Brač - ostrvo borova (FOTO)

Ostrvo Brač, najveće ostrvo od dalmatinske grupe ostrva, a treće po redu od svih jadranskih ostrva; prostire se na 394.57 kvadratnih kilometara; populacija 13.824. Od kopna ga razdvaja Brački kanal, od ostrva Solta – takozvana Splitska vrata, a od Hvara – Hvarski kanal.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

10:05

Default images

Najviši vrh na ostrvu je Vidova gora (778m), koji je takođe najveći vrh svih hrvatskih ostrva. Pejzažom ostrva uglavnom dominira krečnjak, bezbrojni slivnici, pukotine, šupljine kao i okrugle doline i uvale.

Blaži oblici reljefa, sa smeđim zemljištima, uglavnom se nalaze u unutrašnjosti ostrva.
Škrip, Foto: jojof/Flickr
Baš zbog svog kamenitog okruženja, Brač je već vekovima izvor kamenja za izgradnju dekoracije na zgradama. Čak su i stari Rimljani znali njegov kvalitet i koristili su ga za izgradnju čitavih gradova, amfiteatara, palata i grobova širom cele Dalmacije.
Bol, Foto: Alex. E Proimos/Flickr
Na ostrvu ne postoje površinski vodeni tokovi; stalni izvori vode se mogu naći samo oko Bola. Viši delovi ostrva (iznad 400 m) su na nekim mestima prekriveni crnom i alepskom borovom šumom; veće ili manje šume alepo bora su karakteristične za sve primorske gradove i sela.
Plaža Zlatni rat, Foto: Alex. E Proimos/Flickr
Pučišća i Supetar su najveća mesta na Braču. Glavni proizvodi su maslinovo ulje, vino i voće, a glavna zanimanja uključuju stočarstvo i ribolov.

Saobraćaj je dobro organizovan: trajekti saobraćaju na relaciji Split-Supetar i Makarska-Sumartin; brodske linije idu do Supetara i Bola, a aerodrom Brač (koji se koristi samo za manje avione) nalazi se iznad Bola.
Foto: jojof/Flickr
Na ostrvu Brač pronaćićete sve što vam je potrebno i uživati u nezaboravnom odmoru i netaknutoj prirodi.

Bogata istorija i nasleđe, jedinstvena gastronomija, predivne plaže, kristalno more, smeštaj visokog kvaliteta i ljubaznost lokalnog stanovništva – garantuju vam odmor koji nećete zaboraviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: