Poznanj: Turistički vodič za navijače (i ostale)

Ako se pripremate za putovanje u Poljsku kako biste pratili Evropsko prvenstvo, vredi upoznati se sa jednim od gradova u kom će se održati veliki broj utakmica. Predstavljamo vam Poznan, grad na Varti koji je jedan od najstarijih u Poljskoj.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

15:42

Default images

Gde jesti?

Kada ogladnite, prošetajte glavnim trgom Poznanja - Stary Rynek i obavezno sednite u bar Brovaria, jedan od najpopularnijih u gradu. Nemojte se iznenaditi ako ispred vidite red onih koji čekaju da probaju specijalitete – verujte da vredi. Uz užinu možete isprobati i pivo kuće koje je prilično dobro.
Foto: chris grabert/Flickr
Ako želite, pak, da isprobate tradicionalnu poljsku kuhinju, najbolje mesto za to je Ratuszova, takođe na trgu u čijoj bašti možete probati odlične piroške i boršč. Van trga, popularan je Vine Bridge, najmanji restoran u Poljskoj koji ima samo tri stola.

Meni uključuje jela za koja verovatno niste čuli, a koja su inspirisana receptima starim i po više stotina godina.
Gde piti?

KontenerART jedan je od najoriginalnijih barova u Poznanju i napravljen je od nekoliko kontejnera za prevoz brodovima. On menja lokaciju svakog leta i vredi ga potražiti.

Još jedno dobro mesto je Kriek Belgian Pub & Cafe, koji nudi oko 170 belgijanskih piva, a njegov čuveni vlasnik Slavek rado će vas uputiti u svaku sortu.

Na posletku, isprobajte pivo za samo 1 evro u Piwko Naprzeciwko gde možete uzeti i neku brzu užinu.
Commomwealth, Foto: eisenbahner/Flickr
Šta pogledati i raditi

Leto je idealno vreme za istraživanje parka Citadel koji je prepun znamenitosti. Najpre posetite groblje Komonvelt na kom su sahranjeni mnogi pali borci Drugog svetskog rata. U blizini se nalaze ostaci tvrđave koju su izgradili Prusi gde se trenutno nalazi fascinantan Muzej naoružanja.
Ostrow Tumski, Foto: sludgegulper/Flickr
Takođe, obiđite Ostrow Tumski (Ostrvo katedralu), mali komad zemlje na kom se nalazi impozantna Poznanj katedrala. Tu je Mješko I Pjast, prvi monarh Poljske primio katolicizam u 10. veku. U kripti unutar hrama nalaze se njegovi i ostaci drugih vladara te zemlje.
Foto: Friar's Balsam/Flickr
Gde odsesti?

Kada nije domaćin fudbalskih turnira, Poznanj je epicentar konferencija i sajmova u Poljskoj, što znači da u svako doba možete naći smeštaj. Melodi Hostel nalazi se u srcu grada i ima sobe inspirisane različitim muzičkim pravcima. Prenoćište u jednokrevetnoj sobi košta od 28 do 33 evra, dvokrevetnoj 40-48, dok u sobama sa više ležajeva plaćate od 13 do 18 evra.

Don Prestige ima izuzetno moderne sobe i apartmane. Noćenje u jednokrevetnoj sobi košta od 80 do 130 evra, a dvokrevetnoj od 88 do 138.

Iako nije povoljan, vredi pomenuti Blow Up Hall 5050 koji je jedan od najlepših hotela u Poljskoj. To je više umetničko delo, nego građevina, a svaka soba je jedinstvena. Svaki gost može da uživa u Bang & Olufsen opremi i dobija iPhone za komunikaciju sa osobljem. Noćenje u ovom hotelu košta od 175 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: