Koje je najlepše grčko ostrvo?

Ima oko 6000 ostrva pa je izbor malo otežan, reklo bi se. Plaže, istorija, šetnja, biciklizam, sportovi na vodi, festivali, ekologija... Šta vam je po volji?

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

16:34

Default images

Najlepše plaže: Krit, Lipsi, Kefalonija, Skiatos, Mikonos

Gotovo svako ostrvo ima prelepe plaže ali malo koje ima i venecijanske palate kao što ih ima Frangokastelo plaža na jugu Krita. Tirkizno more se nalazi na Platis Gialosu i Kambosu na mirnom Lipsiju, kao i na sjajnim uvalama na plaži Mirtos u Kefaloniji. Skiatos je sa svojih 65 plaža odlično mesto da vas vide i da vidite, pogotovo na plaži Koukounaries koja je duga 1200 metara. Pored toga, imate i nudističku plažu Banana i Little Banana koje su poznate po gej i lezbijskoj zabavi. A da, i dekadentni Mikonos, sa legendarni mParadise i Super Paradise plažama.
Grad Krf, Foto: Gavin Gilmour/Flickr
Najbolje od istorije: Rodos, Delos, Krf, Patmos

Rodos ima najbolji stari grad, utvrđeni, u kome su vladali vitezovi sv. Jovana 1309-1523. Istražite njihove odaje pre nego što pređete u palatu iz XIV veka, Palatu gospodara. Mali Delos, u blizini Mikonosa je bio nekada posvećen Apolonu. Pogledajte ruine svetilišta bogovima i istražite nekadašnja prebivališta prepuna mozaika. Na Krfu možete videti Srpsku kuću i uspomene na naašu vojsku iz Prvog Svetskog rata. Na Patmosu posetite manastir sv. Jovana Teologa i pogledajte na kom mestu je svetac pisao Otkrovenje.
Krit, Foto: Charlie Phillips/Flickr
Najbolje za šetnju: Krit, Naksos Alonisos, Skopelos

Plodan Naksos pruža mogućnosti šetnje starim putevima koji povezuju sela centralne ravni. Alonisos i Skopelos su ostrva prepuna voćnjaka, šuma i divljeg sveća i odlični su za šetnje.
Tasos, Foto: wallygrow (very busy at work)
Najbolje za biciklizam: Evia, Kos, Tasos

Vijugavi putevi Kosa su odlični za bicikilizam bez stresa. Odlične staze kroz šume i popularna internacionalna trka su odličan razlog da posetite i Tasos.
Zakintos, Foto: Anna Oates/Flickr
Najbolje za ronjenje: Karpatos, Milos, Paros, Kastelorico

Karpatos škola ronjenja neka vam bude odrednica ako želite organizovane ronilačke ture po skrivenim uvalama pod vodom prepunim života. Centar za ronjenje na Milosu će vas odvesti lice u lice sa ribama iz dubina, delfinima i fokama.

Najbolje za ekoturizam: Zakintos, Kios, Krit

Možete pomoći da se sačuva divlji svet kao što su kornjače na Zakintosu. Istražujte prirodu, i uprljajte ruke smolom dok negujete drveće, isprobajte ekoturizam u Mesti. Za sve to dobijate besplatnu hranu i vodu u naselju Milia na Kritu. To mesto koristi samo solarnu energiju i živi od organski uzgajane hrane a pruža samo dobre vibracije.
Grèka hrana, Foto: joshuaheller/Flickr
Najbolje za hranu i piće: Lesvos, Samos, Krf, Folegandros, Krit

Lesvos je najpoznatiji po maslinovom ulju i uzu (tu se nalazi protizvodnja oko 70 % uza Grčke). Mezedes (mezetluci) se tradicionalno služe pomešani u svim uzerijama (uzo restorani) koji čine mešavinu turskog uticaja sa grčkim morskim specijalitetima. Ovde ćete naći i fina vina, kao i na Samosu koji je poznat po svom muskatnom vinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: