Putevima Tesle kroz Evropu

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Univerzitet Singidunum potpisali su nedavno protokol o saradnji na postavljanju i razvijanju kulturno-turističke rute Putevima Tesle i Stanojevića.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

16:23

Default images

Iako je u Srbiji Tesla proveo samo jedan dan svog života, taj jedan dan ostavio je ogroman trag na razvoj Srbije. Oduševljen Teslinim izumima, i vođen njima, Đorđe Stanojević je elektrificirao Srbiju.

Bio je Stanojević jedan od ključnih naučnika s kraja 19. i početka 20. veka, fizičar, astronom, meteorolog, profesor fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu. Hidroelektrana „Pod gradom“ na Đetini, koju je on konstruisao prema Teslinim principima polifaznih struja, izgrađena je samo četiri godine nakon Tesline na Nijagari.

„Pored hleba i vode, električna energija će postati svakodnevna potreba“, govorio je profesor Đorđe Stanojević, ponet Teslinim naučnim teorijama, i ubeđujući malu i siromašnu Srbiju da krene u neverovatan poduhvat.
HE Pod gradom (Fotodokumentacija Sektora JP EPS za odnose s javnošæu)
Ruta Putevima Tesle i Stanojevića, koju je osmislio Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, obuhvata: Muzej Nikole Tesle, Muzej nauke i tehnike, putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, zatim Negotin kao rodni grad đorđa Stanojevića, kao i deset starih hidroelektrana EPS-a, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Ova ruta promoviše industrijsko nasleđe Srbije i obnovljive izvore energije, omogućava razvoj raznih vrsta turizma: kulturnog, obrazovnog, seoskog, avanturističkog... Takođe, ona ima veliki potencijal da, povezivanjem sa Hrvatskom, Mađarskom i drugim evropskim zemljama u kojima je Tesla živeo i radio, preraste u značajan međunarodni put kulture Putevima Tesle kroz Evropu.
HE Siæevo (Fotodokumentacija Sektora JP EPS za odnose s javnošæu)
Stoga će Univerzitet Singidunum pomoći Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u kreiranju ozbiljnog turističkog proizvoda, koji će na najbolji način nauku, kulturu, industrijsku baštinu i tradiciju Srbije predstaviti širom sveta.

Zavod ima potpisane protokole o saradnji i sa Muzejem Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije. Preporuke za projekat su dali Ministarstvo nauke i obrazovanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i Ministarstvo energetike. Projekat je već podržala Elektroprivreda Srbije.
MHE Gamzigrad 2 (Foto: Marija Jankoviæ)
Zavod je do sada obavio deo istraživanja na osnovu koga ćemo ustanoviti u kakvom su stanju stogodišnje hidroelektrane, kako mogu da se ispromovišu i osposobe za primanje i animaciju turista. U narednim mesecima biće urađen sajt rute, detaljna mapa rute (rukom rađena, u duhu vremena s početka 20. veka kada se odvijala elektrifikacija Srbije), promotivni materijal, koncert posvećen Nikoli Tesli na kome će posetioci moći da se na interaktivan način upoznaju i sa nekim od Teslinih izuma (to je jedan od primera programa za animaciju turista na budućoj ruti), za šta je sredstva dala Elektropriveda Srbije.

Projekat je predstavljen na 5. Međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini u Rijeci, u Rektoratu Univeriteta u Beogradu na svečanoj tribini “Nikola Tesla i 21. vek - Srbija u svetlu pobede naizmeničnih struja Nikole Tesle 1896. godine”, koja je povodom 120 godina boravka Nikole Tesle u Beogradu, kao i na konferenciji CEDEF-a “Mini hidroelektrane – prednosti i potencijali” u Gamzigradskoj banji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: