevine impresivne, priroda je još impresivnija ovde. Plaže na Kosta del Sol su među omiljenim letovalištima Evropljana.

Od šezdesetih godina prošlog veka njena uspavana ribarska sela transformisana su u turističke centre. Iako veliki hoteli dominiraju obalom, pravi turistički vodiči mogu vas odvesti i u delove gradića u kojima i dalje možete uživati na tradicionalni andaluzijski način.

Foto: Xavi / Flickr.com
Malaga je prestonica Koste i rodno mesto Pabla Pikasa. Kao druga najveća luka u Španiji, Malaga meša kosmopolitski ukus sa tradicionalnim andaluzijskim šarmom, koji se prepliću poput njenih uzanih srednjevekovnih ulica.

Na zapadnoj strani grada, nalaze se brojne diskoteke i klubovi, dok oni koji čeznu za mirnim odmorom, mogu otići u divno seoce Mihas.

Foto: Leo Hidalgo / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: