Preporod Marselja - kulturne prestonice Evrope

Najstariji grad i posle Pariza, drugi po veličini grad u Francuskoj, i najvažnija luka u zemlji. 2013, Marselj će biti kulturna prestonica Evrope. Marselj je bučan, prljav i važi kao najopasniji grad u Francuskoj.

Izvor: Ursula Duplantije, Željka Bašiæ Saviæ

Petak, 28.12.2012.

08:53

Default images

Trećina od 850.000 stanovnika živi na granici siromaštva. Marselj je istovremeno i vitalan, multikulturalan i jedno od glavnih stecišta imigranata iz Severne Afrike. Pored Marselja više od 80 gradova i sela u regionu će zablistati spektakularnim izložbama i drugim kulturnom događanjima. Marselj želi da se predstavi kao moderna, kosmopolitska i kulturna mediteranska metropola.

Marselj, centar grada. Bezbroj dizalica i bagera nalazi se na najvećem urbanom projektu nazvanom "Eromediterane“. Na 480 hektara stare luke nastaju luksuzni hoteli, poslovne zgrade,stambeni kompleksi.

U jednom od najsiromašnijih gradova u Francuskoj, gde je svaki deseti građanin nezaposlen, velika urbana rekonstrukcija bi trebala da pruži snažan podsticaj privredi, kaže predsednik „ Eromediteranea“, Gi Tesje: „Gradimo novi grad na starom gradu. U staroj luci koja više nije u funkciji želimo da izgradimo poslovni i stambeni prostor i na taj način otvorimo nova radna mesta.

Želimo da napravimo veliku metropolu na Sredozemnom moru i da pokažemo da je naš grad ambiciozan i vredan i da u njemu može dobro da se živi.“

Marselj vraća stari šarm

Destination Europe / Flickr.com
Poznate arhitekte iz celog sveta projektovale su u Marselju muzeje, solitere i poslovne zgrade. Na mestu gde su se nekada nalazili stari magacini, koji ometali pogled ka moru, nastaje moderni kvart sa poslovnim zgradama i skoro dva kilometra dugim šetalištem uz more sa muzejima, restoranima i velikim trgovačkim centrom. Na tom prostoru planirana je i bolnica, univerzitet, škole i stambeni kvartovi. Građani Marselja se raduju novinama:

“Veoma je uzbudljivo pratiti ovu modernizaciju i svakodnevno prisustvovati prvim uspesima poput ulice s trgovinama“.

„Nadam se da će Marselj ostati autentičan i jednostavan jer to je ono što ja, za razliku od Francuske rivijere, volim u ovom gradu.

“Šetnja i život će biti mnogo udobniji i Marselj će ponovo dobiti svoj stari šarm. «

Borba protiv droge

Henrik Moltke / Flickr.com
Nedaleko od stare luke u nalazi se četvrt Feliks Piat, jedna od najsiromašnijih četvrti u Marselju. Tu uglavnom žive useljenici iz Severne Afrike i ostrva Majot. Mladi su mahom nezaposleni i trgovina drogom je veoma raširena. Na taj način brzo dolaze do novca kaže šef policijskog sindikata Alfonso Đovani: „U Marseju je trgovina drogom veoma raširena, bande ratuju međusobno, ubijaju one koji im stoje na putu. Više se ne pridržavaju nikakvih pravila.“

Nova socijalistička vlada je tu vrstu problema proglasila primarnom. Početkom novembra u Marselj je stiglo 200 novih policajaca i žandara kao pojačanje. Pariz i Marsej se slažu u oceni da luka na Mediteranu još uvek nije spremna da kao kulturna prestonica Evrope raširenih ruku primi turiste.

Osim Marselja, prestonica kulture Evrope su i Košice u Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: