Ostrvo iz snova - Krit

Zamislite svoj idealan odmor – na samo 2 sata od Beograda. Najveće grčko i najjužnije evropsko ostrvo, po još mnogo čemu zaslužuje počasno mesto. Nalazi se na samoj raskrsnici tri kontinenta – Evrope, Afrike i Azije, pa hiljadama godina unazad predstavlja sastajalište kultura istoka i zapada.

Izvor: Sunèica Nešiæ

Četvrtak, 12.05.2011.

12:02

Default images

Ovde je nastala prva velika evropska civilizacija, čiji nestanak izazvan erupcijom vulkana sa susednog Santorinija mnogi vezuju za mitsku Atlantidu. Minojska civilizacija je bila iznenađujuće napredna i razvijena za to doba (2700 – 1500 godina pre Hrista), o čemu svedoče ostaci drevnog grada Knososa.

Na ovom mestu je pronađen čuveni lavirint u kom je, prema legendi, živeo Minotaur, biće sa glavom bika i telom čoveka. Svake godine su Atinjani morali da mu prinose žrtvu – po 7 mladića i devojaka. Nakon 3 godine, atinski junak Tezej je odlučio da tome stane na put i ubije čudovište. U tome mu je pomogla Arijadna, ćerka kritskog kralja Minosa, došavši na ideju da mu da klupko konca pomoću kog je uspeo da izađe iz lavirinta.

U narednim vremenima su se smenjivala grčka plamena, zatim Rimljani, Vizantinci, Mlečani, Turci, a u 20. veku dolazi do konačnog pripajanja ostrva ostatku Grčke. Svako od njih je za sobom ostavio neki trag, pa glavni grad Heraklion, sa Venecijanskom lukom, uskim ulicama i karakterističnom arhitekturom podseća na italijanske primorske gradiće.
Takvi su i ostali veći gradovi - Hanja, Retimno i Agios Nikolaos. Ova prava mondenska letovališta, koncentrisana na severnoj strani ostrva, pružaju potpun ugođaj – počevši od niza hotela, peščanih plaža i usidrenih jahti, do brojnih kafića, skupih restorana i butika sa firmiranom garderobom.

Preporučljiva su za starije osobe ili porodice sa decom, s obzirom da u samim gradovima nema klubova niti barova na plaži, pa samim tim ni buke ni raskalašnih mladih turista sa severa Evrope.

Ali ako ste mladi i željni provoda i na odmoru više volite da zamenite noć za dan, Krit je pravo mesto i za vas. Hersonisos i Malja, susedna mesta koja se nalaze na 20 km od aerodroma i glavnog grada Herakliona, centri su noćnog života na ostrvu.

Malja je „britansko“ letovalište. Ovde žurka traje 24h, a muzički letnji hitovi vas prate na svakom koraku. Na ulasku u mesto ne stoji natpis „zabranjeno za starije od 30“, ali ćete brzo shvatiti da je to interno pravilo. Ako niste navikli da ležite na plaži sa ogromnim zvučnikom iznad glave, mladim britankama u toplesu i zgodnim preplanulim frajerima oko sebe, ovo nije mesto za vas.
Hersonisos je rezervisan za Holanđane. Njih tokom sezone ima najviše, pa im je sve podređeno. U nekim lokalima se pušta holandska muzika, služe se njihova pića, meni je ispisan na engleskom i holandskom, brza hrana na ulici je isključivo njihova.

Ipak, nemojte se začuditi ako prođete pored kafića iz kog dopiru zvuci Darkwood dub-a, ako vas u klubu usluži konobar iz Beograda ili ako platite piće jeftinije samo zato što ste iz Srbije. Nisu retki naši ljudi koji ovde rade sezonske poslove ili oni koji su nekad davno, baš kao i vi, došli na desetodnevni odmor, pa odlučili da ostanu zauvek.
Za koju god varijantu se odlučili, nikako ne propustite priliku da iznajmite auto i obiđete makar deo ovog fascinantnog ostrva. Heraklion zaslužuje šetnju centralnim ulicama, a usput možete i posetiti Arheološki muzej koji predstavlja uvod u obilazak Knososa, smeštenog nedaleko od grada.

Na putu za Retimno nalazi se jedva primetno skretanje za Fodele, seoce zavučeno među brdima, rodno mesto slikara Domenikosa Teotokopulosa, poznatijeg kao El Greko. Mali maštovito napravljen muzej smešten je u, navodno, slikarevoj porodičnoj kući pored koje se nalazi i zanimljiva srednjevekovna crkvica sa sačuvanim fragmentima freskopisa.

S obzirom da glavni put uglavnom prati liniju obale, morsko plavetnilo će vas mamiti sve vreme, a nećete pogrešiti ako bilo gde skrenete kako biste se okupali. Ostrvo krase neke od najlepših plaža sveta.
Oblast Elafonisi, na jugozapadu ostrva predstavlja zaštićenu oblast, bez hotela, restorana ili bilo kakve druge naznake civilizacije – beli pesak i nestvarno tirkizno more dokle vam pogled seže.

Ovako nešto ste imali prilike da vidite samo na razglednicama i desktopima računara. U zavisnosti od toga gde ste smešteni, možda ćete morati da putujete nekoliko sati, ali vredi. Onog trenutka kada ugledate ovaj neverovatni prizor, zaboravićete na sve svoje probleme.
Obavezno se spustite do južne strane ostrva koja izlazi na Libijsko more (ali je dovoljno daleko od Libije, pa nemate razloga da brinete). Okupajte se na Preveli plaži, gde se reka uliva u more, provozajte se pedalinom po toj istoj reci ili se prošetajte kroz šumu palmi.
Matala je mesto gde je Zevs doveo Europu pre nego što je obljubio, a često ju je posećivao i rimski vojskovođa Brut. Ovo ribarsko selo na jugu Krita 60-ih su naselili hipici. Živeli su u stenama iznad plaže, a dane su provodili u lenčarenju na pesku. Proverite zašto je Matala oduvek bila magnet za hedoniste.

Uz sve ove prirodne lepote uživaćete i u dobroj hrani i sjajnom domaćem vinu. Nakon samo 10 dana odmora na ostrvu shvatićete zašto su Krićani jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Biće vam teško da se vratite kući, ali će vam zato biti mnogo lakše da dođete na Krit i sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: