Ljubljana srdačno dočekuje turiste

Ljubljana je grad koji će toplo dočekati turiste, ali pušači i osobe sa "plićim džepom" možda neće biti oduševljeni, budući da su cene visoke, a pušenje zabranjeno gotovo svuda.

Izvor: Boško Hadžiæ

Ponedeljak, 03.10.2011.

20:59

Default images

Ljubljana je bila i ostala uređen grad, sa prijatnim ljudima, gde gotovo sve funkcioniše kao „pod konac“.

Mladi

Bez obzira na to što u glavnom gradu Slovenije živi 55.000 studenata, koji pohađaju 23 fakulteta, onaj noćni, omladinski, ili buntovnički život nećete imati priliku da vidite.

Mladi se tokom radne nedelje okupljaju na trgu velikog pesnika Franca Prešerna (pandan našem Trgu Republike) i u okolnim kafićima, koji posle ponoći zatvaraju vrata.

Onda - „svi doma“, pa je prava retkost posle ponoći sresti nekog na ulicama Ljubljane. Jedini dan kada se noćni život može doživeti je - subota. Tada su diskoteke pune do ranih jutarnjih časova.

Inače, pušenje je zabranjeno u svakom objektu.

Cene

Kada je reč o cenama, standard je u najmanju ruku približan zemaljama Evropske unije. Nije retkost da se u izlozima brendiranih butika nalaze cipele od 1.000 evra pa naviše.

I muška odela su približno iste cene; šišanje u berbernici staje 23 evra, dva pića u kafiću u centru grada sedam evra.
Dom Filharmonijskog društva (Foto: aikijuanma / Flickr.com)
Znamenitosti

Ljubljančani su posebno ponosni na svog čuvenog sugrađanina, arhitektu Jožetu Plečnika. Gotovo se na svakom koraku mogu videti zgrade koje je on projektovao, nemali broj ustanova nosi njegovo ime, spomenici sa njegovom bistom krase „pola“ Ljubljane, kao i najveći aerodrom u Sloveniji.

Gradska posebnost je Tromostovje na reci Ljubljanici (Plečnikovih ruku delo) u samom centru grada. Sa druge strane reke je glavna gradska pijaca, nedaleko odatle i riblja pijaca koja je jedan od retkih tog tipa odakle se ne šire neprijatni mirisi.

Duž obala niz prijatnih malih kafana i restorana, uređenih u starim kućama.

Brojke

23 fakulteta ima u glavnom gradu Slovenije

7 evra staju dva pića u kafiću u centru Ljubljane

23 evra potrebno za muško šišanje u berbernici

Najstarija Filharmonija

Univerzitet u Ljubljani je osnovan 1919. godine, a grad je takođe dom Filharmonijskog društva jedne od najstarijih filharmonija u Evropi. Mnogi Slovenci će reći i najstarije - osnovana je daleke 1701. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: