Berlin ostaje bez umetničkog kvarta?

Dvadesetak umetnika zaključalo se u Taheles (Tacheles), poslednji bastion alternativne potkulture u Berlinu, protestujući protiv planova da se na tom mestu izgradi poslovno-stambeni luksuzni kompleks.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

15:03

Default images

„Biće katastrofa za Berlin ako ovo ode”, kaže Darko, slikar iz Bosne koji je došao u Berlin na vikend, zaljubio se u Taheles i ostao tu da živi. „Na svetu je veoma malo mesta oput ovog, naročito u centru jednog glavnog grada i na pet minuta od vladine četvrti”.

Ubrzo posle pada Berlinskog zida nekadašnju robnu kuću iz 1930-ih u istočnom Berlinu okupirali su umetnici i sačuvali je od rušenja. Brzo je postala magnet za međunarodnu umetničku scenu. Iako je sada izgubio „oštricu” koja ju je krasila na početku - kada su umetnici spavali okolo i pili pivo u bašti - Taheles je ostao moćan simbol slobodoumnog umetničkog Berlina.

Sa prepoznatljivim zidovima u grafitima, nizom živopisnih ateljea i radionica i gotičkim svodovima, Taheles je odavno našao svoje mesto u svim turističkim vodičima.
Taheles, Foto: cavorite/Flickr
Njegovo rušenje 22 godine nakon sloma komunizma bio bi značajan gubitak za grad kome je boemska reputacija najveća atrakcija i još jedan dokaz, kažu kritičari, da je Berlin postao neprepoznatljiv jer se menja pod uticajem bogatih investitora.

„Vreme je da se stanovnici Berlina zapitaju kakvu budućnost žele”, kaže Linda Cerna, predstavnica umetnika. „Da li žele da žive u gradu gde je sve prodato i privatizovano koji ima samo tržne centre, zatvorene zajednice i skupocene stanove?”
Berlin, Foto: http2007/Flickr
Taheles je poslednji u nizu javnih prostora koji su „izgubljeni” zahvaljujći privatnim investitorima. U isto vreme cene stanova skaču najvećom brzinom još od kraja Hladnog rata, jer građevinari kupuju svaki komad zemljišta u gradu gde ste mogli, za razliku od većine evropskih prestonica, donedavno da kupite nekretninu po povoljnoj ceni.

Ovakav razvoj događaja naljutio je mnoge stanovnike Berlina i podstaka anarhističke demonstracije.
Taheles, Foto: Ex-Smith
Krojcberg (Kreuzberg), svojevremeno jedan od najsiromašnijih krajeva, od ujedninjenja dve Nemačke pao je u ruke bogatašima. Prošle godine tu je bila najviša cena nekretnine u Berlinu. Jakom Augštajn, istaknuti komentator, primetio je da velike kompanije dolaze u Berlin i uspešno „privatizuju” državna zemljišta.

„Ovaj grad se večito prodaje onom ko ponudi najviše... kad god neko dođe sa kešom, bilo da je modna, mobilna ili auto-kompanija, dozvoljeno mu je da uzme šta god hoće, od trgova i ulica do Branderbuške kapije”.
Cathedral of junk, Foto: Marc Wathieu/Flickr
Ridiger Šaper, novinar „Tagesšpigela” smatra da Berlin, u dugovima milijarde dolara, ne može da dopusti sebi da odbije one spremne da investiraju. „Budućnost ne može da se sastoji samo od penthaus apartmana i podzemnih auto-salona”, kaže on. „Ali ne leži ni u otvorenim prostorima prepunim đubreta i zapuštenim zgradama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: