Zašto posetiti Talin?

Talin je osvežavajuća mešavina srednjevekovnog i modernog. Ima možda i najbolje očuvan stari grad u Evropi sa drevnim zidinama, popločanim alejama i tornjevima – zaostavština 850-godišnje istorije tokom koje su gradom vladali Danci, Šveđani, Nemci i Rusi.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2011.

12:22

Default images

Divan krajolik gotovo da vas razuverava da su pre samo 20 godina Talin i Estonija bili deo Sovjetskog Saveza. Mračni dani su prošli – estonska prestonica danas je prepuna hotela, suši barova, divnih kafića i predusretljivih ljudi. Ove godine Talin je Evropska prestonica kulture što će ga u toku letnjih noći učiniti još življim.

Odsednite

Jedan od najnovijih hotela „Savoj“ kombinuje retro stil sa modernizmom, a noć u dvokrevetnoj sobi košta oko 135 evra. Možete posetiti i „Telegraaf“ koji će vam po ceni od 185 evra za noć ponuditi divan spa i bazen. Jeftinije opcije su „L’Ermitage“ koji košta oko 55 evra za dve osobe i „Nordic Forum“ po ceni od 100 evra za noć u dvokrevetnoj sobi.
Raekoja plats (Holger Vaga/Wikimedia)
Jutro

Istražite stari grad. Okruženo zidovima koji datiraju iz 14. veka, istorijsko srce Talina može se videti samo ako ga prepešačite.

Najlepši delovi su 20 preostalih tornjeva, Hram Aleksandra Nevskog, the House of Blackheads the St Olaf’s Church (nekada davno najviša zgrada na svetu) i gotska Gradska većnica.

Stanite na kraj Kohtu ulice i pogledajte crvene krovove srednjevekovnog Talina, sjajni toranj i Baltičko more. Dajte sebi vremena da lutate duž malih aleja kakva je Pasaž svete Katarine i gradskim kaldrmisanim ulicama. Pratite njuh – nepogrešivo će vas odvesti u dobar kafe ili pekaru.

Ručajte

„Kohvik Komeet“ je savremeno mesto sastajanja na vrhu Kulturnog i poslovnog centra „Solaris“. Uvek imaju ukusnu i svežu hranu.

Nudi razne verzije omleta, salata, supa i pita (uglavnom za oko osam evra po obroku). Za sočne kobasice i jela sa svinjetinom pokucajte na vrata „Notsu Kõrts”. Nećete se pokajati.
Talin - Donji grad (Peter Thoeny/Wikimedia)
Popodne

Posetite šarenolike muzeje i galerije (ulaz u većinu njih je besplatan ako imate Tallin Card www.tallinncard.ee). Gradski muzej daje najbolji pregled kako je malo drveno naselje na Baltiku postalo jedno od najprometnijih tržnica Hanze. Velika maketa grada iz perioda 1825. pokazuje kako se malo toga promenilo.

“Kiek in de Kök”, jedan od tornjeva zamka, mesto je iz kog počinje nedavno otvorenih deset kilometara dugih tunela ispod zidina grada. Njihova gradnja počela je u 17. veku tokom švedske okupacije i svrha im je bila bolja sigurnost građana. Ironično, nikada nisu korišteni u tu svrhu, ali su pomogli izbeglicama da izađu iz grada u toku Drugog svetskog rata.

Ostala popularna mesta uključuju muzej marioneta, „Kalev Marzipan Room” i izložbu na 23. spratu hotela “Viru” odakle je KGB do 1991. špijunirao strane goste i hotelsko osoblje.

Večerajte

„Mekk“ restoran nudi vam interpretaciju estonskih klasika: mariniranu cveklu sa lešnicima, mus od kozjeg sira sa sokom od jabuka, „pijano“ prase sa posebnom salatom od leblebija, svežu šargarepu i praziluk, kao i pire od krompira i paštrnaka. Nije jeftino (glavna jela se kreću od 11 do 23 evra) ali su hrana, usluga i ambijent odlični.

Ljubitelji boršča i blina trebalo bi da posete „Trojku“, restoran ruske hrane koji nudi kavijar, pileći pilav i ogromni izbor votki. Glavno jelo košta oko 12 evra.
Talin noæu (Priit Koppel/Wikimedia)
Kultura

Bilo gde u gradu možete dobiti svoju „dozu“ kulture. Naime, Talin je domaćin više od 7.000 manifestacija, jer je ove godine Evropska prestonica kulture.

Nadolazeći festivali podrazumevaju inovativne pozorišne komade, muzičke i druge predstave i proslavu pevanja u junu.

Provedite sledeći dan

Lutajte Kadriorgom, divnom travnatom predgrađu. Tu se nalaze dve palate (jedna sagrađena za vreme Petra Velikog, a sada umetnička galerija, a druga rezidencija estonskog predsednika).

Dom je Muzeju umetnosti Kumu, spektakularnoj modernoj građevini sa najvećom kolekcijom moderne umetnosti u državi, uključujući i one koje su morale proći kritičko oko sovjetskih cenzora.

Idite na Pirita plažu, koje god da je doba godine. Možete da posetite i neki od spa centara i zakažete termin za saunu. Najpoznatija je ona u „Radisson Blu Hotel Olümpia”.

Po svaku cenu izbegavajte

Barove i striptiz klubove koji su stecište britanskih neženja i precenjene kafiće na Trgu kod Većnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: