Čudno selo još čudnijeg imena

Ni manjeg sela ni „luđeg“ imena. U Austriji doduše, postoje sela zanimljivih, bolje rečeno „škakljivih“ imena, kao što su Kising, Peting... ali za turiste je najinteresantnije selo koje se zove - Fuking.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2012.

17:15

Default images

Upravo ovo selo je zbog svog naziva postalo popularno posebno među mladim Britancima, koji ovde dolaze samo da bi se slikali ispred table na ulazu u selo na kojoj piše ime sela. Zahvaljujući svom čudnom imenu selo je postalo poznato i u poslednje vreme je meta sve većeg broja turista.

Kraj table sa imenom sela slikaju se najčešće bez odeće, a oni najhrabriji ne libe se i lascivnijih nepodopština. Stanovnici Fukinga ne vide u svemu tome ništa zanimljivo i privlačno, pa pijanim i napaljenim Britancima neprestano objašnjavaju da se ime sela ne izgovara „faking“ nego „fuking“, dakle da ime sela uopšte ne znači ono što svi misle da znači.

Inače, dobar deo gradskog budžeta Fukinga troši se na postavljanje novih znakova. Do sada je tabla sa imenom sela ukradena najmanje dvadeset puta. Iako su 2004. građani glasali o izmeni imena (zbog učestale krađe znaka i raznih neprijatnosti zbog imena), većinom glasova je odlučeno da se ime zadrži.

Selo se ne bavi turizmom i ne nudi ‘’Fuking’’ suvenire, pa stranci stalno vrebaju da ukradu bar tablu sa imenom sela. Prvi čovek Fukinga Franc Mendl kaže da stanovnici žele da turisti prestanu da dolaze u selo. „Samo želimo da nas ostave na miru. Ime je obično spelovanje reči, a siguran sam da mnoga mesta u Britaniji zvuče smešno kada se izgovore na nemačkom jeziku“ - rekao je Mendl.
Foto: CxOxS/Flickr
„Turisti iz celog sveta dolaze u ovaj kraj da vide Mocartovu rodnu kuću u Salcburgu, Japancima je zanimljiv obilazak Hitlerove rodne kuće u obližnjem gradiću Braunau, ali Britance jedino interesuje naše selo“- žale se žitelji Fukinga.

Fuking je malo selo sa oko 250 žitelja i pripada opštini Tarsdorf, u regionu zapadne Gornje Austrije, na granici sa Bavarskom. Pod imenom Fuking, selo je postojalo još od 1070. godine, a nazvano je po čoveku iz šestog veka po imenu Fuko. „Ing“ je stari germanski sufiks koji znači „ljudi“; tako Fuking, u ovom slučaju, znači „mesto Fukovih ljudi“.

Meštani su svojevremeno referendumom poručili da im ne pada na pamet da zbog turista menjaju ime sela koje postoji preko 800 godina. Jer, kako kažu, preci im sigurno nisu bili do te mere perverzni da bi selu dali ovo škakljivo ime. Većina meštana govori engleski, ali kad ih neko pita odakle su, uglavnom se stide da odgovore. Poslednjih godina neki čak izbegavaju da Fuking upišu kao mesto rođenja u lične dokumente.

Menadžeri pojedinih evropskih turističkih agencija već su nanjušili priliku da zarade, pa su putem interneta objavili da ne samo što meštani Fukinga ne bi smeli da se stide svog imena, već bi mogli da naprave turističku „Meku“ i zarade pare. Oni sa bujnom maštom čak predlažu da se u ovom selu organizuje seksi festival, koji bi ih upisao na turističku kartu Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: