Zakopane – zimska prestonica Poljske

Ako želite da iskusite pravu lepotu skijanja, jedno od idealnih rešenja je Zakopane u Poljskoj. Taj ski centar mnogi smatraju zimskom prestonicom Poljske, i to s razlogom, pošto mesto potpuno oživi s pojavom snega.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 08.12.2011.

12:34

Default images

Zakopane ima oko 30.000 stanovnika, ali ga tokom godine, uglavnom zime, poseti preko 250.000 turista, najveći broj oko Nove godine i u februaru. Jedan od dobrih razloga da posetite Zakopane, ako ste ljubitelj zimskih sportova, je i to što je domaćin jedne runde Svetskog kupa u ski skokovima.

Ove sezone, to takmičenje je u tom poljskom centru na programu od 19. do 21. februara, i to pod reflektorima, što doprinosi posebnom užitku. Najpopularniji poljski skijaški centar nalazi se u podnožju Tatri, na 900 metara nadmorske visine, i ima stogodi[nju skijašku tradiciju. Mnogi smatraju da je upravo u njemu ’rodilo’ skijanje u Poljskoj.

Zato ne čudi što za skijaše na raspolaganju ima više od 50 staza, a Zakopane nudi i jednako dobre staze za snoubordere.
Foto: Sanja@y/Flickr
Zakopane nudi preko 50 žičara, a svake godine taj broj je sve veći pa pred sobom imate veliki izbor, a i svaki dan možete da skijate na drugoj stazi.

Kada završite sa skijanjem, u ponudi postoji i veliki broj mesta za izlaske, poput restorana, bioskopa i klubova. I kada prođe zima, mesto nije toliko mirno, jer je tokom leta odlično za planinarenje pa ga posećuju ljubitelji tog sporta širom sveta.

Put i cene

Foto: Drabik Pany/Flickr
Zakopane se nalaze na jugu Poljske, na oko 700 kilometara od Beograda i do njih se stiže preko Budimpešte za otprilike devet sati.

Upravo zbog toga što se ne nalazi blizu nekog velikog grada, mali broj turističkih agencija u našoj zemlji ga i nema u ponudu.

Zbog toga je možda bolje da se opredelite za putovanje u sopstvenom aranžmanu.

Za putovanje kolima, za benzin i putarine, biće vam potrebno oko 100 evra u jednom pravcu. Naravno, biće vam potrebna i sva zimska oprema, posebno lanci za gume, koji su obavezni u zimskoj sezoni u većem delu Evrope.

Što se tiče smeštaja, Zakopane je poznat po vrhunskim hotelima i gostionicama, a preko sajta booking.com možete da nađete ponude za sedmodnevni boravak za oko 200 evra.

Dnevni ski pas košta od 15 do 20 evra, a ako nemate svoju opremu možete po povoljnim cenama i da je iznajmite. Takođe, možete da angažujete i instruktora ako tek učite da skijate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: