Litvanija: Kaunas

Akademski grad Kaunas se nalazi u centralnom delu Litvanije na ušću dveju najvećih litvanskih reka - Nemunasa i Nerisa. To je drugi po veličini grad u Litvaniji sa 350.000 stanovnika a većina, čak 93 odsto, su Litvanci. Ovaj grad često nazivaju srcem litvanske kulture, tradicije i istorije.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

14:35

Default images

Istorija

Proteklih vekova Kaunas su nekoliko puta napadale ruska i sovjetska vojska. Na kraju 18. veka grad je bio pod opsadom Ruskog carstva. Napoleon je sa svojom vojskom dva puta prošao kroz grad i potpuno ga razrušio. Tokom 19. veka dva ustanka su podignuta baš u Kaunasu, ali su ruske vlasti poslale vojne garnizone da bi ga ugušili.

Nakon sto su Vilnijus okupirali ruski boljševici 1919, a 1920. Poljaci, litvanska vlada se smestila u Kaunas koji je postao privremena prestonica Litvanije, a između dva rata bio je jedan od namodernijih gradova.

Litvanija je 1940. pripojena Sovjetskom Savezu, a 1941-1944. godine Kaunas su okupirali Nemci, da bi 1944. Kaunas opet postao deo Sovjetskog Saveza i to do 1990. kada je Litvanija ponovo postala nezavisna.

Kaunas je veoma poznat zbog košarke. Prva košarkaška utakmica se ovde odigrala 1922. godine.

Mnogo godina potom Kaunas je imao čuveni tim Žalgiris. i njegovu NBA zvezdu Arvidasa Sabonisa.
Rumsiskes, Foto:jcorrius/Flickr
Dani Kaunasa

Najbolji period da se poseti Kaunas je u maju kada su Dani grada (Dan Kaunasa se slavi 20. maja) a glavna pešačka zona se proteže od Novog do Starog grada puna kostimiranih prolaznika, tezgi, uličnih predstava, koncerata, i drugih zabavnih sadržaja.

Kaunas - turistička karta

Ako želite da ostanete više od nekoliko dana, trebalo bi da kupite Turističku karticu koja košta 19,98 evra i važi sedam dana. To je elektronska kartica za javni prevoz za autobuse i trolejbuse, a deo novca (8,69 evra) može da se koristi za plaćanje ulaza u muzeje, turističke obilaske itd. Takođe, dobijate 50 odsto popusta na veliki broj muzeja, obilazaka, restorana i smeštaja u hotelima.

Šta videti?

Rumsiskes – etnografski muzej na otvorenom – jedinstveni muzej na otvorenom prikazuje arhitekturu, tradiciju, zanate i način života različitih krajeva zemlje. U letnjim mesecima možete čak videti i radnike u polju obučene u originalne nošnje, a tu se održavaju i koncerti i festivali.

Đavolov muzej – jedinstven u svetu a sadrži kolekciju od preko 3.000 figura đavola. Zamak Kaunas - Sagrađen u kasnom 13. veku, najstariji zamak u Litvaniji je igrao važnu ulogu u odbrani grada sprečavajući krstaše da napreduju dalje po zemlji ili stignu do prestonice Viljnusa. Nakon 1362. i duge opsade, krstaši su uništili zamak, ali on je kasnije obnovljen. Nakon bitke kod Zalgirisa zamak je izgubio svoj strateški značaj.

Ulica Vilniaus - Najlepša i najprometnija ulica u Starom gradu namenjena je samo pešacima, a nekada je bila glavni put do gradske većnice. Većina zgrada potiče iz 16. veka, a mnoge su rekonstruisane.

Velika crkva Vitauta je izgrađena u 15. veku što je čini jednom od najstarijih u Kaunasu. To je i jedna od prvih gotičkih građevina u Kaunasu. Pripadala je franjevačkim monasima i služila je kao skladište oružja tokom Napoleonovih ratova.

Kip slobode (Vienybės) je simbol državnosti. Otkriven je 1928, uništen tokom staljinističkog režima i obnovljen 1989.

Kaunas Zoo vrt je jedini zoološki vrt u Litvaniji a ima oko 270 vrsta životinja i ptica. Regionalni park Kauno Marios pokriva oblast od 63,5 kilometara kvadratnih, a otvoren je 1959. godine.
Foto: mdanys/Flickr
Noćni život

Nije neobično da grad sa nekoliko velikih univerziteta ima dosta barova u kojima možete sedeti na izlomljenom nameštaju i piti jeftino pivo u obilnim količinama zajedno sa sledećom generacijom vrhunskih advokata, doktora i drugih budućih profesionalaca. Otvara se dosta koktela i vinskih barova iako nikako nisu tako sofisticirani kao slični barovi u prestonici.

Noćni klubovi podsećaju na mesta za porodična venčanja ili su puni tinejdžera i sredovečnih dama koje traže dobar provod. Postoje jedan ili dva izuzetka mada se ne može reći da je Kaunas centar klabinga u zemlji iako neki tvrde da je jedan od klubova upravo najbolji u Litvaniji. Naravno, pojedini biznismeni će biti oduševljeni devojkama “slatkim kao bombone”.

Dakle Kaunas nije baš prestonica noćnog života, ali to ne znači da je dosadno i da veče treba provesti u hotelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: