20 besplatnih atrakcija u Londonu

Koga je briga ako su hoteli i restorani u Londonu preskupi? Ni u jednom drugom gradu nema toliko besplatnih stvari koje možete da vidite kao u ovom gradu. Pored svetskih muzeja gde je ulaz besplatan, možete obići i parkove, kanale, super markete i čak neke kraljevske znamenitosti.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

17:04

Default images

Ovo je lista besplatnih mesta koje možete posetiti:

1. Borough Market

Još od 13. veka ovaj market je pravo mesto za gurmane i u njemu ćete naći sve što vam je potrebno za brz doručak ili ručak. To je jedna od najboljih atrakcija sa južne strane reke. Radi od četvrtka do subote, a najbolje je da ga posetite subotom jer tada ima najviše stvari u ponudi.
British Film Institute, Foto: Mnbf9rca/Flickr
2. British Film Institute’s Mediatheque

Skriven ispod Waterloo mosta, institut ima 4 bioskopa (koji nisu besplatni) i zabavni deo Mediatheque, gde možete istraživati njihovu filmsku arhivu i gledati filmove besplatno.
Britanski muzej, Foto: 4 Colour Progress/Flickr
3. Britanski Muzej (British Museum)

Među najboljim londonskim atrakcijama je svakako i Britanski muzej gde je ulaz potpuno besplatan. On nudi preko 7 miliona eksponata.
Parlament, Foto: David Mactyn Hunt/Flickr
4. Parlament (House of Parliament)

Vestminsterska palata, kuća „Big bena” je pravo neo-gotičko čudo iz 19. veka. I prepuno je kuća; glavne su House of Commons i House of Lords. Rezervišite unapred da biste razgledali ova bogatstva tokom sednica Parlamenta, parliament.uk
Londonski muzej, Foto: markhillary/Flickr
5. Londonski muzej (Museum of London)

Mnogi posetioci ga zaobilaze, a ovo je jedna od glavnih gradskih atrakcija. Muzej nudi šetnju kroz razne epohe – od geografske istorije doline Temze, preko anglo-saksonske istorije do priče o bankarima iz 21. veka. Još jedan bonus je divan kafić u bašti muzeja.
Nacinalna galerija, Foto:n_willsey/Flickr
6. Nacionalna galerija (The National Gallery, London)

U njoj možete videti dela svih zapadno-evropskih umetnika od Van Goga, Renoara, Leonarda da Vinčija preko Mikelanđela. Galerija se nalazi na Trafalgar skveru, a izbegnite gužve vikendom i sredom uveče. Ulaz je uvek slobodan.
National Maritime Museum, Foto: L2F1/Flickr
7. National Maritime Museum

Najbolja atrakcija u Griniču. Ovaj muzej postaje sve interesantniji kako ga više istražujete. Fokus je na britanskoj morskoj prošlosti, uključujući i metak koji je posekao Horacia Nelsona, zatim repliku čamca za spasavanje Ernesta Šakletona i mnogo izložbi koja će i deci biti naročito zanimljive. 8. National Portrait Gallery

Pre Gugla i Vikipedije, Englezi su dolazili ovde da vide kako su izgledale istorijske ličnosti. U ovoj galeriji izložene su mnoge slike i skulpture, a između ostalih možete videti i „Kraljicu” Endija Vorhola.
Natural History Museum, Foto: stanrandom/Flickr
9. Natural History Museum

Britanci baš vole da skupljaju stvari. Rezultat toga je i ovaj istorijski muzej smešten u divnoj gotičkoj građevini iz 1880. godine. Skelet dinosaurusa diplodokusa čuva ulaz, a malo dalje možete videti T-Rex i Darvinov centar, sa 450 000 tegli uzoraka različitih vrsta. Bašta je otvorena samo od aprila do septembra. 10. Photographers’ Gallery

Predivna kolekcija savremenih slika na Vest endu proteže se na dva sprata zgrade, u kojoj je galerija smeštena od 2008. godine. Nemojte propustiti da popijete kafu ili čaj u bašti galerije.
Muzej nauke, Foto: anee.baba/Flickr
11. Muzej nauke (Science museum)

Zabavni i edukativni Muzej nauke, prostire se na 7 spratova gde se nalaze razne interaktivne izložbe. U energetskoj Sali ćete videti prvu parnu lokomotivu iz 19. veka; na 3. je deo za decu gde će uživati u starim jedrilicama, balonima na gas i simulatorskim letelicama.
Serpentinr Gallery, Foto:Jim Linwood/Flickr
12. Serpentine Gallery

Ova galerija izgleda kao čajdžinica iz 30-ih godina prošlog veka u raskošnoj Kensington bašti. U njoj možete pogledati najvažnije kolekcije savremene umetnosti, među kojima su i dela Demiana Hirsta, Džefa Kunsa i ostalih. Galerija je predivno osvetljena prirodnom svetlošću koja ulazi kroz ogromne prozore. Svake godine se u blizini otvara ‘Summer Pavilion’ (od maja do oktobra), gde se gledaju filmovi pod vedrim nebom.
Sir John Soane’s Museum, Foto: roryrory/Flickr
13. Sir John Soane’s Museum

John Soane je bio sin zidara, a od njegove kuće, koja je puna eksponata iz 19. veka, napravljeno je predivno mesto koje odiše atmosferom iz tog perioda, a za njega mnogi ni ne znaju da postoji. Kuća uglavnom izgleda isto kako je Soane ostavio posle smrti 1837. godine. Možete je videti prvog utorka u mesecu kada je kuća potpuno okružena svećama.
Tate Britain, Foto: Matt From London/Flickr
14. St Paul’s Church

Nemojte je zameniti sa katedralom Svetog Pavla (velikom atrakcijom za koju se plaća ulaz), ova crka se nalazi se zapadne strane Kovent Garden trga i poznata je kao “glumčeva crkva”. Prva predstava Punč i Džudi je ovde odigrana 1662. godine, a možete pogledati i spomenike Čarlija Čaplina i Vivijen Li, slavnih britanskih glumaca.

15. Tate Britain

Starija polovina Tate dua (moderna je pomerena uzvodno još 2000. godine), ali ni ona nije nezanimljiva. U njemu je pažnja usmerena na britanska remek dela od 16. do 20. veka. Prijavite se za jednočasovne tematske ture i petnaestominutne priče o slikarima i njihovim delima, i to sve potpuno besplatno.
Tate Modern, Foto: Kim Eriksson/Flickr
16. Tate Modern

Moderni deo Tate dua smešten je na Bankside Power Station, na reci Temzi i jedan je od najlepših atrakcija Londona. Poseta specijalnim izložbama koštaju oko 10 funti, ali možete besplatno uživati u razgledanju besplatnih izložbi koje čine oko 60,000 radova Poloka, Vorhola, Rodina, Matizea. Kafe na vrhu pruža predivan pogled na reku Temzu, a i sama zgrada je zadivljujuća.
Temple Church, Foto: stevecadman/Flickr
17. Temple Church

Fanovi Da Vičijevog koda moraju posetiti ovu crkvu, s obzirom da se glavna scena odigrava upravo u njoj. To je neverovatno mesto koje su sagradili krstaški monasi, sa mnoštvom zelenila koje prkosi sivim gradskim zgradama.
Roden u muzeju Viktorije i Alberta, Foto: dboron/Flickr
18. Muzej Viktorije i Alberta

Ovaj muzej je otvoren još 1852. godine i sa svojih 4,5 miliona objekata svrstava se u najbolje svetske dekorativne umetničke muzeje. Izdvojte dosta vremena za posetu. Na prvom spratu pažnja je usmerena na japanske mačeve, drevnu kinesku keramiku i neka evropska dela, koja uključuju i gipsane tvorevine Mikelanđela koje je koristio za svog Davida. Zatim je tu kolekcija fotografija prikupljanih preko 160 godina. Ardabil tepih sa srednjeg istoka koji se nalazi u jednoj od galerija muzeja je jedan od najstarijih na svetu (1500.g.) a dolazi iz Irana.
Wallace Collection, Foto: Matt From London/Flickr
19. Wallace Collection

Londonska najfinija, mala galerija koja vam nudi uvid u aristokratski život iz 18. veka, a smeštena je u obnovljenoj italijanskoj kućici prepunoj radova iz tog perioda. Savršenstvo, sem naravno, ako već ne živite na nekom takvom mestu.
Whitechapel Gallery, Foto: Ewan_M
20. Whitechapel Gallery

Ovo mesto je dom za 10 galerija smeštenih u zgradi otvorenoj još 1899. godine. U njoj možete videti radove kako poznatih umetnika tako i onih koji se tek probijaju. Pikasova Gernika je ovde prvi put prikaza 1939. godine. Gledajte filmove, slušajte muziku i čitajte četvrtkom i petkom, ili pak popijte kafu u fenomenalno dizajniranom kafiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: