U susret prvenstvu u košarci: Litvanija

U prvom tekstu predstavljamo vam zanimljive činjenice o Litvaniji i gradu u kome će igrati naša reprezentacija u okviru Evropskog prvenstva u košarci od 31. avgusta do 18. septembra - Šiauliai.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

16:48

Default images

Buntovna, prevrtljiva i živahna Litvanija je još uvek tajna za Evropu. Pre više od dve decenije uspela je da se odvoji od SSSR-a i postane nezavisna država. Danas, narod koji nestao iz mape Evrope vraća se sa osvetom: ona je deo Evropske unije, bila je prva od 25 zemalja koja je da dala Evropskom ustavu pečat odobrenja i punopravni je partner NATO-a.

Ovo je zemlja sa burnom istorijom, nekada je imperija koja se prostirala od Baltika do Crnog mora. Poljsko nasleđe se mešalo sa baltičkim i stvorilo zemlju u kojoj katolici i pravoslavci srećno žive zajedno.

Prestonica Vilnjus je grad sa zadivljujućim kontrastima - jezivim dvorištima, ekscentričnim umetničkim zajednicama, i baroknim zgradama. Njena prirodna bogatstva - šume, jezera su očaravajuca, a po parkovima još uvek mozete videti veličanstvene spomenike iz doba Sovjetskog Saveza.

10 zanimljivih činjenica o Litvaniji

Foto: Charlie Phillips/Flickr
1. U 14. veku Litvanija je bila najveća zemlja u Evropi: osim današnje teritorije bila je sastavljena od Belorusije i Ukrajine, dela Poljske i dela Rusije.

2. Litvanija je poslednja u Evropi prihvatila hrišćanstvo - 1387. godine

3. Litvanija je sa susedima 23. avgusta 1989. organizovala jedinstven protest. Stanovnici Litvanije, Letonije i Estonije formirali su 600 km dug ljudski lanac držeći se za ruke! Time su pokazali svetu da baltičke države žele da budu nezavisne.

4. Litvanija je verovatno jedina zemlja na svetu koja ima nacionalni parfem. “Miris Litvanije” je parfem za dom koji “sadrži čitavu istoriju” ove zemlje.

5. Litvanski jezik je najstariji živi jezik u porodici indo-evropskih jezika.

6. Litvanija je najstarija i najveća baltička zemlja.

7. Litvanija je prva proizvela vodku od kukuruza.

8. Litvanija je prva zemlja u svetu po broju balona za letenje u odnosu na broj stanovnika. Vilnijus je jedan od gradova gde možete leteti balonom.

9. Litvanija drži svetski rekord po broju plavuša na jednom mestu. 1016 plavuša je učestvovalo u otvaranju noćnog kluba u Litvaniji.

10. Jedna litvanska kompanija planira da na jednom ostrvu na Maldivima zaposli samo plavuše.

Mit o litvanskim devojkama: možete kupiti bilo koju

Foto: FaceMePLS/Flickr
Litvanske devojke imaju zaista loš imiž. Tužno je sto mnogi stranci dolaze u Litvaniju misleći da mogu da dobiju devojku ako imaju dovoljnu količinu novca. Ali ovo je ipak samo mit. Zbog čega vlada ovakvo mišljenje?

Možda zbog toga sto često prostitutke iz Istočne Evrope rade u inostranstvu ili su čuli kako su prijatelji lako našli devojku za jednu noć u Litvaniji.

U Vilnijusu postoje klubovi i barovi popularni među strancima, i tamo možda idu isključivo devojke koje i žele da “uhvate” dobrostojećeg muškarca iz inostranstva, pa se onda vrate u zemlju sa pričom da su sve Litvanke takve.

Šiauliai

Grad u kome će na startu šampionata igrati naša reprezentacija, Šiauliai je četvrti po veličini u Litvaniji, a prvi put se pominje 1236. godine, u jednoj od strofa epa o krvavoj bici između tadašnjih litvanskih plemena i Livonskog reda Braće po maču, posebno agresivne grupe monaha koji su ratovali za biskupa iz Rige.

Monasi su, kako priča kaze, bili "posečeni kao žene” a poznata bitka kod Saule je postala prva pobeda litvanske nacije nad moćnim spoljnim neprijateljem. Sa populacijom od 130 000 stanovnika, moderni Šiauliai održava duh te prve bitke.

Skoro potpuno sravnjen sa zemljom u poslednjih 100 godina, na početku 21. veka ovaj grad je postao bitno mesto zahvaljujući svom strateškom polozaju na raskrsnici dva važna trgovačka puta.

U blizini grada je Brdo Krstova, na kome od 18. veka hodočasnici donose krstove. Ne zna se tačno ko je pokrenuo ovo ali kasnije su ljudi počeli da donose i figure raspeća, Device Marije itd. Procenjuje se da je 2006. ovde bilo oko 100 000 krstova.

Provincijski izgled centra grada dopunjuju samo jedan ili dva ekskluzivna bara i restoran ali i šokantno čudna kolekcija muzeja i galerija. Ako biste ovde ostali nedeljema bilo bi vam dosadno, dok, sa druge strane dva-tri dana u ovom gradiću mogu biti vrlo prijatni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: