Slavite dolazak proleća u Amsterdamu

Proleće u Amsterdamu deluje kao „zagrevanje“ pred divno leto. Njegovi stanovnici ispijaju kafe na terasama, odlaze na krstarenje kanalima sopstvenim čamcima i uživaju u divnim cvetnim parkovima.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

11:05

Default images

Amsterdam u proleće deluje kao živa slika Impresionizma: drveće postaje svetlo zeleno, a narcisa, kaćuna i čuvenih holandskih lala ima na svakom koraku.

Cene smeštaja i prevoza u Amsterdamu nešto su niže u martu, a s porastom temperature, već od prvog aprila, lagano rastu.

Proleće je takođe vreme kao Holanđani slave dva najveća i najvažnija praznika: Kraljičin i Dan sećanja.

Koninginnedag

Foto: celesteh/Flickr
Ovaj prvi (Koninginnedag) obeležava se 30. aprila kada je i rođendan bivše kraljice ove zemlje. Taj praznik može da se poredi sa Mardi Gra u Njuorleansu ili Novom godinom u Njujorku, jer ga posećuje gotovo dva miliona gostiju. Holandija Kraljičin dan proslavlja 30. aprila još od 1949. godine, kada je tada kraljica Julijana stupila na tron.

Ranije je praznik proslavljan 31. avgusta, odnosno na rođendan Julijanine majke, bivše kraljice Vilhelmine. Kada je sadašnja kraljica Beatrisa nasledila Julijanu 1980. odabrala je da zadrži 30. april kao Kraljičin dan, jer je na njen rođendan, 31. januar, prilično hladno za bilo kakve aktivnosti na ulici.

Svake godine kraljica Beatrisa posećuje jedan ili dva holandska grada kako bi pozdravila ljude i posetioce koji je dočekuju prikladnim ceremonijama. Ono što je počelo kao proslavljanje u čast Kraljevske porodice, evoluiralo je u nacionalni dan kreativnosti, veselja i prolećnog raspoloženja.
Foto: jpbourque/Flickr
Odlično vreme za posetu Amsterdama je i mesec maj, kada se u ovom gradu održava mnoštvo festivala, među kojima je najveći Dan sećanja (4. maj).

Njega prati Dan oslobođenja (5. maj) i tada se organizuju brojni koncerti i umetnički performansi. Toplije vreme znači mnogo kvalitetniji provod u divnim parkovima i trgovima, poput Dam Skvera i Vondelparka.
Foto: saragoldsmith/Flickr
Keukenhof, park lala i lukovica cveća otvoren je celog meseca i nudi brojne atrakcije. Jedina loša strana obilaska Amsterdama u maju su nešto veće cene smeštaja i prevoza.

Inače, prosečna temperatura u maju je 17,2 stepena Celzijusa, a većina dana je sunčana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: