Mančester - inspiracija na svakom koraku

U Mančesteru možete kroz šest različitih tura videti sve što bi moglo da vas zanima. Tačnije, za svakog ima po nešto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2011.

11:20

Default images

Industrijske ture

Mančester je bio prvi svetski industrijski grad u kome je dominirala tekstilna industrija i postao je poznat kao Cottonpolis. Međutim, kao što mu je uspon bio spektakularan – bio je i pad. Saslušajte priču o poslednjih 200 godina u ovom istorijskom gradu i divite se njegovom usponu iz pepela. Fantastična transformacija grada u poslednjih 25 godina je privukla gradske planere iz čitavog sveta da otkriju njegovu tajnu. Uverite se sami na koji način je to postugnuto ako se priključite turi koja obilazi City Centre, Castlefield, Eastlands i Salford Quays.
Foto:Paolo Camera/Flickr
Sportske ture

Mančester i severozapad Engleske su centar sporta u Britaniji. Raspitajte se o informativnim i duhovitim turama o sportskoj istoriji regije u koje ulaze i koreni fudbalskih klubova Manchester United , Manchester City, Liverpool, Everton, Bolton, Blackburn i Wigan. Takođe, možete se lako prijaviti i za ture po stadionima, pogledajte i Lancashire County kriket klub, hokej na ledu, biciklizam, ragbi i košarku.

Možda biste igrali i tradicionalnu partiju pikada u pabu? Možete učestvovati u kvizovima i osvajati nagrade. Šta god vam treba, ovde ćete naći.
Store Street, Foto: pit yacker/Flickr
Strašne ture

Da li se dovoljno hrabri da posetite prastare i jezive građevine? Noću duhovi prošlosti izlaze na ulice i šetališta. Slušajte priče o Ice Maiden i Peterloo Ghostu... Na ova mesta morate otići jer ćete zasigurno naleteti na nekog duha!

TV i filmske lokacije

Otkrijete manje poznatu stranu grada posetom lokacija koje se pojavljuju na TV-u i filmovima. Poznate produkcije kao što su A Taste of Honey, Billy Liar, Empire of the Sun, Yanks, Reds, Sherlock Holmes, House of Cards, Prime Suspect, Cracker, GBH, Pride & Prejudice, Brideshead Revisited, The Dambustersi i Coronation Street su sve imale svoj mančesterski ćošak. Saslušajte priče o tome kako je Njujork došao u Mančester, zašto su važne stare novine i tajnu Gradske skupštine.

Možete, takođe, prošetati niz slavni Pemberley Trail iz "Gordosti i predrasuda".
Pab u Manèesteru, Foto: Iris Chase/Flickr
Pivske ture

Idite do najpoznatijih i najstarijih tradicionalih pabova, nebitno da li u Mančesteru, Liverpulu, Česteru, Boltonu... Ovo je zemlja kremastog severnog engleskog lakog piva. Ukus je fenomenalan! Slušajte priče o ovim mestima i saznajte zašto se pabovi tako zovu. Postoji pab koji je bio fabrika kišobrana ali i neki koji je bio javni toalet. Šta je pravo pivo? Učestvujte u kvizu i osvojite lokalni specijalitet!

Muzičke ture

Rock and Rollercoaster ture postoje u gradovima i predgrađima Mančestera i Liverpula, u kojima se posećuju mesta povezana sa grupama i pesmama koje su ova dva grada stavila u sam vrh sveta.

Ture uključuju imena kao što su Beatles, Gerry & The Pacemakers, The Hollies, 10CC, The BeeGees, The Buzzcocks, Joy Division/New Order, The Smiths & Morrissey, James, Simply Red, The Stone Roses, The Inspiral Carpets, Happy Mondays, Take That, M-People i Oasis. Najnovija atrakcija koja nam stiže iz Mančestera sje popularna grupa Hurts koja će u maju ove godine imati koncert u Beogradu.

O čuvenoj mančesterskoj muzičkoj sceni snimljen je i film 24 Hour Party People gde možete videti kako se stvarala muzika najpopularnijih grupa od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog veka i šta se sve dešavalo "iza scene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: