Island: U zemlji vatre i leda (FOTO)

Sante leda možete videti bilo gde na Antarktiku, gejzire u Jeloustounu, vodopade – gotovo svuda na planeti, vulkane na Kamčatki. Ali sve to na jednom mestu možete videti samo na Islandu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

14:21

Default images

Ova nepregledna polja ohlađene lave prekrivena mahovinom, crveno crne pustinje od vulkanskog pepela, grube bazaltne terene ispresecane ledenim površinama, vodopadi u svim veličinama i oblicima krase pejzaž ove zemlje koja je postala pravi raj za fotografe.

Stari nordijski mitovi kazuju da su se patuljci, tokom dana, pretvarali u kamenje te je otuda toliko kamenja i malih stena razbacanih po islandskom pejzažu. Ogroman deo površine Islanda je pod lavom tako da pejzaž deluje nestvarno i nije ni čudo što je astronaut Nil Armstrong baš na tom tlu imao pripreme pre odlaska na Mesec.

50-tak kilometara od Rejkjavika udaljen je Tvingvelir, mesto na kojem je bio najstariji evropski Parlament, ali i tektonska raspuklina nastala kao rezultat zemljotresa i vulkana te zahvaljujući tome, i činjenici da se Island prostire na oba kontinenta, možete obema nogama stojati na oba.

U ovoj, kako je to Bjork izjavila, „zemlji emotivnog pejzaža“ nalazi se i Hekla kroz čiji krater, po mitu, duše prokletih putuju do pakla.
aromano / Flickr.com
Čim se približite naseljenim mestima ovde možete videti divne islandske konje koje su za vuču koristili još prvi vikinški doseljenici u devetom i desetom veku.

Nešto su kraći od klasičnih rasa, ali nešto viši od ponija.

Rejkjavik je grad sudara tradicije i urbanog, grad kontrasta. Tako ćete u popularnom „Kafebarinu“ videti gomilu mladih ljudi koji međusobno ne komuniciraju i zure u svoje preskupe lap-topove, dok ćete sledećeg dana prisustvovati tradicionalnoj božićnoj večeri i slušati kako veruju u patuljke i vilenjake.
vicmontol / Flickr.com
Postoje japanski, pakistanski i italijanski restorani, ali i tradicija ispijanja originalne islandske rakije brenevin uz zalogaj fermentiranog ajkulinog mesa koje je nedeljama pre bilo zakopano u zemlji.

Sem što strastveno slave i iščekuju Božić tako su i posebno ponosni na svoj novogodišnji vatromet za koji pojedine porodice troše čitavo bogatstvo.

Uprkos živopisnim zimskim praznicima, najbolje vreme da uživate u pogledu na Island je sredina jula.

Fotografije ove fantastične zemlje možete pogledati u našoj galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: