Najbliže grčke plaže

Kasandra je karakteristična po belim peščanim i kamenitim plažama koje se utapaju u morsko plavetnilo, predstavlja pravu oazu, na svega sat vremena od Soluna. Najveće turističke oblasti prostiru se duž istočne obale, od mesta Kalitea do Pefkohorija.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

14:53

Default images

Kalitea, što znači “lep pogled” je verovatno najpopularnija oblast na poluostrvu Kasandra. Sa populacijom od svega 500 ljudi, tokom letnjih meseci je preplavljena turistima. Nalazi se na oko 85 km od Soluna.

Borove šume se nalaze duž čitave obale prepune luksuznih hotela, apartmana i malih privatnih pansiona. Restorani, taverne, barovi, kafići pružaju ugođaj po svakom ukusu, a tu su i diskoteke i klubovi gde zabave traju do jutra.

Ukoliko ste znatiželjni i od odmora očekujete više od samo kupanja i sunčanja, postoje i organizovane posete arheološkim nalazištima u blizini, ostacima antičkih svetilišta posvećenih Zevsu i Dionisu.
Foto: Lukáš Lalinský/Flickr
Polihrono, što u prevodu znači “veoma staro”je svojevrstan miks starog i novog, na oko 95km od Soluna. Bele kućice sa drvenim balkonima i crvenim krovovima sve do jedne ukrašene su raznobojnim cvećem.

Obala je veoma lepa, plaža uređena i veoma pogodna za decu. Ulica uz obalu, prepuna restorana, kafića i prodavničica uveče se pretvara u šetalište. U blizini Polihrona nalazi se malo jezero, prirodni rezervat kornjača.
Hanioti je malo, veoma popularno mesto pored Polihrona. Svojim modernim apartmanima i studijima privlači i porodice i parove. Noćni život se odvija na glavnom trgu i u par sporednih uličica gde su brojni kafići i restorani. Ulični prodavcu nude sve – od izrade portreta do nakita. U večernjim satima je zabranjeno voziti automobil po centru.

Plaža je duga, šljunkovito-peskovita, ali ne previše čista. Ležaljke i sucobrani su besplatni ukoliko popijete piće u kafiću u čijem su vlasništvu. Staro selo Hanioti potiče iz 18. veka, ali ga je razvoj turizma prekrio.

Ostaci starog naselja i crkve su vidljivi i danas. Svi hoteli su odlično opremljeni, postoji mnogo restorana i tradicionalnih taverni koje će zadovoljiti svaki porodičan izlazak, kao i pregršt noćnih klubova i doskoteka za sve uzraste.

Avanturisti mogu istraživati selo i iznajmljenim automobilom ili biciklom. Tokom dana se odmarajte na preščanim plažama i kroz sportove na vodi, šetajte po pijacama ili kroz prelepe parkove. Novi autoput od Tesalonikija do Moudanije pruža lak pristup Kasandri.

Krenite u 30-minutnu vožnju do Moudanije i na raskrsnici krenite ka Sitoniji, odakle vas ćeka još 30 minuta vožnje do Haniotija. Ovo mesto je kosmopolitsko a je priroda mu je bila veoma naklonjena Tiu ćete pronaći kristalno čistu vodu, zelenilo, tradicionalno gostoprimstvo, prijatne starosedeoce i nezaboravne noći.
Pefkohori je oko 100 km udaljen od Soluna i popularan je još od 70-ih. Dugačka uska peščana plaža okupana je mirisom borova u zaleđu. Međutim mnoga stabla su stradala u požarima koji izbijaju skoro svakog lete usled ogromnih vrućina.

Ovde postoji nekoliko hotelskih kompleksa, ali i mnoštvo privatnih apartmana i vila. Veoma je popularan među Grcima koji ovde dolaze na vikend odmore. Iznad plaže je šetalište ukrašeno drveredima palmi.

Naravno, i ovde ćete pronaći brojne tipične prodavničice suvenira, taverne, barove, kafiće. U blizini su manastir svetog Jovana i Glarokavos morsko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: