Azori - Gde se Atlantik ljubi s nebom

Pre samo jedne decenije Azori nisu bili ni malo popularna destinacija. Međutim, ovaj portugalski arhipelag sačinjen od devet ostrva konačno dobija pažnju koju zaslužuje.

Izvor: BBC

Nedelja, 07.07.2013.

20:32

Default images

Rođeni iz vulkanske erupcije pre 10 miliona godina, Azori su se na posletku podelili u tri grupe ostrva Fajal, Piko, Sao Žorge, Terkeira i Grasioza u jednoj; Korvo i Flores u drugoj i Sao Migel i Santa Maria u trećoj.

Sa divnim vulkanima, gorskim očima boje smaragda i maglovitim šumama ova ostrva su pravi dragulj za ljubitelje aktivnih putovanja.

Fajal – posmatranje kitova

Obala Fajala (Foto: nebulux76 / Flickr.com)
Možda najlepše iskustvo na Azorima možete doživeti na Fajalu, jureći brzinom rolerkostera malim brodom u nadi da ćete primetiti kitove.

Ovim vodama prolaze brojne vrste morskih sisara, zbog kojih njihovi ljubitelji posećuju arhipelag.

Noberto Serpa, vodič za ovu turu, polazi iz Horta luke. On je neka vrsta lokalnog eksperta, budući da poznaje 20 vrsta odomaćenih i kitova u prolazu.
Horta (Foto: unukorno / Flickr.com)
Kada je reč o očuvanju ovih vrsta, morate biti oprezni, budući da su se ovde kitovi lovili do osamdesetih godina prošlog veka.

Ta prošlost ovekovečena je i u Peter’s Cafe Sport u Horti, gde se nalazi svojevrstan muzej umetničkih dela napravljenih od kostiju kitova.

U prizemlju ovog lokala okupljali su se mornari ribolovci još od 1918. a i danas služe tradicionalno spremljene školjke i druge morske plodove.

Vulkan i vinograd na Piku

salady / Flickr.com
Piko, Fajalov najbliži komšija, ne krije svoju glavu atrakciju. Njegov 2.351 m visok vulkan Montana do Piko, najviši je vrh u Portugaliji.

Strmi uspon na ovoj savršeno kupastoj planini počinje od 1200. metra i najbolje ga je prelaziti u pratnji vodiča između maja i septembra.

Svako ko osvoji vrh nagrađen je spektakularnim pogledom na pet centralnih ostrva, njihovo intenzivno zelenilo i omamljujuće plavi Atlantik.

Kako biste videli drugu stranu Pikoa, pođite stazom Kaminos de Santa Lucia sa severne strane planine kojim su volovske zaprege prevozile vino iz lokalnih vinograda. Stanovnici ovog ostrvca bave se vinogradarstvom još od 15. veka, kada su ga i naselili. Najpoznatiji su po slatkom belom verdelho desertnom vinu.

Jedinstveni pejzaž koji vidite s ovog puta nagrađen je statusom svetskog nasleđa pod zaštitom UNESCO 2004.

Prolazi se kroz čitavu slagalicu sačinjenu od malih, kamenom ograđenih vinograda, a ta struktura štiti lozu od morskih vetrova.

Proizvodnja vina je manjeg obima, a grožđe se bere ručno.

Vožnja bicikla i kajaka na Sao Migelu

Abspires40 / Flickr.com
Sao Migel, najveće ostrvo, koje ima 137.700 stanovnika, obuhvata najbolju ponudu Azora. Ima vulkanske vrhove, geotermalne izvore i suptropsku klimu u kojoj uspevaju ananasi pa čak i jedina plantaža čaja u Evropi.

U planinskom srcu ostrva, zaogrnutom zanosnim zelenilom, nalazi se selo Furnas. Jedan od najboljih načina da otkrijete ovaj pejzaž je da pođete u vožnju biciklom oko jezera koje je stvoreno u krateru – Lagoa das Furnas.
Lagoa das Furnas (Foto: timsackton / Flickr.com)
Lokalno stanovništvo ovde dolazi da kuva ručkove direktno u vrelim izvorima, a lokalni specijalitet cozido je bogata čorba od kelja, kupusa, šargarepe, krompira, svinjetine, govedine, piletine i kobasica, koja se kuva šest do sedam sati na geotermalnoj toploti.

Ovo izdašno jelo idealno je za veče posle vožnje kajaka na jezeru.

Magla se često spušta na ove predele, ali ne kvari pogled – više ga čini misterioznim.
andersfongen / Flickr.com
Na ovom mestu je u 18. veku odmarala američka i evropska elita koja je tu gradila letnjikovce. Jedan od najlepših je Terra Nostra, gde lokalno stanovništvo dolazi na kupanje u prirodnom termalnom bazenu.

Voda je okružena prelepom baštom sa kamelijama, ljiljanima i azalejama.

Zbog jedinstvene mikroklime, ovde uspeva i čaj, pa vredi obići Gorreana plantažu koja se nalazi 13 km od Furnasa.

Tu se koristi ista mašinerija za seckanje i sušenje čaja još od 1883. Odavde možete videti kako se na horizontu sudaraju nebo i Atlantik, a iza vas mrači ogromni vulkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: