Rumunski doprinos Svetskoj baštini

Rumunski turizam je u porastu od kada je zemlja 2007. ušla u Evropsku uniju i spustila cene avio-prevoza. Međutim, iako ima neverovatno šarenoliku ponudu, zemlja za sada privlači skroman broj turista. Izdvajamo 5 predivnih znamenitosti koje su pod zaštitom Uneska.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

22:04

Default images

Istorijski centar Sigišoara (Sighiºoara)

Sigišoara je jedan od sedam najpoznatijih saških gradova u Rumuniji. Nalazi se u središnjem delu zemlje, u istorijskoj pokrajini Transilvanija, u okrugu Mureš. Restauracija grada je nedavno završena i već je popularna turistička atrakcija ove zemlje. Pored poznatog sata starog 500 godina, svideće vam se i kaldrmaste ulice sa šarenim zgradama kao i kolekcije u raznim muzejima.

Obožavaoci Drakule mogu otići pola sata dalje od ovog gradića i uživati u najcrvenijem vinu restorana koji se nalazi na nekadašnjem mestu u kom je Vlad “oštrio” svoje zube.

Utvrđena crkva u Biertanu Ovo saksonsko selo jedno je od sedam utvrđenja koja su skupa uvrštena 1993. na listu Svetske baštine.

Selo i crkva u Biertanu potiču iz 15. veka i nalaze se 27 km jugozapadno od Sigišoare, u centralnoj Transilvaniji. Poznato je po svom dobrom utvrđenju i odličnoj zaštiti. Srednjovekovni pljačkaši nisu imali nikakve šanse da dođu do nje jer je štite dva dupla zida na utvrđenju, a vrata sa 19 brava imaju samo jedan način za otvaranje.

U okviru crkvenog imanja nalazi se nekoliko zgradica, uključujući i mali bedem, poznat po tome što su parovi pred razvodom odlazili tamo da poslednji put pokušaju da spasu brak. Par bi bio zaključan u bedemu na dve nedelje, deleći jedan krevet i jedan pribor za jelo. Ovaj metod je, navodno, bio toliko uspešan da je za 400 godina samo jedan par odlučio da se razvede.

Utvrđena crkva u Viskriju (Viscri)
Foto: Vargatamas/Wikimedia Commons
Uz Biertu i još pet utvrđenih crkava (Kalnik, Vala Viloer, Darju, Preimer i Saskiz) Viskri je takođe deo zvaničnog svetskog nasleđa. Mesto nalazi se nekih 25 km jugoistočno od Sigišoare i u njemu i dalje živi oko 25 Saksonaca.

Crkva iz 12. veka ima nizak toranj sa otvorenim stepenicama (pomalo zastrašujućim), koje vode do vrha odakle se pruža predivan pogled na dolinu. Crkvica ima i selo-muzej na dva nivoa.

Međutim, pravi šarm ovom mestu daju svetlo okrečene kućice, raspoređene po prašnjavom putu i patke koje slobodno tumaraju okolo – ta slika pruža pravo tradicionalno iskustvo ovog seoceta.

U njemu možete i prespavati, a ako imate sreće, spavaćete na nekom 200 godina starom “saksonskom krevetu”: oni se nalaze u ogromnim prostorijama, a kreveti imaju dušeke na razvlačenje. Princ Čarls, koji je čest gost ovog mesta, restaurirao je dve kuće u Viskriju.

Manastiri južne Bukovine

Istorijski deo Južne Bukovine, koji se nalazi na severoistoku Rumunije, bogat je nizom oslikanih pravoslavnih crkava iz 15. veka. One su specifične po tome što su oslikane freskama i spolja i iznutra, pod uticajem vizajntijske umetnosti. Deo misterije ovog mesta je i činjenica da su svi murali preživeli 6 vekova.

Većinu manastira podigao je Stefan III Veliki (1433-1504) kao zahvalnost Bogu zbog svojih pobeda nad Otomanima. Manastire možete posetiti u svojoj organizaciji, ali je tura sa vodičem najbolje rešenje kako biste prikupili što više informacija i videli sve skrivene detalje.
Foto: Bogdan Ilieº / Wikimedia Commons
Drvene crkve Maramureša

Maramureš je okružen je brdašcima, a u njemu se još živi po nekadašnjim običajima i tradicijama.

U njemu se nalaze i stare drvene crkve od debelih greda i izuzetne čvrstine, iako pru njihovoj izgradnji nisu korišćeni ekseri.

Ima ih stotinak i sve su različitih arhitektonskh stilova i iz različitih perioda.

Osam crkvi je pod zaštitom Uneska, uključujući i drevnu crkvu Sv. Arhanđela iz 1767. sa nesrazmerno džinovskim tornjem (72 m), što je čini jednom od najviših drvenih građevina u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: