Tajni užici Praga

Barokne palate, divni trgovi i „brkovi“ od pivske pene – sve to asocira na divni Prag. Međutim, reke turista mogu da vam pokvare doživljaj kod najprometnijih znamenitosti, pa je možda bolje da krenete tajnim putevima.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

12:21

Default images

1. Kafići na prvom spratu

Prag je poznat po velikim kafićima, ali ne idite u one popularne. Najbolja atmosfera obično je u lokalima smeštenim na prvom spratu neke zgrade. Prolaznici ih i ne primećuju, ali su i te kako vredni pažnje.

Jedan od najboljih je Grand Cafe Orient iznad Muzeja kubizma, ukrašen do detalja.

Doduše, Kafka i Anštajn najviše su voleli Cafe Louvre koji je danas smešten iznad nekog potpuno bezličnog kafića i gde možete pronaći najbolju toplu čokoladu u gradu.
Jiøího z Podìbrad, Foto: Irumiha/Flickr
2. Trgovi

Niko ne može osporiti da su Stari grad i Praški zamak spomenici vredni divljenja, ali su samo poglavlja u neverovatnim prikazima Praga. Svega nekoliko gradova je cvetalo u Evropi 1910. a jedan od njih je bio i današnji glavni grad Češke.

Tada su nicale neverovatne građevine inspirisane art noveau pokretom, a nekim čudom su preživele i u godinama bezumlja Drugog svetskog rata.

Trg Likovo (Lyckovo) je možda najlepši, ali je Praška metro stanica (Jiøího z Podìbrad) koja leži u senci TV tornja Žižkov izgrađenog u sovjetskom stilu svakako najreprezentativniji.
Žižkov, Foto: James Cridland/Flickr
3. Savremena umetnost

Nekoliko gigantskih čeda savremene umetnosti se zajedno sa TV tornjem Žižkov nalaze u Pragu. Statua Sigmunda Frojda u prirodnoj veličini visi na jednoj ruci sa krova Starog grada, a u obližnjoj bašti nalazi se ogroman par nogu.

Posetioci mogu da se popnu merdevinama i gledaju „tamo gde sunce ne sija“ video o češkim političarima kako se međusobno hrane sadržajem creva.
Pab, Foto: Sue Manus/Flickr
4. Pabovi

Stanovnici Praga popiju više piva nego bilo koji drugi ljudi na planeti, ali se može reći da ipak daju prednost kvalitetu nad kvantitetom. Većina velikih čeških pivara sada je u vlasništvu multinacionalnih kompanija, a njihovi proizvodi za masovnu u potrebu, samo su bleda senka pšeničnog i tamnog piva koje se pilo do 1842. Tada su bavarski proizvođači stanovnicima ponudili bezlično svetlo pivo.

Međutim, od devedesetih godina prošlog veka, do danas niklo je mnogo malih pivara u Pragu koje same prave odlične vrste.

5. Sve je u keramici

Niko nema više iskustva u radu sa keramikom od Čeha: najstariji ostaci potiču iz vremena 25.000 godina pre Hrista. Danas možete kupiti suvenire koji kombinuju ovu jedinstvenu tradiciju sa nacionalnom fascinacijom savremenim dizajnom.

Mogu se naći kašičice za kafu u obliku spermatozoida, pozlaćeni barokni sat sa digitalnim brojačem, šolje veličine lopte...
La Dégustation Bohême Bourgeoise, Foto: jsmjr/Flickr
6. Ima mesta i za vino

Iako je pivo češko piće broj jedan, vino se proizvodi i voli u toj zemlji već hiljadu godina. Iako s tog podneblja ne može dostići svetsku slavu, nema boljeg mesta da proučite češke vinske karte od Viniční Altan, male pagode koja se nalazi u srcu vile iz 19. veka.

Terasa nudi spektakularan pogled na grad i vinograde, a na tom mestu deluje da ste svetovima daleko od pivara u centru.

7. Češke knedle: hrana bogova

Tradicionalna češka hrana je na „crnoj listi“ svetskih kuvara zbog navodne nezanimljivosti (iako se očigledno odlično slaže uz pivo). Divan izuzetak je glavni kuvar restorana La Dégustation Bohême Bourgeoise koji je pronašavši jedan kuvar iz 19. veka na smetlištu, izumeo oko 14 jela koja danas privlače čak i najbolje šefove.
Divoká Šárka, Foto: Aktron / Wikimedia Commons.
8. Urbana džungla

Iako se nalazi nedaleko od centra, Divoká Šárka napravljena je mnogo drugačije od tipičnog gradskog parka. Ona je dom teatra na otvorenom u kasno leto, ali i rekreativaca koji vole pešačenje, ronjenje (u veštačkom bazenu). Nemojte da vas zavara miran izgled bazena, jer se napaja tekućom vodom i upotrebljiv je u svako doba godine.

Česi će vam reći da je najprometniji zimi, kada se led na površini mora razbiti laktom, da bi se okupalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: