Kušadasi - kupanje, šoping i istorija na Egeju

Kušadasi je veliki egejski grad, odmaralište i luka, a nalazi se 108 km južno od Izmira. S obzirom da se nalazi u blizini ruševina Efesa, ta lokacija ga čini popularnim i za domaće ali i za strane turiste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2012.

20:01

Default images

Sa više od 100 hotela, Kušadasi ima mnogo prostora za smeštaj iako su neka od njih malo bučna. Neki turisti dolaze u Kušadasi zbog predivnih plaža, neki zbog burnog noćnog života i kupovine, a neki zbog Efesa.

Ima tipičnu mediteransku klimu sa dugim toplim letima (temperatura vode je oko 22ºC), tako da sezona traje dugo (300 sunčanih dana). Temperatura: 30ºC do 35ºC. Najtopliji meseci su jul i avgust, kada je moguće da temperatura pređe i 40 C, pa je najlepše ići u junu, septembru ili oktobru.
Pamucak, Fake Plastic Earth Dot Com/Flickr
Najpopularnija plaža je Ladies beach, koja se nalazi južno od centra grada, a među omiljenim je svakako i plaža Pamucak koja je široka, dugačka i na njoj uglavnom nema gužve. Ona se nalazi u blizini Efesa, a jedina mana joj je što nema mnogo pogodnosti kada je reč o uslugama.
Efes, Foto: lyng883/Flickr
Posetioci Kušadasi koriste i kao bazu za mnogobrojne ture koje se nalaze u blizini poput poseta Efesa, Prieni, Miletu, Didimi, Pamukalama, pa čak i Izmiru i Bodrumu. Obratite pažnju na razne "prodavce" koji će pokušati da vam prodaju mnoge stvari uključujući i ekskurzije.

Držite se proverenih tur operatera poput Anker travel- a i TurkeyTravelPlanner.com.
Foto: BigJimInDC/Flickr
Kušadasi je raj i za šoping. Ovde možete pronaći sve - turske začine, keramiku, odeću. Prodavnice nemaju radno vreme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. Duž ulica postoje prodavnice suvenira.

U blizini luke se nalazi tržni centar Scala Nuova i veliki bazar na kome se možete cenjkati i po znatno jeftinijoj ceni nabaviti ono što želite da kupite (leti bazar radi od 09:00h-00:00h).
Foto: Kusadasi-Guy/Flickr
Kada padne noć Kušadasi postaje živo mesto sa mnoštvo barova uređenih na britanski i irski način, ali ćete pronaći i džez mesta pa i ona sa srpskom muzikom.

Popularan deo je i širok polumesec reke Meander koja se nalazi se 7 km zapadno od Selcuka. Iako ovde ima velikih hotelskih kompleksa većina plaža je javna, a na najjužnijem delu nalazi se i akva park.

Plaža izlazi na otvoreno more i odlična je za surf i druge aktivnosti u vodi. Nema mnogo mesta za skrivanje u hladu tako da se često mažite zaštitnom kremom, a u blizini se nalazi i mali hotel u kom se možete opustiti uz piće i hranu.

U Kušadasi možete otići avionom ili automobilom u sopstvenoj režiji ali i agencije nude vrlo povoljne aranžmane kada je u pitanju ovo tursko letovalište.

Tako agencija Odeon nudi aranžmane za hotele od 2 do 5 zvezdica sa cenama od 250 do 450 evra po oosobi za 10 noćenja, agencija Argus Tours nudi aranžmane već od 150 evra po osobi uz autobuski prevoz, dok je 200 do 250 evra cena za 10 noćenja u hotelima sa 3 i više zvezdica.

Agencija Fibula takođe ima povoljne aranžmane za ovu destinaciju uz specijalne akcije za first minute ponude. Sve cene su za ponude u junu i spettembru, dok su u "jeku sezone" za 10 do 20 evra više po aranžmanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: