Transilvanija: Drakulin rodni kraj

Ako želite da obiđete Transilvaniju ne treba vam mnogo novca a Rumunija nije tako daleko. Povodom Noći veštica biće specijalnih programa i obilazaka zamkova, a ljudi iz čitavog sveta dolaze da otkriju šta se to krije iza imena grofa Drakule.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

16:21

Default images

Naziv Transilvanija potiče od latinskih reči i znači “preko šuma”.

Odnosi se na oblast centalne Rumunije, a vremenom se proširila ka zapadu. Početkom 1. veka rimska vojska pod carom Trajanom vodila je strašne bitke na ovim prostorima nekadašnje Dakije.

Rimski uticaj je i danas vidljiv u konstrukcijama modernih puteva. Kako je Dakija bila bogata zlatom i solju, izgrađeni su brojni rudnici za eksploataciju.

Pod pritiskom Vizgota Rimljani su napustili ovu oblast tokom vladavine Aurelija u 3. veku. Bogatstvo karpatsko-dunavske zemlje omogućilo je naseljavanje još od najstarijih vremena, pa je Transilvanija prepuna tragova života od paleolita.

Tura kroz Drakulin rodni kraj

Spomenik u rodnoj Sigišoari, Foto: Wikimedia Commons/PetarM
Još od kako ga je Bram Stoker 1897. u svom romanu učinio vampirskom legendom, Drakula je sastavni deo svake strašne priče.

Ali kakav se to čovek krije iza ove misterije?

Diskutabilno je koliko je Stoker zaista znao o Vladu III Drakuli. Njegov nadimak se prevodi kao „sin Drakula“, od latinske reči draco, što znači zmaj. To je znak pripadnosti njegovog oca Redu Zmaja, čiji je član i Vlad trebalo da postane.

Tokom svoje vladavine, Vlad III je svoje ime ostavio zapamćenim po brutalnosti. Svoje protivnike je nabijao na kolac, podizao ih i ostavljao da umru u najgorim mukama.
Rodna kuæa Vlada III, Foto: Qbotcenko/Wikimedia Commons
Sigišoara

Vlad III rođen je 1431. u Sigišoari u Transilvaniji, kao sin Vlada II Drakula. Nosio je titulu vojvode od Vlaške koja je kasnije postala deo savremene Rumunije. Sigišoara se nalazi u centralnoj Rumuniji, oko 4 sata od Bukurešta. Ovaj dobro očuvani srednjevekovni grad pod zaštitom je UNESCO-a.
Kula koju je sagradio grof Drakula u Trgovištu, Foto: ChristianChirita/Wikimedia Commons
Trgovište

Kada je 1436. Vlad II postao vođa pokraine Vlaške, mladi Vlad se preselio u Trgovište, glavni grad ove oblasti.

Nalazi se na sat vremena vožnje od Bukurešta. Vredi posetiti gradski kraljevski dvor.

Vlad je zajedno sa mlađim bratom poslat na dvor sultana Murata II 1442. kako bi izgladili odnos sa Turcima. Nakon smrti Vlada 1477. njegova glava je doneta u Konstantinopolj.

Moldavija

Vlad II je ubijen dok se njegov sin još uvek nalazio u otomanskom zatočeništvu.

Nakon godinu dana vratio se kući i preuzeo tron i neko vreme je proveo u Moldaviji kako bi štitio svog ujaka.
Poenari, Foto: Beata Jankowska/Wikimedia Commons
Poenari zamak

Ovaj zamak na litici Vlad je obnovio i neko vreme smatrao svojim domom. Prema legendi, njegova prva žena se ubila skočivši sa kule tokom otomanske opsade 1462. kako ne bi bila zarobljena. Zamak se nalazi na 2 sata od Bukurešta i neohodno je popeti se uz 1.462 stepenika da bi se došlo do njegovih ostataka na brdu.
Višegrad, Foto: hanspoldoja/Flickr
Višegrad, Mađarska

Od 1462. do 1474. Vlad je bio mađarski zarobljenik i te godine je proveo u Višegradu. Neko vreme je ovde živeo sa svojom drugom ženom, rođakom mađarskog kralja. Višegrad je na 12 sati vožnje od Bukurešta, a svega sat udaljen od Budimpešte.
Foto: Hunjad zamak, Foto: Nagy David/Flickr
Hunjad zamak

Veruje se da je na ovom mestu Vlad proveo neko vreme svog zatošeništva. Zamak se nalazi u Hunedoari u Rumuniji, 5 sati od Bukurešta.
Snagov manastir, Foto: Jan Ainali/Wikimedia Commons
Snagov manastir

Legenda kaže da je sahranjen u ovom manastiru, ali tragovi grobnice nisu nikada pronađeni. Manastir se nalazi na istoimenom jezeru.
Bran zamak, Foto: Haria Varlen/Flickr
Bran zamak

Poznat kao zamak grofa Drakule, iako je Vlad ovde najmanje vremena proveo.

Nalazi se na 2 sata od Bukurešta, a ulaz je 8 evra.

Ukoliko želite da posetite Transilvaniju, Jungle Tribe nudi aranžman od 5 dana, sa polaskom 28. oktobra. Cena je 90 evra ukoliko želite da budete u hostelu i 110 evra ukoliko ste za hotel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: