Ilok: dvorac i podrumi

Ilok je mesto gde se spajaju kulture Istoka i Zapada, poznat je još i kao „Srijemski Dubrovnik“. Nadomak središta istorijskog i vinskog grada Iloka, na brežuljku odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srem i Bačku smestio se dvorac Principovac još iz vremena Odescalchi (1864 god).

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

17:00

Default images

Okružen vinogradima, ujedno je i jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj. Vinogradi i dvorac su obnovljeni i pretvoreni u turističko naselje pod nazivom „Ladanjsko imanje Principovac“, otvoreno za turiste u leto 2009. godine.

Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili tek na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku graševinu shvatićete da je ovde vinarstvo više od profesije. Ono je ovde umetnost i stil života. Panoramski lift unutar dvorca, vodi do zastakljenog vidikovca, odakle se kao na dlanu pruža grad Ilok, deo Bačke i sremski brežuljci s nepreglednim vinogradima.
U neposrednoj blizini turističkog naselja, smešten je srednjovjekovni dvorac Nikole Iločkog iz 15. veka., a kasnije dvorac knezova Odescalchi iz 18. st i crkva Sv Ivana Kapistrana, zaštitnika grada Iloka, kao i spomenici orijentalne arhitekture iz perioda turskog carstva.

Šetajući srednovekovnom jezgrom grada, starim vinskim podrumima, vinskim stazama kroz nepregledne vinograde, posetioci mogu osetiti duh prošlih vremena, videti rezultate viševekovne tradicije uzgoja vinove loze i osetiti toplinu i gostoprimljivost domaćina.
U zgradi dvorca Principovac se nalazi luksuzno uređen restoran bogate gastronomske ponude – new age kuhinja. Bazirana je na autohtonim namirnicama, pripremanima na sofisticirani način, fusion filozofijom, čime svakome gostu približava ukuse Srema i Slavonije na nov način.

Kompleks Ladanjskog imanja Principovac sadrži i 5 dvokrevetnih apartmana i De luxe apartman od 120 m2 . Apartmani su luksuzno i moderno uređeni, u kategoriji četiri zvezdice.

Lokacija Principovca nudi i razne dodatne sadržaje za rekreiranje i uživanje u prirodi: pešačenje, trčanje, treking ili vožnju unajmljenim biciklima, skuterima i električnim vozilima kroz vinograde u dužini od 8 km asfaltiranih vinskih staza, teniski teren, terene za odbojku i badminton.

U ponudi je i najam malih drvenih kućica smeštenih na nekolike lokacija, usred vinograda, gde se možete opustiti uz piknik i roštilj sa dragom osobom, porodicom ili prijateljima.

Stari podrum

Restoran „Stari podrum“ unutar istoimenog turističkog naselja je jedan od dva vinska podruma, iz 15. i 18. veka u kojima se već više od pet stotina godina vrši dozrevanje vrhunskih vina na tradicionalan način u drvenim hrastovim bačvama.

Osim restorana u objektu je uređeni podrum vina gde se gostima na degustaciji nudi cela paleta proizvoda vinarije.

Otvorena je suvenirnica u čijoj ponudi je celokupni asortiman proizvoda Iločkih podruma i autohtonih suvenira iz domaće radinosti iločkih zanatlija. Ako gosti požele ostati malo duže u Iloku, uz „Stari podrum“ smešteno je 18 soba u kategoriji 3 zvezdice. Svesobe pružaju prekrasan pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje.

Blagi obronci Fruške gore koji se spuštaju prema Dunavu, nepregledni vinogradi deluju na čovjeka spokojno, opuštajuće, a vino, hrana i ambijent bude hedonističke porive i čine da se osećate nekako „aristokratski“….

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: