Kazantip - najveća evropska žurka u Ukrajini

Kazantip je najveći muzički festival za koji nikada niste čuli – celomesečna proslava plesa, muzike i razvrata na Krimskom poluostrvu.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2011.

11:43

Default images

Svakog leta je uspavano obalsko selo Popovka pretrpano hiljadama ljubitelja tehno muzike koji se organizuju u svojevrsnu komunu posvećenu votka-žurkama na plaži.

Za organizatore Kazantip nije muzički festival, već nezavisna “republika”. Osnivač, Nikita Maršunok, je ujedno i njegov samoproklamovani predsednik.

“Ono što Kazantip razlikuje od ostalih festivala jeste činjenica da nama muzika nije osnovni događaj i cilj”, rekao je Maršunok. “Mi nismo festival, a oni koji ovde dolaze nisu samo posetioci, već velika nacija Kazantipa.”

Kazantip zaista jeste drugačiji. Nastao je u poslednjim danima Sovjetskog Saveza u cilju spajanja mladih Rusa i Ukrajinaca, ljubitelja na zapadu sve popularnijih rejv-žurki.

U početku se održavao u napuštenoj nuklearnoj elektrani na obali Crnog mora. Danas na Kazantipu postoji 10 bina, a svake godine okuplja preko 150.000 posetilaca, što ga čini najvećim događajem ove vrste u Evropi.

Posetioci kupuju vize umesto ulaznica i moraju da se povinuju poretku nepromiskuitetne ljubavi. Tokom dana se obično leškari na plaži i odmara od prethodne neprospavane noći. Uveče uz prve elektronske zvuke počinje da se toči votka, a đuskanje ne staje do jutra.

Iako se gostovanja DJ-eva unapred najavljuju, ne postoji određen raspored po kom nastupaju – sve je stvar lične volje i trenutnog raspoloženja.

Neki posetioci su Kazantip opisali kao nadrealni miks hedonizma, seksa na otvorenom, nemilosrdne muzike i sve veće komercijalizacije.

Lokalno stanovništvo živi u veoma teškim ekonomskim uslovima i nije preterano oduševljeno ovakvim događajem u svojoj okolini. Maršunok smatra da oni ne umeju da cene benefite koje imaju od ovog festivala i da se samo trude da organizatorima zadaju muke.

Ove godine je festival počeo krajem jula i tarajaće do kraja avgusta. Neke od DJ ikona potvrdile su svoje učešće - Carl Cox, Paul van Dyk i Armin van Buuren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: