Srpski festivali u slavu hrane

Kult hrane oduvek je postojao na ovim prostorima, a ukusnim tradicionalnim đakonijama Balkana ne mogu da odole ni mnogi stranci.

Izvor: Sunèica Nešiæ Staša Rosiæ

Sreda, 01.06.2011.

12:05

Default images

Možda upravo zbog toga je gotovo svaki kraj Srbije poznat po nekom specijalitetu, a svaki od njih ima barem po jednu manifestaciju u čast hrane. Mnoge manifestacije se slave duplo, tj više mesta ima festival istog naziva. Predstavljamo vam neke od njih.

Kulenijada

U Erdeviku se svakog maja već 12 godina organizuje manifestacija pod nazivom “Sremska kulenijada”. Ovogodišnja manifestacija protekla je pod nazivom “U zagrljaju kulena i vina”, a posetioci su mogli da probaju i šunke, razne kobasice, vina, sireve, med i poslastice.

Mudijada

Da, dobro ste pročitali. Ovaj neobični festival organizuje se u slavu paprikaša od “belih bubrega” svakog juna u Šajkašu. Recepata ima mnogo, a žiri ocenjuje koji je najbolji.

Pasuljijada u Temerinu

Pasuljijada, Foto: facebook
U malom mestu Temerin, nadomak Novog Sada, u petak i subotu, 4. i 5. juna biće održana sada već tradicionalna Pasuljijada. Malo ko ne zna da se čorbast pasulj nalazi na gotovo svim gastronomskih kuvarima. Gravče na tavče, salata od pasulja samo su neka od jela koja krase kuhinje sa ovog podneblja. A, da li ste znali da pasulj sadrži 21 aminokiselinu a nama je dnevno potrebno 24? Već šestu godinu zaredom, tradicionalnim, drevnim jelom – čorbastim pasuljem, takmičenjem u kuvanju ali isključivo u kotliću na otvorenoj vatri, održava se “Bin festival” u Temerinu. Festival ima međunarodni karakter i učestvovaće više od 300 ekipa.

Fish fest

Dunavska gastronomska i kulturno-zabavna manifestacija Fish fest Beograd održaće se ove godine od 24-26.juna na platou kod Nebojša kule. Jedna je od centralnih manifestacija proslave Međunarodnog Dana Dunava u Srbiji. Međunarodno takmičenje u pripremanju riblje čorbe, izložba vinara iz Srbije i regiona, turistička i gastronomska ponuda Srbije kroz promocije izlagača, pripremanje mediteranskih specijaliteta u velikim sudovima od 1.000 litara kao i bogat muzički program samo su neki od razloga da siđete na ušće Save u Dunav poslednjeg vikenda juna. Događaj će biti propraćen bogatim muzičkim sadržajima. Ulaz je besplatan.

Šunka fest

Foto: facebook
Šunka fest promoviše, afirmiše, neguje i promoviše najfiniji proizvod od svinjskog mesa – šunku. Ovaj događaj okuplja proizvođače, distributere i ljubitelje šunke, poslovne ljude iz lanca proizvodnje mesa i prerađevina, prijatelje i pokrovitelje s jasnim ciljem – da se obnovi i poveća proizvodnja mesa šunke u Vojvodini i celoj Srbiji, ali i da se sagledaju iskustva iz zemalja u okruženju i poznatih evropskih brendova.

Uz izložbu i prodaju šunke, drugih suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sira, peciva, suvenira i opreme za klaničnu industriju, četvorodnevni festival je ujedno i takmičarskog karaktera.

Ove godine će se održati od 9. do 12. juna, na Stojšić salašu u Sremu, na obroncima Fruške gore, na putu Beška – Krčedin, 500 metara od autoputa Beograd – Novi Sad, tri kilometra od mosta kod Beške, nedaleko od Dunava.

Prasijada

Prijavite svoj tim na neobično avgustovsko takmičenje gde je cilj napraviti najbolje praseće pečenje sa ražnja. “Odmerivanje snaga” deo je manifestacije “Prasijada” koja se održava u okolini Jagodine, na Vojštansko Bagrdanskom jezeru. Ko ne voli prasetinu, može se oprobati u pravljenju najboljeg ribljeg kotlića.

Roštiljijada

Foto: facebook
Roštiljiјаdа је mаnifеstаciја po koјoј sе prеpoznаје Lеskovаc. Prеmа broјu posеtilаcа spаdа u sаm vrh turističkih prirеdbi u Srbiјi. Zа sеdаm dаnа trајаnjа ovu mаnifеstаciјu posеti prеko 200.000 gostiјu.

Roštiljiјаdа је аutеntični, nајvеći i nајposеćеniјi fеstivаl roštiljа i mеsа u ovom dеlu Еvropе. Plаnirа sе dа Roštiljiјаdа postеpеno mеnjа svoјu koncеpciјu, prаtеći еvropskе stаndаrdе, а dа istovrеmеno nе izgubi od osnovnе zаmisli – аfirmisаnjе sprеmаnjа kulinаrskih spеciјаlitеtа sа roštiljа.

Poslеdnjih godinа mnogo је učinjеno u orgаnizаciјi prаtеćih sаdržаја (koncеrti, modnе rеviје, kаrnеvаli, izbori zа mis...) koјimа sе privlаči posеbno mlаđа populаciја. Svе је urаđеno dа sе podizаnjеm kvаlitеtа, orgаnizovаnjеm kаrnеvаlа po formuli „Оktobеr fеstа“ iz Minhеnа, privuku turisti iz čitаvog svеtа.

Uz prаtеćе mаnifеstаciје koје sе аtrаktivnе zа publiku, orgаnizаtori nаstoје dа putеm sеminаrа, tаkmičеnjа kulinаrа i učеnikа, okruglih stolovа, prеdаvаnjа i stručnih simpoziјumа, аfirmišе proizvodnju roštilj mеsа i sprаvljаnjе spеciјаlitеtа sа roštiljа nа visok nivo.

Svаkе godinе u drugoј nеdеlji sеptеmbrа mеsеcа Lеskovčаni nа Roštiljiјаdi obаrајu rеkord u sprаvljаnju nајvеćih pljеskаvicа nа svеtu, а nа ovoј mаnifеstаciјi sе prаvi i nајboljа nа svеtu populаrnа Lеskovаčkа mućkаlicа.

Kupusijada

Kupusijada Kupusijada je nakon sedam godina postala već tradicionalna manifestacija, koja se sredinom septembra održava u Mrčajevcima kod Čačka. Prošle godine je u programu učestvovalo četrdesetak kulturno-umetničkih društava, sa više od hiljadu članova. Posetioce su zabavljale grupe “Garavi sokak” i “Legende”, orkestar Dejana Petrovića, dok je manifestaciju zatvorio koncert folk zvezde Ane Bekute. Domaćin je, kao i pretprošle godine, bio najpoznatiji Mrčajevčanin Miroslav Ilić.

Srpska “prestonica kupusa” Futog je domaćin manifestacije koja se održava svakog novembra. Učesnici se takmiče u kuvanju slatkog kupusa i izboru za najtežu glavicu, a za to dobijaju i vredne nagrade. Sve što vam je potrebno da biste učestvovali su kotlić, butan, gorionik i začini. Meso i kupus idu na račun organizatora. Prošle godine su zbog političkih razmirica među organizatorima organizovane dve kupusijade u Futogu, što je bio presedan u 12 godina staroj tradiciji ove manifestacije.

Projada

Proja je možda i najlepše predjelo koje se tradicionalno sprema u Srbiji. To najbolje znaju stanovnici sela Ratina kod Kraljeva gde se u septembru svake godine organizuje manifestacija u čast jelima od kukuruznog brašna.

Proja može da bude i poslastica i glavno jelo. Dobro ide uz sve, a najbolje uz sir i kajmak i kiseo kupus, a ako vam je od same pomisli na mekane, žute kocke voda sama pošla na usta, možda bi trebalo da posetite ovu manifestaciju.

Pitijada

Ovaj festival hrane održava se svake godine u septembru ili oktobru u Bačkom Jarku. Njen cilj je promovisanje tradicionalne kuhinje, a organizuje je udruženje „Aktiv žena“.

Takođe, naši ljudi iz dijaspore organizuju pitijadu u Frankfurtu u Nemačkoj.

Dani ludaje

Bundeva, misirača, tikva, ili po „lalinski“ – ludaja nezgrapna je biljka koja je u Vojvodini zaslužila sopstveni sajam. Održava se svake godine sredinom oktobra u Kikindi i podrazumeva nadmetanje u tome ko je uzgajio najveću, najtežu ili najdužu bundevu.

Trodnevna manifestacija ima nekoliko segmenata uključujući i prikladan kulturno umetnički program.

Možda i najzanimljiviji deo su "Igre i igrarije sa ludajom" poput štafetnog trcanja sa bundevom u ruci, takmicenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare rezervisani su za učenike osnovnih škola, kao i pravljenje maski.

Čvarak fest

Nadomak Novog Sada od novembra prošle godine obeležava se “praznik čvaraka”. Selo Kać, rodno mesto čuvene Ajnštajnove žene Mileve Marić, ugošćava sve one koji su spremni da se oprobaju u proizvođenju ove čuvene “poslastice”.

Pršutijada

Sajam suvomesnatih proizvoda januara ove godine održan je po dvanaesti put u podzlatiborskom selu Mačkatu. Ljubitelji ukusnih mezetluka svake godine u isto vreme mogu uživati u goveđim i svinjskim pršutama, slanini kobasicama, stelji i pastrmi iz Užičkog regiona.

Slaninijada

Februar je rezervisan za neprocenjivi deo svinjskog mesa – slaninu. Tada u maleno Kačarevo pristižu turisti iz celog sveta i to na tri dana. Zanimljive su svakako i igre koje se organizuju na taj dan u kategorijama “hvatanje svinje iz džaka” i “svinjokolj na tradicionalni način”.

Učesnici se takmiče i u spremanju paprikaša i topljenju masti. Kačarevačka Slaninijada je upamćena po brojnim rekordima. Najčuveniji je svakako postavio Rača Vulanović 1989. godine koji je napravio prvu skulpturu od slanine na svetu. Za to remek delo pod nazivom "Satara" utrošeno je tada pet tona “privatne” i “društvene” slanine, a skulptura je dostigla visinu od čak 12 metara.

Kobasicijada

Ko voli kobasice svakako mora posetiti Međunarodni festival kobasica koji se održava svakog februara u Turiji, u blizini Srbobrana.

Glavna atrakcija Kobasicijade je džinovska kobasica čija se dužina svake godine produžava za metar i iznova obara svetski rekord. Ove godine, vešti mesari napravili su kobasicu dugačku čak 2.027 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: