Bratislava – mirna bliznakinja Beča

Velelepne katedrale, romantična kaldrmisana šetališta, moderni kafići ili neobični muzeji u Bratislavi, na trenutak će učiniti da se osećate kao da ste u Beču. Šta u prestonici Slovačke treba prvo da posetite?

Izvor: B92

Subota, 10.03.2012.

14:02

Default images

Bratislava je grad koji se nalazi prilično blizu popularnih evropskih prestonica: do Budimpešte vam treba dva i po sata, do praga četiri, a do Beča svega jedan sat vožnje.

Nju naseljava oko pola miliona stanovnika i odlično je prolećno utočište za one koji ne vole velike gužve.

Bratislava ima i tipičan šarm Centralne Evrope – bogatu istoriju, neobična jela, prelepu arhitekturu i uzbudljiv noćni život.

Ako vam je ovo poslednje važno, obavezno posetite prvi pab u Starom gradu Richtar Jakub.

Do njega dolazite kroz čitav lavirint ulica za pešake i prolazite kroz nekoliko starih kapija grada i ostataka utvrđenja.

Richtar Jakub nudi 10 odličnih lokalnih točenih piva, od kojih je možda i najbolji tamni lager.

Ipak, bolju ponudu ima Zamocky Pivovar, moderni lokal u koktel stilu nedaleko od Muzeja satova.

Vredni pomena su i Patronsky Pivovar i Bratislavsky Mestiansky Pivovar.

Odličan provod možete imati i u kafiću Štur, koji je dobio ime po Ljudovitu Šturu, vođi slovačkog kulturnog buđenja u 19. veku i borbe protiv austrougarske dominacije.

U Šturu možete probati odlične kafe i sendviče sa tradicionalnim slovačkim sirevima.

Ako ste ljubitelj dobrih vina, posetite Elesko vinski bar u Starom gradu u kom se služi lokalna sorta alibernet po ceni od 5,80 evra.

Ukoliko ste pak, raspoloženi da sa voljenom osobom uživate u romantičnoj atmosferi, pravi izbor je Sky Bar koji se nalazi na krovu zgrade i gleda na veći deo grada i Dunav.

Istorija

Foto: Bonni_01/flickr.com
Istorija grada podsetiće vas na slavne dane Austrougarske. Mnogo zaostavštine tog vremena sačuvano je u Gradskom muzeju.

U njemu se nalazi i kapela posvećena mađarskom kralju, svetom Ladislavu ukrašena freskama iz 15. veka i renesansni lukovi.

Takođe, možete videti mapu Beča iz 1430. godine u kom je Pressburg, kako su Nemci tada nazivali Bratislavu, samo nešto više od predgrađa prestonice Austrije.

Sa turskom okupacijom Mađarske posle Mohačke bitke 1526. Bratislava je bila prestonica te zemlje čak tri veka.

U tom razdoblju, 11 austrougarskih vladara uključujući i Mariju Tereziju, krunisano je u Katedrali svetog Martina u Bratislavi.

Dok šetate njenim ulicama, imaćete utisak da se malo toga promenilo od vremena Habsburga. Uz to, gotovo da nećete naići ni na jednu turističku grupu, pa su šanse da upadnete u gužvu minimalne.

Smeštaj

Foto: Lostajy/Flickr.com
Sheraton Bratislava nalazi se uz sami Dunav i ima 209 soba. U jeku sezone, dvokrevetna soba košta od 120 do 130 evra po noćenju.

Ipak, daleko intimniji i šarmantniji je Marrol's Boutique Hotel koji predstavlja spoj bečke secesionističke arhitekture sa modernim elementima.

Noćenje s doručkom za dve osobe košta 110 evra, što je daleko manje nego na popularnim destinacijama tog kalibra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: