Alanja Valsesia – sa neba na stazu

Do jedne od najboljih staza u Evropi dolazi se žičarom od mesta Alanja u italijanskoj skijaškoj regiji Monte Rosa. Iako je neobeležen, ovaj teren je raj za sve zaljubljenike u ekstremne zimske sportove.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

18:01

Default images

Italijansko skijalište Alagna Valsesia je deo doline Aosta koja ukupno ima približno 180 staza. Na samoj Alanji postoji 15 km staza, ali uz adekvatan ski pass možete skijati i na drugim skijalištima poput Breuil-Cervinia, Courmayeur, Crévacol, Etroubles, Pila i Saint-Rhémy-en-Bosses.

Budući da se staze nalaze na visini većoj od 2.500 metara, snega ima na pretek, pa se zimskim sportovima možete baviti tokom cele sezone. Ipak, na dva kilometra staza nalaze se tri snežna topa.

Pet ski liftova mogu da prevezu 4.220 skijaša svakog sata. Aerodrom se nalazi na sva sata vožnje, pa je dostupna za kraće odmore.

Skijanje

Gressoney, Sport Communities/Flickr
Skijaši u Alanji mogu iskoristiti modernu žičaru od centra sela do stanice Pjanalunga na 850 metara odakle drugom žičarom mogu preći na 2.971 metar visok Passo Salati. Takođe, s istog mesta možete ići četvorosedom do Bocchetta elle Pisse (2.396 m) i staze koje obično služe za takmičenja. Možete se spustiti i do Punta Indren.



Doline Olen i Bors nude izuzetno teške staze, dok za početnike postoje posebna mesta u Wold-u, na 500 metara od sela. Centralne doline Gressoney, liftovi se protežu na obe strane do Kampoluka i Alanje.

Izuzetno popularna aktivnost u ovom zimovalištu je heli skijanje – odnosno spuštanje iz helikoptera na izuzetno zahtevne staze.

Možete helikopterom otići na vrh planine Lys i spustiti se duž glečera Grenc sve do Cermata. Takođe, možete prenoćiti u Cerviniji ili Cermatu. Dalje od glavnog područja Three Valleys nalaze se mala zasebna opdručja uključujući i Antagnod, poznat po velikom broju sunčanih dana, i Gressney St Jean gde se nalaze poznate staze koje vode kroz Weissmatten.

Telemark skijanje je takođe popularno u ovoj oblasti, pa čak postoje i posebni klubovi ljubitelja te tehnike. Za one koji više vole skijaško trčanje, na raspolaganju su mnoge staze u području. Monte Rosa je obuhvaćena Aosta Valley pass-om koji pokriva 800 km terena sa gotovo 200 ski liftova. Pošto nema autobusa, potrebno je da koristite sopstveni prevoz kako biste što je moguće više iskoristili pass.

Snoubord

Tereni u Monte Rosa regiji su raj za bordere. Za njih postoje dve žičare koje vode na visinu od 2.000 metara iznad Alagna-e, a postoji i mnogo neobeleženih terena.

Ipak, za njih nije napravljen nikakav poseban park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: