BBC: Beograd vraća stari sjaj

Engleski javni servis BBC je objavio reportažu svog novinara u kojoj se afirmativno izrazio o srpskoj prestonici i zaključio da "Beograd ponovo stiče samopouzdanje".

Podeli

Reč Beograd rađa slike rata i etničkog čišćenja, ali se rađa novi Beograd muzičkih festivala i noćnih klubova, pešačkih zona i dizajnerskih butika kako se Srbija priprema da se pridruži evropskoj matici, piše Martin Bakli za BBC, a prenosi Politika.

"Transevropski ekspres" se pokvario i zamenjena je mu je lokomotiva. Vreli talas je zahvatio Balkan, ali nije bilo vode u sporom vozu bez klime. Ali ono što je bilo hladno je ponašanje graničara koji su tražili i zgrabili naše pasoše bez traga od osmeha. Kada smo konačno stigli u Beograd, oko tri ujutru, samo je 20 putnika sišlo. Napolju: Veličanstvena neoklasična glavna stanica iz 19. veka, psi lutalice, ošamućeni od vrućine umorno šetaju naokolo.

Beograd je dugo bio jedan od najviše kosmopolitskih gradova istočne Evrpe, ali je njegov šarm naglo izbledeo.

To je grad kafića, strastvenih pušača, imigranata, amnogi od njih su proterani iz bivše Jugoslavije što je posledica skorašnjih ratova.

Ali Beograd je i zanimljiv grad, željan da ponovo otkrije samopouzdanje iz slavnih dana.

Gorak ukus događaja iz prošlosti nije nestao. Srbija čami u čekaonici za članstvo u EU. U stvari, podrška srpske javnosti za pridruženje Evropi pala je na samo 50 odsto.

Sreo sam bivšeg zvaničnika starog režima - zvaću ga doktor Iks. Obučen kao agent CIA u američki skrojenom bledo plavom odelu, ljutito je govorio o tome da je Zapad izneverio Srbiju. Insistirao je na tome da se Srbiji možda nikada neće pridružiti EU i, sa varnicama zlobe u očima, predvideo kolaps evropskog poduhvata. Prirodno , mlađi Srbi žela da se otarase zaveštanja te generacije.

Šetali smo po vrelini niz elegantnu Knez MIhailovu ulicu, koja je sada pešačka zona, puna kao centar bilo koje savremene prestonice sa dizajnerskim butucima.

Srpske torte su hedonističke kremaste mešavine koje predstavljaju prošlost grada sa imenima kao što su Aleksandar, Moskva, reforma.

Neverovatno, ali Beograd je postao jedna od evropskih prestonoca noćnog života. Srbija je sad dom dva međunarodno priznata festivala i Beograd ima veliki broj noćnih klubova, od kojih su mnogi postavljeni na splavovima na obalama reka.

Jeli smo prženu kečigu u restoranu na vodi. Ogromna amfora, savršeno očuvana i sasvim sigurno rimska, bila je oslonjena na šank. Konobar mi je rekao da je nedavno izvučena sa blatnjave obale reke. Očigledan simbol veoma davne prošlosti Beograda.

Ponosna istorija je vredna čuvanja-posebno, možda, ako pomogne da se zasene neugodna sećana na skoriju prošlost.

Nekoliko kilometara istočno od centra Beograda obale Save spaja veličanstveni novi most, deklaracija odlučnosti Beograda da se ponovo priključi evropskoj matici.

Martin Bakli, BBC
Objavljeno 21.09.2012.

Srbija

Tara: Srpska bajka koju je lako voleti

„Ovde stanovništvo često kaže: 'Zlatibor je urbanizovan. To je grad, to više nije planina', a sve u sebi misle: Što Tara nije takva da se i mi ovajdimo'“, u šali nam objašnjava vodič dok se preko Kaluđerskih bara vozimo do Mitrovca.

Srbija nedelja 8.03. 20:58 Komentara: 38

Zlatiborske priče: Tamo gde izvire život

„Posetioci se uvek iznenade kad im kažemo da u pećini imamo čak i frizerski salon“, otkriva nam vodič dok objašnjava kako Stopića pećina ima sve što je neophodno za život, zbog čega su se neretko u njoj ljudi krili i tokom ratova. Ali, mora se priznati, frizerski salon u jednoj pećini zvuči posve neobično, zar ne?

Srbija subota 28.02. 13:21 Komentara: 16

Sremski Karlovci sat po sat

Kada već dođete u Sremske Karlovce, zaista je red da se popnete na vidikovac i da obiđete pesnika Duška, i da vidite šta radi. Jer, ljude je to oduvek zanimalo.

Srbija utorak 21.05. 15:22 Komentara: 5

Putevima Tesle kroz Evropu

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Univerzitet Singidunum potpisali su nedavno protokol o saradnji na postavljanju i razvijanju kulturno-turističke rute Putevima Tesle i Stanojevića.

Srbija sreda 6.02. 16:23 Komentara: 6

Drvengrad - carstvo filmske magije

Šetnja ulicama filmskih velikana i ćaskanje sa ikonama sedme umetnosti, kafa u “Prokletoj avliji” i ručak kod “Lotike”, samo su neke od čari kojima Drvengrad oduševljava posetioce iz celog sveta.

Srbija utorak 22.01. 15:29 Komentara: 16

Ivanjica: Rodno mesto seoskog turizma

Lepa varoš Ivanjica na jugozapadu Srbije smeštena je „u krilu sedam planina“ – Golije, Javora, Mučnja, Čemerna, Čemernice, Radočela i Kukutnice. Najpoznatija ivanjička planina je Golija, koju je zbog izuzetne prirode UNESCO proglasio za rezervat biosfere. Na ovom podneblju čistog i lekovitog vazduha, u selu Devići, pre četiri decenije rođen je seoski turizam Srbije.

Srbija ponedeljak 21.01. 12:46 Komentara: 18
strana 1 od 60 idi na stranu