Morinj hit sezone u Crnoj Gori

Hoće li malo mesto Morinj u Boki Kotorskoj biti hit ovogodišnje sezone Oko 450 meštana živi za turizam. U apartmanima je krevet sedam evra.

Izvor: S. Gregoviæ, S.Peleviæ

Utorak, 31.05.2011.

15:29

Default images

U stara vremena, koja je senčilo siromaštvo, ali i romantika, Morinj je bio poznat po mlinovima, u kojima je uglavnom ceđeno maslinovo ulje. Poslednjih godina ovo malo mesto u Boki Kotorskoj, koje je „selo“ uz obalu između Risna i Kamenara, uglavnom pominju po logoru koji se tu nalazio ranih devedesetih godina prošlog veka, u vreme ratnih operacija oko Dubrovnika. U Crnoj Gori je u toku maratonski sudski proces zbog navodno maltretiranje hrvatskih zarobljenika u tom logoru.

Morinj je, međutim, izrazito turističko mesto. Njegovi meštani, kojih je svega 450, žive za turizam. I od turizma. Tako će, dakako, biti i ovog leta, za koje su se domaćini dobro pripremili. Morinj bi, veruju ovde, mogao biti hit leta 2011. na crnogorskom primorju.

Pored gostiju iz Srbije, očekuju turiste iz BiH,Makedonije, ali i iz Rusije. Rusi su, naime, još ranije „bacili oko“ na ovo mesto. Tako ovde žive četiri ruske porodice, koje su kupile kuće i stanove, a Rusi se interesuju i za druge objekte. Rusi su pomogli i sređivanje puta između Donjeg i Gornjeg Morinja.

„Naše mesto nikada nije bilo čistije, nikada kuće, apartmani, restorani, a posebno obala, nisu bili uređeniji", kaže Marko Vukasović, predsednik Mesne zajednice. "I kada su cene u pitanju, ponuda je izuzetno dobra."

Morinj nema hotela. No, u mnogobrojnim modernim kućama uz more turiste čekaju apartmani koji po komforu ne zaostaju za hotelskim. Kreveta je otprilike koliko i stanovnika. U jeku turističke sezone ležaj će ovde stajati svega sedam evra. Što se hrane tiče, restorani nude različite menije, od ribe do roštilja. Tu je i vanredno lepa picerija „Tramontana“, na samoj obali.

One sa dubljim džepom čeka riblji restoran „Ćatovića mlin“. U prelepom ambijentu starih mlinova koji leže na vodi, sakriven iznad magistralnog puta, veliki restoran nudi najbolje riblje specijalitete. Ovaj ugostiteljsko-turistički objekat tokom leta posećuju turisti iz gotovo svih mesta na Crnogorskom primorju.

„Morinj nije slepo crevo Boke, kako se nekada govoril", ističe Vukasović. „Do nas se dolazi magistralnim putem od Kotora ili od Herceg Novog s druge strane, na pet kilometara su Kamenari, koji su sa drugom obalom (Lepetane) povezani trajektima, tako da se put do Morinja može prilično skratiti. Novo je to što je od Morinja do Žabljaka izgrađen odličan put, pa će njime, preko Prijepolja i Pljevalja, stizati gosti iz Srbije, koje očekujemo u većem broju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: