St Johan u Tirolu – miljenik bordera

St. Johann (St Johann) u Tirolu Šnevinkl, Austrija (Schneewinkl) je popularno i živopisno odmaralište koje nudi mnogo toga i ljubiteljima zimskih sportova, ali i onima koji ne skijaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

11:38

Default images

Nalazi se između Kicbuhela Horn (Kitzbüheler Horn) i planine (Fajlder Kajzer) i Wilder Kaiser planina sa celom mrežom staza izdeljenih parcelama snežnog pokrivača. Ono je deo ski oblasti Šnevinkl i ima 19 staza, ukupne dužine 60 kilometara, povezanih sa 17 ski liftova.

Uz adekvatan ski pas, možete skijati ili voziti snoubord i u drugim odmaralištima – Fieberbrunn, Pillarze Tal, Kirhdorf i Vajdring. St. Johan nema problema sa nedostatkom prirodnog snega, ali na 45 kilometara staza ima 284 snežna topa.

Ski liftovi za jedan sat mogu da prevezu i do 20.400 skijaša. Aerodrom je udaljen svega dva sata vožnje, pa je St. Johan pogodan za ski vikende i kratke odmore.

Takođe, aerodromi u Inzbruku i Salcburgu su na samo jedan sat vožnje (doduše, u dobrim vremenskim uslovima), pa je do staza zaista lako doći.

Skijanje i snoubord

Do staza u St. Johanu stiže se sa pet različitih strana, ali sve vode do obližnjeg gradića. Zato, ukoliko nemate smeštaj u centru, možda ćete morati da pešačite ili se ujutru vozite autobusom.

Na jednom kraju grada nalazi se žičara Ajhenhof (broj 13) koja vas povezuje sa vrhom planine. Druga tačka je Übungslift Baumos nadomak železničke stanice i ima odličnu dečju stazu. Hauptkasa u dnu gondole je glavno mesto okupljanja i od nje vode najkraći putevi do vrha.

Nalazi se na 700 metara od centra sela. Žičare 3 i 4 vode ka jednostavim i malo složenijim terenima. Na posletku, od Oberndorfa vodi peta ruta gondolom. Početnici imaju na raspolaganju odlično pripremljene bejbi staze u dnu planine, dok će oni nešto iskusniji uživati u mnogo više terena. Od vrha ski liftova na Haršbil-u postoji četiri do pet kilometara “crvenih” i “plavih” staza do sela.



Eksperti u skijanju možda će najviše voleti stazu Pencing od Oberndorfa koja je prepuna neravnina. Napredni skijaši mogu isprobati svoje veštine i u obližnjem Fiberbrun-u na Šnevinkl Pas-u i mnogo većem Kicbuheler.

St Johan je izuzetno popularan i među ljubiteljima skijaškog trčanja jer ima staze povezane u ogromnu mrežu ukupne dužine 275 km.

St Johan ima različite terene, odličan noćni provod i terenski park što ga čini omiljenim mestom bordera. Do prirodnih terena lako se dolazi gondolom, a ski pas pokriva više od 20 drugih obližnjih ski oblasti.

Četiri ski škole nude i učenje vožnje snouborda, a terenski park ima “cev” dugu čak 60 metara. Nedavno je otvoren još jedan park na ski stazi 7A Tauvize Oberndorf i nudi sve što borderi vole.

Noćni provod

Foto: Josef Türk Reit im Winkl Chiemgau/Flickr
St Johan ima reputaciju vrlo živog mesta, a noćni život koncentrisan je u centru gradića. Tu ima više od 50 barova i restorana, od kojih su najpoznatiji Pub, Rogi's Stadl, Medusa Bar Lounge i Max's Bar. Bunny's The Rainer u Speckbacherstraße otvoren je do dva popodne, a nakon što se ski liftovi zatvore, radi još do 19 sati i čuven je po takozvanim “Tirolskim noćima” koje se obeležavaju ponedeljkom.

Club Scala koji se nalazi u istoj ulici nudi moderne plesove do tri posle ponoći svakog dana. Osim toga, možete uživati u noćnoj vožnji sanki, plivanju, tenisu, vožnji toboganom i drugim organizovanim aktivnostima.

Novootvoreni kafe – bar lounge Medusa - Disco fever radi od 10 do 4 ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: